Майчинството - счетоводно - 18

• 58 583
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 195
Момичета имам нужда от помощ, малко ми е спешно Praynig
Малката и аз боледувахме от гнойна ангина и така се зациклиха едни болнични ту на едната ту на другата
Започнах аз с един за два дни, после Ема за 5 дни, после пак аз за 5 дни и сега Ема искам да и пусна за 5 дни, че е на втори АБ и няма начин.
Обаче като отидох днес да си взимам последния и нейната докторка като се хвана за главата, не можело така ще ми върнат всичките от НОЙ. Shocked
А пък моята лична ми каза, че нямало проблем, защото е за различни болести за мен и нея и се водели различни казуси. А пък на Ема докито врещи, че не може така и това че болничните са по 5 дни без събота и неделя не е прекъсване и нищо че било за различни хора....
Вика ми да си взимам болничните да ги анулира... Rolling Eyes Не знам сега кой е крив кой е прав и какво да правя Sad
Дали някой се е сблъсквал с подобно нещо Rolling Eyes

# 196
Имам въпросче
майчинството ми изтича утре,след това съм отпуск(платен) до 30 април,от 1май поради масово съкращение във фирмата ме съкращават и мен без предизвестие(защото ми е невъзможно да работя 1месец) с изпращане на 2 заплати, имам ли право след 1май да ползвам някакви болнични?

# 197
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам въпросче
майчинството ми изтича утре,след това съм отпуск(платен) до 30 април,от 1май поради масово съкращение във фирмата ме съкращават и мен без предизвестие(защото ми е невъзможно да работя 1месец) с изпращане на 2 заплати, имам ли право след 1май да ползвам някакви болнични?

Можеш да ползваш болнични до 2 месеца след освобождаването, като работодателят трябва да ги представи в НОИ до 5 дни от датата на твоето подаване.

# 198
Дейзи-мерси Hug
и още нещо полага ли ми се платин годишен отпуск за двете години в майчинство и като ме съкратят трябва ли да ми ги платят тези отпуски

# 199
Здравейте, моля за вашите отговорите:
В момента съм бременна 23 г.с. и съм в платен отпуск, регистрирана съм ката бременна към НЗОК, но тъй като се омъжвам и ще приема фамилното име на мъжа ми, искам да попитам как и къде трябва да обявя новата си фамилия, за да мога да съм изрядна кън НЗОК и НОИ ???.
Знаете ли, какви документи се подават при смяна на сенейното положение и фамилията при брак, ???
Благодаря  предварително!!!

# 200
Дейзи-мерси Hug
и още нещо полага ли ми се платин годишен отпуск за двете години в майчинство и като ме съкратят трябва ли да ми ги платят тези отпуски

Полагат ти се минимум по 20 работни дни за календарна година. Може да ти ги платят като ще вземеш повече пари, защото върху тях не се дължат осигуровки или да те пуснат да ги използваш като ще вземеш по-малко пари, но ще ти се води за стаж

# 201
Ей тоя форум е безценен,благодаря Hug

# 202
При застъпено майчинство майката получава една сума(която и е по-изгодна)за времето на застъпване до 2 годиинки на първото дете,а след това получава преизчислено наново майчинство за второто-правилно ли съм го разбрала?

# 203
Здравейте!

В момента синът ми е на 7 месеца и половина и съм в отпуск по бременност и раждане. Мога ли да прекратя този отпуск, т.е. да се върна по-рано на работа? И в случай, че реша да се върна на работа преди да е изтекъл този отпуск имам ли право да получавам обезщетението в размер на 240 лв, което се получава по време на отпуска за гледане на дете? От това, което изчетох по темета стигам до заключението, че мога да се върна по-рано на работа, но ще получавам обезщетението в размер на 240 лв едва след като детето ми навърши 1 годинка и то ще имам право на 50% от него. Правилно ли съм разбрала?
Също така вярно ли е, че ако се върна по-рано на работа не мога да се възползвам от Програмата в подкрепа на майчинството?

Предварително благодаря!

# 204
Здравейте!

В момента синът ми е на 7 месеца и половина и съм в отпуск по бременност и раждане. Мога ли да прекратя този отпуск, т.е. да се върна по-рано на работа? И в случай, че реша да се върна на работа преди да е изтекъл този отпуск имам ли право да получавам обезщетението в размер на 240 лв, което се получава по време на отпуска за гледане на дете? От това, което изчетох по темета стигам до заключението, че мога да се върна по-рано на работа, но ще получавам обезщетението в размер на 240 лв едва след като детето ми навърши 1 годинка и то ще имам право на 50% от него. Правилно ли съм разбрала?
Също така вярно ли е, че ако се върна по-рано на работа не мога да се възползвам от Програмата в подкрепа на майчинството?

Предварително благодаря!

Правилно се разбрала за всичко, но имате още една възможност - можете да прехвърлите правото на ползване на отпуска за бременност и раждане след 6-тия месец на детето на бащата до навършване на детето на 1 год. След това или ще ползвате отпуск за гледане на дете с фиксирано обезщетение, ще се върнете на работа и ще получавате 50% от обезщетението или ще прехвърлите правото на ползване на отпуска на бащата на детето или на някой от вашите родители, като те ще получават 100% от определеното обезщетение.

# 205
  • Майничка
Здравейте, моля за вашите отговорите:
В момента съм бременна 23 г.с. и съм в платен отпуск, регистрирана съм ката бременна към НЗОК, но тъй като се омъжвам и ще приема фамилното име на мъжа ми, искам да попитам как и къде трябва да обявя новата си фамилия, за да мога да съм изрядна кън НЗОК и НОИ ???.
Знаете ли, какви документи се подават при смяна на сенейното положение и фамилията при брак, ???
Благодаря  предварително!!!

Подавате си документите за нова ЛК и уведомявате работодателя, това е всичко. Ако излизате в болнични - да са с новата фамилия. НОИ получават информацията автоматично.

# 206
При застъпено майчинство майката получава една сума(която и е по-изгодна)за времето на застъпване до 2 годиинки на първото дете,а след това получава преизчислено наново майчинство за второто-правилно ли съм го разбрала?

Не е правилно. За първото дете ще получавате обезщетение както е изчислено, ако трябва да излезнете в отпуск за второто дете след като вече сте в отпуск за гледане на дете до 2 год за първото ще ви изплащат най-малкото обезщетението което сте получавали за първото дете + 50% от обезщетение за гледане на дете до 2 год. за първото.
Стана доста сложно, но се надявам да сте ме разбрали

# 207
Здравейте!

Предварително благодаря!

Правилно се разбрала за всичко, но имате още една възможност - можете да прехвърлите правото на ползване на отпуска за бременност и раждане след 6-тия месец на детето на бащата до навършване на детето на 1 год. След това или ще ползвате отпуск за гледане на дете с фиксирано обезщетение, ще се върнете на работа и ще получавате 50% от обезщетението или ще прехвърлите правото на ползване на отпуска на бащата на детето или на някой от вашите родители, като те ще получават 100% от определеното обезщетение.

Здравей Дейзи и благодаря за бързия отговор. В такъв случай сега ми изникват и други въпроси - бащата на детето се осигурява на по-ниска сума от мен. В този случай не намирам смисъл след 6-ия месец на детето да му прехвърлям правото на ползване на отпуска за бременност и раждане? Също така ако след 1 годинка на детето той ползва отпуск за гледане на дете ще получава само фиксираното обезщетение от 240 лв, което пък е по-малко от нетната му заплата и тогава пак не намирам смисъл той да се ползва от това. Що се отнася за нашите родители - свекърва ми е пенсионерка и собственик на ЕТ и мисля, че тя няма право да ползва отпуск за гледане на дете, тъй като не се осигурява на трудов договор, нали така или бъркам? А пък майка ми в момента е на борсата, но ако започне работа на трудов договор, тогава ще мога ли да прехвърля на нея отпуска за гледане на дете и трябва ли преди това тя да е ползвала част от отпуска за бременност и раждане, за да може да ползва отпуска за гледане на дете? Ох, дано не стана много объркано, че на мен определно ми е каша Simple Smile

# 208
  • Plovdiv
Много ми елементарен въпросът,но съвсем се обърках с тези молби  Sad.След като детето навърши една годин ,трябва да подам молба за гледане надете до 2години.Това молба свободен текст ли е или някое от приложенията №2,3 или 4?Благодаря на отзовалите се  bouquet

# 209
Мисля че разбрах,за второто дете се изплаща обезщетение=на най-малкото обезщетение за първото,а за първото до навършване на 2г.-50% Mr. Green(останала съм с впечатлението,че майките с природени деца вземат само 1 майчинство за застъпените месеци)Ако греша нещо,то е защото "първото" се повтаря доста често в отговора.

Общи условия

Активация на акаунт