Малкото врачанче е голямо калпазанче (Враца-27)

• 20 250
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
да, първо раждане ще ми бъде  Heart Eyes
иначе честно казано наистина няма време за решаване защото бебо го чакаме по-рано може би още сега по празниците(според Док) и аз затова попитах във форума за упойката защото сигурно няма да мога да устискам до следващата консултация  ooooh!
то страх не страх няма каде да ходя вече ще търпя  Mr. Green

# 181
Slyn4o, не бях забелязала линийките ти, но сега като го отбеляза този факт, то с теб си е задължително да се запознаем, а пък ако и децата си паснат...ей ще е супер и ще се редуваме да ги водим на ДГ. А ти как се справяш с двете...имаш ли помощ?

Нашата кака е на градина в шеста, защото тя ми е още по-близо, но това не пречи да направим срещичката  Hug На мен никой не ми помага, освен таткото. Честно казано, нямам нужда от друг  Naughty А при теб как е?

# 182
   afroditka1783, забравих да ти пиша за козунаците. Правих ги по рецептата която даде Бубето.

Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора

Много е важно всички продукти да са на стайна температура( с изключение на млякото, което трябва да е затоплено). Идеята за половин масло-половин олио я прочетох в друг форум от майстор хлебар( вече не си спомням какво беше обяснението му, но определено има разлика в козунака, пробвала съм и двата варианта).
Аз разбивам яйцата със захарта като за кекс. В затопленото мляко размивам маята за хляб и оставям да втаса. Добавям в яйцата солта, втасалата мая с млякото и накрая брашното. Това е за машина за хляб, но по същия начин ще е и ако се прави на ръка. Маслото се добавя за размесване на тестото след брашното! Ако се меси в машина за хляб пускате поне 3 пъти на предпрограма за месене преди да пуснете на пълната за тесто. Колкото повече се меси ( независимо на ръка или в машина) , толкова по-добре става.  Ако месите на ръка- добавете лимонената кора преди брашното, ако месите в машина, заедно с маслото след брашното.
След измесването се оставя да втаса.
Аз лично накисвам стафидите в коняк от предната вечер. Преди да ги сложа ги изваждам на хартия да се попие излишното и леко овалвам в брашно ( или какао).
Има много варианти за плънки, Джемма беше дала козуначен кранч , пробвах и него да направя и се получи много хубаво.
Моя любим е с плънка от какао, захар, стафиди. ( пиша рецептата точно за този на снимката, аз правя много различни варианти)
След втасване разделяме тестото на 3 топки ( ще го плетем на обикновена плитка, но ако правите в правоъгълна тава може на 4-5-6 и т.н.), разточваме всяка от тях на правоъгълна кора, посипваме ( моята рецепта) със сухи захар и какао, както и стафидите. Завиваме на руло и оставяме настрана. Следващата топка по същия начин ( аз понякога правя трите топки с различна плънка, става много интересно при нарязването). Сплитаме на обикновена плитка и слагаме в намазнена кръгла тава ( аз слагам във форма за кекс, защото тук толкова малка тава нямам кръгла. Оставя се да втаса докато козунака удвои размера си. След като втаса се намазва с белтък отгоре, поръсва се със захар, бадеми, стафиди, сусам, каквото предпочитате.
Слага се в леко загрята фурна ( когато бързам дори съм втасвала козунак във фурната, слага се на най-ниската температура), и постепенно се пече до 200 градуса. Отгоре се слага парче фолио защото козунака може много да се надуе и да ви загори( не се завиват краищата на фолиото!! просто се слага хартията да легне в/у козунака).
Първите 20 мин НЕ СЕ ОТВАРЯ ФУРНАТА! Пече се средно 40-45 мин, зависи от големината на тавата и т.н.
От тази доза, която съм дала излизат 1 голям козунак във формата за кекс и 2 малки във форми за козунак.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!

Аз малко импровизирх с плънката, но стана разкошен, единия  плетох на плитка направена от 5 "фитила" и го сложих в правоъгълна форма за кекс, другия с четворна плитка в кръгла форма за кекс, а третия го връзвах на няколко възела и го пекох в малка тендежерка, тък като вече нямах съдове за печене. Всичките ги втасвах във фурната и пекох заедно. По късно ще пусна снимки на самия процес.

Редакция: вместо суха мая сложих половин кубче жива мая и след като изсипах млякото и маята в брашното (като кладенче) оставих да ми повтаса малко (това по съвет на Бубето).

