СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 80 439
  • 1 563
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Ани, пускай ги на лични/имейл на Литъл.
Разбрах ти мисълта. Лично аз познавам няколко семейства, които изобщо нямат намерение да се регистрират в системата, защото знаят, че нямат шанс. Всъщност съм сигурна, че има много такива случаи. Или детето ходи на частна ясла/градина, или баба му го гледа и са протива ДЗ. Има и случаи, в които хората са толкова бедни, че нямат достъп до интернет...е, малко вероятно е директорките да не ги регистрират, но знае ли се...

Затова и на Фандъкова й казах, не смятам, че имат достатъчно достоверна информация от системата. И не е това начинът да се събират данни за децата, за които трябва да се осигурят места. Нали самите те казват, че не могат да реагират толкова бързо? Когато детето се запише в системата, то значи вече има необходимост от следващият сезон да тръгне на ДЗ.

За раждане на дете се получават помощи, нали? С получаването на тези помощи може децата да се вкарват в регистър, който да е достъпен за СО. Така, че да имат представа за софийските деца.

Защото, от друга страна, много майки идват до тук само за да родят и пак си отиват по родните места. И не може да се гледа само градът в акта за раждане. Да не споменавам и обратните случаи, когато мои познати от Сф ходят да раждат в друг град при познат лекар.

# 856
Говори се за уплътняване на групите - на мен това ми звучи малко като приемане на свръх много деца с които разбира се наличният персонал не може да се справи. И ако миналата година директорките са си позволили да влязат в положението на родителите и да уплътняват групите... то тази година притиснати от недоволството /напълно основателно/ на подчинения си персонал, няма да уплътнят чак толкова групите и ефекта от ново разкритите места изобщо няма да се усети. Даже е възможно реално приетите деца да са дори по малко. Размишлявайки си така се замислих дали не може да искаме назначаване на още 1 човек като помощен персонал във всяка уплатнена  група. Разбирам че никой не се натиска да работи в детските заведения, но пък с тия 3 точки ... може да се намерят желаещи.

# 857
вече ви казах, че в джобса две градини търсят помощен персонал - може и пенсионери - ДЯДОВЦИ, ТИЧАЙТЕ НА ОПАШКАТА И НОСЕТЕ АВТОБИОГРАФИИ  Joy

# 858
  • София
за идеята с медиите трябват 2 неща - масовост и драматичност!
........
Каква по-голяма драматичност от това, че липсата на места в градините и непредвидимостта кога майката може да се върне на работа, може да доведе до нераждане на още хиляди братчета и сестричета на неприетите деца. Без значение дали имат или нямат такива и сега. Жени, без здравословни проблеми, не смеят да имат деца, защото не могат дори с +- 12 месеца да планират приходите в семейството. Абсолютно същото е и за тези, които вече ходят в оДЗ.

Искаш. Знаеш, че можеш. И въпреки това ... не можеш.
smile3501 Аплодисменти за поста ти - много си права !

# 859
  • София
Разбирам че никой не се натиска да работи в детските заведения, но пък с тия 3 точки ... може да се намерят желаещи.
аз съм желаеща  Peace ще спретна там свеки - къде има свободни места , че тук на около в нашият квартал няма, няма и няма свободни места за помощен персонал - аха...

# 860
  • София
вече ви казах, че в джобса две градини търсят помощен персонал - може и пенсионери - ДЯДОВЦИ, ТИЧАЙТЕ НА ОПАШКАТА И НОСЕТЕ АВТОБИОГРАФИИ  Joy

Laughingе там ми е далече дайте места по наблизо  Wink - Гео Милев , р- н Искър ... може и Слатина  Mr. Green

# 861
ама аз не съм конкретизирала в кои раиони - защото не ме интересуваше и подминах тва инфо  Joy

# 862
  • София
ама аз не съм конкретизирала в кои раиони - защото не ме интересуваше и подминах тва инфо  Joy
еее, то се знае къде  Mr. Green.

# 863
Мда, тъкмо щях да пиша, че имаме искания , и то доста разумни според мен!
Освен това имаше доста темички с критериите още преди година! Ами да се бяхте включвали навреме, а не сега- след дъжд качулка! Ами аман вече- хем някой друг да свърши работата, хем пък и да ви устройва идеално...
Ако имаше места за децата, нямаше д аима значение какви критерии са приети!

Плодова фея, както написах аз се съобразявам с апела и не говоря за критерии, НО това не означава, че другите родители не се интересуват, че са готови да се примирят, че ще спрат да се връщат на темата "критерии". Участието на повече родители пък предполага по-голям успех. Само погледни страници назад и ще се убедиш, че и преди, и сега тази тема си остава актуална.

