Голямата тема за малките масла - 2

• 166 482
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
gabriela,,

честно да си призная не съм купувала никога български етерични масла, защото се съмнявам в качествата им. Широкоразпространената практика е да се внасят масла на едро от Китай (ясно е, че нямаме нито палми, нито жожоба) и тук само се бутилират. В този случай е коректно на етикета да пише Произведено за...., а не произведено от..., но нали не си правим илюзии, че това се случва. Подозирам, че наливно се купуват най-евтините масла, тъй като ако едно шишенце от около 5мл Ви струва средно поне 10лв (както би трябвало да бъде, когато маслото е добито по органичен начин), ще се замислите дали да го купите. Маслата са два вида - базови (carrier oils) и етерични (essential oils). Някой по-горе правилно е отбелязал, че кокосовото масло е базово, а не етерично. То се използва за основа на продуктите, един вид за плътност, като освен това се смесва добре с етеричните масла. Трябва да изхвърлите това, което мирише неприемливо на мас (сигурна съм, че интуицията Ви подсказва същото) и да прецените какво етерично масло ще се отрази най-добре на Вашата кожа. Можете да го смесите с базово масло (например ший) и да си направите домашен крем Simple Smile Няма да е съвсем същото, но като внедря моето производство ще ви се обадя Simple Smile)))

# 601
Ще се опитам, когато имам време да пусна едни списъци с основните етерични и базови масла и кое за какво е най-подходящо да се използва. А да отговоря на въпроса аз какво купувам - поръчвам си наливно от канадска компания, базирана в Тайланд (все пак тези растения са в този район на света, няма как) със сертификат за органично производство. Маслата са пробвани от мен , децата, цялото семейство и приятелите ни и наистина са фантастични. Затова замислям бизнес, тъй като вече се изучих доста добре и с рецептите Simple Smile

# 602
Аз на тъмно и по хладно( помещение което не отопляваме). Simple Smile
Добре, а ако нямаме такова помещение какво правим Simple Smile
В жилището, в което живея в момента няма такова помещение, което да не се отоплява /просто защото е много малко/ и се чудя дали няма да ми се развалят маслата Rolling Eyes 
На около 25 градуса ги държа, на тъмно. Има ли проблем?

И друо искам да питам - колко горе долу е трайността на маслата след отваряне? Колкото е обионачено на опаковката от производителя ли или това обозначение /на опаковката/ е за случаи когато маслото все още не е отваряно?

Затворено добре и в хладилника е по-сигурно Grinning
В никакъв случайне се позовавай на какво пишена опаковката за трайност. Трайността на маслата зависи най-вече от това колко време са изложени на въздух, защото липидите се окисляват при допир с въздуха - или иначе казано, гранясват.  Едно масло,да кажем оставено отворено за няколко часа ще има доста по-кратка трайност от същото масло, държано в добре затворен съд без достъп до въздух за 1 седмица. Затова при съхранение на маслата е важно гърлото на съда да е добре почистено, затворено плътно и на хладно и сухо място. А за това до кога са годни е най-добре да се доверишна обонянието си - когато маслото промени миризмата си и започнеда мирише неприятно, обикновено е гранясало.

Firehead, не мога да преценя дали е гранасяло. Срокът на годност не е изтекъл още, а и е от новите опаковки на Икаров, които пуснаха наскоро. Но натрапчивата миризма на мас не ми харесва.  Тъй като разбирам ,че си навътре с маслата- може ли да споделиш на кои фирми са добри маслата. На пазара тук намирам Икаров и Етерика... може да има и други, но аз да не знам за тях.

Горният абзац също важи в твоя случай - това, че срока на годностна опаковката не е изтекъл не значи че маслото е все още годно.
Балчо е фирма, която е доста разпространена и има много доволни. До колкото знам маслата от zoya.bg  също са с  много добро качество. Също така, предните 40 страници на тази тема сапълни с коментари от кои масла са доволни съфорумките Grinning

# 603
MissNellie , много благодаря отново, че си така добра да отговаряш Hug Hug  bouquet
Така ще изхвърля едно кокосово масло, което поради стечения на обстоятелствата успях да изразходвам само наполовина, но последния път като го отворих миришеше леко на гранясало, независимо, че си е в срок.

# 604
Намерих си масло от ший за тяло, STYX. Австрийско е съвсем натурално- био продукт се води! Много съм доволна- за 200гр, а е 36лв.

# 605
Искам да се науча за какво се ползват маслата и тук намирам много неща. Връщамсе да чета!

# 606
Момичета да попитам ако някой знае къде мога да приложа КАКАОВОТД масло,дадоха ми 1 буркан от 1/2 кг.Чудя се дали не става за коса/изрусена съм/?

# 607
diana nacheva да, може да го ползваш за коса, чудесно масло особено за твоята изрусена - преди къпане на водна баня или в микровълновата за много кратко го стапяш и нанасяш обилно по косата, корени и дължини, завиваш с шапка за баня и кърпа и стоиш така половин до 1 час. Като лосион за тяло също можеш да го ползваш.

# 608
  • в белята
Аз пък искам да попитам ,за една процедура за почиставане на лице с масла ,беше нещо от сорта на подобно се разтваря в подобно ,по-рано доста се обсъждаше из форума.За съжаление нямам спомен как точно беше,някой ако си спомня ще ми драснели няколко реда с обяснение  Praynig Praynig Praynig

# 609
Подобно се разтваря в подобно се отнася до себума, който също е мазнина,  и затова има логика да се разтваря от друга мазнина и изчиства. Докато почистващите гелове и сапун премахват напълно себума и с това провокират допълнителнатаа му секреция, при поччистването с масла остава предпазен за кожата слой.
Най-популярна е сместа от рициново масло и зехтин. За нормална кожа в съотношение 1:1, за мазна и проблемна 3:1. За суха, 1:3. Масажираш лицето с тази смес няколко минути, този момент е важен и не биваа да се пропуска. След това на лицето се поставя кърпа, потопена в гореща вода (колко по-гореща, толкова по-добре) осставя се ддокато поизстине, за да отвори  хубаво порите, повтаря се при нужда докато е поела всички остатъци от маслото. И това е накратко.

# 610
diana nacheva да, може да го ползваш за коса, чудесно масло особено за твоята изрусена - преди къпане на водна баня или в микровълновата за много кратко го стапяш и нанасяш обилно по косата, корени и дължини, завиваш с шапка за баня и кърпа и стоиш така половин до 1 час. Като лосион за тяло също можеш да го ползваш.
Му, благодаря за отговора ще пробвам.Но може би много трудно ще се  отмива от косата,ще го смеся с жълтък.  bouquet

# 611
Страшно полезна тема   bouquet
Имам едно питане по повод маслото от карите (ший) - може ли да се използва върху очния контур? Аз го ползвам отскоро за лице и тяло засега съм много доволна, но имам известни колебания за зоната около очите...  Peace  

# 612
  • София
Чух че маслата било добре да се затоплят преди нанасяне.Колко трябва да се затоплят и на водна баня ли?

# 613
Страшно полезна тема   bouquet
Имам едно питане по повод маслото от карите (ший) - може ли да се използва върху очния контур? Аз го ползвам отскоро за лице и тяло засега съм много доволна, но имам известни колебания за зоната около очите...  Peace  

lalique, маслото от ший е само по себе си полезно, особено ако е био. Но то спада към т.нар. базови масла, т.е. служи като основа, към която да се прибавят други масла, най-вече етерични, които всъщност представляват активните съставки в един био козметичен продукт. Етеричните масла са основният носител на качествата на получения продукт (противовъзпалителни, анти-ейджинг, избелващи и т.н), но това не пречи да се ползва и чисто масло от ший или друго базово масло. Аз бих го ползвала за нежната кожа около очите само ако е сертифицирано органик.  Peace

# 614
Здравейте,момичета!С интерес чета вашите рецепти,но имам въпрос:Какво е мнението ви за масла,които могат доа се ползват и вътрешно,строго контролирано и знаете ли фирма,която предлага такива.

Общи условия

Активация на акаунт