Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 318
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 915
Тази сутрин едно лелче по телевизията(не помня коя, някой сутрешен блок беше) се изказа,че за организма било вредно да премине изведнъж на храна без сол?!?!?!изпадал в стрес?!?!И това беше жена с претенции че е консултант по хранене!
Освен това познатия рефрен за това че децата ще излизат извън училище , до близкия магазин, за да си набавят необходимата "храна"
Останах изумена! Показаха едни чудни лавки, пълни с "прекрасна" храна....
Чудя се как така забраниха колата и кафето в училище, и стана голям проблем, "горките дечица" няма да имат какво да ядат  ooooh!

# 916

Защото съм убедена, че едно дете консумирало 2 чипса и 1 енергийна напитка е много по-агресивно от друго закусило айран и сандвич със сирене и кашкавал. Така че в името на децата да видим какво да направим!

Joy Joy Joy

# 917
Хлапетата в ДГ ядат например торта, защото с това  се черпи на рождените дни. Толкова ли е трудно да почерпиш в плодове или с ядки?
Казвам го, защото хората , които не искат да черпят невръстните им деца им с торта, биват изкарвани от масата някакви злодеи едва ли не.

И това : само и само да не мислиш. Толкова е уютно, някой друг да се грижи за всичко..Партията преди, държавата сега,. Tired

Докато се афектирах от тези факти, вижте  какъв

материал ми попадна. Не е зле да ги събираме такива неща, и да ги натикваме под носа на такива хора.

Боклучавата храна има още един ужасяващ, чудовищен аспект. Аз никога не пропускам да акцентирам на него. Може би под една или друга форма трябва винаги да присъства, когато защитаваме позицията си

Така се получи в съвременното общество, че хората забравиха какво е храна. Бяха принудени да го забравят. Целта е няколко корпорации по света да държат  монопола върху всичката храна по света. Патентоват се живи организми-  растения и животни! Патентова се живот! С малки крачки към целта. ooooh!

# 918
  • София
Това е текста на посочения линк. А авторката, доц. Донка Байкова, беше доскоро в НЦООЗ  - нашите хора, изготвили наредбата!

Българският ген изменен от вредна храна
60% от децата с алергия заради канцерогенни съставки

Българският ген е започнал да се видоизменя и мутира заради нездравословната храна, която поглъщаме. Канцерогенните храни, консервантите и стабилизаторите отключват болести като рак, алергии и проблеми с дебелото черво. Това сигнализира пред DeltaNews зам.-председателят на Българското научно дружество по хранене и диететика доц. Донка Байкова.

Според специалистката българинът е поставен в рискова ситуация, независимо коя храна ще избере в менюто си. „Зеленчуци, бобови растения, месо и млечни продукти са наблъскани с всевъзможни вредни съставки. Моят съвет е да пресмятате „Е"-тата, които са изписани на етикета, не трябва да консумирате храни с повече от 5 „Е" стабилизатора", съветва Байкова.

Освен това захарните изделия, която децата предпочитат пред плодовете, са изключително вредни за крехкия организъм. Байкова е категорична, че пренасищането с калории води до агресия, отключването на алергии и обездвижване.

Диетоложката е на мнение, че в България отдавна няма истинска соя, царевица или ориз. „Всички те са генномодифицирани. Не може обаче да ги избягваме, с това живеем. Трябва да приемаме умерено. Инак - има опасност от промяна в генетичния потенциал. Възможна е поява на уродства, малформации и мутации. А и статистиката сочи, че 30% от случаите на рак е заради „подобрената" храна, допълни Байкова.
„Не мога да коментирам", каза пред DeltaNews Цвета Георгиева от лаборатория Анализ на генетично модифицирани храни в Националния център за опазване на общественото здраве.

Димана Дойчинова

„Авторски права (c) 2009 на „ДелтаНюз”. Всички права запазени. При репродукция на целите или части от текста или изображенията позоваването на източник www.deltanews.bg е задължително.

# 919
  • София
Ужас!

Това за вредните плодове и зеленчуци го слушам от бая време от баща си, който за по-лесно обяснява на внуците си, че всяка ябълка, която е лъскава, голяма и прекрасна е лоша!!!
Насърчава ги да взимат само ябълки и изобщо - плодове, от съседи и познати...
А мене подтиква към търсене, издирване (то си е цяла детективска задача) на естествено отгледани зарзавати, без много торове и "инжекции"

