Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 910
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 105
Точно така, Тео, училището е обществена институция за образоване на децата и като такава интересите на децата в него трябва да са поставени на първо място. Едно е някой път да излязат да си купят бонбони от близката будка, защото в училище не им продават вредни неща - тогава те все пак ще знаят, че са вредни и че училището ги предпазва.
Друго е самата институция да им ги предлага - тогава се получава конфликт между посланието на родителите и посланието на училището за това какво е добре да се яде. Един вид нашата дума на родители е срещу тази на институцията, която ни образова децата. Коя от двете страни лъже или е недобронамерена? Не може и двете да са прави.
Аз пък между другото нямам абсолютно нищо против в училищата да има частни търговци, които да печелят от дейността си - просто трябва да има регулация и контрол какво може и какво не може да се предлага, толкова е просто. Така е на много места по света. От добрата и здравословна храна също може да се печели, при това много добре - просто като продаваш само пакетирани храни с вековна годност рисковете ти са много по-малки и работата която трябва да свършиш е много по-малко. Нека да се забрани, за да останат само предприемачите, които не ги мързи да поработят, за да предложат нещо наистина добро на децата.
Самото изчезване на вредните храни от бюфетите ще бъде много силно послание - децата съвсем осезателно ще видят и ще почувстват, че тези неща вече ги няма, защото са вредни, и че някой се е погрижил да не си вредят. Тоест самото им изчезване ще има образователен ефект.

# 106
Тео, аз вече пратих мейл на Богомил Николов от БНАП. Познавам го и лично.

# 107
Grace, браво, и аз си мислех за БНАП.

# 108
  • София
Мисля си, че Наредбата ще бъде приета, защото има много силен натист по линия на Европа да направим нещо за здравето на децата.
Има 2 субсидирани програми, които ще набират сила - за консумирането на млечни продукти и на плодове в училищата. Съгласна съм, че училището е институция и децата трябва да са предразени в него.
Мисля си, кой ще следи за изпълнението на програмата, а и тя има толкова нюанси, най-вече да се стимулират децата и да им се обогатяват знанията за здравословните храни. Да не стане като с продажбата на алкохол...
Също си мисля, че лавките в не е редно да са места, които да работят изцяло на собствена сметка и да се търси само печалба. Защо трябва да са този принцип. По мое време в този павилион имаше 4-5 артикула.

# 109
Подкрепих и аз, чрез фейсбук. Дано има решение с положителен резултат за нас. Hug Hug

# 110
Тео, стискаме ти палци след няколко часа!! Grinning Hug

# 111
Подкрепих и аз, чрез фейсбук. Дано има решение с положителен резултат за нас. Hug Hug
Peace

# 112
  • sofia
браво моми4ета Hug

разкажи им играта,както само ти си можеш Mr. Green

дано има смисъл Praynig

# 113
  • София
РАЗКАЗА ИМ Я !!!!!!!!!!!!!!

Красива, наша Тео, БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!

Да търся ли кусури на бтв? защо беше поканен човек от някаква община? Това да не е местен проблем?..... Няма да търся. Благодарим им за всичко, дано продължат темата!!!

Жалко, че не остана време за третата точка.... защо ли?

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 09:24 от ОП

# 114
  • София
Тео, браво!   bouquet Страхотно се представи, точно и ясно постави проблема! Hug Госпожата от общината какво изобщо правеше там, не знам. ooooh!

# 115
  • София
Тео, беше повече от прекрасна  bouquet

А какво става, ако общината съзнателно си затваря очите за нарушенията? Визирам конкретно нашата лавка (тази от снимките) - собственичката освен нея притежава и стола, и лавката и стола на съседното училище, и кафенето/стола на самата община. Чудя се, дали няма намесени и финансови интереси на ключови позиции в общината?

# 116
  • sofia
Тео, браво!   bouquet Страхотно се представи, точно и ясно постави проблема! Hug Госпожата от общината какво изобщо правеше там, не знам. ooooh!

подкрепяше Тео Joy
както винаги МЗ ги нямаше CloseОбикновенно липсват когато са се наака........ hahaha

# 117
  • София
Много добро участие! Радвам се, че се запознах виртуално  с Тео.  bouquet

Jarrita, напълно съм съгласна с теб. Лавките няма така лесно да се променят, има и доста финансови интереси в лавките и столовете. Направо настръхвам как някой хора тровят децата, за да си напълнят джоба.  Shocked Не знам дали ще искат да се обучат и да предлагат по-здравословни храни.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 09:33 от TanyaMG

# 118
цяла нова тема съм проспала. Да правя ли снимки на лавката?

# 119
Подкрепям каузата, разбира се!
Включих се в групата във фейсбук, ще подпиша и петицията.
Боклучавите храни ме дразнят не само заради вредата, която нанасят, а и заради агресивния метод на реклама, който кара децата да ги ядат. Без рекламата, щяха да са най-обикновени боклуци, а не популярни "храни". И точно заради това трябва да са извън училищните лафки!

Общи условия

Активация на акаунт