Колики

• 3 711
  • 50
  •   1
Отговори
Знам че има много теми за коликите, но те са толкова обширни и различни, че реших и аз да си попитам.

Кога започват коликите?
Как се справихте с тях?
Има ли значение, че кърмя  и кърмата ми е много гъста?

Ами дайте ми някакви съвети, как да ги различа, от кога може да се дават чайчета за колики и т.н.т...

Предварително мерси на опита на мамите  bouquet

# 1
  • На бял кон в Pierrefonds
Първо момиченцата имат по-рядко колики от момченцата, кърмените бебета па-малко от тези хранени на АМ. Това от статистиките. Какво са коликите за съжаление никой не знае, предполага се, че се дължат на неразвитата нервна система на бебето, което плаче не толкова от болка, колкото от дискомфорт.

Ако бебето ти има колики няма как да ги сбъркаш. Силен и продължителен плач и свиване на крачетата обикновено са симптомите.
Капки има какви ли не, дават се преди ядене, но не мисля, че е необходимо ако не си сигурна, че детето ти има колики. Казват, че капките са за успокоение на родителите, а не толкова за облекчаване на бебето. Много бебета се запичат от тях.

Кърмата ти едва ли е много гъста. Кърмата е идеално балансирана от твоето тяло изцяло нагодена към нуждите на бебето.

Облекчаване на коликите може да се постигне с петте правила на Карп. Ето ти една подобна тема :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=341826.0

...и една статия :

http://xedra.wordpress.com/livingwithbaby/5stepsforcolic/

Надявам се да съм била полезна.

# 2
Много хубав и изчерпателен отговор е дала *&*aBuTiKon*&*
Аз само ще добавя, че коликите нямат нищо общо със стомашни болки, пробвай да пускаш на детето сешоар да му бръмчи до главата (без да духа в него).

Относно въпросът ти кога започват - в първите дни след раждането, бебето има инстинкт напълно да игнорира околния свят и се концентрира изцяло върху ядене и спане (Затова в миналото са смятали, че новородените се раждат слепи и едва ли не глухи). В един момент обаче (около 10-тия ден) този инстинкт отслабва и бебето започва да забелязва шарениите и шумовете около него. Нервната му система е прекалено незряла, за да може да си каже "Ок, сега ще си почина и известно време няма да гледам тези интересни шарени въртящи се неща", и става нещо като претоварване с впечатления. Спасението е да поставиш бебето в ситуация, която максимално се доближава до усещането му в утробата. Най-добре е с бял шум, по-малко светлини и неща за гледане, може и подрусване.
По втория въпрос, аз се справих с коликите по начините, описани от д-р Карп, като най-вече гледах да не допускам бебето да се умори. Носех я в слинг през деня, така че да се чувства спокойна през цялото време, да може да си заспива и яде когато иска, т.е. състоянието и да е максимално близко до това в утробата - да и се задоволяват бързо всички нужди.
По третия въпрос, кърмата ти е точно каквато трябва!

П.П. Честито бебе! Много хубаво име Wink

Последна редакция: сб, 04 апр 2009, 22:16 от Ескарина

# 3
  • UK/София

Малкият ми син беше с колики точно девет месеца.Абсолютно нищо не помагаше.

# 4
Това, че момиченцата имат по- малко колики не е съвсем така.
Това, за млякото- също.
Имам кога, как и дали бебето ще има никой не може да отгатне.
Но едно е сигурно- няма как да не ги познаеш  Simple Smile

# 5
При нас помагаха капките Саб симплекс, ако ги спирахме веднага коликите почваха пак. Но пък си трябва много гушкане, няма начин - това ги успокоява най-добре.  Peace

# 6
  • София
При нас помагат много гушкане, кърмене на поискване и бял шум. За да не ми се стопи прахосмукачката или сешоара пусках на компа. Ето един сайт със звуци http://www.iserenity.com/environments.htm

# 7
  • пак там
На моя започнаха още в болницата - значи на 4-5 ден. Това за кърмата и АМ - ами не мога да се съглася: докато ми стигаше кърмата, като че ли и болките бяха много силни, да не говорим, че започна да сваля тегло - цокне 1-2 пъти и се изгъне назад от болка. Висяли сме по час-два на гърда - гърдите пълни - детето гладно и с болки. Започнах да се цедя и да додавам АМ - като че ли по-слаби са - или ги е поизрастнал, или има ефект, знам ли... Във всеки случай не е денонощно, както беше преди. Но да подчертая - това касае само моето бебе, не казвам, че е решение!!! При нас от лекарствата мисля, че нищо не помага - въпреки че за собствено успокоение давам всичко, което добарам. Белият шум - също, нито на сешоар реагира, нито на прахосмукачка, нито на канго  Mr. Green

Гушкане му е майката, нищо друго не помага!

# 8
При нас бяха 2 месеца,нищо не помагаше,освен Саб Симплекса и носене много на ръце Crazy

# 9
Гушкане и много любов.По-добър лек от този не знам.Макар,че петте правила на доктор Карп в комбинация с бели шумове спасява положението,особено през ноща,когато е най-тежко.Но моята пикличка имаше колики около седмица.

# 10
При дъщеря ми коликите започнаха  от 7-8 ден.Бяха леки ,облекчаваха се със СабСимплекс.Минаха напълно за около 20-тина дни.
При синът ми коликите започнаха към 14-15 ден-продължиха до около 45-тия .Помогнаха ни Инфакол,така че минаха доста леко.
И двамата са били от началото на АМ ,

# 11
Започнаха някъде между петия и седмия ден. Продължиха три дни, по-точно нощи. За всеки случай давах Еспумизан до края на първия месец. На АМ е от раждането си.

# 12
  • София
С това за момиченцата и момченцата не мога да се съглася.
С дъщеря ми какво ли не опитах - то не бяха капки, не бяха чайове и топли кърпи. Докато не стана на 6 месеца се мъчи милата.
С малкия почти не разбрах какво е. В началото имаше малко, давах Еспумизан и малко топлех коремчето със сешоар.
И при двамата започнаха около 4-5-я ден.
И двамата съм ги кърмила, така че не съм сигурна и до млякото колко е  Rolling Eyes

А как разбра, че кърмата ти е много гъста  newsm78

# 13
Давах Саб Симплекс,и мисля,че имаше ефект и бибката за шише с каналчета на Чико,но не съм сигурна.Най-сигурно го облекчаваше това,че много често изпускаше газове и самичък си облекчаваше стомахчето.

# 14
Моето мнение  е ,че при момченцата коликите са по-болезнени и по-продължително време/имам опит и при момчета и при момичета/.
Кърмата е по-добра храна и от страна на по-малко колики.
Аз също давах Саб Симплекс и бях много доволна .
Много добре действа като слагаш бебчо на твоя корем и то е по-корем ,хем му е топличко и хем приятно и заспива !

Общи условия

Активация на акаунт