Колики

• 3 714
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • Mars Hotel
Коликите при дъщеря ми започнаха на 8-ия ден и продължиха почти до 3-ия месец. Не беше чак страшно, в смисъл, не е ревала с часове, но си плачкаше. Най-добре й действаше Еспумизан. Пробвали сме и Саб, и Инфакол. Добре е да опиташ повевче видове за да видиш кое действа добре на твоето бебче.
Успокояваше се и ако лежи по коремче върху мен. Така спинкаше понякога.
Като цяло просто чакаш да отминат - друг лек няма.

# 31
  • Пловдив
При нас коликите започнаха на 9 дни и продължиха до  втория месец. Бяхме изцяло на кърма , но това мисля че нямаше значение.Давах чайче  на ХИП от копър , а от втори месец анасон, лайка и копър. Капки също ползвах ,но едва ли помагат -по-скоро са за успокоение на родителите , че правят нещо .

# 32
НАЩЕ ЗАПОЧНАХА ОКОЛО 16-17 ДЕН И БЯХА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ДНИ,КОИТО МИНАХА ОБАЧЕ КАТО 10 ГОДИНИ.СПОМНЯМ СИ ЧЕ БЯХ ПОМОЛИЛА СВЕКЪРВАМИ/МЕД.ЛИЦЕ/ДА МИ ПРЕПОРЪЧА НЯКАКВИ КАПКИ ,А ТЯ СЕ ОБЪРНА И КАЗА;КОГО ЗАБЛУЖДАВАШ КАКВИ КАПКИ.ДВЕ НЕЩА НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОЩЕ ЗА БЕБЕТАТА;ЕФИКАСНИ КАПКИ ЗА КОЛИКИ И ЕФИКАСНИ ГЕЛЧЕТА ЗА ЗЪБКИ.ТОВА СА ПРОЦЕСИ КОИТО МИНАВАТ БОЛЕЗНЕНО. Thinking

# 33
  • Разград
Коликите започват различно, може да се появят на 2-3 ден о раждането, може след 1 месец. А може пък и да не се усетят.
При малкият ми син започнаха точно на 14-ия ден, продължиха до четвъртия месец. За мое успокоение съм давала Саб симплекс.

# 34
  • Пловдив
anelia 10 права е свекърва ти  Peace

# 35
Малкият беше със зверски колики до скоро /само дано не се върнат  Praynig / . Пробвахме всичко - чайчета, капки, шумове, топли кърпи, масажи  ...  #Crazy
При нас мисля, че "Колиеф"-а подейства /дори в момента продължавам да му давам веднъж дневно, защото не се спира от веднъж/.

# 36
Коликите си личат безпогрешно - дори когато бебето не плаче... аз имам колит - ами, бебето ми се гърчеше по същия начин, по който го правя аз, когато ме боли.
Мога да ти дам няколко практически съвета:
1. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПЪЛНЯВАЙ НИТО ЕДНО ОТ ПРЕПОРЪЧАНИТЕ ОТ КРАП СЪВЕТИ, АКО НЕ ИСКАШ ДА ТЕ ПОБЪРКА ПО- КЪСНО.

Не му вързвай ръчичките. Като ги размахва свободно се учи на координация. Във всеки един буден момент. Каквото и да ти разправят, подобно ограничение на малкото свобода, която има, ще забави развитието на мозъка - и вероятно изобщо никога няма да достигне нивото, което би имал, ако бъде оставен в първите най- важни периоди да се развива.

Не разнасяй бебето на ръце в каквото и да било положение, освен за да го пренесеш от т. А до т. Б, когато ти се налага да промениш местоположението му. Ако не искаш след година - две да пуснеш тема "Ама то защо иска още да го разнасям цяла нощ на ръце, а е 12 кг..."

Не прибягвай до бял шум, който постоянно да тормози твоя слух през следващата 1/2 година. Без друго не му помага. Без друго същия ефект ще постигнеш и ако просто "надуеш" любимата си песен. Бебето се шашка и спира да плаче, докато премине опасността / хищника / лъва...

Не го люшкай права - може в люлка.

Не го насърчавай да суче повече от необходимото за хранене - през 3 часа горе- долу е нормалното за новородено - ако не искаш да започнеш да се разхождаш и да спиш с голи цици, че може да ревне.

Практически съвети за борба с коликите:
1. Капки против колики. На различните бебета различни помагат, просто вземаш всички налични и пробваш, докато улучиш.
На моето помагаха Бейбинос, дадени след ядене

2. Легни ти под 45 градуса - демек, на висока възглавница / ци, на диван, люлеещ се стол, шезлонг, кресло... абе, където ти е удобно и гушни бебето с главата в посока на твоята глава, с коремче върху твоя корем. Затоплянето облекчава колитоподобните болки (личен опит), а твоята близост го "утешава". Покрай другото тази поза по по- лесен за новороденото начин стимулира вратлето и мускулите на гърба - в някои моменти ще се опита да понадигне главичка, но така е по- лесно, а по- често...

3. Легло / кошара/ - люлка. Безценно е.

4. Люлка - за през деня. По възможност автоматична.

5. Шезлонг с люлка.

6. Пей му - дори и да е само "ааа-ааа-ааа, шшш-шшш-шшш". Тихия ти равномерен глас му действа успокояващо...

7. Много важно: бибичка!!! Най- добрия приятел на бебетата.

8. Във водата за пиене сложи чай против колики.

давай си съветите без да отричаш тези на другите... Peace Peace Peace
все пак почти всички във форума сме майки и знаем какво ни е помогнало...и освен това, ако си прочела повече за четвъртия триместър ще знаеш, че 5те правила на д-р Карп са безпогрешни...

