Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 21!

• 14 768
  • 294
  •   1
Отговори
# 75
  • Карлово
и искам да ви попитам как да се отнеса към въпроса с приемане на лекарства, ако ми се наложи, в случая Низорал, то е ясно че доктор тр да каже...,
Ето резултата от е-лактанция за низорала, ниво на риск - нула. http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp

# 76
и искам да ви попитам как да се отнеса към въпроса с приемане на лекарства, ако ми се наложи, в случая Низорал, то е ясно че доктор тр да каже...,
Ето резултата от е-лактанция за низорала, ниво на риск - нула. http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp

много благодаря за ценната таблица!!!  bouquet Hug

# 77
  • Бургас
за ортопеда
От ортопед знам че децата до 3 г. са с плоскостъпие

Да, но трябва ли да се водят на преглед преди 3г. и въобще кога е най-добре? Настя все още стъпва доста нестабилно, силно О-образно, често се спъва и пада, но поне умее да пада "добре" и не плаче (не я боли), въпреки че се справя вече и с бягането.

Ако питаш ортопед - ще ти каже да - нали трябва да ти вземе пари за преглед Wink Според мен - след третата годинка. А за падането - Коко има повече от 1 г. "стаж" във вървенето и още му се случва да пада. С всеки месец Настя ще върви по-укрепнало, макар че на теб ще ти е по-трудно да забелязваш това, отколкото ако някой я вижда през 1-2 месеца. Добре е че знае как да пада и не реве на всяко падане - Коко също е така, плаче само ако го заболи.
За О-образното - нищо не мога да ти кажа. Имам тел. на детския ортопед д-р Христов - може да го питаш.

за режима и къпането
Но от педиатър знам че вече не се препоръчва ежедневната баня - освен лятото, разбира се. Но аз го къпех, защото му харесваше.

Защо, знаеш ли повече подробности? Аз също къпя Настя всеки ден - харесва и и ми се иска така да си свикне (аз не съм така  Blush  - макар, че се червя, истината е, че не смятам, че имам нужда, но дано и околните да мислят така, не само аз  Laughing )
Беше свързано с имунитета, но не го помня добре - най-просто - че с миенето се намалявал имунитеа им. Срам ме е че не го запомних точно, но защото реших , че ще го къпя, затова не се постарах.
Но ако мислиш че от бебе се създават навиците - ще те разочаровам. Дъщеря ми също съм я къпала всеки ден - до 1 г. Докато аз й миех дупето може да съм пропускала, но  по много сериозни причини. Сега е на 11 г. и понякога я мързи, послъгва че се е измила.  Дори е стигала дотам да се опита да ме заблуди че се е къпала Shocked Същото е и с миенето на зъбите. Изобщо не помага моя пример Laughing

# 78
Благодаря ти!
И аз така си мислех за ортопеда, в смисъл чувствах, че няма смисъл толкова рано, понеже тя е в процес на развитие на походката. Ще я наблюдавам. Зная, че походката на децата е или О-образна или Х-образна и постепенно с времето се оправя, мисля до към 5-тата година (ако не се лъжа).
За къпането аз самата не съм маниячка, както "признах" в предния пост, мисля, че въпрос на необходимост. Аз лично твърде малко се потя и нямам нужда от ежедневно мокрене, просто е безсмислено. Когато съм го правила, редовно настивам (освен лятото, разбира се). Имам и мигрена и за главата ми е още по-непрепоръчително. Но си мислех точно обратното - че е добре точно за имунитета и затова я къпя всеки ден. Главата и мия с шампоан 1 път седмично, но само с вода я обливам всеки път. Сега ме обърка и се чудя къде да потърся повече инфо за това. Защото, ако не помага, при това, както казваш, че няма гаранция и хигиенен навик да се създаде, по-добре да не го правя. А може би има значение и Т на водата. Аз се старая да е с телесна Т, т.е. да не е много гореща (примерно, каквато ползвам за себе си), за да няма обратен - изнежващ ефект. Само като е настинала я къпя в по-гореща, уж да се загрее, но като цяло избягвам въобще да я къпя, че е рисковано. Междудругото тази вечер определено няма да я къпя, че от вчерашния вятър днес е хремава и дори карам брат ми да ходи до кухнята днес.

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 11:06 от desi_sunshine

# 79
Здравейте кърмещи мамчета.
И аз съм кърмеща мама вече 2 години и 1 месец.Тук в Кипър сигурно съм единствената.Всички ме мислят за луда.А аз възнамерявам да кърмя докато принцесата ми се отбие сама.От дълго време се каня да пиша,но сега се престраших и имам един въпрос към дългокърмещите мами.Писах по горе от колко време кърмя на поискване,нормално ли е още да нямам менстурация?Че тука и лекарите не са за дълго кърмене и всеки ден чувам свекървата(кипърка) да говори уж на малката,че трябва да спира dа иска цица,защото е вече голяма и е срамота.Никои не ме е разколебал и нито ще ми попречи да дам на дъщеря си наи-доброто,но времето минава ,а и напоследък ми се отвори голям апетит и се питам дали е нормално да нямам все още цикъл.Много ще съм ви благодарна за помоща.

# 80
  • Бургас
Сега ме обърка и се чудя къде да потърся повече инфо за това. Защото, ако не помага, при това, както казваш, че няма гаранция и хигиенен навик да се създаде, по-добре да не го правя.