В сайта на ИСОГД са дадени резултати от проведена анкета между родителите, преди въвеждането на правилата, в която се твърди, че ще бъде представена на СОС. В нея има категорични резултати над 80% несъгласни с някои правила. Интересно ми е резултатите дали са били представени пред СОС и дали се е настоявало поне за частично съобразяване.

# 864
аз съм желаеща  Peace ще спретна там свеки - къде има свободни места , че тук на около в нашият квартал няма, няма и няма свободни места за помощен персонал - аха...
              Как да няма свободни места? Помощен персонал за цяла София липсват над 300 човека,а учители около 100.Провери новооткриващите се групи /има списък къде ще са/ всички търсят персонал.В инспектората трябва да се обявят през май свободните места за учители,а в БТ са тези за пом.персонал.
              Спокойно можеш да се кандидатираш за заместник през лятото.До сега няма кандидати.Пък като ти хареса ще ти намерят и постоянно място.Текучеството на пом.персонал е голямо. Laughing
              За уплътняването на групите - уплътниха ги не директорките,а общинарите със "специалните 1200 случая" и не си мислете ,че сега ще бъде по-различно. Mr. Green Нека дойде октомври пък тогава пак можем да си поговорим.Сега "спецслучаите" са на почивки и екскурзии,не си тровят нервите в системи и теми! Mr. Green

# 865
Ние съвсем ясно сме формулирали исканията си в писмото до ББ и Ф.
 Със съкращения:
( След малко ще го изтрия(който иска-има го качено в Новини на kg-sofia)

1. Незабавно преразглеждане на настоящата Програма за увеличаване броя на детските градини (2008 – 2013 година) в София и незабавното й подобряване в посока удвояване на броя на предвидените места като минимум. През миналата 2008 година обявените свободни места за прием бяха 5947. През тази са 5584, т.е. с 363 по-малко. Също така през миналата година Столична община даде амбициозни обещания за изграждане на 10 нови детски градини, а само една градина беше изцяло ремонтирана и въведена в експлоатация като новоизградена.

2. Предсрочно изпълнение на сегашната програма за строителство на нови детски градини (Приложение 4 към Програма за увеличаване броя на детските градини (2008 – 2013 година) в срок до една календарна година (до м.май 2010 г.) ...

3. Изготвяне на стратегия за планиране на нуждата от места поне за 3-годишен период съобразно електронната информационна система и система ЕСГРАОН и обвързването на тази стратегия с искането по т. 1.

4. Градоустройствено планиране, в което се залага функционално зониране на територията, включващо необходимият брой детски заведения за покриване нуждите на населението.

5. Стриктно спазване на Закона за устройството на територията и „Правила и нормативи за планиране на населените места”, като в съответствие с тях се осигури подходяща социална инфраструктура. В това число осигуряване на детски заведения (чл. 24 и чл.25 от „Правила и нормативи за планиране на населените места”) в съответствие с разрешеното ново жилищно строителство.

6. Прозрачен механизъм за реален родителски контрол върху приема на деца във всяка детска градина и контрол на общинско ниво.
Пример: сформиране на независим контролен орган, с поне 50% участие на родители, като основната му функция да бъде проверка и отговор на сигнали за нередности, подадени чрез интернет сайта на ИСОДГ или директно в общината.

7. Незабавно преразглеждане по предложение на кмета размера на сумата за годишна издръжка на дете в детско заведение на територията на Столична община, която в момента е между 90 и 120 лева месечно и е крайно недостатъчна.

8. Подобряване на условията на труд в детските градини, в т.ч. адекватно мотивиране на персонала. Необходимо е да се предприемат спешни мерки за увеличаване на възнагражденията на педагогическия и помощния персонал.

9. Премахване на практиката със затварянето на групи през лятото или осигуряване на поне половината градини в административния район да работят, като дежурствата са по график, изготвен за няколко години напред.

10. Адекватно подпомагане на алтернативните форми за отглеждане на деца като родителски кооперативи, корпоративни детски градини и други, както и на различни форми на публично-частни партньорства, инициативи и т.н.

kikimora1
, друго ли имаш предвид?

Хубаво. това са отлични искания, които по-често трябва да се постват. Те обаче са два типа. Едните са с дългосрочни и средносрочни и изискват използването на много повече ресурси.
Другите, обаче, касаят тазгодишната кампания за детски градини и изискват скорошни решения. Може би по тях по-често трябва да се казва какво е направено и докъде е стинало решаването им. Така ще е по-нагледно. Най-важното е да се напомня, че за успех трябва да има придържане към тази програма.

