Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 21!

• 14 747
  • 294
  •   1
Отговори
# 30
При нас все още е задължително кърменето при заспиване и събуждане.. Макар че МНОГО РЯДКО като се събуди и не се сеща Simple Smile - като цяло може би в 1 от 101 случая  Crazy Но заспиването.. Ах, това заспиване  ooooh!
През деня зависи - може да не се сети цял ден, ако е на кеф интересно му е и/или не съм наоколо.. Но пък като ме няма и понякога се сеща истерично за мен и .. познайте само какво го успокоява  Rolling Eyes
Ако е дъждовно и сме по цял ден затворени - поне 10тина пъти се намества да цока..
Навън общо взето успявам да го заглавичкам, но в 1 от 100 пъти не успявам.. та още се дупим понякога на пейките  Sunglasses
През нощта - опитвам се да ги ограничавам, като го оставям малко да си помрънка преди да дам, и все пак не достатъчно дълго, че да се събуди, щото няма заспиване после.. Понякога действа, даже напоследък пу-пу доста често пропускам 2-3 среднощни "повика" за цоко  Laughing .. да видим.. Но стане ли призори - към 5-6 .. докато се събуди може 10 пъти да ме търси.. Хем му се спи, хем спи леко и се буди ииии страшна работа..

Отивам да застъпвам нощна смяна на бара  Mr. Green
Лека и млеконадойна  Hug

Цица мръсна дума ли ви е? Grinning
Кат не съм я мила цял ден мръсна не ми ..  и ферментирала още!  Joy

# 31
  • Карлово
А, Духи, ти само с едно миене ли минаваш, не може тъй, спирт, дезинфекция...  Naughty
Бу, това сериозно ли за радара, че надушват по-пълната? Защото май има наистина такова нещо с Ачо.

# 32
  • София
Аз започнах да употребявам спокойно думата, след като видях, че тук свободно се използва. Иначе наблягах на "гърди".

Деси-Съншайн, въобще не се възхищавам на майките и бебетата със спането, акането и храненето под час. Даже се чудя как издържат  newsm78 . А през какво ли е минало хлапето, че да се научи на режим  Thinking . Методът на ЦРУ може би.

# 33
  • Карлово
За мен това с режима под час е един изживян кошмар. Мартина до около третия месец я хранех на три часа, по 20 мин от всяка гърда, бях се сраснала с часовника. Затова навсякъде твърдя, че няма нищо по-лесно и спокойно от кърменето на поискване.
А за циците-когато Марти започна да говори и си искаше цици, сестра ми каза нещо интересно. "Не е хубаво да казва цици, но пък е много добре, че се научи да казва Ц, тя е проблемна буква." Laughing Ачко все още ги нарича ам-ам, докога ли?

# 34
  • София
Развеселихте ме! И моят казва много добре Цици, макар още да не говори много-много Laughing
Напоследък се буди по-рядко през нощта, понякога и до сутринта откарва, за моя радост. Но циците ми спасяват още 2-3 часа сън след 7, та това е основната причина да не съм го отказала досега. Навън не си иска през деня, само ако сме вкъщи и му стане нещо скучно. Така и заспива следобед като е с мен. С баща си заспива всяка вечер без никакви проблеми.

# 35
Аз нямах предвид за кърмене под режим, в никакъв случай!  Naughty  Мисля, че никой в тази тема не смята това за правилно. Говоря за храненето и останалите неща, а кърменията не мисля, че е проблем да се вместят между тях по всяко време, когато детето иска или майката прецени, че трябва (както е по-често в нашия случай, тъй като, ако разчитам само на нейното искане, ще има да си чакам...). Та за режима - майки ми споделят, че след като са успели да постигнат този режим, им е много по-лесно. То иначе защо щяха да се мъчат? Всъщност в момента се сещам само за една майка по-специално, но в нейния случай не е никак странно това "постижение", тъй като детето и започна да спи непробудно по цяла нощ още 2 седмици след раждането си, а да яде му е едно от любимите занимания. А кажете ми при нас как да стане тая работа, като дори и спането да ни беше лесно, то пък с туй хранене - ако се случи по-нелюбима храна, процесът може да се утрои като времетраене, така че ще изтървем часа за следобедния сън, примерно. Но явно си е до човек - мен не би ме устройвало това с режима. Аз самата съм много неорганизирана, пък и съм сама с детето навсякъде и ако трябва да отида да свърша нещо навън, я взимам с мен - тя спи и в количката, макар и по-малко. Чудя се дали не е по-здравословно за самото дете да е с твърд режим и ритуали - спане, хранене и т.н. в определен час и на определено място. А иначе, от гл.т. на самите процеси, е по-лесно - такова дете само като го сложиш в леглото му и е заспало. Предполагам, че и това с акането следва същата логика, макар че на мен ми е много трудно да си представя как може да накараш някой да го прави ежедневно в един и същи час, пък било то и дете? Няма ли значение каква храна е била приета все пак?  newsm78
А за циците - това си е най-подходящата тема! Гърди ми звучи твърде "анатомично" или "физиологично", а какво става с емоционалния момент при нашето "дългокърмене"!?  Wink Настя тази дума знае, не съм я учила специално, но явно това преобладава в речника ми. И сега като и предлагам навън, малко се притеснявам да не ме чуят околните, че някои май не възприемат да се говори така на дете. Не, че ме интересува мнението на хора, които реално си нямат понятие от кърменето, но все пак да не ми опорочават приятния интимен момент с детето, дори и само с един ококорен поглед.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 01:23 от desi_sunshine

# 36
  • Карлово
Деси, аз също не съм под час за акането, но мъжът ми е. И казва, че му е навик от казармата. Явно има някаква връзка с тренировката. Мартина, напр., за краткото време, което ходеше на ясла, си създаде навик да ака сутрин преди да тръгнем. Сега, с градината е обратното, ака след като се прибере. Но не съм я насилвала, просто организмът й така се настройва, знам ли.
Режим създадох и за къпането и спането вечер на Ачо. Още като се прибрахме от родилния дом, го къпех точно в 21 часа. Ама заспал преди 5 мин, няма значение, събуждам го и започвам. Защото Мартина я чакахме, да се наспи, пък то стане 11-12 като се събуди. Но за всичко друго карам на приблизителни часове, +-30 мин, час, както дойде. Особено сега с топлото време, яде, спи навън, когато му се прииска. Grinning

# 37
Ох, в тази връзка с къпането да питам и теб, а и останалите. И с Настя много пъти се случваше това. Затова се чудя не е ли по-добре просто детето да се остави неизкъпано да си спи, т.е. след като вече е заспало да не се буди нарочно, като при следващото (късно) будене да не се разсънва за къпане? Макар, че така май често ще се пропуска къпането.  newsm78  Или смисълът е точно в създаването на режим, за да свикне детето (организма му) и така да се наспива по-добро, тъй като и по-лесно ще заспива, и по-спокойно ще е като цяло, предполагам?
Никога не е късно да се ограмотя, в случай, че пак дойде време някой ден да премина през това.  Heart Eyes

# 38
Ох, в тази връзка с къпането да питам и теб, а и останалите. И с Настя много пъти се случваше това. Затова се чудя не е ли по-добре просто детето да се остави неизкъпано да си спи, т.е. след като вече е заспало да не се буди нарочно, като при следващото (късно) будене да не се разсънва за къпане? Макар, че така май често ще се пропуска къпането.  newsm78  Или смисълът е точно в създаването на режим, за да свикне детето (организма му) и така да се наспива по-добро, тъй като и по-лесно ще заспива, и по-спокойно ще е като цяло, предполагам?
Никога не е късно да се ограмотя, в случай, че пак дойде време някой ден да премина през това.  Heart Eyes
Не знам за режим и по-лесно заспиване.. Ама мойто така се превъзбужда от къпането, че нарочно го пропускам  Crazy
Само да видя признаци, че му се спи - и бам в леглото..
Иначе си го измивам основно като се приберем от разходка.. До към годинка и 1/2 - 2 се къпехме почти всяка вечер.. ама вече 2-3 пъти седмично (имам предвид с главата) Simple Smile
Режимите са ми много далече.. Не мога такова нещо.. Макар че се опитвам поне поккрай яденето да е горе-долу в едно и също време.. Но със съня - пълен абсурд..  Rolling Eyes Не му ли се спи - НИЩО не може да го накара да легне, независимо дали е спал/не спал на обед и колко е беснял..
Та хич не ми пука да използвам некъпането и да го бухна в леглото.. Иначееееееееее .. е малка нощна приказка, ако вземе да се пропусне момента  ooooh!

# 39
  • До хладилника, който обичам
Бу, това сериозно ли за радара, че надушват по-пълната? Защото май има наистина такова нещо с Ачо.
Абсолютно сериозно Grinning

Цици по принцип питам, не конкретно да научите децата да искат цици. Не, разбира се, да се изправи човек на събрание и да изпляска 'цици', ами така, в неформален форумен разговор, да речем, с дългокърмещи майки.

# 40
Цици по принцип питам, не конкретно да научите децата да искат цици. Не, разбира се, да се изправи човек на събрание и да изпляска 'цици', ами така, в неформален форумен разговор, да речем, с дългокърмещи майки.
О, форумно - нефорумно - цицосвам си във всякакви разговори (професионално изкривяване  Joy) .. понякога ме гледат странни погледи, ама пука ми  Mr. Green

# 41
Чудя се дали не е по-здравословно за самото дете да е с твърд режим и ритуали - спане, хранене и т.н. в определен час и на определено място. А иначе, от гл.т. на самите процеси, е по-лесно - такова дете само като го сложиш в леглото му и е заспало.
Да кажа и аз за режим, но малко от по-различна гледна точка. Занимавам се с йога, но в малко по-разчупена форма, в смисъл - йога като принципи, а не глупости от сорта на Харе ом... Та едно от първите нива (неща, които трябва да постигнеш) в йога е физическото и душевно здраве. И един от най-лесните начини за това е да въведеш и спазваш добър режим - на хранене, движение и спане. А спазваш ли този режим, малко по малко и режима на акане ще се получи Simple Smile
Ненапразно Микки споменава навиците на мъжа си от казармата. Това е от хубавите неща, които човек получава/ше от казармата - живота по режим. Когато имаш няколко основни точки, които следват една след друга, и си ги знаеш, си много по-спокоен, по-отворен към новостите - нещата, които ще са извън режима, по-лесно се справяш с всичко. Да не говорим, че там няма хранения по всяко време, които да объркват храносмилането  Grinning
Знам, че това е малко трудно приложимо при кърмачетата, но смятам, че е добра цел, към която да се стремим. И пак според мен - важно е да се съобразяваш с детето (не да го събуждаш посред нощите), но също така ти си човека, който може да създаде режима. Ако оставиш човек сам да си направи дневния режим, резултата обикновено е хаос, какво остава за няколко месечно бебе...

И много оф... извинете, ама темата за режима ме дръпна нататък. Голямата ми дъщеря тренира карате. Винаги сме се съобразявали с нея, какво, кога и как ще се прави. Сега усещам, че сме попрекалили. Проблема с дисциплината (също и в училище) е сериозен. От двете места ми казват, че трябва да има твърди правила и режим, които да се спазват. И още по-неприятно - че хора като нас с мъжа ми, които не са учени на дисциплина (това е така, и двамата сме отраснали без родителски контрол, въпроса е, че това си личи по детето ни!) е почти невъзможно да научат (да дадат на) детето си умения за справяне с трудности....
Това ме наведе и на мисълта за казармата - ненапразно започнаха изцепките там - последните поколения са израствали без много контрол, правила, режим... и със сигурност казармата им е идвала в повече. И вместо ползата, поемат само вредата... Същото е и с дисциплината в училище...
Затова призовавам - момичета, вкарайте няколко основни правила, и ги спазвайте! За да отгледаме деца,които ще се справят с предизвикателствата на живота, а няма да чакат винаги да стане на тяхното.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 10:38 от Сребърен облак

# 42
  • Къде ли не
Точно при разговор с други майки си използваме " цици". При доктора казвам гърди. Мъжът ми имаше едно изказване по повод некърменето "Че за какво са им тия цици, ако не за кърмене! Да снимат реклами на мастики и ракии ли?" Той е  сдържан човек, но и той я използва тази дума без свян. Значи не е мръсна!
И ние нямаме кой знае какъв режим, но поне храненето гледам да е в един и същи час. Понякога като го видя, че зверски му се е доспало пропускам къпането и веднага го приспивам, че иначе както е казала Духи после става страшно.

# 43
  • София
Относно циците - не използвам често тази дума, може би понякога тук и изключително рядко извън тази тема, само в разговори с друга кърмачка. Не ми е точно "мръсна", а по-скоро преди кърменето за мен беше натоварена с друго звучене - не отношения майка-бебе Wink. Анна питам - искаш ли мляко, а тя казва ам-ам, отскоро нещо като "майко", което наскоро загрях, че май е мляко.

За режима съм съгласна със Сребърен облак, може би защото и аз се занимавам с йога Grinning, не съм за твърдия казармен режим - ядене, спане, акане /особено настояването за последното може да е изключително вредно/, а по-скоро след 1 г. възраст да въведеш режим на спане, ядене на твърди храни, къпане вечер, който обаче все пак да е гъвкав и съобразен с конкретните нужди на детето. В една книга за детска психология прочетох нещо интересно: децата свикват с определени навици и така както Малечко-Палечко хвърля камъчетата, така и те имат нужда от своите ритуали и осяват с тях деня си, защото за тях са ориентир и им дават чувство за сигурност в един още страшен за тях свят. Това по памет, цитата не е точен, но това беше смисъла. Simple Smile

# 44
  • Германия
Една от болните ми теми..режим. Хайде Мартин когато е в градината, що годе има някакъв ритъм, но по празнични дни е мамма миа ooooh! Заспиването вечер е борба, ако е заспал късно съответно на следващата сутрин е мрънкане; Фаб ако стане след 8ч. после ми обърква ходенето на работа.  ooooh! От следващия месец трябва да го свиквам на градински режим, защото иначе ще има ядове с възпитателките после.

Общи условия

Активация на акаунт