Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 315
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 930
Не, Вълчо! Трябва да направим задължително предлагането на цигари, алкохол, наркотици, стимулиращи напитки и боклучави храни, та да мирясат типа родители, които тук се "разписват" и които винаги реагират така, все едно тази наредба е МНОГО ЛОША, МНОГО, МНОГО, МНОГО ЛОША!

Намериха се някакви хора, направиха нещо хубаво за децата , ако искате свършете всичко останало?! Нали така?

Да съм твърдяла,че наредбата е МНОГО ЛОША,МНОГО,МНОГО,МНОГО ЛОША?

Помислете, ако вие примерно знаете, че в лавката се предлага хубава храна спокойно ще дадете на детето и повече пари, защото няма да ги похарчи за боклуци. Т.е. няма да се стремим да дадем минимум пари на детето,  а ще сме спокойни и сигурни, че си е купило полезни неща.    

Само,че децата не посещават само въпросните училищни лавки. Така,че който иска пак ще си харчи парите за "боклуци"

Тези цитати издават двете писали по темата - кой кум, кой сват....
(ако не е ясно, ще обясня по-късно)

Обясни сега,моля  Wink

# 931
  • София
Деси, малко сме като онези с полупразната и полупълната чаша.
Аз разчитам да се спазват наредбите и виждам в това надежда...
А тук, в цялата тази тема (както и в предишната, така и в новата, пусната от Борис), сред познатите ми.... преобладава недоволство и  упрек, че няма да оправим изцяло нещата и действията ни са безсмислени и дори вредни.

Ти разчиташ ли на детето си, след като си го научила да се храни здравословно и  да  спазва дисциплината в училище, че няма да отскача до тези забулени в сладък, пържено-глутаматен вкус места? Аз разчитам. Ще поживеем, ще видим....

# 932
  • София
За айраните без сол стана дума преди няколко страници. Сега за пръв път видях и разгледах такова пакетирано чудо. Състав: краве мляко, СУХО МЛЯКО, закваска, сол, Е202 ,Е 211.
Аз пък , ако съм производител, ще пусна едни красиви ученически, нови опаковки и с големи букви ще пише "БЕЗ СОЛ И БЕЗ КОНСЕРВАНТИ - ЗА ЗДРАВИ УЧЕНИЦИ".  При гарантиран пазар, все ще се намери някой да задоволи търсенето.

# 933
Не ОП,не разчитам и то защото не забранявам на децата си да консумират от така наречените в тази тема  боклучави храни. Въпреки,че не съм против консумирането и предлагането им,не съм и против тази наредба. Децата ми няма да имат възможност да си купят вафла,чипс,суха паста......... от училищните лавки-ок,ще си ги купуват извън училището. Това за мен не е проблем и точно заради това  не съм против тази наредба.

# 934
  • София
Деси, стана ми интересно, като не си против джънк продуктите:
1. мислила ли си достатъчно какво влияние могат да имат боклучавите храни върху организма на децата ти?
2. защо изобщо пишеш тук? (прости ми, ако съм пропуснала отговорите по напред в 60-страничната тема)
 newsm78

# 935
Деси, стана ми интересно, като не си против джънк продуктите:
1. мислила ли си достатъчно какво влияние могат да имат боклучавите храни върху организма на децата ти?
2. защо изобщо пишеш тук? (прости ми, ако съм пропуснала отговорите по напред в 60-страничната тема)
 newsm78

Пепеляши,съвсем ясно написах в предния си пост,че не съм против тази наредба,но не съм и против консумирането на въпросните храни. А и мисля,че всеки може да изказва мнение дори и да е противоположно на останалите в дадена тема,нали? А за първия въпрос. И съм мислила,и съм чела и съм си направила изводите за боклучавите храни. Никой и с нищо не може да ме убеди,че са толкова опасни,колкото ги описвате тук. Разбира се,далеко съм от мисълта,че 1 баничка е по-полезна от 1 ябълка или друг плод или зеленчук. Но и никой няма да умре само защото яде сладки и тестени храни или пък защото пие газирани напитки. Вярно е,че затлъстяването е следствие на прекалената консумация на мазна и тестена храна,но в случая не става дума да прекаляваме с тези храни и да се тъпчем,а че няма вредна храна стига да е в рамките на нормалното.

# 936
  • София
Някой намирал ли е какво трябва да е съдържанието на "пълнозърнест хляб"? Как ще е задължително нещо, което не  е дефинирано?