Съвсем спокойно тези часове могат да се заложат като раздел/а не като един-единстван урок ,чак в 8 клас/ в предмета "Биология и здравно образование" в горния курс , а при по-малките ученици-в предмета "Човекът и природата" в 5 и 6 клас."За" съм и за използването на часа на класа-веднъж месечно за такива уроци,подготвени от кл. ръководител или отново учителите по биология или химия.
Ей, това ме развълнува истински - виждам го като съвсем реална възможност за директно въздействие върху децата.
В малките класове имаме предимството, че класната преподава почти по всичко и идеята за "по-добро хранене" може да бъде прокарана по всякакъв начин в главиците на децата.
Направо се задъхвам... мисля си как ако повече родители се амбицират да убедят и контролират класните на децата си за такава една линия на обучение, това изотвътре ще преобърне модела Crazy
 Grinning

# 920
Не знам точно каква е причината, но в нашата градина съвсем официално замениха маргарина с масло. Пише го в менюто (а по-рано си пишеше "с маргарин"), а на мен ми го каза лично икономката, защото знае какъв голям фен съм му.

# 921
  • София
Тео ме помоли да пусна това от нейно име:

В събота в предаването на журналистката Мария Чернева по RFI (френското радио) гостуваха Стефка Петрова и един родител Кондаков. Много ми харесаха позицията и аргументацията му.

Много ясно и с доказателства обясни, че на търговците изобщо няма да им е толкова трудно да спазват наредбата. Ако са нужни някакви инвестиции да направят, ще са минимални. И че напротив, предлагайки качествена храна ще се увеличи търсенето и ще имат повече приходи. Качествената храна в никакъв случай не значи безвкусна. Помислете, ако вие примерно знаете, че в лавката се предлага хубава храна спокойно ще дадете на детето и повече пари, защото няма да ги похарчи за боклуци. Т.е. няма да се стремим да дадем минимум пари на детето,  а ще сме спокойни и сигурни, че си е купило полезни неща.    
   Освен това има един много съществен момент, с който търговците много манипулират хората и лъжат. Че щели да фалират и нямало да има печалба и съответно нямало да има  кандиадти при новата наридба за столовете и лавките.
   Това са глупости- кандидати ВИНАГИ ще има, защото клиентелата им е твърда и сигурна, там винаги има деца. А не както навън, да разчитат на случайните клиенти... Така че винаги ще има кандидати за тези обекти и нека да ги наемат най-способните и отговорни търговци, а не тези, които искат да печелят бързо и лесно за сметка на здравето на децата ни.

# 922
да не забравяме, че вкусът на детето към храната зависи от родителите. Много по-лесно е да изядеш вафла, отколкото ябълка.
Освен ако си свикнал да ядеш ябълка

# 923
  • София
Не мисля, че някой тук го забравя  newsm78

# 924
Помислете, ако вие примерно знаете, че в лавката се предлага хубава храна спокойно ще дадете на детето и повече пари, защото няма да ги похарчи за боклуци. Т.е. няма да се стремим да дадем минимум пари на детето,  а ще сме спокойни и сигурни, че си е купило полезни неща.    

Само,че децата не посещават само въпросните училищни лавки. Така,че който иска пак ще си харчи парите за "боклуци"

# 925

По къщата "логика" можем да допуснем да заредят лавките с водка и цигари.
Който иска, ще си намери и наркотици.

# 926
  • София
 Не, Вълчо! Трябва да направим задължително предлагането на цигари, алкохол, наркотици, стимулиращи напитки и боклучави храни, та да мирясат типа родители, които тук се "разписват" и които винаги реагират така, все едно тази наредба е МНОГО ЛОША, МНОГО, МНОГО, МНОГО ЛОША!

Намериха се някакви хора, направиха нещо хубаво за децата , ако искате свършете всичко останало?! Нали така?

# 927
  • София
Помислете, ако вие примерно знаете, че в лавката се предлага хубава храна спокойно ще дадете на детето и повече пари, защото няма да ги похарчи за боклуци. Т.е. няма да се стремим да дадем минимум пари на детето,  а ще сме спокойни и сигурни, че си е купило полезни неща.    

Само,че децата не посещават само въпросните училищни лавки. Така,че който иска пак ще си харчи парите за "боклуци"

Тези цитати издават двете писали по темата - кой кум, кой сват....
(ако не е ясно, ще обясня по-късно)

# 928
А знаете ли, че се снимал игрален филм за здравословно хранене на учениците? Основни спонсори Олинеза (с лютеница), Девин (с изворната вода), Тандем (с шунка), Верея и някакви замразени зеленчуци (не ми стана ясно кои). Главната героиня е 12 годишна гимнастичка, храни се здравословно (колко точно не знам), пазарува, чете етикети, срокове на годност, консерванти и пр. Щял да се пуска по училищата и по ТВ, 4 части от по 30 мин.

# 929
  • София
Ей, това е супер!

Нищо, че целта е далеч от идеална и постъпленията за въпросните спонсори ще са, меко казано, солидни...
Халал да са им, ако филмчето успее да внуши каквото трябва.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт