Майчинството - счетоводно - 18

• 58 593
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 225
Стики, много ти благодаря за отговора. Това за отпуската не го знаех. Ползвала съм 5 дни неплатен отпуск през февруари, т.е ще трябва да почакам още 5 дни за да съобщя в писмен вид на работодателя ми. Притеснява ме факта, че ако кажа сега могат да ме съкратят без да им мигне окото. Все още не ми личи и се надявам да не разберат за да мога да съм по спокойна когато договора стане безсрочен.
Благодаря и на всички отговорили на въпроса ми. Момичета вие сте невероятни и много ми помагате още веднъж БЛАГОДАРЯ!  Hug

# 226
Ще стискаме палци всичко да е наред!  Whistling

# 227
  • Варна
Добро утро! Много бих искала подкрепа от запознати със закона лица. Моята ситуация е следната. Аз съм самоосигуряваща се в семейна фирма, след месец ми изтича 2 г. отпуск за отглеждане на малко дете, и съм бременна в 1 месец. Счетоводителката ми ми каза, че ще ми пусне 3 месеца отпуск, който ми се полага.дане Понеже осигуровките си ги плащам сама, може ли да ми кажете дали е достатъчно да се осигурявам на 4 часа, за да взимам минималналната заплата след раждане, понеже и досега съм самоосигуряваща се на малка заплата. Какво мога да направя сега и има ли възможност след изтичане на отпуска , да си взема болничен. Благодаря!

# 228
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Добро утро! Много бих искала подкрепа от запознати със закона лица. Моята ситуация е следната. Аз съм самоосигуряваща се в семейна фирма, след месец ми изтича 2 г. отпуск за отглеждане на малко дете, и съм бременна в 1 месец. Счетоводителката ми ми каза, че ще ми пусне 3 месеца отпуск, който ми се полага.дане Понеже осигуровките си ги плащам сама, може ли да ми кажете дали е достатъчно да се осигурявам на 4 часа, за да взимам минималналната заплата след раждане, понеже и досега съм самоосигуряваща се на малка заплата. Какво мога да направя сега и има ли възможност след изтичане на отпуска , да си взема болничен. Благодаря!

Не разбрах самоосигурявате се или работите на трудов договор?

# 229
  • Варна
Работя фиктивно, на договор съм, но часта на работодателя я плащам сама.

# 230
Работя фиктивно, на договор съм, но часта на работодателя я плащам сама.

Като ви пуснат в отпуска пак се дължат осигуровки. Ако ви устройва получаването на по-малко обезщетение можете да се договорите с работодателя да минете на 4 часов работен ден по договор

# 231
  • Варна
Благодаря Дейзи, тези 4 часа нали няма да ми навредят за получаването на обезщетения за следващата бременност?

# 232
Благодаря Дейзи, тези 4 часа нали няма да ми навредят за получаването на обезщетения за следващата бременност?

Ще намалят обезщетението наполовина, но ви е гарантирано получаването на МРЗ ако изчисленото обезщетение е по-тази сума

# 233
Фирмата, в която работя (аз съм в болнични) ще обявява фалит края на този месец. Аз на първи май трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждане. Какво става с мен в такъв случай? Направо ме побъркаха.

# 234
Благодаря на всички ,които ми отговориха!!!  bouquet
Но сам много объркана,извинете ме Embarassed
През май ще ползвам болничен.Когато ми изчисляват майчинството сумата от болничния /напр.1000 лв./ще се включи ли в изчисленията за майчинството.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 235
Благодаря на всички ,които ми отговориха!!!  bouquet
Но сам много объркана,извинете ме Embarassed
През май ще ползвам болничен.Когато ми изчисляват майчинството сумата от болничния /напр.1000 лв./ще се включи ли в изчисленията за майчинството.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!
  bouquet  bouquet  bouquet

Не, ще се вземе в предвид базата която е използвана за изчисляването на обезщетение за ползвания болничен

# 236
Искам да попитам нещо- аз съм в болничен "45-дни преди раждане" до 21.04.2009. Така пише на болничния ми- да се явя на работа на 21.04., но бебка май не бърза да излиза. Та искам да попитам ако не родя до 21.04. следващия ми болничен трябва да е от 21.04. или може и няколко дни след това, има ли проблем ако не се застъпват точно двата болнични???
Благодаря предварително:)

Искам да успокоя тези, които чакат да им изплатят болничните от НОИ-хората са доста експедитивни, моите документи са занесени на 3.04. и вчера са ми превели паричките Simple Smile

# 237
 Мисля, че болничния от 410 дни е непрекъснат, поне от това така разбрах:

Кодекс  на труда
...
 Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

...

(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

И аз имам въпрос: За целия 410 дневен отпуск ли парите са от НОИ?

# 238
Искам да попитам нещо- аз съм в болничен "45-дни преди раждане" до 21.04.2009. Така пише на болничния ми- да се явя на работа на 21.04., но бебка май не бърза да излиза. Та искам да попитам ако не родя до 21.04. следващия ми болничен трябва да е от 21.04. или може и няколко дни след това, има ли проблем ако не се застъпват точно двата болнични???
Благодаря предварително:)

Искам да успокоя тези, които чакат да им изплатят болничните от НОИ-хората са доста експедитивни, моите документи са занесени на 3.04. и вчера са ми превели паричките Simple Smile

Лекаря, който ви следи бременността трябва да издаде болничен лист за разлика от 21.04. до датата на която реално сте родила /ако не родите до 21.04./. Не трябва да има дупка между болничните, защото после ще ви връщат и разкарват да ги оправяте.

# 239
Мисля, че болничния от 410 дни е непрекъснат, поне от това така разбрах:

Кодекс  на труда
...
 Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

...

(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

И аз имам въпрос: За целия 410 дневен отпуск ли парите са от НОИ?

410 са календарни дни, а НОИ плаща за работните дни в този период

Общи условия

Активация на акаунт