Все пак трябва да се знае, че тук се включват нови хора, родители, поддръжници, които не са били от самото начало и не могат да изчитат всички стари теми от преди година, за да се ориентират в обстановката. Те трябва да бъдат привличани, а не отблъсквани. А аз като нов човек ви казвам, че след 20 страници четене впечатлението е такова за разноговорене.

# 866
  • София
              Как да няма свободни места? Помощен персонал за цяла София липсват над 300 човека,а учители около 100.Провери новооткриващите се групи /има списък къде ще са/ всички търсят персонал.В инспектората трябва да се обявят през май свободните места за учители,а в БТ са тези за пом.персонал.
              Спокойно можеш да се кандидатираш за заместник през лятото.До сега няма кандидати.Пък като ти хареса ще ти намерят и постоянно място.Текучеството на пом.персонал е голямо. Laughing
              За уплътняването на групите - уплътниха ги не директорките,а общинарите със "специалните 1200 случая" и не си мислете ,че сега ще бъде по-различно. Mr. Green Нека дойде октомври пък тогава пак можем да си поговорим.Сега "спецслучаите" са на почивки и екскурзии,не си тровят нервите в системи и теми! Mr. Green

Аз вече се замислям сериозно дали да не си подам документите , в някое ОДЗ, все пак съм завършила ФНПП в СУ, но е факт че никога не съм го работила , имах 1 предложение в началото ,но не ги приех , заради ниската заплата , но сега , ако се получи че нямам финансов избор в един момент ,като ми спрат майчинството , а малката не е на ясла,  вече се замислям.
В джоб.бг , в повечето обяви търсят педагози за частни градини , видях една обява за държавна , но тя е доста далечен от нас район и посока, но от два дена се чудя да си пусна ли СВ-то.  newsm78. Макар че експериментално го пусках преди месец и в него пишеше , че имам малко дете на еди колко си и никой не ми се обади , а го пуснах поне по 20 обяви , а преди на 10 пуснати 9 ми се обаждаха за интервю, но нямах дете. Подчертавам , че аз все още се водя на работа , но докога не се знае, вече имам предупреждение от колеги че фирмата ни е засегната доста от кризата. Та затова вече се замислям и за детските градини, но надали ще ме вземат за повече от помощен персонал , както нямам опит с едно голо висше само и любов към децата разбира се , но имам само опит от моето дете, та ....

# 867
diana_t , ти сама го написа - запознатите участници. Онези, които са активни година назад. А за новите? Те се обезсърчават, спират да се интересуват и се спасяват поединично. За това вместо да се натяква, да се припомня. В това няма нищо лошо. Аз съм чела двете теми за "ОЗД" и "Страстите". Чела съм и част от новините на ИСОДГ. Тези искания не съм открила сигурно защото са затрупани. Казвам само, че понякога е нужен поглед отвън, който да покаже друга гледна точка. Вие си знаете до болка нещата, но за други те са нови и трябва повече разбиране.

# 868
Мотивация,
дали е рапорт или не отчета на Бланк - нека НЕ го коментираме,ЗАЩОТО благодарение на НЕЯ
Малей,мен пък в какво ме намеси?! Засега нямаме конфликт с Мотивация Grinning. Да не ти казвам,че при цялата й рязкост -тя върши и повече работа за нас/ вас  (и себе си). Както и другите-да не ги посочвам пак поименно.

И на мен ми е черногледо в момента. Ще изчакам до утре,да ми мине.

Ааааааааааааааааа  ама чакайте малко!!! Я да не всяваме смут и паника! Аз като съм казала "рапорт" съм имала предвид "сбито, точно, без излишни елементи и украси"Ако исках да обидя  нямаше да ползвам тази дума, напротив, Бланк, на живо особено, ми направи невероятно добро впечатление и може за някой неща да нямаме консенсус, но за сметка на това сме цивилизовани и мисля че успешно, до някъде , заедно работим в една посока!
Бланк, ако съм те засегнала, моля за извинение, но в думите си не съм вложила нищо лошо, дори напротив

Айде връщам се да чета 20 страници...

# 869
Преди да прочета последната страница - да ви кажа! Гледайте "Часът на Милен Цветков" - анонсира някаква дама от столичното образование ще участва, искала да се обяви кризисно положение за столичното образование?! Не знам повече, току-що започна.

Общи условия

Активация на акаунт