СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 80 431
  • 1 563
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Благодаря   bouquet гледаме ... да видим !

# 871
Нищо не беше! Хубави неща каза жената (учителка ли е, не разбрах), но много общи.

# 872
.....
Хубаво. това са отлични искания, които по-често трябва да се постват. Те обаче са два типа. Едните са с дългосрочни и средносрочни и изискват използването на много повече ресурси.
Другите, обаче, касаят тазгодишната кампания за детски градини и изискват скорошни решения. Може би по тях по-често трябва да се казва какво е направено и докъде е стинало решаването им. Така ще е по-нагледно. Най-важното е да се напомня, че за успех трябва да има придържане към тази програма.

Все пак трябва да се знае, че тук се включват нови хора, родители, поддръжници, които не са били от самото начало и не могат да изчитат всички стари теми от преди година, за да се ориентират в обстановката. Те трябва да бъдат привличани, а не отблъсквани. А аз като нов човек ви казвам, че след 20 страници четене впечатлението е такова за разноговорене.

kikimora1, от поста ти не разбрах кой на кого трябва нещо да казва. Изреченията в синьо не са ми ясни.

А относно разноговоренето - ами нормално е. Това е форум, темата се казва "Страсти", точно тук е мястото всеки да си изрази емоциите и вълненията. И това е темата, в която да си говорим за критериите, да ги обсъждаме и критикуваме. Затова е отделена от другата "ОДЗ...", в която се говори само относно приема - технически неща и въпроси към екипа на ИСОДГ.
Имахме специална тема за протеста, но след като той мина, темата се затвори, защото не е актуална вече. Преди следващият протест, ще си отворим нова тема, предполагам.  Който е нов тук и се интересува от протеста, може да прочете всичко важно на сайта на протеста, който е в подписите на повечето от нас. Ние тук не сме организация, нито се борим за успех на изборите, и нямаме амбиции да набираме поддръжници и фенове.  Laughing Всеки родител си има глава на раменете и позиция относно приема на децата в ДГ, не е необходимо да убеждаваме някого в нещо.  Peace

# 873
Набързо да "рапортувам": Mr. Green

Срещата беше с г-жа Минчева, 3 директорки на ДГ (еййй, много бързо палеха на тема: Общината не прави нищо), две мами (Саня и Ели) от СНБМ, г-н Белалов и Борис Цветков. Много приятно впечатление ми направиха от СНБМ, защото не вярвах че влизат в такава полемика с общинарите. Wink

Та така, 4.6 млн лв са предвидени за ремонти на 67 ДГ по проекто-програма. Разликата от предишните год, е че с изкл. на районите Възраждане и Илинден, средствата ще се разпределят от районните кметове. До 31 август, ремонтите трябва да бъдат завършени. Нямаше много време за въпроси, но затова пък подобаващо обсъдихме проблема на биричка...

Все повече си мисля, дали не е по-добре да се отдели нова тема за протестите?

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 19:13 от AndyB

# 874
.....
Хубаво. това са отлични искания, които по-често трябва да се постват. Те обаче са два типа. Едните са с дългосрочни и средносрочни и изискват използването на много повече ресурси.
Другите, обаче, касаят тазгодишната кампания за детски градини и изискват скорошни решения. Може би по тях по-често трябва да се казва какво е направено и докъде е стинало решаването им. Така ще е по-нагледно. Най-важното е да се напомня, че за успех трябва да има придържане към тази програма.

Все пак трябва да се знае, че тук се включват нови хора, родители, поддръжници, които не са били от самото начало и не могат да изчитат всички стари теми от преди година, за да се ориентират в обстановката. Те трябва да бъдат привличани, а не отблъсквани. А аз като нов човек ви казвам, че след 20 страници четене впечатлението е такова за разноговорене.

kikimora1, от поста ти не разбрах кой на кого трябва нещо да казва. Изреченията в синьо не са ми ясни.