На мен ми го каза д-р Праматарова, когато Коко беше болен на 5 м. Ако имаш време да се ровиш в Нета, може и да попаднеш на информация.
А за хигиенните навици - дъщеря ми е нагледен пример. Освен това децата се променят. Ето още един пример - Племенничките ми като бяха малки си миеха дупетата през вечер. Веднъж малката с нищо не можах да я накарам да се измие на следващата вечер. Сега същата- ще стане на 20 г.- се къпе и сутрин, и вечер Laughing

Аз също лесно настивам, затова зимата и в нашата студена баня - живеем в стара къща, пред събаряне /от 10-15 г. Joy/ не мога да си позволя удоволствието от ежедневен душ.
Според мен е и въпрос на навик.
Мечтая си за по-топла баня и да си създам този навик Laughing

# 81
  • До хладилника, който обичам
bouboulino, не е нечувано да има толкова дълга лактационна аменорея (липса на мензис), въпреки че е малко необичайно Simple Smile
Ако имаш притеснения, можеш да си направиш рутинен преглед дали всичко ти е ок (при личен лекар и гинеколог), но ако си здрава, по-скоро няма причина за тревога.

# 82
Благодаря Бу за отзива.Май ще си запиша час при гинеколога ми за да се успокоя,ще започнат обаче да ме увещават да спирам да кърмя,от това се дразня.Но щом казваш че е необичайно... newsm78 ще трябва да ида.

# 83
  • offshore & overseas
Да, над 2 години е необичайно (при мен цикъла се забави само 23 месеца след раждането, но аз в последните месеци бях започнала да се ядосвам и да го призовавам да се връща най-накрая Crossing Arms).

Всъщност, има ли и нещо друго притеснително при теб, bouboulino, или те тревожи аменореята сама по себе си? (Апетитът може да е от кърменето. При мен постоянно флуктуира.)

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 10:59 от Мяуче

# 84
  • София
.... или си бременна пак, затова и да имаш добър апетит? Laughing
Не знам дали ти е за смях това де? Wink

# 85
  • София
Мяуче, не знаех, че апетита се влияе от кърменето. В началните месеци - да, но сега си мисля, че кърменето е само оправдание за повишения апетит.  Grinning

# 86
  • offshore & overseas
Мяуче, не знаех, че апетита се влияе от кърменето. В началните месеци - да, но сега си мисля, че кърменето е само оправдание за повишения апетит.  Grinning
Е, не знам, но мисля, че има логика, все пак. Crazy

# 87
Хайде и аз при нечистоплътните дългокърмещи   Joy!  Ние също сме в къща и банята не се отоплява. Къпя се през вечер, освен лятото де, иначе всяка вечер минавам през банята. Но децата не къпя толкова често. Обикновено веднъж в седмицата, с миене на косичка. Освен лятото, когато се къпем почти всеки ден.  Иначе и децата никога не си лягат без да им измием дупетата и зъбите. Синът ми за целия си живот може би около 5 пъти само не е минавал вечер през банята. Случвало се е когато е бил болен и заспи неочаквано да не го будя за миене. Но обикновено щом им се доспи се строяват на вратата и: Хайде да се мием! Laughing
Определено апетитът се оправдава с кърменето, а не се причинява от него!  Wink

# 88
  • Бургас
Цитат
author=Betty L. Хайде и аз при нечистоплътните дългокърмещи   

Това , че не вземам ежедневен душ, не означава че не минавам през банята всяка вечер.
Не знам за вашата къща, но нашата е от 50 и някоя г., освен това не само не се отоплява банята, а тавана на тоалената, която е свързана с банята и вратата е винаги отворена, е с открит прозорец.
Не съм си правила труда да меря Т в най-големите студове, при този отворен прозорец.
Децата ми също не си лягат неизмити. Освен ако каката изклинчи, без да я усетя, което не се случваше, докато миенето зависеше от мен.
Ставаше дума за душ, а не за измиване на дупе, крака, подмишници.

# 89
Здравейте момичета,   bouquet

Досега само съм надничала при вас, с надежда някой ден да стигна до годинката, а и повече. Баткото е кърмен 9 месеца, забременях и кърмата ми намаля драстично, и големия дребос се отби сам, за около месец и половина. Количеството на кърмата ми се влияе безобразно много от цикъла ми, и докато бебана не започна да похапва малко повечко с лъжичка, и от 3тия месец се виждах в чудо около овулацията (не друго). Малката е вече на 11м. и за сега не изглежда да се откаже скоро.

Имам питане, не съм обезпокоена, но все пак дали е нормално - Калина почти няма заместено хранене? Вече си похапва по 2-3 пъти на ден, както и често хапва плод. Но след това полива обилно, и все едно не е яла. Още няма зъби. Предполагам и на това се дължи, а и те я тормозят понякога. Например тази вечер изяде един черпак супа, с един сухар (аз бях на 2) , после я кърмих за приспиване и след около час пак си искаше. Нещо се стресна май. И през деня е така, понякога изкарва и 3 часа без да се сети за мен, друг път е през час на цица.  Нощем кърменията са между 2 и 4, може и до 6 да стигнат.

Е, вече чувам и изказвания от рода на, пак й се пие водичка, когато ме затърси. Но не им обръщам внимание  Laughing А тя и вода си пие, не е будала, знае какво иска и кога го иска.

Благодаря ви предварително , и дано да сме сред вашите редици след известно време.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 10:40 от Алекси

Общи условия

Активация на акаунт