Майчинството - счетоводно - 18

• 58 583
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Много ми елементарен въпросът,но съвсем се обърках с тези молби  Sad.След като детето навърши една годин ,трябва да подам молба за гледане надете до 2години.Това молба свободен текст ли е или някое от приложенията №2,3 или 4?Благодаря на отзовалите се  bouquet

След като ти изтекат 410 те дни.Брои 410 календарни дни от началото на 45 дневния болничен преди термин.

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО /Приложение 3/ - (изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6
2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. София

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: …………………. ДЕКЛАРАТОР: ............
град: ………………….

# 211
Здравейте. Искам да ви попитам има ли някакъв срок за изплащане на обезщетенията за майчинство след представяне на необходимите документи и декларации от работодателя? Последно са ми изплатили за част от месец февруари. След това се оказа, че работодателя ми е объркал срока на втория ми билничен-който е след раждане - и от НОИ са го върнали. Сега са го поправили и според сайта и ПИК-а ми е получен на 10.04 и е със статус обработване- до кога Rolling Eyes А аз на 19.04 трябва да подам документи вече за новия болничен, който ще е до 410 дни.

# 212
  • Пловдив
siska77,срока е 15 дни след представянето на документите в НОИ.Около 25-26 април  ще имаш превод за първия болничен.

Няма болничен за 410 дни.Има три болнични листа общо за 135 дни.След 135 я ден се подава декларация до 410 я ден.Ти си подавай следващите документи спокойно без да пропускаш срока.От НОИ своевременно ще ти изплатят сумите.

# 213
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!

В момента синът ми е на 7 месеца и половина и съм в отпуск по бременност и раждане. Мога ли да прекратя този отпуск, т.е. да се върна по-рано на работа? И в случай, че реша да се върна на работа преди да е изтекъл този отпуск имам ли право да получавам обезщетението в размер на 240 лв, което се получава по време на отпуска за гледане на дете? От това, което изчетох по темета стигам до заключението, че мога да се върна по-рано на работа, но ще получавам обезщетението в размер на 240 лв едва след като детето ми навърши 1 годинка и то ще имам право на 50% от него. Правилно ли съм разбрала?
Също така вярно ли е, че ако се върна по-рано на работа не мога да се възползвам от Програмата в подкрепа на майчинството?

Предварително благодаря!

Правилно се разбрала за всичко, но имате още една възможност - можете да прехвърлите правото на ползване на отпуска за бременност и раждане след 6-тия месец на детето на бащата до навършване на детето на 1 год. След това или ще ползвате отпуск за гледане на дете с фиксирано обезщетение, ще се върнете на работа и ще получавате 50% от обезщетението или ще прехвърлите правото на ползване на отпуска на бащата на детето или на някой от вашите родители, като те ще получават 100% от определеното обезщетение.

Здравей Дейзи и благодаря за бързия отговор. В такъв случай сега ми изникват и други въпроси - бащата на детето се осигурява на по-ниска сума от мен. В този случай не намирам смисъл след 6-ия месец на детето да му прехвърлям правото на ползване на отпуска за бременност и раждане? Също така ако след 1 годинка на детето той ползва отпуск за гледане на дете ще получава само фиксираното обезщетение от 240 лв, което пък е по-малко от нетната му заплата и тогава пак не намирам смисъл той да се ползва от това. Що се отнася за нашите родители - свекърва ми е пенсионерка и собственик на ЕТ и мисля, че тя няма право да ползва отпуск за гледане на дете, тъй като не се осигурява на трудов договор, нали така или бъркам? А пък майка ми в момента е на борсата, но ако започне работа на трудов договор, тогава ще мога ли да прехвърля на нея отпуска за гледане на дете и трябва ли преди това тя да е ползвала част от отпуска за бременност и раждане, за да може да ползва отпуска за гледане на дете? Ох, дано не стана много объркано, че на мен определно ми е каша Simple Smile

Отпуска за бременност и раждане в размер на 410 дни може да се прехвърля само на бащата на детето след като то навърши 6 месеца по сега действащите закони. Дали ще прехвърлите единия вид отпуск няма отношение при прехвърлянето на другия вид отпуск

# 214
Здравейте скъпи дами
Финансовата криза ме вкара в много тежка ситуация. В момента съм в майчинство на 240 лв. мес. обезщетение. Но...съм собственик на ЕООД и съм длъжна да имам управител на фирмата, на когото внасям 350 лв. осигуровки на месец. Фирмата е с временно преустановена дейност, т.е. нямам никакви приходи, но за да си получа 240 лв. трябва да внеса 350 лв./месец. Ако освободя управителя съм длъжна да се върна на работа и тогава ще внасям за себе си 350 лв. осигуровки, но ще ми спрат майчинските.
Ако някоя от вас знае как мога да променя тази ситуация счетоводно или юридически... МОЛЯ дайте ми съвет! smile3518

# 215
Здравейте мами.Казуса ми е следния:Бременна съм в 20г.с и ми се налага целия април месец да съм в болничен,обаче се осигурявам във втора фирма на 350лв и питането ми е какви осигуровки трябва да си внеса за април месец след като съм в болничен.Предварително Ви благодаря.

# 216
siska77,срока е 15 дни след представянето на документите в НОИ.Около 25-26 април  ще имаш превод за първия болничен.

Няма болничен за 410 дни.Има три болнични листа общо за 135 дни.След 135 я ден се подава декларация до 410 я ден.Ти си подавай следващите документи спокойно без да пропускаш срока.От НОИ своевременно ще ти изплатят сумите.
  bouquet Бкагодаря.

# 217
Здравейте мами.Казуса ми е следния:Бременна съм в 20г.с и ми се налага целия април месец да съм в болничен,обаче се осигурявам във втора фирма на 350лв и питането ми е какви осигуровки трябва да си внеса за април месец след като съм в болничен.Предварително Ви благодаря.

Трябва да сте болнични и от двете фирми. Осигуровките за болничния са само здравни в размер на 4,8% върху 240 лв. за пълен месец.

# 218
Здравейте скъпи дами
Финансовата криза ме вкара в много тежка ситуация. В момента съм в майчинство на 240 лв. мес. обезщетение. Но...съм собственик на ЕООД и съм длъжна да имам управител на фирмата, на когото внасям 350 лв. осигуровки на месец. Фирмата е с временно преустановена дейност, т.е. нямам никакви приходи, но за да си получа 240 лв. трябва да внеса 350 лв./месец. Ако освободя управителя съм длъжна да се върна на работа и тогава ще внасям за себе си 350 лв. осигуровки, но ще ми спрат майчинските.
Ако някоя от вас знае как мога да променя тази ситуация счетоводно или юридически... МОЛЯ дайте ми съвет! smile3518

Освен да спрете дейността на фирмата

# 219
  • В полите на Пирин планина
Момичета имам нужда от помощ, малко ми е спешно Praynig
Малката и аз боледувахме от гнойна ангина и така се зациклиха едни болнични ту на едната ту на другата
Започнах аз с един за два дни, после Ема за 5 дни, после пак аз за 5 дни и сега Ема искам да и пусна за 5 дни, че е на втори АБ и няма начин.
Обаче като отидох днес да си взимам последния и нейната докторка като се хвана за главата, не можело така ще ми върнат всичките от НОЙ. Shocked
А пък моята лична ми каза, че нямало проблем, защото е за различни болести за мен и нея и се водели различни казуси. А пък на Ема докито врещи, че не може така и това че болничните са по 5 дни без събота и неделя не е прекъсване и нищо че било за различни хора....
Вика ми да си взимам болничните да ги анулира... Rolling Eyes Не знам сега кой е крив кой е прав и какво да правя Sad
Дали някой се е сблъсквал с подобно нещо Rolling Eyes

Щом болничните истове са с прекъсване и за различни причини не може да има проблем в НОИ. Едно джипи / специалист може да пусне до 7 дни болничен лист за един случай без прекъсване.

# 220
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Изпаднах в следната ситуация:
Бях бременна и направих спонтанен аборт.
Смятах, изчислявах, но напразно.
В момента има промяна в осигуряването в нашата фирма .
Досега ме осигуряваха на пълната заплата(заплата+премия) в НОИ.
Но от март месец вече ме осигуряват на 660 лева (това се съобщи април месец).
Ние не сме се отказали и ще започнем да работим за бебе като мине известен период.
Ако искам да се осигурявам на максимума какво трябва да направя?
И колко пари ще трябва да доплащам всеки месец?
В случаи на премии (пред НОИ) има ли някакви облекчения от страна на работодателя?
Благодаря предварително на всички, които ми отговорят.

Сама можеш да изчислиш колко се полага да довнасяш - има калкулатор на първа страница на темата. Ние няма ка да го направим, без да кажеш колко е реалнат ти заплата. Не знам за какви премии и облекчения питаш  newsm78

# 221
Mайка съм на дете на 2 г и сега се върнах на работа.До каква възраст на детето не могат да ме пращат в командировка?

# 222
КТ
Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

# 223
Здравейте скъпи дами

Здравей!  Simple Smile
Ако се върнеш на работа, ще получаваш 50% обезщетение.
Защо не си оставиш само самоосигуряването във фирмата, т.е. да не си на ДУК? Така поне ще спестиш от осигуровките и данък.
Може и да прехвърлиш гледането на дете.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 23:24 от Стики

# 224
КТ
Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт