Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 916
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 120
Подписах Peace

# 121
  • Разград
Подписахме и двамата с мъжа ми. Дано успее начинанието!

# 122
Включих се във ФБ, подписах и разпространих петицията.
От предаването не съм впечатлена, но е чудесно, че го отразиха. Браво и за участието на Тео, както и за цялата инициатива!   bouquet
Но - както винаги за БТВ София е България и както винаги някакъв мил човечец от Община София бива поканен да отговаря вместо държавните институции, които трябва да се питат. Локалната политика е най-важната разбира се, но в случая става дума за наредба, която ще касае цялата държава, а на местно ниво по-скоро трябваше да снимат някой добър пример, ако изобщо има такъв или да покажат повече училищни лавки.

И още нещо, без да съм чела темата - промяната трябва да касае района на училището, а не само лавките вътре, защото децата лесно излизат, пресичат и е ясно от там нататък.

# 123
Периметъра като при цигарите и алкохола.

# 124
  • София
Периметъра като при цигарите и алкохола.

Ами да, чудесно би било, но ...

А впечатлиха ли ви лъскавите ябълки и банани на сниманата в репортажа лавка? Защо аз не съм виждала кьорав плод в лавките? Какво беше това чудо?

# 125
Момичета,  нямаше ме, виждам, че Тео днес се е "излагала"    bouquet , дали го има в нета предаването? В сутрешния блок ли беше?

# 126
# 127
Благодаря ви! Hug Този път значително по-добре мина от миналия път, началото пак ми беше трудно, ама защото за мой ужас Петя първо на мен даде думата. ooooh! Joy Абе не е лесно да си жив, както и да е.

Огромни благодарности специално на Петя Стефанова, за бързата й реакция, като е получила мейла ни вчера, веднага да пратят екип да снима, репортаж да направят, и то страхотен, и да ни вмъкнат в предаването още днес. (А утре е второто гласуване, много добре се получи, шум, гласност, точно преди второто заседание Grinning) Поканили са от общината човек, защото явно не са имали време да реагират, и те самите знаят кой отговорен и кой не, колкото и ние в началото. Тя и самата г-жа от общината се чудеше какво прави там, та предварително се уговорихме, аз я помолих да наблегне на някои работи, които са в наша подкрепа и на родителите изобщо.

Има, има голяма надежда, много съм обнадеждена като цяло, защо, защото случайно видях, за да проверя инфото, че утре е второто гласуване на закона за здравето, изнесената информация за съдържанието на закона. Връщат училищните лекари, кабинети в училищата, детските градини и социалните домове. Пак във връзка с наредбата, бях попаднала на тези предложения, за тях се бори от 2007 мисля, Ива Станкова. И сега са приети на първо четене, за зъболекарски кабинети не е успяла да се пребори задължително да има, но не се и ограничава тази възможност да има такива все пак.

http://www.parliament.bg/?page=news&lng=bg&SType=show&id=1752

Това е страхотно, защото работата на здравните кабинети в у-щата ще е профилактика, което именно може да включва и образователни часове, инициативи, кампании и т.н........Както помните Ксения обясняваше, че цялата тази дейност в тяхните училища, и като отговорност, и като задължения, и като образователни часове и всичко....., е поета и се изпълнява от здравни кабинети към училищата, мед. сестра каза тя, ама с висше образование, т.е. високо квалифициран човек, подготвен да прави това. Така, че това е много добре за всичко, което искаме и ние, освен наредбата, искаме и такива часове, ето, сега като има лекари, и то назначени точно с такива цели, няма никакъв проблем да се провеждат тези часове и въобще всичко свързано с профилактиката и превенцията. Вие не знам дали сте се сблъсквали, но в момента например, в училищата заразата на скарлатината съвсем спокойно си се разпространява, защото пак нямало законово регламентирано задължение на мед. сестрата да информира родителите какво изобщо е скарлатината и поне, поне примерно да препоръча някакви мерки за ограничаване на заразата. Дълга и широка е, няма да обяснявам в детаили проблема, защото ако се приеме този закон на второ четене тези проблеми ще се решат. Само конкретно, утре трябва да проверим със сигурност дали е приета буквата там, за нашата наредба. Извънредното заседание на Комисията е от 16.30 ч., аз имам  възможност, понеже пък утре баш ще се виждам с Ива Станкова, така че ще питам в детайли, какво, що и как за нашата кауза.