И много важно : гърда, не бибичка!!! Това е най-добрия приятел на едно кърмаче!!!

# 37
  • Sofia
Дъщеря ми беше с колики до 4 месец. Започнаха като беше на кърма. Капки не помагаха. Гладих пелени и ги слагах топли на стомахчето, това я успокояваше. А коликите няма как да не ги познаеш.

# 38

Коликите си личат безпогрешно - дори когато бебето не плаче... аз имам колит - ами, бебето ми се гърчеше по същия начин, по който го правя аз, когато ме боли.
1. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПЪЛНЯВАЙ НИТО ЕДНО ОТ ПРЕПОРЪЧАНИТЕ ОТ КРАП СЪВЕТИ, АКО НЕ ИСКАШ ДА ТЕ ПОБЪРКА ПО- КЪСНО.

Не му вързвай ръчичките. Като ги размахва свободно се учи на координация. Във всеки един буден момент. Каквото и да ти разправят, подобно ограничение на малкото свобода, която има, ще забави развитието на мозъка - и вероятно изобщо никога няма да достигне нивото, което би имал, ако бъде оставен в първите най- важни периоди да се развива.

Не разнасяй бебето на ръце в каквото и да било положение, освен за да го пренесеш от т. А до т. Б, когато ти се налага да промениш местоположението му. Ако не искаш след година - две да пуснеш тема "Ама то защо иска още да го разнасям цяла нощ на ръце, а е 12 кг..."

Не прибягвай до бял шум, който постоянно да тормози твоя слух през следващата 1/2 година. Без друго не му помага. Без друго същия ефект ще постигнеш и ако просто "надуеш" любимата си песен. Бебето се шашка и спира да плаче, докато премине опасността / хищника / лъва...

Не го насърчавай да суче повече от необходимото за хранене - през 3 часа горе- долу е нормалното за новородено - ако не искаш да започнеш да се разхождаш и да спиш с голи цици, че може да ревне.

1. Капки против колики. На различните бебета различни помагат, просто вземаш всички налични и пробваш, докато улучиш.

2. Легни ти под 45 градуса - демек, на висока възглавница / ци, на диван, люлеещ се стол, шезлонг, кресло... абе, където ти е удобно и гушни бебето с главата в посока на твоята глава, с коремче върху твоя корем. Затоплянето облекчава колитоподобните болки (личен опит), а твоята близост го "утешава". Покрай другото тази поза по по- лесен за новороденото начин стимулира вратлето и мускулите на гърба - в някои моменти ще се опита да понадигне главичка, но така е по- лесно, а по- често...

5. Шезлонг с люлка.

6. Пей му - дори и да е само "ааа-ааа-ааа, шшш-шшш-шшш". Тихия ти равномерен глас му действа успокояващо...

ooooh! А най-ефикасно сигурно е да го тръшнеш на свеки и тя да се оправя Simple Smile Ами така де, какво ще се занимаваш с глупости!  Whistling

# 39
  • София
при нас започнаха към 10-15 ден и още продължават.

Започнахме с Инфакол, после Еспумизан, но те го облекчаваха за много кратко време и цяла нощ се свива, топля пелени на корема и т.н.

Сега сме на Колийф, имаме чувствително подобрение, нощно време спи спокойно и се свива много по-рядко.

Явно си е до организъм, на кой какво му помага.

# 40
При нас коликите започнаха от 6ия ден и още продължават. Бяха позатихнали, но като навърши 3 месеца се завърнаха с пълна сила - само нощно време ooooh!.  Сега давам Био Гая - уж малко понамаляха, но още не смея да кажа нищо.  Почти по цяла нощ го гушкам, защото само това го успокоява и не се изпружва от болка. Явно още не му е съзряла храносмилателната система и трябва да чакам... Но не мисля, че можеш да ги объркаш - щом се чудиш дали имате, вероятно нямате или не са толкова болезнени.

# 41
Какво ще кажете за шишетата със система против коликите?Имат ли ефект?

# 42

Само тези прочетох и спрях да чета. Няма да коментирам да не предизвиквам спорове, но с две думи аз мисля, че това са пълни глупости.

При нас помогна точно честото кърмене на поискване и много гушкане.
Коликите ни продължиха от началото на 2ри месец до края на 3ти. Капки инфакол давах, но ефект много нямаше.

# 43

5. Шезлонг с люлка.

Няма да коментирам, само ще кажа че изобщо не съм съгласна с написаното

Моите съвети почерпени от личен опит:
Гушкай си бебето и си го носи колкото си искаш, доказано е че на тази възраст то няма такава памет, после да иска умишлено да го носят защото е запомнило. Давай му да суче на поискване, колкото си иска, така се успокоява. Ако не иска водата в която има чай не го насилвай то си знае.  Нещо което аз правех за облекчение на нашите колики беше че избягвах храни които са газообразни, в интернет има списъци в различни теми за тях.  Rolling Eyes
и най важният съвет каквото ти подсказва сърцето това прави, коликите и без това няма да спрат докато не му дойде времето, с капки и без капки все тая, избери си едни капки които според теб му действат най добре и си карайте на тях ( за нас бяха еспумизан), както ти чувстваш че трябва да го успокоиш това е верният начин, всяко дете си е различно и човекът който има специална връзка с него е майка му.  Hug 

# 44
Какво ще кажете за шишетата със система против коликите?Имат ли ефект?
Ние ползваме тези на "Чико" и цитирам продавачката: "Единствените с двойна противоколикова система" ама май ефект няма. Което от друга страна не пречи да пробваш  Peace
Аз лично съм на мнение, че трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да облекчим бебоците  Hug

Общи условия

Активация на акаунт