А относно разноговоренето - ами нормално е. Това е форум, темата се казва "Страсти", точно тук е мястото всеки да си изрази емоциите и вълненията. И това е темата, в която да си говорим за критериите, да ги обсъждаме и критикуваме. Затова е отделена от другата "ОДЗ...", в която се говори само относно приема - технически неща и въпроси към екипа на ИСОДГ.
Имахме специална тема за протеста, но след като той мина, темата се затвори, защото не е актуална вече. Преди следващият протест, ще си отворим нова тема, предполагам.  Който е нов тук и се интересува от протеста, може да прочете всичко важно на сайта на протеста, който е в подписите на повечето от нас. Ние тук не сме организация, нито се борим за успех на изборите, и нямаме амбиции да набираме поддръжници и фенове.  Laughing Всеки родител си има глава на раменете и позиция относно приема на децата в ДГ, не е необходимо да убеждаваме някого в нещо.  Peace

На мен до днес не ми бяха ясни всички искания към общината. Не знаех, че има декларация от 10 точки, която е разпространена и дадена на общината. Това означава, че нови предложения към общината не могат да се правят, защото е редно да се придържаме към тези. Хубаво е да се казва до къде се е стигнало с развитието по тези точки. За кои се  е постигнало съгласие, кои са отложени за решаване, кои категорично е отказано да се разглеждат.

Аз например смятах да настоявам за финансово подпомагане на деца, които тази година не са приети в общинска ДГ и са записани в частна. Защото смятам, че това е решение, което ще облекчи родителите за тази приемна година. При условие, че има обаче списък от искания - това няма как да стане.

За страстите и критериите пък... ами повечето тук казват, че това вече е предрешено и е безсмислено да се настоява и спори, а и не решавало по-големия проблем с липсата на места. Това за разноговоренето - едните казват тъй, ти друго....

За организацията не съм съгласна. Отново разноговорене. Разбира се, че са нужни поддръжници. Разбира се, че трябва да убеждавате и привличате загрижените родители. Иначе всеки ще тръгне сам да си решава проблема, а именно съединението прави силата. Ако няма представителство от общината просто ще ви игнорират за големите неща. На това натъртване, че не представлявате никой, че не сте организация на протеста от общината попитаха : Тогава какви сте? От името на кои родители говорите и заявявате претенции?, а една майка отговори: Ами никои. Аз си гледам моите интереси.
Нали идеята е уж за публичния, обществен интерес.

# 875
  • София

Какво ще рече това за районите Възраждане и Илинден?

# 876

Какво ще рече това за районите Възраждане и Илинден?

Средствата за ремонтите на ДГ ще се управляват от Столична община.

# 877
  • София
Кое ли е по-малкото зло да се разпределят от районните кметове или от СО  newsm78
Така веднъж дадени на районните кметове после от СО ще кажат ние сме ги отпуснали и после иди им търси дирята (не че са кой знае колко много тези пари)
 Thinking

# 878

На мен до днес не ми бяха ясни всички искания към общината. Не знаех, че има декларация от 10 точки, която е разпространена и дадена на общината. Това означава, че нови предложения към общината не могат да се правят, защото е редно да се придържаме към тези. Хубаво е да се казва до къде се е стигнало с развитието по тези точки. За кои се  е постигнало съгласие, кои са отложени за решаване, кои категорично е отказано да се разглеждат.

Аз например смятах да настоявам за финансово подпомагане на деца, които тази година не са приети в общинска ДГ и са записани в частна. Защото смятам, че това е решение, което ще облекчи родителите за тази приемна година. При условие, че има обаче списък от искания - това няма как да стане.

За страстите и критериите пък... ами повечето тук казват, че това вече е предрешено и е безсмислено да се настоява и спори, а и не решавало по-големия проблем с липсата на места. Това за разноговоренето - едните казват тъй, ти друго....

