Важен ли е брака?

• 11 952
  • 294
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Бенджи 2710, има и такива баба и дядо. Не всичко е дъвки и бонбони на тоя свят. Същите дори твърдяха, че детето не е на сина им и въобще се съмняваха дали съществува, а не е плод на "развинтено въображение" /цитат/

Аз знам за идентичен случай: Млада двойка, живеят на семейни начала. Луда любов. Мъжът работи, жената отглежда децата - 4 на брой, плод на голямата им любов т.е. доста години е в майчинство, а след майчинството се грижи за децата и дома, т.е. домакиня. През всичките години 22 - мъжът печели и влага средства в апартамент и обзавеждане. Среща доста по-млада девойка и се влюбва. Решава да започне живота си отначало.
Бившата му  жена остава буквално на улицата. Може да го осъди само  за издръжка на децата, които е припознал, но не се знае дали ще й ги присъдят, предвид това, че няма никакви доходи и няма покрив над главата си. Развръзката предстои.
Адвокатът й е казал, че ако е имало брак, всичко придобито по време на брака е щяло да се дели на две, но сега няма такива права - права на законна съпруга.

Който иска да си прави изводите.

Аз да ти разкажа за още един индентичен случай.
Прекрасна двойка, деца, брак, както си му е реда, той има собствен бизнес и ги издържа, тя гледа децата.
Да, обаче в един хубав ден, нещата започват да тръгват надолу. Проблеми, проблеми и се стига до решението за раздяла. Тя, разбира се, вярва, че той би се грижил за децата си и нея, независимо, че се разделят, обаче той не е на същото мнение.
Семейното имущество е на негово име, не не попада в СИО, той счита, че деца, които не са при него, не са негова грижа и хоп- всички са на улицата. Той си живее живота, висок стандарт, почивки, кръчми, коли и разбира се нова девойка, тя се принуди да се върне в двустайката на родителите си пенсионери с децата и да му се моли като просяк за жълти стотинки за да не умрат от глад.
Престанете вече с тази "сигурност" в брака и с подобни примери.
Изводите съм си направила много отдавна, именно на базата на доста житейски истории.
Аз не отричам брака, напротив, вярвам, че в обричането един на друг на двама души, които се обичат, има красота, романтика и прочие, вярвам в семейството и семейните ценности, самата аз съм обещала на мъжа си, някой ден да стана негова съпруга, именно поради тези причини, но моля ви, недейте толкова сляпо да вярвате в "сигурността", само, защото има сключен брак.
Рокси беше много точна в изказването си, някъде, между цветята, розите и облаците, нека да има и капка здрав разум, твърдо съм убедена че тайната на щастливия брак се крепи освен на любовта, доверивто и вярата в светлото бъдеще и на какпката разум в главата на една съпруга.

# 211
Аз също съм за брака. Но кой варянт ще избереш мисля, че няма проблем стига хората около теб да го приемат. А може да има и сериозен проблем, когато именно половинкато ти е на противоположното мнение. Аз имам подобен личен опит и всичко завърши с раздяла. В такива случаи крайните мнения са вредни, а може пък и да са полезни! smile3521
P.S. Сега живота ми е много по-добър отколкото можеше да бъде с онзи тип с модерните схващания Mr. Green

# 212
Мисля, че в БГ дали си женен за човека с който живееш или не няма галяма разлика (боже би при по-необразованите е по-добре ако си имат брак). В по-развитите от нас страни има много привилигии и социални програми за самотни родители и мисля, че те затова не се женя/омъжват, а ние тука без много смисъл копираме.

Това изказване е меко казано смешно.
Нищо подобно! В UK ( мисля и всички страни от Шенген) не се прави абсолютно никаква разлика в двойките със сключен брак и тези без. И това се отнася във всяка сфера на социалния живот. Двойките имат абсолютно еднакви права и задължения, дори във всеки един административен формуляр не са разделени. Самотен родител означава съвсем нещо друго. Може да си такъв и без да си разведен, стига да отглеждаш детето си сам. А това се доказва и подлежи на проверка. А относно брака, хората са измислили предбрачни договори, но това е съвсем друга тема.

# 213
Е благодаря ти Anelia11, много си любезна!

Истина е, че не съм живяла в UK, но доста пътуваме пък и до информация имаме достъп. Та разликата според мен в по-напредналите страни е че мъж направил 4 деца както се разказва в последните няколко истории, ако се разведе закона си го дере ежемесечно с невероятни издръжки с които жената може да си живее нормално и да не и се налага да дели жилището на родителите си, оттук той ще си прави сметка веднъж като се жени и ВТОРИ път като срещне първото "свежо" маце и тръгне да се развежда. А тук и да нямаме брак, като се сдобием с имот можем просто да впишем и двете имена в нотариалния акт с по равни дялове и ето ти същия ефект, които ти дава брака в БГ!
Това имах в предвид.

Апропо - нищо че имам брак, нотарялните актове винаги са на двамата, защото законите у нас винаги могат да се променят!

# 214
Elina__ , не съм искала да те засегна. Но отново грешиш. От коя страна имаш тези впечатления? Който си е безотговорен - остава си такъв, независимо под каква юридическа форма е живял. Издръжките се определят от съда индивидуално, без оглед на факта дали си имал брак или не. Размерът им е сериозно голям, но не е пречка за никой от партньорите да вземе кардинално решение за раздяла. И понеже, в съвремието, на брака се гледа все повече като добра комерсиална сделка, то тук обществото е намерило регулаторни методи с които да се предпази от меркантилност брака. Договорите са много умно нещо, поне за мен. Влизаш със свалени карти и излизаш с достойнство.

