Икономични ли сте?

  • 18 159
  • 258
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 070
Имам познати, при които мъжът не даваше на жена си да пуска водата, когато ходи по малка нужда. Той влизаше след нея, за да се изпишка и чак след това пускаше водата. Така спестяваше едно пускане на водата Simple Smile.Пиша в минало време, защото мъжът е вече покойник.

Аз правя така като пишка детето, минавам след нея, това с цел пестене на вода, не на пари за вода
Също  и мием зъбите с чашка, сега пропгандирам мъжа ми като се бръсне да спира водата, за какво тече не мога да разбера
Това с пералнята как става? Нашата мръсна вода отива директно в някаква тръба  newsm78 иначе може да си измиеш терасата например с такава вода или да я ползваш за тоалетната

Аз тичам и гася постоянно лампи, друго май не се сещам

На мама една колежка пере с домашен сапун - настъргва го в пералнята, а друга готви в събота или неделя за цялата седмица и го затваря в буркани и буха в хладилника

# 31
  • Мнения: 1 212
Сега се сетих един безумен пример за първото - една дама, млада при това, режеше гъбичките за миене на чинии на 4 и ползваше четвъртинките една по една Shocked

 Laughing .... о , това наистина е достойна за уважения икономия ! Hug

Надявам се искренно мъжа ми да не прочете никога тези слова ,
защото ще призная как аз пък проветрявам редовно ....
Пускам радиатора на шест , отварям прозореца .... и забравям да затворя в следващите няколко часа  Blush
Икономична съм, не може ми се отрече !  Grinning

# 32
  • Мнения: 1 788
Това с пералнята как става? Нашата мръсна вода отива директно в някаква тръба  newsm78 иначе може да си измиеш терасата например с такава вода или да я ползваш за тоалетната
Ами при въпросната ми роднина маркучът на мръсната вода се отклонява от канализацията и се поставя в един огромен леген или директно във ваната и така Simple Smile

# 33
  • България-Швейцария
  • Мнения: 2 535
На мама една колежка пере с домашен сапун - настъргва го в пералнята...
Ще й излезе през носа тая икономия, това е чудесен начин да си съсипе уреда.
И за миялните машини същото се отнася, не става да сипеш веро вместо таблетка или препарат, т.е. може, но после ще се наложи да се купува нова.

# 34
  • Мнения: 686
друга готви в събота или неделя за цялата седмица и го затваря в буркани и буха в хладилника
Това е практично-хем пести време,хем ток,за съжаление не мога да го приложа тоз номер на моите капризни хора Sad

# 35
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 786
Предполага се темата да е за забавен поглед над "икономиите", а не go green тема как да пестим, такива има в Наш дом достатъчно.


Имам познати, при които мъжът не даваше на жена си да пуска водата, когато ходи по малка нужда. Той влизаше след нея, за да се изпишка и чак след това пускаше водата. Така спестяваше едно пускане на водата Simple Smile
Позната във Франция разказва, че там е практика тоалетната да се ползва без пускане на водата, чак докато някой не иде по голяма нужда  Crazy И естествено, казва, че изглежда и мирише ужасно. Не знам дали е от икономия или просто навик... някой, живеещ там, да каже  Grinning

# 36
  • Мнения: 1 788
друга готви в събота или неделя за цялата седмица и го затваря в буркани и буха в хладилника
Това е практично-хем пести време,хем ток,за съжаление не мога да го приложа тоз номер на моите капризни хора Sad
Да, практично е много. Докато бях студентка на квартира, имах една съквартирантка, която редовно го правеше. И наистина спестява много време през седмицата. Само притопляше и се хранеше Simple Smile

# 37
  • Мнения: X
Ами пестелива булка съм, тъй да се каже. Обикалям по магазините и търся къде продават на по-изгодни цени, къде предлагат промоцийки. Особено когато става дума за дрешки, домакински съдове и електроуреди. Но не и когато става дума за храна. Понякога е по-добре да спестиш време, отколкото пари.
Не съм фанатичка, но не обичам да разхищавам, дори ако мога да си го позволя.  Peace

# 38
  • Мнения: 161
Бившото свеки винаги слагаше на масата стар хляб. Купуваме пресен, топъл, тя го прибира в едни найлони и го бута в един шкаф и ни дава от вчерашния.  Crazy Питам я: "Защо сега да ядем стария? Ще го направим на пържени филийки или принцеси, а нека сега да ядем новия..."
ТЯ: "Да, няма проблем, но когато се яде стар хляб - ядеш по-малко, ако сложа пресния мъжете ще ометат хляб и половина... #Crazy

Е, това не го разбирам.