За организацията не съм съгласна. Отново разноговорене. Разбира се, че са нужни поддръжници. Разбира се, че трябва да убеждавате и привличате загрижените родители. Иначе всеки ще тръгне сам да си решава проблема, а именно съединението прави силата. Ако няма представителство от общината просто ще ви игнорират за големите неща. На това натъртване, че не представлявате никой, че не сте организация на протеста от общината попитаха : Тогава какви сте? От името на кои родители говорите и заявявате претенции?, а една майка отговори: Ами никои. Аз си гледам моите интереси.
Нали идеята е уж за публичния, обществен интерес.
Изобщо не мисля,че не може да се добавят нови искания от родителите към Общината!
Стига да са аргументирани и да се стигне до консенсус по тях, смятам,че можем да добавяме колкото искаме искания.
Въпроса за финансовото подпомагане на деца, които посещават частни дестски ясли..- обсъждали сме го. Стигнаахме до извода,че това няма да реши проблема на 8000 родители, понеже общия брой на всички места в частните Дг е под 600бр..
Няма как да е справедливо някакви компенсации да получат деца, които имат възможност да бъдат записани в тези ЧДГ, защото измежду децата, които посещават ЧДГ има и такива, които никога не са мислили да се записват в Общинска ДГ..
В същото време, ще останат онези 8000 деца за които няма места нито в Общински, нито в частни ДГ..
И...какво правим с тях?
Ако раздаде Общината и на тях обезщетения..това означава,че ромските семейства с по Н на брой дечица под 6г ще се облагодетелстват, без да стигнат парите до децата дори..
Абе..не знам..
Аз лично съм с много смесени чувства относно тия компенсации..
Честно казано, бих подкрепила ваучери за обучение, НО..едва когато има места за всички за да се ползват по предназначение, или..ако тия ваучери важат и за детегледачка и за баба и за...каквато там алтернативна форма си изберат родителите, НО...за нищо друго..и в същото време да могат да се ползват от всички, които искат децата им да ходят на Дг..
КАК да стане?
АМи..мисля,че може да важат и в клубове за почасово гледане, или..знам ли..- не е моя работа да знам как да си реши проблема Общината...
Но не мисля,че бих била удовлетворена, ако някакви 600 родителя бъдат обезщетени за това,че децата им посещават частна, а не държавна ясла..Някак...не ми звучи справедливо към истински ощетените деца, дето нищо не посещават и нямат и шанс да го посещават..
Дано си разбрала мисълта ми..

# 879

Та така, 4.6 млн лв са предвидени за ремонти на 67 ДГ по проекто-програма. Разликата от предишните год, е че с изкл. на районите Възраждане и Илинден, средствата ще се разпределят от районните кметове. До 31 август, ремонтите трябва да бъдат завършени. Нямаше много време за въпроси, но затова пък подобаващо обсъдихме проблема на биричка...

Все повече си мисля, дали не е по-добре да се отдели нова тема за протестите?

Това с районните кметове...ми звучи като това с ПС на ДГ...- педагогическите съвети на ДГ гласуваха непопулярните критерии..- тия, които най-много подлежат на атакуване като дискриминационни.и..кой ще ти съди 32 члена на ПС на Дг?
Та..така и с районните кметве..Върви им търси сметка на всичките..как са усвоени парите.. ooooh! Thinking
..
Значи..време е да помислим за инспекция по райони..
Предлагам да си разпределим кметовете по райони и ..две по две (може и повече) да ходим да си говорим на място с районните кметове на всяка Община..
Да видим какви терени са отпуснали за строителство на ДГ, кой трябва да ги финансира..и..изобщо...- да станем специалисти по всичко..
..
Колкото повече навлизам в проблематиката, толкова повече оставам с убеждението,че ние тук родителите скоро ще сме по-информирани от служителите в администрацията, които това им е работата.. ooooh!..Голяма трагедия..

# 880
Мили Мами,
информацията ми е предоставена от заинтересован родител,който обаче в момента е с ограничени физически възможности да се справи сам с предизвикателството.Ето писмото:
Здрасти,пращам файла с инфото за ДГ, което изрових. Не е представителен и не гарантирам за достоверността му. Това все пак е нещо което е чул, разбрал и т.н., но пък СО може да ни отговори точно и аргументирано и да "ни затвори устата", ако всичко и е наред. във всеки случай инфото ще е полезно, защото отговора ще е черно на бяло и няма да могат да ни прехвърлят насам натам.
поздрави, П

Някой наема ли се да провери следната информация:
район Изгрев      
кв. Дианабад   
ОДЗ 30   половината от сградата е заета от частно училище - продадена или отдадена под наем е? Ако е под наем - срок и стойност на наема?
В сградата на ДГ е настанена Общината на района. Кога ще бъде освободена?

район Лозенец      
кв. Витоша   
Има отреден терен, но няма финансиране според районния кмет. Според СО има финансиране, но няма терен. Кой е прав и кой не?
Защо и от кого преди години е продадена ЕДИНСТВЕНАТА в квартала (тепърва разрастващ се) детска градина?
кв. Лозенец   
ЦДГ 19   има частна такава в сградата? До кога е договора? Наемна цена? Защо при положение, че в района няма нито едно ОДЗ?

район Студентски      
кв. Студентски град   
Терен отреден за детско заведение, в кв. 274 по ЧЗРП на м. "Студентски град", одобрен с Решение №85 по Протокол №32 от 10.12.2001 г. на СОС. Детското заведение е построено, но с решение на МОН е предоставено на факултета по "Ветеринарна медицина" към ЛТУ. Какви са възможностите факултета да се премести и сградата отново да се ползва за Д?
Парцел в Района, от към Симеоновско шосе, който е бил предназначен за детска градина преди около 2 години. В момента парцела пустее. За съжаление не знаем подробности за точния парцел, но все пак може да ни се каже дали изобщо има свободен общински терен в квартала, отреден за ДГ. 
кв. Дървеница   
78 ОДЗ     в тази ясла има частно училище на 1-вият етаж, като договорът отдавна е изтекъл....

район Сердика      
кв. Орландовци   
в квартала има две пустеещи детски градини, едната от които е бивше частно училище, а другата наскоро отново е отдадена под наем, но в момента пустее.
Миналата година една разрушена сграда в Орландовци" беше заложена в програмата за детски градини и трябваше да бъде готова до септември 2009 г. Сега обаче на мястото има само две стени
район Искър      
ж.к. Дружба   
има пустееща ДГ, за която е отговорено, че е частна, но в момента не се стопанисва
Сградата в Дружба 1 до пазарчето - построена е за ДГ, но не е работила като такава, а е продадена и запустяла. Кой е отговорен?
район Възраждане      
Зона Б-5   
има ДГ продадена/или отдадена под наем за частна такава - кога, защо, от кого?
ЧДГ Светлина   кога им изтича договора? Каква е наемната цена (има съмнения за 100лв./месечен наем)?

район Младост      
жк Младост   
ЧДГ "ЕСПА"   в общинска ДГ под наем. Защо (ако е вярно) договора и, който е изтекъл през 2008г е подновен до 2013г., при положение, че е обещано да бъде освободена и ремонтирана и да започне да работи като общинска до 2010г.?
Сградата на бивша ДГ в Младост 2, където се помещават Социални грижи..(част от сградата е дадена на дневен център за деца и младежи с увреждания, а в останалата част е започнал ремонт и уж ще става пак ДГ, но..социални грижи си е още там в едно от крилата..)
Сградата на бивша ДГ в Младост 1, където се помещаваха до скоро НАП и Данъчна служба Младост - те са преместени, но ще стане ли отново ДГ?
Сградата на бивша ДГ в Младост 1 зад магазин Европа (до бл. 45), която потъва, срутва се и стои запустяла...вече над 10г..Тя е продадена, препродадена и...не е ясно кой й е собственика и какво мисли да я прави, но..е огромна, била е с капацитет 350 места и е работила само 2-3 г.. Кой е отговорен?
В квартал Младост 1А има отреден терен за детско заведение, но той пустее, а в единия му край е направен платен паркинг. (до парцели 133-137).