# 215
Мине се не мине време, и хоп:" Важен ли е брака?", "За или против брака?", в интерес на истината не познавам един истинки човек, който е женен и горещо да ми препоръчва брака. И сега започвам да се чудя, познатите ми ли не искат да ми се случи това велико тайнство, което им се е случило на тях, та гледат да ме отклонят от правия път, или всички яростни защитници на брака по форумите умират от желание да ме приобщят в сектата си. Раздвоявам се просто. Аз лично нямам нито една причина да имам нещо против брака, дете на щастливи бракувани родители съм, които все още дават индикации, че се обичат, па макар и след 30-годишен съвместен живот. Ако един брак може да ми гарантира такова щастие , веднага бих надянала на миличкия брачния хомот, ако трябва и насилствено.

# 216
Anelia11 Ти си нападателна, а не аз засегната,т.е. проблема е твой скъпа!

Та по темата- а тя е? Важен ли е брака или не?
Разделената съпруга с 4 деца какъв живот ще има след раздялата тук и да кажем в UK? Дали брака ще и е осигурил по-добро бъдеще след раздялата?

# 217
  • София
[Разделената съпруга с 4 деца какъв живот ще има след раздялата тук и да кажем в UK? Дали брака ще и е осигурил по-добро бъдеще след раздялата?
Разликата е огромна.
Тук остава гола и боса, бедна и гладна, заедно с децата. Ако получи нещо- ще е по милост. Ако разчита на закона- я му присъдят 120 лева, я не. И ако реши да не плаща, ще минат няколко години. И да плаща- да видим как се гледат 4 деца със 120 лева.
Ако е някъде другаде в цивилизования свят- ще получава солидна издръжка и ако случайно бащата "забрави" да плати, ще го изпратят в някоя каменоломна да поразсъждава.

# 218
buttinsky според мен е все тая! Моя живот с нищо нямаше да е различен ако не бях сключила брак.
Освен, че аз харесвам традициите по-принцип, остави това ами родителите ми не го възприемат и примерно нямаше да мога да оставям децата понякога при тях, без да ми врънкат за това. Чувала съм че има и някои бюрократични усложнения, примерно повече бумаги около децата, но не съм сигурна за това.

Емоционално мисля не може да има разлика, ако партньорите са равностойни и приемат нормално тази форма на съжителство!

Azzy точно това казвам и аз, 120лв. които ти дава това, че си била женена така или иначе не те оправят.

Последна редакция: сб, 04 апр 2009, 12:31 от Elina__

# 219
дете на щастливи бракувани родители съм, които все още дават индикации, че се обичат, па макар и след 30-годишен съвместен живот. Ако един брак може да ми гарантира такова щастие , веднага бих надянала на миличкия брачния хомот, ако трябва и насилствено.
buttinsky,на твоите родители едва ли брака им го е гарантирал,но ето,че се е получило.Такава гаранция,сама съзнаваш,че дори ти самата не можеш да си дадеш или партньорът ти.
Отговорих на анкетата с - не.

# 220
  • Пловдив
Elina__, няма бюрократични усложнения. Ама никакви!  Peace
Даже е улеснена процедурата при припознаване още в родилното.
И при подаване на документи за детски надбавки също.   Wink

По данни от миналата година 46% от децата в България се отглеждат в семейства без брак.

# 221
  • София
Мислете, дами, ако недай Боже се случи нещо, животът е непредвидим, няма кой да ви защити, вас и децата.
Дали ще сключите брак или не- за мен е без значение, който както го усеща, спрямо собствените си виждания и ценности.
Пожелавам на всички, мир, любов и благоденствие в семействата, обаче на мен често ми се случва да чувам "само ако знаех", "никога не съм си представяла, че може да се случи точно на мен" и прочие.
Не страдайте от излишна гордост и криворазбрано достойнство тип "ама аз не съм за парите, те не ме интересуват".
Щом има дете, има споделена отговорност, включително и финансова, без значение дали сте женени или не.
Бъдете мнителни, предпазливи и разумни.
Не се задоволявайте с романтиката и фактът, че сте сключили брак не ви дава защита при всички случаи.
Не се примирявайте с мисълта, че Господ ще накаже безотговорника, помогнете си сами и Господ ще ви помогне.
Не искам да звуча патетично, но аз, конкретно винаги изпитвам ярост и гняв, когато се случи да срещна жена в подобно отчаяно положение, защото се е предоверила и е вярвала сляпо, а когато младостта си отиде, се оказва сама, бедна и обезверена.

# 222
но се чудя - няма ли вече романтика в наши дни? На мен лично ми беше много мило и вълнуващо предложението, подготвката за сватбата, самата тя, църковния ритуал... не съм си помисляла никога, че това е някаква сигурност, изгода или подобни неща. Просто е ... романтично е, хубаво е, някакси естествен завършек, споделен свят от двама. Може да звучи глупаво, но така го усещам аз.  Blush

А, моля  Stop само за едната романтика, не. Романтиката минава бързо, но стигне ли се до развод може да се влачи с години. Mr. Green Плюсът от брака е евентуална материална обезпеченост за децата да не дава Господ, нещо ако се случи.

# 223

Azzy, споделям напълно мнението ти. Споделените отговорности са с изключителна важност...Вярно е, всяка двойка пише своя собствен житейски сценарий, но малко повече мнителност и практичност от женска страна не са без значение.

# 224
Не смятам че е толкова важен . Но за материалното осигуряване е от значение.

Общи условия

Активация на акаунт