# 937
За пълнозърнестия хляб - не знам. Но си права да се притесняваш.
Относно филма - нещо песимистично ми напомня, че отношението към гимнастичките и храненето им в България е специално, и че децата няма да се отъждествят с такава, но искрено се надявам филма да е приличен, а образа - увличащ след себе си.

Аз съвсем егоистично признавам, че моята цел ще е постигната, ако лавките заработят по наредбата - в училищата ще има и храни, годни за ядене. Защото вече съм разказвала за половинчасовото ми неуспешно търсене на нещо, различно от вафла, чипс и прочие гадости в и около училището. Дори кифли нямаше... хубаво е да има поне едно място, където ще има това, което проповядваме на децата като полезно, или поне не толкова вредно (за зъбите и костите например! да не говорим само за токсините). А боклуците ги има навсякъде другаде.

# 938
Да се включа и аз в дискусията за вредността на боклучивите храни. Далеч съм от това да убеждавам някого в моята гледна точка (затова моля, не си губете времето да ме оборвате - аз моите деца си ги гледам здравословно и това е моят избор), просто ще я споделя:
Не знам дали някой си е направил труда да проведе изследване /в тази посока си струва да се проведе широко национално изследване/, но имам следното скромно наблюдение: откакто демокрацията дойде тук и изчезна всякакъв контрол над химиите в храните и генното им модифициране стана модно и готино, все повече и повече млади жени в България страдат от невъзможност да забременеят, получават спонтанни аборти, раждат (преждевременно или не) мъртъв плод и т.н.
Е, всички тези жени вероятно не са имали някакви видими здравословни проблеми, докато са растяли и щастливо са папкали боклуци и са джурели (диетични или не) газирани напитки, но впоследствие не могат да са майки. И странно защо, на голяма част от тях медицинските изследвания са чудесни - не би трябвало да имат проблем със забременяването. Защо ли?
Пак ще повторя: наблюдавайте живота около себе си и си правете изводите; търсете информация в полза на децата си, а не си губете времето да спорите на дребно из форумите.

# 939
  • София

Пак ще повторя: наблюдавайте живота около себе си и си правете изводите; търсете информация в полза на децата си, а не си губете времето да спорите на дребно из форумите.

В спора се ражда истината  Wink

Пък на това
Но и никой няма да умре само защото яде сладки и тестени храни или пък защото пие газирани напитки.
мога само да припомня, че става въпрос за това да са в колкото може по-добро здраве децата ни, които нямат нашия късмет да са расли в значително по-безвредна среда (откъм храни, не откъм облъчване).
Не става въпрос за умиране, изобщо  Peace

Ама, за да не излезе, че поучавам, ще ти кажа, че уважавам свободата ти на избор (пък ако все пак ти повлияя, берекят  Wink).

# 940
Да се включа и аз в дискусията за вредността на боклучивите храни.
Разсмя ме  Grinning дори тези, които нагъват вафли и чипс сигурно не биха могли с ръка на сърце да кажат, че не са вредни Simple Smile е, освен ако не са представители на производители или търговци с много промити мозъци, и едновременно с това - абсолютно неинформирани, но чак пък толкова.... та в този смисъл дискусия по темата не вярвам, че е възможна. Всички сме от едната страна, всички знаят поне малко, просто не на всички им пука.

# 941
Dnes shte ima preskonferencia vav vrazka s naredbata, shte ni predstavliava Biliana.

# 942
Molia vi, ima li niakoi dobrovolec da kaje pet prikazki pred TV 2, iskat da pokajat obiknovenata roditelska strana na problema. Za nas e vajno da se chue i nashata, a ne samo na ucheni i eksperti. Nai-veche zaradi voiat, koito veche zapochnaha da nadavat targovcite i proizvoditelite, a tova e samo nachaloto.

# 943
# 944
  • София
Да, и аз съм от доброволците. Ако не успея сега, скоро ще се включа по-активно.

Доколкото знам в комисиите по света отдавна се знае за вредността на тази храна, даден е срок на производителите да се подготвят с други производства и сега се чака обществен натиск към забраната им. Нещо подобно с пушенето, трябва да се появи достатъчно на брой хора, които да са против тютюнопушенето, за да има по сериозни забрани. И все пак няма да лесен процес, но трябва да имаме воля за изхвърляне на тези отровни храни.

Общи условия

Активация на акаунт