район Люлин      
кв. Люлин   ОДЗ 47   В сградата има ЧДГ. До кога? Продадена или отдадена под наем?
В сградата на ДГ в 3ти микрорайон са настанени данъчната и социалната служба - до кога?

п.п.: Следварително се извинявам  за правописни грешки или лошо графическо изложение.

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 21:47 от lawRY

# 881
                   Щурчо,като разпределяте кметовете две по две  Laughing дайте кметиците на татковците  Laughing.
                   Сега сериозно - по-добрия вариант е общината да контролира и отпуска средствата за ремонтите.Тя да си гони фирмите изпълнители. Laughing Аз имах дарение което мина през районния кмет и едвам го издирих въпреки,че  изрично бе упоменато колко и за кого. Laughing
                    А за критериите- кой точно не е дискриминационен?Не разбрах. newsm78 Така,че тези на ПС са същите като тези дето ги мъдриха цяла година.Всеки удовлетволява една част и ощетява - друга.Просто няма нужда от критерии,а от достатъчно места.Как преди нямаше критерии и скандали - също.Просто местата стигаха и се е случвало да останат 10-на деца некласирали,но как да ги върнеш... Laughing....пак сме "уплътнявали" групата и всички са приемани. Laughing

# 882
  • София

Някой наема ли се да провери следната информация:
район Изгрев      
В сградата на ДГ е настанена Общината на района.

Това го подтвърждавам!!! Живея в квартала цял живот и мога да кажа, че тази ДГ беше една от най-хубавите, с хубаво дворче и доста голяма. Дори бях отправила въпрос към г-жа Фандъкова за въпросната, според мен, очевидна наглост от страна на СО! Ето какво бях написала:

В жк "Изгрев", на ул. "Николай Хайтов" се намираше сграда, (в момента съборена), в която се помещаваше администрацията на СО-район "Изгрев". На това място, със сегашните темпове на строеж, за месец и половина най-много, може да се построи нова сграда, в която да се настани СО-район "Изгрев", като освободи сградата на Детската градина на улица "Атанас Далчев", която в момента заема!!! Сами разбирате, колко негативи е събрала Общината само чрез това си действие да закрие действаща ДГ, за да й ползва сградата. Това е меко казано безобразно!

# 883
  • София
наистина много меко казано безобразно, направо престъпно  ooooh!

# 884

Щурчо, фундаментът на протестите е, че децата имат равни права. Такива са и за децата в частни ДГ. Още повече, че техните родители се предполага, че също са съвестни данъкоплатци. Моето предложение решава в голяма стемен проблеми за тази кандидатска кампания. Условието за отпускане на целевата помощ може да е кандидатстване в общинска ДГ, некласиране и записване в частна ДГ. Така отпадат част от твоите притеснения за злоупотреби на ромски семейства.

По мое виждане каквито и усилия да се полагат - ремонти, реновиране на съществуващи ДГ и др. няма да се реши поне 50% от проблема. Защото всички взимани мерки няма да доведат поне до 50% прием на кандидаствалите деца. Тоест краткосрочно решение няма да има. Единственото такова е поне за тази година децата да се пренасочат към алтернативни варианти. Предложението ми е едно такова. Освен това възможността за по-широк прием в частни ДГ ще доведе до повишаване на  конкурентността помежду им, подобряване на качеството на обслужване и преподаване и може би понижаване на месечните таски. Това пък е в полза на родители  и деца.

Единствено по т.6 от исканията може да има положителен изход, но това е само морална подеда и удовлтворява единствено накърненото чувство за справедливост  у родителите.

Бих искала да попитам дали критериите за пример са приети с нарочна наредба? защото ако е така то тя е атакуема във Върховния административен съд, където се обжалват общински и държавни актове. Би могло да се потърси мнение от юристи като Екимджиев и др. В много случаи ВАС решава в полза на ощетените.

Общи условия

Активация на акаунт