Икономични ли сте?

• 18 236
  • 258
  •   1
Отговори
# 150
Като стана дума за рожден ден, се сетих какво ми се случи на мой рожден ден.
Била съм около 9-10 годишна. По това време рождените дни се празнуваха вкъщи, с любими приятелчета от квартала и училище.
Майка ми и аз сме подготвили всичко подобаващо - сандвичи, сладки, солени неща, плодове, торта. Посрещам си аз гостите и майка ми носи първо плодовете. Едното от момичетата нервничи и само мрънка нещо. След известно време майка ми носи сандвичите. И същото това момиченце, вече радостно се провиква: "Ейййййй, най-накрая, сандвичи и храна. Аз цял ден не съм яла вкъщи, заради твоя рожден ден!" Макар, че бяхме деца - цялата маса млъкна, а майка ми излезе от стаята бързо-бързо Simple Smile Сигурно много се е смяла отвън...
Та по този повод - може би и това е вид икономия на домашната храна  Laughing Но определено не одобрявам такова възпитание, ако е дошло като заръка от родителите Simple Smile

Сетих се един вид "икономия" или по-скоро го правя от екологична гледна точка. Пазарувам само с платнени торби (донесох си ги от пътувания преди няколко години). Не харесвам найлоновите, които предлагат във всеки магазин.

# 151
Сетих се за фрапиращ случай: канят ме на рожден ден. За първи път отивах при рожденника. Какво заварвам: маса, постлана с вестник. На нея малко сирене, телешки салам и 2 домата. Добре че си носих пиенето, защото домакина имаше само бут. от евтините вина, които и за готвене не стават. На това му викам икономичност.
                         Икономичност е, ако човека може да си позволи повече. Направо ме изкушавате да пусна контратема 'Прахосници ли сте?'. Защото честно казано познавам ужасно много хора, които харчат повече, отколкото могат да си позволят. Като цяло хората са склонни да живеят три месеца на хляб и сол, но да поканят в клуб 20 човека минимум в известен клуб/ресторант. Което за мен е глупаво. Или пък да взимаш назаем за храна, но вече трети месец да правиш скъпи антицелулитни процедури.

...А баба ми навремето видяла от една съседка, че за ходенето по малка нужда ползвала парцалчета, и сакън да не остане назад. Пак имаше късмет, че тогава майка и татко бяха в чужбина, та известно време се позабърсвах с парцалетки като послушно и добро 5-годишно добиче. Естествено след завръщането си майка ужасено джасна в коша въпросните подгъзулници.
                        Аз обмислям минаването на такъв вариант. Още не мога да се навия напълно, засега пестя тоалетната хартия само. В офиса ми е много жал, като дневно се изхвърлят по две неизползвани рула. Нямам идея защо - падат на земята ли, що ли...

# 152
Това е направо патология  ooooh! за какво пестене може да става въпрос от тоалетна хартия и да искаш да си бършеш задника с парцали, които да си переш  newsm78 Ами нали ще хабиш вода и сапун най-малкото  Joy Joy Ай сега да изчислиш кое е по-скъпо - вода+сапун или ролка тоалетна хартия  Sick

И вместо да си режете гъбичките на четири, направо използвайте ръцете си - къде-къде по-лесно и икономично е  Money

Една позната купуваше по 300 гр. сирене за вкъщи, защото казваше: Колкото и да купя, ще го изядат - няма значение дали е килограм или 300 гр.  Thinking

# 153
Това е направо патология  ooooh! за какво пестене може да става въпрос от тоалетна хартия и да искаш да си бършеш задника с парцали, които да си переш  newsm78 Ами нали ще хабиш вода и сапун най-малкото  Joy Joy Ай сега да изчислиш кое е по-скъпо - вода+сапун или ролка тоалетна хартия  Sick

Чакай сега, аз никъде не прочетох, че ги перат. Може жената да работи като шивачка и да ползва остатъците от платовете...  Thinking
В интерес на истината, виждала съм такива тоалетни парцалчета именно в дома на жена, която работеше в шивашко предприятие. Бели, памучни парцалчета със странна форма, останили изрезки при кроенето на дрехите.  Laughing

# 154
"Тоалетни" парцалчета,  #Crazy менструални чашки...??!!  ooooh! Хора, вие ме разбихте, егати темата !  Joy

# 155
Тъкмо се чудех дали пък някой не е измислил тоалетна хартия за многократна употреба и ето - хората са се сетили за всичко  Laughing

# 156
Забравих да уточня, че въпросните парцалчета след избърсване, подчертавам след малка нужда, се пъхаха  един платнен несесер с джобове в кенефа и чак след няколко избърсвания се препираха. После се чудеше баба, защо детето препикавало през пет минути и как му било рано да страда от цистит.... Абе безумие е това и изкривени разбирания, никаква икономия не виждам.

# 157
  • София
Е, те повечето описания в темата не могат да се нарекат икономии.

# 158
Странни неща прочето тук, и от няколко дни се опитва да се запиша, ама не успявам.
Принципно обичам, когато успея да направя нещо от нищо. Ето, преди няколко дни сътворих тази възглавница, на която си играем с детето на терасата. От няколко останали парчета дунапрен и плат, които Милото мърмори да хвърля поне от две години. Обаче те пък дочакаха Денят си.
От някои дрехи, които не носим вече, съм шила пачуърк възглавници.
От стари ризи събирам копчетата, пак за една възглавница ги използвах, интересно се получи.
И разни други дреболии съм правила ( табло за бележки от стиропор и опаковъчни хартии, преправяла съм рамки от стари картини, които майка ми щеше да изхвърли от стария си кабинет), макар че сега не мога да се сетя всичко. Но определено ми прави удовослтвие да използвам ръцете и ума си в създаване на нещо. А и отдавна ми е писнал консуматорския начин на живот, в който непрекъснато се купува, хвърля, подменя...

П.С. Менструалната чашка не е икономия, а стремеж към зелен живот. Също както многократните бебешки пелени и т.н.

# 159
Като прочета за менструална чашка ако знаете какви яки икономии настъпват. Смятам всяка сутрин, обед и вечер да чета за чашката, да визуализирам и да икономисвам. А дано оцеля!

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 12:12 от NinoTino

# 160
Истинският спестовник няма да си вземе менструална чашка, защото струва 55 лв. Стисльото не пести ресурсите, а стотинките и големи суми на един път не обича да дава.

# 161
Истинският спестовник няма да си вземе менструална чашка, защото струва 55 лв. Стисльото не пести ресурсите, а стотинките и големи суми на един път не обича да дава.

Точно това щях да кажа и аз. Повечето от описаните в темата наистина не пестят от немотия, практичност или екологични съображения, а от свръх стиснатост.

# 162
Така и не можах да разбера предназначението на тази менструална чашка  newsm78

# 163
Забравих да уточня, че въпросните парцалчета след избърсване, подчертавам след малка нужда, се пъхаха  един платнен несесер с джобове в кенефа и чак след няколко избърсвания се препираха. После се чудеше баба, защо детето препикавало през пет минути и как му било рано да страда от цистит.... Абе безумие е това и изкривени разбирания, никаква икономия не виждам.

А, стига бе! Сериозно?  Crazy

# 164
Абсълутли.

Общи условия

Активация на акаунт