# 183
Ще се справиш с раждането,няма неродила жена.Като тръгне ще свърши всичко бързо.

Да ви разкажа мойта мома какво направи днес.
От няколко дена сме с мъжа ми сами и с детето.Та излизам аз в антрето да застроя супата,мъжа ми в горната стая се качи да свърши нещо,Димана вътре в кухнята с проходилката.Тръгвам аз да влизам и гледам Димана се хванала за касата на вратата и тръгнала да излиза от проходилката.Бутам да вляза,ама не,тя си изпуснала шишето на вратата и дръгжките му не позволяват да отворя.Говоря й да се пусне от касата,ама няма кой да ме чуе.Тъй като нищо не можех да направя,чукнах на мъжа ми по тавана да слезне.Докато слезе нашта излезе от проходилката и туп на земята. Хахахаххаа,добре че се беше хванал за касата,не падна силно  Joy

Вкъщи може да се чуе само Димана,не към печката,Димана не излизай от проходилката и тем подобни.

# 184
Здравейте момичета!

Гледам за епидуралната упойка си говорите. Аз раждах с такава в МД София, мога да кажа, че от упойката съм доволна, много бързо получих разкритие и усещах само напъните. Peace
Сега обаче съм решила да раждам напълно наурално без никакви упойки, както и без окситоцин който в Бг си е задължителен. Confused

Ред Соня, и аз правих козунаците по тази рецепта. Първият ми стана, но като на Афродитка. А вторият път нищо не се получи...практика си трябва.

Лоритка, наистина връзката баба-внуче е силна и ми е болно, че при децата ми е прекъсната. Дано все пак се съберем някой ден...

Ние сме добре. Ема беше малко болничка, сополи, но бързо минаха с Умкалор. Много съм доволна от него, прочетох в интеренет за действоето му и поръчах на майка ми и ми донесе. Peace
След малко ще излизаме, времето се пооправи, че досега само валеше...
Сега си направих соса за лазаня и довечера ще я наложа и опека. Много бързо и вкусно става...  chef

Хубави почивни дни на всички ви!

# 185
 Днес съм на всяка манджа мерудията... Mr. Green
 Бубе 85,почакай да махнете проходилката,та да видиш тогава на какво се казва "купон" Joy
 И ние днес пострадахме..По-точно Фъстъчка...Ама като имам физиологични нужди какво да правя...Влязох за 5 мин. до WC-то и ги оставих с какта сами.По едно време и 2-те пищят-тичам и що да видя:кръв и по 2-те... и не мога да се ориентирам коя е пострадалата #CrazyБебето се трътлявчило да се качи на кревата и почти успяло,падняло наобратно и си разбило устата.Каката ,уплашена,му трила с ръка кръвчицата,та да не видя .Реве и тя от страх...Абе,пълна лудница!И да пишкам не мога вече...Остава да почна да ги връзвам... newsm78А комшиите какво ли си мислят за нас Laughing
 Ронка,с окситоцин боли повече-изпитах го на гърба си в МД София,но си зависи от майсторлъка и търпението на доктора.Да не се повтарям...,но 2-ия път с туширане само се разминах с оксито.Е,вярно ,че докторът кисна цял ден с мен в болницата да изчака естествения ход на контракциите.(от 10 сутринта до 17:30,когато се засилиха )От което пък съдя,че повечето гледат да ни претупат и да им се махаме от главата Sick

# 186
мерси за рецептите
Дими малката ще излезе голяма палавница, браво на нея

# 187
Момичета днес Дени на Сиска става на 4г!

Мило детенце жив и здрав да си! Много безгрижни игри и радост в очичките!

Сисе, честито и на теб!  bouquet Обичам ви, много целувки!

Момичета, някой да е чул нещо за Мона-Балона, дано сега като се пооправи времето я срещнете с големия корем?! Simple Smile

# 188
Честито на Дени!Да изживее пълноценно всеки момент на тази приказна възраст,а покрай него и мама и тате да си припомнят вкуса на детството! Grinning

Ронка,и аз тези дни си мислех какво ли е станало с Мона-Балона? ThinkingНе е писала от средата на м.март някъде...Дано проблемите при нея да са технически (може пък да няма Нет или повредено PC...),защото не ми се ще да мисля за по-лоши неща. Stop

# 189
Пускам ви малко снимки на Ема от парка с баба й и дядо й, а последните няколко са от днес.
http://bambinata.multiply.com/photos/album/8/8#35

Ето я и като булка на сватбата на брат ми
http://bambinata.multiply.com/photos/album/5/5#152

# 190
 Ронка,Ема цъфти покрай баба и дядо! А на теб ти личи ве4е коремчето LaughingВсички сте страхотни,най -вече малката шаферка PeaceА знаеш ли ,че ми направи впечатление ,че моят брат се  е е оженил 2м. след твоя.Не че има някакво значение Rolling EyesТака за протокола... Mr. GreenЕто и малко снимки на моите шаферки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11246901
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11246900-тази на буклите е нашата какичка
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11247029
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11247032
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11247043

# 191
Страхотни снимки сте пуснали момичета  newsm10

# 192
Здравейте, момичета! Имам въпроси към мамите със съдомиялни машини  Весе, знам ,че от скоро си в тая група.Споделете моля за това, което е най- важно да се има предвид, както и коя марка е  и за колко парички е вашата? Аз попрочетох във форума, ама мамите коментират все едни за по 1000лв  Crazy Разполагам и с ограничено място, та това прави избора ми още по- труден. Как се подвързва- като пералня ли?Приемам всякакви съвети, защото още не мога да определя кое е ценното като качества.А, и колко ток харчи това чудо, и вода?

# 193
 Благодаря,Бубе85! PeaceМного ми хареса това:"момичета" JoyПродължавай в същия дух...  Grinning

А къде изчезнаха другите момичета???Да не почнахте отсега с печените агънца? Heart Eyes

Мишенце,чу ли,че пак ще почва "нашия"сериал?Къде се изгуби?

Аз да споделя(ако има на кого),че моята Фъстъчка се научи да казва вече "мама".Ама едно такова  сладко-въпросително "ма-ма???".Много ми е кеф,нищо ,че го повтаря по 100 пъти на ден Crazy,че и нощем.А най-комична  е като застане пред баща си и сериозно го попита:"Ма-ма?" hahaha
И кога проходи това дете,че вече взе и кълбо напред да прави...  #CrazyПритрепва се,че дупето й тежи,скача и пак ...кълбо напред.Ако рече да го пробва и навън,ще станем за песен Whistling  

Грета-Цветина,мен ме е яд ,че си проектирах кухнята така,че имам място само под мивката за1 малка съдомиялана,но няма смисъл от малка -с една перка е и трябва да се пуска почти нонстоп.Ето тези са малките,които,лично на мен,ми мязат на ергенски по-скоро:
http://media.snimka.bg/2855/011964830-big.jpg
 Цените са като тези за повече комплекти.А големите варират само на широчина-най-малките 45см.Другите мерки са стандартни.Ронка писа,че е хубаво да са с иноксова кошница,а аз ще допълня-по възможностда бъде с 2 перки!
 Зълва ми ползва голяма -за 12 комплекта ли беше Rolling EyesКаза,че имат икономични програми,като 1/2 ,или се настройват минутите с програматор.Аз си харесах тази:
http://media.snimka.bg/2855/011964836-big.jpg
 Пред дилема съм -дали да пратя пералнята (и да подвържем на нейно място миалната) на затворената тераса или в банята,където има влага? Rolling Eyes

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=392023.0

Последна редакция: нд, 03 май 2009, 19:12 от loritka

# 194
Loritka, браво на малката мишка за "ма-ма"! Simple Smile Наистина е много вълнуващо.
Шаферките са много хубави, а твоята Орешка прилича на теб.

gretacvetina, както е казала Лоритка е хубаво да е иноксова вътре. Не знаех, че има с 1 перка, не ми е ясно колко качествено ще мие, ако е с 1. Та 2-те са за предпочитане. Peace Нашата в Бг е Блумберг(преди време и марката коментирахте), много съм доволна от нея. Когато купувахме момче в Технополис ми каза, че това е най-доброто на пазара, но това преди 4г. Ако мястото е ограничено нямаш голям избор, но поне си вземи за 9 комплекта, тези тип миктовълнова не вършат рабпота. Нито тава, нито тенджера...абе нищо не побира освен чинии с което се губи смисъла на това чудо на техниката. Wink
Тук сме с Бош, вътре не е иноксова, а пластмасова, с 2 перки за 12 комплекта. Също съм доволна. Мисля, че за 500-600 лв. може да се вземе прилична миялна. Peace

Муциту, също се губи. Абе те всички се губят, само ние с Лоритка си кретаме тук, а и Бубето, как щях да я забравя само. Blush

При нас е страшна жега, днес ходихме на разходка до 1 езеро на разузнаване. Много е хубаво и следващата събота сме там на пикник с барбекю и разните му там екстри. Peace

Изчечезвам, че готвя и ще ми загори манджата. Joy

Общи условия

Активация на акаунт