Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 319
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 900
Коя ли мандра произвежда айран без добавка на сол  Rolling Eyes . За столовете съм убедена, че наредбата няма да се спазва. За 1.5лв или там не помня точно за колко пари са длъжни да направят меню с 1во, 2ро и 3то, което е абсурдно, ако се спазват правилата за избора на мазнини и ежедневната им подмяна. Но моята надежда е, че поне по лавките положението ще е по-добро. Хайде да изхвърчат тези полезни чипсове и питателни зрънчовци, че и желираните бонбони след тях(за желетата нищо не се споменава  Thinking )
 И какво значи "мляко с плодов компонент"? Ако има единствено натурално идентичен плодов аромат ще е позволено ли това мляко? А кроасаните и наполеонките(ония с млечния крем) забранени  ли са според наредбата? Пишеше за торти и пасти, но дали имат предвид и тези?

Абе какви мандри, каква сол...?! Първо, за какво ще го карат тоя айрян от мандра, вие изобщо чувате ли се какво говорите, ей сега видях глупостите на Борис. Какво му е сложното да се забърка един айрян в по-голямо количество. За мен лично няма проблем да сложат и малко сол, става въпрос да не се прекалява със солта, а не изобщо да не се използва. За да се спазва наредбата, в огромна степен зависи и от нас, ако родителите мълчим като овци и не реагираме на явните нарушения, естествено, че ще има много, които няма да спазват наредбите. Това си е заложено в човека, като никой не му търси отговорност, да се изкуши да кривне, и колкото повече не му обръща никой внимание, толкова повече кривва. Ти мълчи и си трай, пък чакай някой вместо теб да се погрижи за детето ти. При нас е 2 лв. обяда на децата, нито 2, нито 1.50лв. са малко пари. Продуктите се купуват на едро и се готви в големи количества. Абсолютно никакъв проблем няма за тия пари да се приготви прилична храна. Освен това съм убедена, че повечето родители, ако трябва да избират м/у по-ниската цена или малко по-висока, но разнообразна и хубава храна за децата им, всеки ще предпочете да плати и повече, 2.50, 3.00лв..

# 901
За джобните, ако беше толкова лесно, просто да не даваме пари на децата, нямаше да даваме и изобщо нямаше да се занимаваме с тия боклуци в лавките. За мен лично не става и да дам самосиндикално 50 ст., това не е решение, изобщо. Колко пари ще се дават на децата е хубаво и желателно да се реши на първата родителска среща, така че родителите да постигнат съгласие и да дават еднакви пари. За да няма м/у децата надфукване. Каквото и да му обясняваш на едно дете, колкото и да си мислиш, че ти е разбрало сложните съображения дето са за негово добро, можеш да си сигурен, че то няма да се чувства добре сред приятелите си в подобна ситуация. Основният проблем обаче е този, че при настоящите обстоятелства бюфетите са нужни, защото не са създадени условия повечето от тежките учебници на децата да седят в у-щето, така че да имаме възможност от вкъщи да им сложим предиобедна и следобедна закуска, вода, сокче, абсурдно е да натъпчем раниците и с това. За контролът в/у качеството на столовото хранене вече съм писала, задължително трябва да се включат ефективно и родителите в контрола, иначе няма да стане. писала съм и конкретните предложения по въпроса, те са съвсем реални и нищо сложно няма да се приложат. Като цяло за мен столовото хранене в у-щата задължително трябва да си остане, това е нещо много добро като практика, единственият проблем е, че съсипаха качеството на храната и контрола. Това са решими проблеми, стига да има воля за това. Но другият вариант децата да мъкнат кутии с обед, и да ядат студена храна в най-важното за деня хранене, обедното, за мен категорично не е пример за подражание. Една от най-полезните за децата храни е топлата супа, това няма как да се носи от вкъщи.

# 902
  • София
Анда, ти още от малка си разбрала как се спестява от закуски ?!

Тео , много тъжно обяснение е това за джобните пари. Аз на предварителната родителска поставих въпроса за цялостна политика, но адски изненадано всички ме изгледаха, всеки давал колкото иска джобни, защо въобще питам?

А за количеството пари.... и аз ще проуча какво може да се купи и тогава ще определя минимума.

# 903
Браво! Фантастична работа!

За съжаление моята борба с кафето не води за сега до никъде - нямам никакви отговори от последните ми жалби. За съжаление то не е включено  в тази наредба като забранено.

Тази разпоредба е само за лафките в училищата, нали? Имаше някъде забрани за малките магазини, които са в близост до училища. Тя важи ли и  за тях?

Не важи за заведенията около училищата, важи само на територията на училищата. Ти ли беше писала за кафе-автоматите до ДАЗД? Ако си от София, ще ти пратя всички координати на началника на Регионалния инспекторат по образованието, Ваня Кастрева. Ако не се обърни към вашия началник и към вашия инспектор на РИОКОЗ. Направо се обади по телефона на дежурния, от там ще те свържат с районния ви иснпектор, ще ти дадат и връзка с инспектората.

# 904
Последно писах до столична община, да ти кажа честно  - дори не помня до коя от всички комисии вече  Shocked  Май месец, отговор -няма.
Цитат
ще ти пратя всички координати на началника на Регионалния инспекторат по образованието, Ваня Кастрева
Благодаря, ще е полезно, стига да не съм им писала вече, не помня вече на кого и кога.  #Crazy

# 905
Последно писах до столична община, да ти кажа честно  - дори не помня до коя от всички комисии вече  Shocked  Май месец, отговор -няма.
Цитат
ще ти пратя всички координати на началника на Регионалния инспекторат по образованието, Ваня Кастрева
Благодаря, ще е полезно, стига да не съм им писала вече, не помня вече на кого и кога.  #Crazy

Пращам ти веднага координатите.

# 906
Звъни направо на телефоните! Дай накратко за кое кафе ставаше дума, за това в автоматите или за това в лавките? Второто, в лавките, все се надявам, че не са започнали да го продават и на учениците! Ако беше за автоматите, изрично съм го включила в исканията ни, изобщо да се забрани в държавна наредба поставянето на автомати на достъпни за децата места. Явно, че да разчитаме само на контрола в училищата няма да стане!

# 907
За автоматите ставаше дума  Wink

# 908
  • София
Анда, и аз това попитах на първата среща една от най-опитните и стари учителки - дали е нужно да имат изобщо джобни..., а тя ми каза, че ако при нормални обстоятелства за 4 часа не озверяват от глад, то стресът в училище ги "огладнява" още на втория час Rolling Eyes
И същата учителка каза пред всички, че за условията в нашето училище тя би давала на детето си не повече от 50 ст.
Не че повечето родители изглеждаха съгласни... Съмнявам се да се стигне до разбирателство по този въпрос  Sad, което не ми пречи да опитам да го прокарам...

Остава да започне уч.година, да тръгне лавката и много неща ще станат ясни.

Но стратегията на дядо ти си остава челна  Laughing - сигурно ще се изкуша да я пробвам  Hug

# 909
Вижте какво ми е писала Елена от Петрич. Тя точно като нас вече й прекипяло на жената, и започнала да се чуди какво да прави и към кого да се обърне, явно е писала до институциите , и едно от писмата й стигнало до Дора Овчарова. Елена ми писа, аз и разказах накратко и сега пак ми е писала:

Здравей,

Прочетох с интерес всичко ,което ми изпрати.Благодаря ти за това.Всички вие,майките от Инициативния комитет сте СУПЕР...просто нямам думи-направили сте много ,направили сте първата крачка,предчуствам,че всичко това ще има много добър ефект,защото му е дошло времето-недоволството у много майки е голямо!Ще минат 2-3 учебни години и образователната програма ще тръгне.Които училища искат да привличат повече ученици,те ще го направят.А всички директори и учители искат точно това.Добре е ,че пилотния проект е насочен към детските градини и 1-4 клас-трябва да се започне с тях.При по-големите е по-трудно-инерцията там е голяма.

Прочетох и приетата проектонаредба №37.Не ми стана ясно обаче това:

Както вече писах в писмото в Петричките училища не работи нито 1 уч. лафка,в района на училището ,а закуски се предлагат извън училището ,в близост до тях ,в частни заведения от хора ,които изобщо не разбират от здравословно хранене,нито пък четат наредби.Доколкото разбирам забраните и указанията в проектонаредбата не касае тях-значи нещата си остават същите-уч. столове и лафки не работят,а частните,в близост до училищата-работят на пълни обороти и печелят за сметка на здравето на учениците.Знаеш ли колко е грозно-през голямото междучасие преносими маси с описаните вредни храни  и съседа -търговец отсреща застават до оградата на училищено и през нея продават на учениците.В края на уч. ден масата се прибира-те си броят парите,а родителите също-но за зъболекари и лекари...
Не трябва да се продават тези храни в заведения в близост до училищата.Трябва да работи 1 уч. лафка ,в която да работи поне 1 служител със спец. общ хранене,както е указано и да се спазват всички препоръки...както сте го предложили и вие.Просто ме вбесява факта ,че уч. закуски се предлагат и приготвят от хора ,които изобщо не разбират от това.Те разбират само от реклами и търговия.
Колкото до Нац образователна програма за здравосл. хранене на учениците,предложениета ви са страхотни.Вече го предложих и на директорката на детската градина на моята дъщеря,но тя се оказа човекът,не на място.Съвсем спокойно тези часове могат да се заложат като раздел/а не като един-единстван урок ,чак в 8 клас/ в предмета "Биология и здравно образование" в горния курс , а при по-малките ученици-в предмета "Човекът и природата" в 5 и 6 клас."За" съм и за използването на часа на класа-веднъж месечно за такива уроци,подготвени от кл. ръководител или отново учителите по биология или химия.Не съм запозната с предметите ,които изучават учениците от основните у-ща ,но предимно там трябва да се насочат усилията.
Моля те да ме информираш за всичко ново по темата и за датата  на предстоящата среща.С твои думи ми опиши как ,общо взето ,протичат такива срещи ,ти си била на такива и знаеш.Доколкото разбирам проекта е за СО,но за мен е добра информация.Ще се постарая да дойда.
Не знаех и това ,че в някои у-ща и детски градини в София вече се работи в тази насока.Ще ми бъде полезно да разбера повече.Както вече писах в предишното писмо имам сериозни намерения в тази насока.

Пиши ми ,дали имаш информация за това има ли у-ще в София ,в което да работи стол или ул. бюфет ,където да се предлагат храни по всичките правила на здравословното хранене за деца?

...............

До скоро.Елена

# 910
Трябва ни някой от нас, спешно, утре сутринта да отиде с проф. Стефка Петрова в БНТ, от 11 ч. ще има предаване за приемането на Наредбата. Много е важно да има някой от нас родителите, които всъщност доведохме до бързото приемане на тази наредба, изобщо приемането й най-накрая, и фактът, че тя вече ще е действаща от новата уч. година. Много е важно да се предстваи и родителската позиция, и за нас е важно, за всичко, и за самата наредба и изпълнението й. Ще се даде гласност и така ще стигне и до всички останали родители от страната, които не са разбрали. Моля ви, спешно ми пишете. Praynig Praynig Praynig

Аз заминавам утре, иначе въпреки доста лични проблеми, все пак бях решила да отида, ама сега стана ясно, че заминавам.

# 911
  • под шипковия храст
слушам и не вярвам на очите си! Shocked в новините на ТВ Европа казаха, че ученици и учители от ВТърново негодували срещу въвеждането на новата наредба. според учителите тя щяла да доведе собствениците на лавки до загуба! ooooh! абе тия хора имат ли капка здрав разум! #Cussing out

# 912
  • София
учители с комерсиален интерес, увреждат здравето на учениците ...

е... не ми се вярва да е възможно....

# 913
То не е за вярване... Sad   колко ограничени могат да са някои.

# 914
  • София
Аз очаквам да има още такива изказвания - засегнати са комисионерите, наемателите, жените, които работят в лавките /вместо да работят само в междучасията, ще трябва да разбъркат айран или да подготвят сандвичи/ и най-вече производителите на боклуците, а не е малко да им вземеш по една продажба на дете на ден.
Защото съм убедена, че едно дете консумирало 2 чипса и 1 енергийна напитка е много по-агресивно от друго закусило айран и сандвич със сирене и кашкавал. Така че в името на децата да видим какво да направим!

Общи условия

Активация на акаунт