По същите причини - пералня се пускаше на 2 седмици веднъж, кранчето на топлата вода в кухнята е СПРЯНО /т.е. не функционира/ за да се пести топла вода,следователно, зимата от миенето със студена вода на чиниите ръцете и се скапват и ходи та си купува кремове, ама от скъпите... препарати за почистване не се ползват /много са скъпи/ и т.н. и т.н.

За първи път в живота си видях на празник - луканката срязана на три парчета /т.е. едно парченце, разделено на три - колко време си е играла, да нареже цялата щафета така не знам, но сигурно е спестила доста пари  Money .

Като пия вода - винаги пълня чашата догоре, изпивам половината, другата половина, естествено - изливам в мивката. Попита ме защо не пълня само половината чаша ???  Joy

И най- прекрасното нещо, което може да ви се случи - ако не искате да се ръсите много пари за подарък на 5 месечно бебе - купете му близалка! Тя така направи.  Sick А можеше просто пакет мокри кърпи или едно пюре. newsm78

# 39
  • Мнения: 18 336
Хич. Добре, че и неикономичен мъж си земах.

# 40
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Една моя приятелка ми е разказвала как решила да блесне пред бъдещите си свекър и свекърва и сготвила специалитета си - печено пиле на морска сол. Опекла тя пилето, горда-горда, а свекърът я изгледал сърдито и казал:
- Цяло пиле! Това не нищо не прилича, ама че разсипия. Ние у дома едно пиле го ядем поне три дни. Първия ден правим от обрезките супа, втория ден яхния от бутчетата, третия ден...
И пр. кулинарни радости.  Laughing
 

# 41
  • София
  • Мнения: 3 062
Абе, тая история със стария хляб... Помните ли, че едно време, преди 89, в магазините, общо-взето топъл, пресен хляб нямаше. Това си е било държавна политика - да се яде по-малко хляб. Без майтап.

Пресен имаше само във селските фурни, та като слизахме от Витоша през Драгалевци или Симеоново, си купувахме хляб, който изчезваше още по пътя до вкъщи.

# 42
  • Мнения: 5 878
Ааааа аз мислех, че познавам крайни случаи, но вие ме сразихте.
Аз знам стандартното - гасене на лампите, затваряне на вратите да не избяга топлото, обикаляне за по-евтини картофи, да речем, зимнина.

Мога да ви разкажа личен подвиг, обаче, да не е чист "запис". Виденовата зима, моя милост току-що завършила, работи на първата си работа - в частно училище. Хиперинфлация, заплатата ми 5 долара и един в плик, тайно от счетоводителката  newsm78 да не ми завиди ли, що ли...
Цялата компания бяхме на това дередже, кафе не можехме да си позволим по едно време, ноооо пък весело си беше. Всяка неделя задължително се правеше някакъв кекс с каквито намерим подръчни материали. Един път няма яйце, друг път няма мляко, трети път няма масло, ни олио... абе все ставаше по нещо. Веднъж обаче нямаше достатъчно брашно... и сипвам аз каквото има, то едно такова мъндзърко става, викам си: знайш ли, Андо, какво има в шкафа много? Сода за хляб. Я да сложим повечко, да реализираме икономия на брашно. Хакам, забърквам тестото, мятам във фурната и хайде на компа.
След малко се развоня.... абе няма такава воня. Отивам, то ври и се сипе по дъното на фурната, оттам едни мехури се вдигат... февруари месец, дзъндзибар отвсякъде, студ на шушулки, аз цял ден бях на отворени прозорци да отмирисвам.

# 43
  • Мнения: 2 032
Оф, няма ли кой да напише как икономията е майка на мизерията, за да не трябва аз да ръся клишета.
В поколението на нашите родители има тежки случи, поради условията, в които са живели; сега условията са се променили, но навиците са се запазили.
Та аз според свеки съм "параспурник" де.

# 44
  • France
  • Мнения: 726
Няма да забравя хазяйката на една приятелка. Къпейки се, оставяше водата във ваната, и с тази вода поливаше тоалетната...Приятелката ми не можеше да се къпе понякога...
Също така, й правеше забележки, че отваряла често хладилника- много ток отивало....
Но, няма да забравя една случка: прибрах се от чужбина, и поляхме завръщането ми със скъп коняк. В бутилката остана около 150мл. Дошъл младеж на гости, и приятелката ми решила да го почерпи с коняк. Сипала му, той отпил, и я попитал какво му е наляла....Оказало се, че хазяйката изпила коняка, и сипала чай в бутилката- да не личи.

Общи условия

Активация на акаунт