За периметъра, Де що, Вълчо, абсолютно съм на това мнение и аз, абсолютно, обаче откъде сили, време най-вече и нерви, да се борим и да успеем и за това, нали виждате за една наредба, дето си седи готова и чака, какви усилия ни коства цялата работа. Няма невъзможни неща, но трябва много хора от нас да се ангажират на сто процента и да се борят, но това сигурно при новия парламент, сега няма как да стане.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 13:03 от teo7777

# 128
Тео, браво на теб, страхотна беше, още веднъж благодарности за усилията! Не се забеляза никакъв проблем в началото, изглеждаше супер уверена и говореше много точно нещата.
Според мен никак не беше лош материалът на бТВ, като изключим отсъствието на представители на МЗ и здравната комисия в парламента. Иначе много добре изясниха къде е проблемът, питаха експерти, дадоха и гледната точка на децата, което винаги ми е приятно да видя.
Наистина много хубаво се получи с времето точно между двете четения на закона, дано го приемат.
Доколкото разбирам днес има смисъл основно от пращане на мейли до парламента - ако някой си знае народния представител, може да му мейлне, или направо в комисията по здравеопазване:

475der@nt52.parliament.bg - Атанас Щерев, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

# 129
Подписахме и двамата с мъжа ми. Дано успее начинанието!

И ние двамата.  Peace
Пуснала съм я и на приятели, дано да успеем.  Hug

# 130
Чудя се какво ще се продава в лафките ако ги няма боклуците?
Има ли начин да се стимулират производителите да произвеждат здравословни храни и леки закуски?
А ако се продават плодове и зеленчуци направо те с много наелонови пликчета (и опаковки) ли ще вървят според наредбите на ХЕИ?Също ми е странно дали ще са първо,второ или трето качество.
Като виждам какви дезифектантки дават на детските заведения,за да си чистят пода и ми става ясно,че на никой не му пука дали децата ни са здрави и дали средата около тях не им вреди.

# 131
Тео, браво! Перфектна беше!  bouquet Heart Eyes
Благодаря и на Петя, че успя да изкара максималното от ограниченото време.  Peace

П.С. Димитриана, тук можем да почерпим от чуждестранния опит. Дано обаче повече родители си задават тези въпроси.
Зависи и директорът на училището колко е читав.
Важно е  децата да ядат храна, а не "храна'"

# 132
А верно ли, на опаковките на тия има надпис одобрено от МЗ. И какво значи одобрена храва? Нещо като неотровните гъби ли? Има ядливи, има и неотровни.

# 133
С риск да ви подразня и всички да се нахвърлите срещу мен,аз не съм против детето ми да яде от въпросните неща (шоколади,вафли,снаксове,сухи пасти......),но в рамките на нормалното разбира се,а не да се прекалява. Въпреки това мое мнение,съм ЗА това,редом с тези "боклуци",да се продават плодове и зеленчуци  Peace.

Съгласна съм с теб! Дори възрастните хора ядат от тези лакомства, но в умерени количества! И точно, ако в училищните лавки се предлагат по- малко децата ще бъдат възпитани, че са вредни и голяма част от тях поне ще ядат по- малко!  ooooh!
Тео,  Hug  newsm10  

# 134
А верно ли, на опаковките на тия има надпис одобрено от МЗ. И какво значи одобрена храва? Нещо като неотровните гъби ли? Има ядливи, има и неотровни.

Ми да, те критериите да се одобри дадена храна явно са да не умреш на момента като я погълнеш. Но да умреш бавно става, щото няма да е ясна причината и отговорността.

Абе на тези шоколадчета с мляко на Киндер рекламата е, че се подкрепяли от Българската педиатрична асоциация? Какво говорим изобщо..

Общи условия

Активация на акаунт