"Изостанали ли сте"?

• 43 409
  • 559
  •   1
Отговори
# 330
пикси, при вас няма ли дюнери?

Аз не съм най-добрият източник, защото не съм месоядна.  Думата "дюнер" видях в България, като част от надпис, и не видях самия дюнер реално. Само казвам, че това не беше популярно по мое българско време.  По обяснението, това идва най-близо до гръцките gyros с месо. Сигурно може да се намери в определени етнически ресторанти. Аз едва ли ще търся специално  Peace

Дайте да преминем от половинките на дюнерите, ако не друго поне е по-вкусно  Crazy Чудя се само аз ли съм толкова дърта, че си спомням как по Витошка в началото на 90-те имаше поне няколко дюнера на ливанци (ако не се лъжа)... Помня ги не за друго, а защото от тях се носеше толкова примамваща миризма с въртящия се шиш със сочно месце, а студентските ми финанси не позволяваха подобно удоволствие  eat

# 331
  • T"A
Чудя се само аз ли съм толкова дърта, че си спомням ...

Не, не си само ти   Laughing От дълги години има дюнери, или както казваме ние, дъртите, от време оно са си  Mr. Green

# 332
  • Германия
Като сте подхванали дюнерите, по вашите земи има ли ги и какво има в тях? Тук в германско им казват дьонер и в една разполовена питка пъхат много зеленчук, малко сос и малко месо от шиша. А си спомням, че нашенските имаха повече неща вътре и бяха навити подобно на палачинка Thinking

# 333

Дайте да преминем от половинките на дюнерите, ако не друго поне е по-вкусно  Crazy Чудя се само аз ли съм толкова дърта, че си спомням как по Витошка в началото на 90-те имаше поне няколко дюнера на ливанци (ако не се лъжа)... Помня ги не за друго, а защото от тях се носеше толкова примамваща миризма с въртящия се шиш със сочно месце, а студентските ми финанси не позволяваха подобно удоволствие  eat

I още ги има същите дюнери на същото място. Една от първите ми софийски спирки беше Peace, само че не се облажих с дюнер, а с фалафел...

# 334
Първият фалафел (продават се при дюнерите) изядох ноември 89-та в Пловдив.
pepelyashka, локалния ни турек с фалафелите и дьонерите в немско предлагаше питка или арабски хляб (палачинко-подобно) и вътре ръсеше каквото искаш ти. А тоя до университета ги правеше набързо и много бедно.
А съм забелязала, че има разлика в приготвянето между арабските и турските фалафели и дюнери.

# 335
Като сте подхванали дюнерите, по вашите земи има ли ги и какво има в тях? Тук в германско им казват дьонер и в една разполовена питка пъхат много зеленчук, малко сос и малко месо от шиша. А си спомням, че нашенските имаха повече неща вътре и бяха навити подобно на палачинка Thinking

Пепе, другия път си подъчай Dürüm Döner и им кажи да ти сложат повече сос Wink.

В немския също съществува аналог на "my better half" - meine bessere Hälfte, но не съм го чувала да се употребява много често Peace

Последна редакция: нд, 02 авг 2009, 23:18 от surfline

# 336
Тук дюнерите се наричат шоарма  Crazy Обикновено продават и пици, спагети и друга скара. Иначе хлебчето е като питка и се слага месо, домати салата и сосове, най-вече майонеза с чесън, наричана чеснов сос.
Ние обаче сме почитатели на гръцкия хирос  и съответно суфлаки, бифтеки и т.н.Peace

За съпрузите се сетих, че ми е сладко и съкращението DH от "dear hubby" или "dear husband", което използват на английски  Heart Eyes

# 337
  • T"A
Тук дюнерите се наричат шоарма  Crazy

Явно при вас дюнерите са арабски, а не турски  Simple Smile И при нас се използва тази дума, все пак съм в Близкия Изток...

Шуарма е арабската дума за чеверме (което пак е турска дума, де - çevirme), обаче си отговаря за месото, приготвено като дюнер, не е животно на чеверме, както си го знаем в България...

Не ям месо... даже ми е странно, че написах, каквото написах, но да се чете като езикова информация, моля...  Blush

# 338
  • Plovdiv->Toronto
Хехе, Кюбит, и аз първия фалафел го изядох в Пловдив някъде 89-та, предния път като си ходих минах да купя от същото място, малко мазни ми се сториха, но все още вкусни. Тук доста сме опитали, най-много ми харесват в еврейския ресторант до нас, страхотно ги правят Crazy ... Тяхната кухня си е доста близка с арабската, макар че така да не се обичат  Simple Smile ....

Нови изразчета от коментарите под пловдивските новини  Grinning!
Не само в София, и в Пловдив се обиждаме на граждани и селяни. Под прицел са най-често жителите на район Тракия - блокове до хоризонта и отвъд  Laughing ... Описва се с две-три думи, според потомствените граждани - "Селяни, гъсто населени." Simple Smile Друг бисер, ако си селянин, родителите ти са с "груб, аграрен характер" ... Глупав - кух като десет хралупи  Simple Smile ...

# 339
  • Монреал
Хм при нас дюнерите са два вида - пилешките се казват шиш таук, а с телешко месо - шаварма.  Crazy - или поне така съм забелязала де, не знам може и друга да е разликата  Laughing

# 340
  • Spain
e  явно съм изостанала
4ета си в една тема и попадам на това
Цитат
Ако найстина стане невъзможна и почне да те заплашва, че ще ти вземе детето винаги можеш да и изпукаш 1 тукат
е не можах да разбера тази последната дума , само предполагам
  Mr. Green много кулинарно пак , правим ,струваме и все на храна накрая обръЩаме  Mr. Green

# 341
"тукат" е удар с юмрук.  bowuu Знам я думата от както се помня. Не съм сигурна дали е диалектна и специфична за моя край само или има турски корени.
Като се замисля "да изпукаш тукат" е израз така да се каже... Ха ха ха.  Joy "тукат" не се ползва с друг глагол.

# 342
  • E-CLM & CH-VD
e  явно съм изостанала
4ета си в една тема и попадам на това
Цитат
Ако найстина стане невъзможна и почне да те заплашва, че ще ти вземе детето винаги можеш да и изпукаш 1 тукат
е не можах да разбера тази последната дума , само предполагам
  Mr. Green много кулинарно пак , правим ,струваме и все на храна накрая обръЩаме  Mr. Green

Laughing Laughing Тъкмо четох тази тема. Точно удар с юмрук си е, като бяхме деца изразът беше много вървежен като заплаха към по-малките  hahaha

# 343
  • в Tara
e, adа, може ли такива работи Laughing
тукат си е класика направо! я, подхвърлете връзка да разбера с какво е заслужила жената въпросния тукат Embarassed

# 344
"тукат" е удар с юмрук.  bowuu Знам я думата от както се помня. Не съм сигурна дали е диалектна и специфична за моя край само или има турски корени.
Като се замисля "да изпукаш тукат" е израз така да се каже... Ха ха ха.  Joy "тукат" не се ползва с друг глагол.

Това с туката не съм го чувала, нищо че от първо четене разбрах за какво става въпрос.
От кой край каза че си? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт