Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-14

• 64 396
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
# 16
Щастие ето моя отговор на въпросите ти:

*Възможно ли е да се обърнем към общината да ни изготвят план?По принцип предлага ли се такава услуга или само частни фирми се занимават с това?-Възможно е да имат в общината всякакви специалисти.Зависи от общината.Но при всички случаи работят частно.Можеш по принцип сама да си наемеш ,архитект,конструктор,Вик и Ел специалисти и геодезист.Всеки един поотделно ти изготвя проекти,но първо трябва да ти е готов архитектурния план за да знаят какво да работят
* Плана има ли давност? Можем ли да строим "на парче"-този месец основите,след 3 месеца нещо друго и така докато завършим къщата.-има давност няколко години
*Може ли да се купи от някъде готов план?-сигурно може/но само архитектурата и конструкцията -донякъде/.Всичко останало е индивидуално и зависи от терена и мястото.Попитай някой архитект
*Едноетажната къща по евтина ли е от двуетажната? В единия случей има по голям изкоп и основа а в другия плоча между етажите...кое е по евтино?Квадратурата е една и съща.-Най скъпото нещо при къщите би трябвало да са покрива и основите.Така,че колкото е по висока една къща -толкова е по евтина.Но..........пак зависи :вид тухла,вид керемида,стъпала/доста скъпа придобивка/Зависи много от това дали ще имаш мази ,терена с каква денивелация е и тн. и тн.

# 17
  • густо майна Филибето
Щастие , има един проблем обаче - не се отваря това, което си искала да пуснеш, излиза като си сложа саморъчно в адресната лента скобата накрая Simple Smile Къщичката е хубава, американски тип, но е много важно как стои на терена. С такъв голям парцел вероятно може всякак да си я завъртиш и няма да имаш проблем (все пак дневната част е най-добре да гледа на юг, а ако питаш мен в Пловдив - на изток, а за студенолюбивите става и на север Laughing)
Голяма си късметлийка с такава отзивчивост в общината, дано за всичко е така Simple Smile

х_diabet_mama, бях попаднала на сайт, където показваха как се строи с отпадъчни материали - гуми, пясък от пустинята (там беше) и празни стъклени бутилки. Видях много такива красоти, в ориенталски стил Simple Smile Ще се опитам да го намеря, че с тези преинсталации всички линкове си затрих Sad

Иначе се влюбих в тази къща http://lh4.ggpht.com/_6jyMThOKUg0/Sditgx9IXdI/AAAAAAAACxM/5qAmUC … colombatto_01.jpg

Потърсих това, което исках да покажа,открих какво ли не, не точно него не открих . Ето още една интерпретация на темата дърво Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 апр 2009, 09:12 от ljuboznatelna

# 18
За давността на плана - след като вземеш разрешителното за строеж имаш три години да направиш грубия строеж и до 5-та година трябва да си я завършил.

# 19
х_diabet_mama, ето нямам по-хубава снимка за сега  Wink
А иначе това, което си показала си е Велуксов балкон, просто тези го продават. Излиза 3-4000лв  Wink

Щастие, мацките са ти обяснили. Познавам човек, който действа по този начин, използва служителите на Общината, проекта му излезе евтин и съответно мина без проблем. Реално не лош вариант, ние като търсим великите архитекти, кво...

# 20
здравейте и от мен. Купувам парцел в регулация, но толкова много въпроси възникнаха в главата ми. Може ли преди да се построи къщата, предварително да се пусне ток и вода до парцела? Или трябва да има някаква постройка за да може ЕВН  да постави таблото. Ние в близост до парцела имаме ток и вода, но не на самия парцел. Според продавача щом са допуснали парцела да бъде вкаран в регулация, значи нямало да има проблем. Живот и здраве, и пари  ще строим в с.Браниполе, Пловдивска област.
  Благодаря предварително!

# 21
  • густо майна Филибето
Според продавача щом са допуснали парцела да бъде вкаран в регулация, значи нямало да има проблем.

Joy
Да, ще ти трябват само много пари и търпение. Там одисеята е голяма. Но щом сте го купили, няма как, ще стигнете и до края Simple Smile Добре дошла сред строителките Simple Smile
За да ви пуснат временен ток, трябва да сте готови с проекта. Ние не сме, но използваме ток от съседа, оказа се много отзивчив и захранва няколко човека Grinning След това за постоянен става още по-трудно. Даже не зная още колко Rolling Eyes С водата е по-лесно обикновено. Плащаш си прекарването до парцела, плащаш и на този, който вече се е сдобил по този начин с вода (на съседа обикновено) Тарифата той си я определя Confused А после и на ВиК за включването, нищо че си имаш вода Simple Smile Тук има момичета, минали по този път, надявам се да ти обяснят по-подробно.

# 22
Благодаря ви момичета Simple Smile

Изложението е Север-Юг,мястото е широко 20 метра,с лице на два пътя.Единствения му недостатък е шума от колите от главния път а от другия край не може да се строи защото е земеделска земя и "природен резерват"+това,че канализацията е край главния път.
Относно изложението на стаите.Хубаво е всичко да бъде на юг но е невъзможно.Родителите ми имат два апартамента ,в единия спалните са с южно изложение,кухнята със западно а в другия кухнята и едната спалня са на север а другите стаи на запад.Каквото и да сложиш на север все е като фризер през зимата и рай през лятото Simple Smile а запад е като фурна след 2 часа,през лятото.
Сега имаме източна стая и децата все мрънкат,че сутрин слънцето им светело като лампа и не можели да спат.
 Аз държа кухнята и по точно тази част където е печката да бъде близко до прозорец.Какъвто и аспиратор да има нищо не заменя отворения прозорец или врата. Спалните ми се ще да да са на юг но няма как,трябва нещо да бъде и на север.
Въпреки всичките ми желания съм готова на компромис  ако с някой готов план ще спестя няколко хиляди лева.

Мислех,че основите са по евтини от плочата м/у етажите.Сега като прочетох ani69 май ще трябва да се върнем към първоначалния замисъл,всички спални на втория етаж...

От къде ,по дяволите човек може да "отреже"?
Имаме багер,на път сме да купим и стар камион -сами ще си копаем основите.Ясно е,че ще е трудно затова пък се предполага да е по евтино.

julide,без вода и ток няма как да се строи.
Нас главния архитект ни "попари" като ни каза да очакваме проблем с включването в канализащията защото била незаконна ,независимо,че почти всички са включени. Аз се съгласих да сме край главен път само заради канализацията-в това село има само 4 улици с канализация и само тази група къщи са с лице към два асфалтирани пътя.
Споко! То ще е така,кое ще е по лесно ,кое по трудно и скъпо.Важното е да върви с поносимо темпо,че ние повече от година се занимавахме с прехвърляне на парцела.Бабата го раздробила на всичките деца и внуци, сами не можахме да ги организираме всички,струваше ни по скъпо отколкото това което платихме на адвокат.

# 23
  • София
х_diabet_mama, ето нямам по-хубава снимка за сега  Wink
А иначе това, което си показала си е Велуксов балкон, просто тези го продават. Излиза 3-4000лв  Wink

Щастие, мацките са ти обяснили. Познавам човек, който действа по този начин, използва служителите на Общината, проекта му излезе евтин и съответно мина без проблем. Реално не лош вариант, ние като търсим великите архитекти, кво...

Много благодаря  Hug а дървените дъски пак ли те слагат? Гледам напоследък всички слагат едни накъдрени, които на мен не ми допадат, вашите са други
Цитат на: ljuboznatelna link=topic=385546.msg10791581#msg10791581 date=1238996732

[b
х_diabet_mama[/b], бях попаднала на сайт, където показваха как се строи с отпадъчни материали - гуми, пясък от пустинята (там беше) и празни стъклени бутилки. Видях много такива красоти, в ориенталски стил Simple Smile Ще се опитам да го намеря, че с тези преинсталации всички линкове си затрих Sad

Иначе се влюбих в тази къща http://lh4.ggpht.com/_6jyMThOKUg0/Sditgx9IXdI/AAAAAAAACxM/5qAmUC … colombatto_01.jpg

Потърсих това, което исках да покажа,открих какво ли не, не точно него не открих . Ето още една интерпретация на темата дърво Simple Smile

линковете не работят, но явно темата с дървото е популярна мерси   bouquet

# 24
  • густо майна Филибето
На мен ми се отваря без проблем, ето специално за теб Simple Smile:

# 25
  • Бургас
Здравейте!Искам да Ви попитам следното:
Имаме парцел,купен с цел да си посторим вила на два етажа.Знаете ли дали по принцип се продават готови планове,тоест да си купя плана от някой?
Благодаря Ви!

# 26
Относно тока да кажа, че като получиш разрешително за строеж сключваш договор с енергото за временна доставка на строителен ток.
Иначе ние строим това и вече ми се   smile3511
http://picasaweb.google.bg/eleonoraa/Stroez2009#

# 27
Относно тока да кажа, че като получиш разрешително за строеж сключваш договор с енергото за временна доставка на строителен ток.
Иначе ние строим това и вече ми се   smile3511
http://picasaweb.google.bg/eleonoraa/Stroez2009#

Това май не е жилищна сграда  newsm78 Ако е така и го строите по стопанския начин,без фирма е разбираемо положението ти с smile3511

# 28
а дървените дъски пак ли те слагат? Гледам напоследък всички слагат едни накъдрени, които на мен не ми допадат, вашите са други
и на мен не ми харесват къдравките  newsm78
Нашите челни дъски са сложени от строителя, харесвам си ги  Peace

Здравейте!Искам да Ви попитам следното:
Имаме парцел,купен с цел да си посторим вила на два етажа.Знаете ли дали по принцип се продават готови планове,тоест да си купя плана от някой?
Благодаря Ви!
Официално не! Но неофициално да се нагласи по изисквания на вашата Община да!
Успех  Peace

Щастие, при нас от 6 стай 4 гледат на юг, а две на изток, само разни обслужващи помещения останаха изцяло север.

# 29
ljuboznatelna , много е хубава къщата , която си пуснала ! Пак си свалих снимката !  Grinning Ще показвам и на мъжа , че видях , че е като нашия покрив , а той все мрънка , че не бил достатъчно висок.Аз пък мисля , че е идеален , иначе ще ми заприлича на циркова шатра.

julide , може да си пуснеш предварително ток и вода , но повече ти е необходима водата , евентуално.Ние построихме 3 етажа без ток , така че не е проблем.Времянката ни излизаше много скъпо , още си чакаме трафопоста от ЕВН , но проблемът е в съседите ни , които май не искат да си платят разходите.Но пък мен това не ме притеснява , защото те са тези , които искат още това лято да живеят там , а не виждам как ще го направят без ток.

Прочетох , че се търсят готови планове.Аз лично не съм виждала , но едно време продаваха по книжарниците.Вилата на мъжа ми е построена точно по такъв план.

За челните дъски на покрива - аз не ги харесвам и нашите са облечени в комплект с улуците.Може би не се изразих съвсем правилно - не ми харесват на нашата архитектура.Иначе на вилата са такива , но там има изобилие от дърво , както и капаци на прозорците и ми се връзват стилово.

Общи условия

Активация на акаунт