За изхождането (ЕБХ) - тема 10

• 23 832
  • 458
  •   1
Отговори
# 75
Ех,че хубава новина,а ми е толкова нетипично да чета за едно бебе от Айла. Wink
Лорини,вие сте направо шампиони на вашата възраст да сте толкова прилежни. Simple Smile
silval,не те разбрах какво имаш предвид под стратегия на голото дупе?Пуст форум-не успяваме да схванем всичко като не се виждаме.

# 76
Дими, имам предвид какво да правя. Да я оставя да се мандахерца по дупе ли?

# 77
Ами да.Когато е по-хладно (щото живеем в къща и при нас е хладничко) и слагах дълги чорапки (даже термо) и блузка с дълъг ръкав отгоре и я оставях да си тича напред назад,а ако излизаме в градината (или имаме гости) и слагах една рокля отгоре,благодарение на която не и се виждаше каквото не трябва,а и не сядаше директно на дупе.Така хем виждаш какво и как го прави (примерно как смешно прикляка като пишка,за да се не нацапа),хем не переш излишно много дрехи.Удобно е за зает човек,които върши какво ли не около детето си.Разбира се понякога си мокрехме чорапите,защото пишка права,но по-добре да пера чорапи,отколкото гащи,панталонки,пелена и чорапи,нали? Wink
По принцип вкъщи всички подови настилки са лесни за поддържане,но ако се качи на диван,легло или нещо,което не искам да се мокри-слагах дебела хавлиена кърпа под нея.Не че много се задържаше на едно място де. Grinning

# 78
Добре де Дими, ама аз си мислех че смисълът на голотата е за  да я слагаш на гърнето, а не да пишка където и падне, а голото дупе е за удобство- да не сваляш гащи. Греша ли?

# 79
dimitriana прилежно ми е детето, че толкова стиска, а аз понякога се отплесвам...или тя се сърди, а аз бутам цица...ама и аз съм една, после се сещам, че детето не е пикало одавна...само се чдуя сега как да го подхванем нощното...че тя сега вече ако само през деня...сутрин и следобед(привечер)...ама нощно време яде в просъница...или трябва да я събуя преди да се наяде и с малко зор да се изпишка или след като се наяде...това с пишкането по време на хранене нещо не ми се ще, че много  сложно ми се вижда...ама ако я събудя пък много сложно после заспиването...та засега съм замразила нощното "хващане" мисля лятото като стане по-топло да я оставя върху повивалника да спи (имам едни такива големи колкото калъфка за възглавница отдолу с наелон и вата) и така някак си ще разбера кога го прави, щото понякога имам чувството, че се размърдва, за да пишка и после си се успокоява...ама без много, много да се буди...или поне аз не я усещам...ама както казваш малка е още, има време...дала съм си срок до към 1.5г да е вече без такива екстри като памперс...пък то се оказва, че от мамите в отчетната въпреки ЕБХ-то май харча най-много памперси...ми те казват горе-долу по 5-6 на ден...т.е. след всяко ядене...а аз като я събуя да пишка и съответно съм я изпуснала веднага сменям и ако я изпусна три-четири пъти, отивам на 7-8 бройки...щото някой път като нямам лигнин под ръка я оставям да пишка в отворения памперс (като сме в колата)...

# 80
само се чдуя сега как да го подхванем нощното...че тя сега вече ако само през деня...сутрин и следобед(привечер)...ама нощно време яде в просъница...или трябва да я събуя преди да се наяде и с малко зор да се изпишка или след като се наяде...това с пишкането по време на хранене нещо не ми се ще, че много  сложно ми се вижда...ама ако я събудя пък много сложно после заспиването...та засега съм замразила нощното "хващане"
lorini, опитвала ли си да държиш пластмасова купа под нея, докато я храниш нощем? Разбира се, ако я храниш в легнало положение, не е приложимо, но, ако седнала я гушкаш, може да се получи и тя ще се изпишка, докато суче. Пък и като е госпожица нямаш грижи дали пишото ще отиде в купичката, а не някъде си в пространството  Wink За известен период при нас работеше да го кърмя юнакът, приседнала на ръба на ваната и той по някое-то време в просъница се изпишкваше и изакваше. Но това пък отнема релаксацията на кърменето. Сега вече си ставам и го изпишквам и изаквам над мивката, а след това си довършваме кърменето в леглото и заспиваме и двамата.

...пък то се оказва, че от мамите в отчетната въпреки ЕБХ-то май харча най-много памперси...ми те казват горе-долу по 5-6 на ден...т.е. след всяко ядене...а аз като я събуя да пишка и съответно съм я изпуснала веднага сменям и ако я изпусна три-четири пъти, отивам на 7-8 бройки...щото някой път като нямам лигнин под ръка я оставям да пишка в отворения памперс (като сме в колата)...

И при мен отиват 7-8 поне, сутрин пишка толкова много, че сменяме през час. А понякога нощем в просъница не се усещам, че ми е дал сигнал и накрая детето се изаква в памперса.

# 81
Да,Силвал,това е смисълът,но за да знаеш кога да предложиш гърнето трябва да имаш представа за ритъма на детето.Като е без гащи (или само с гащи) се вижда най-добре този ритъм.Удобстовото на голото дупе е не само,че не сваляш гащи,а и че не переш толкова много.Също така детето си вади заключения от внезапната струйка,локвичката след нея и така му помагаш да си развие самоусещанията и мозъчето,че да поиска да не прави "бели".Моята Калина започна много да се ужасява от собствените си локвички миналото лято.Направо като почнеше да пишка и изпадаше в стрес-така понякога се получаваше,че пишкаше тичайки към гърнето и оставяше след себе си вадичка по пода.По-късно започна да се напишква само ако се залиса много (или напук понякога) и като пишнеше малко-тичаше да ме извика да го измия или направо взимаше мопа да го мие тя сама. Wink
Това си е част от ЕБХ-децата си имат собствени усещания и ние просто им даваме възможност да ги достигнат,развият и осмислят по собствен начин.Все пак ЕБХ не е просто рецепта за сладкиш,а си е цяло възпитание и то за двете страни-за теб,за да се научиш да се вслушваш в детето си още от самото начало,а за него,за да разбере по един естествен начин,че дълго време ще зависи от твоите правила и трябва да ги следва ако не иска да има дискомфорт.Всъщност на по-късен етап дали сте се слагали на гърне когато е трябвало или не изобщо няма да има голямо значение-детето вече ще е развило личните си разбирания за хигиена,ред,последователност и ще ги прилага във всяко свое занимание.

Лорини,аз също подкрепям това за купата.Просто най-разпространения метод за изпишкване нощем е именно сучейки,за да не се разбужда бебето,но ако откриеш нещо следвайки интуицията си-непременно да пишеш тук. Simple Smile
Иначе си голяма късметлийка с това дете.Аз се замислих,че може би защото си започнала наистина в самото начало и направо ме вдъхнови да почна веднага след раждането със следващото бебе. Simple Smile

# 82
ДИМИ,като те гледам как умно пишеш да вземеш да напишеш някоя памфлета или книжка. Много добре разсъждаваш, браво:) Бях мернала някъде, че четеш или искаш да запишеш малката в Монтесори забавачка? Аз също в момента се обучавам как да бъда родител и гледам преди да възпитам потомството да възпитам себе си, та МОнтесори ми е в списъка за четене.
Иначе, благодаря ти за методата на голото дупе.Simple Smile Само нещо практично- предполагам че е с голо дупе и без чорапи или обувки, но какво да правя като пусто сме с теракота и е толкова студена! БИхте ли ми препоръчали обущета за 1 годишно дете? Тези на К&К добри ли са?

# 83
но какво да правя като пусто сме с теракота и е толкова студена! БИхте ли ми препоръчали обущета за 1 годишно дете? Тези на К&К добри ли са?

По-добре терличета или термочорапки Wink

# 84
Ми ние сме с ламинат и положението не е кой знае колко различно,та също съм се запасила с доста чифтове термочорапи,както и с обикновени чорапи,защото винаги отива по един чифт в прането ако стане "белята".Когато е по-хладно вкъщи и слагам даже дълги до бедрата чорапки ( май се казват 7/8ми).А обувкит е са задължителни (едва ли не),защото иначе може доста да се пързаля едно по-буйно дете като моето.За марка-не съм привърженик за К&К,защото са с ужасно твърди подметки,както и с онези гадости на пеите и стелките (ортопедични стелки),които аз никак не одобрявам.За това моите любими марки са на Денди,Сандик (май така се казваха) и като цяло гледам да избирам мека подметка,която да позволи на крачето самода си оформи свода.Има много писано по темата тук в бг-мама-можеш да потърсиш.Също така вкъщи сме с меки пантофки,а навън сме с обущета тип маратонка и е хубаво да предвидиш по-голямо количество от текстилните типове,защото и те може да се мокрят и трябва да съхнат. Simple Smile
А за Монтесори методите-Калина ходи на такава занималня (градина).Тук съм писала малко по темата ако те интересува.Въпреки че за сега ще я спра,защото и е малко рано и продължаваме с обучението вкъщи. Simple Smile

# 85
Терлиците много се пързалят на ламинат и гладки плочки. Имам чувството, че и заради това Калина дълго време не се пускаше да ходи. Свекърва ми заши на едните някакви парчета против пързаляне  Laughing. Купихме обувки на Барт май беше, изглеждат ми добре. Поне ходи по- уверено отколкото с предните маратонки- много дървени бяха. Но пък и няма кой знае колко голям стаж като пешеходка- едва 2 месеца  Laughing.
Иначе продължава да не дава знаци, само като я питам има ли пиш и ако категорично няма, издава сърдити звуци  Grinning. Извънредно рядко прави нещо, с което ни дава да разберем, че има някаква нужда. Това във връзка с очакванията ми. В смисъл, че още от самото начало не съм имала очаквания до някаква възраст да спре да се напикава. Голямата ми дъщеря е отгледана с памперси, но беше на година и три месеца, когато осъзнаваше и съобщаваше за нуждите си и приключихме с дневните такива. Сега, въпреки че предлагам навреме, пак има доста напикани дрехи за няколко дни. Та сроковете са много... подвеждащи  Grinning.
Ох, докато се натуткам... Писали сме сходни неща с Дими.
Редактирах марката  Blush

Последна редакция: пт, 08 май 2009, 22:25 от chiges

# 86
Досега ходеше само боса с цел да развива баланса, но като се преместим на теракотата ще трябва да помисля за обущета. Благодаря за отговорите! HugИначе за Монтесори и пр. няма да я давам на градина. сама ще я обучавам. поне така са ми плановете де...Simple Smile

# 87
Да,БАРТ са ми най-любимите обувки.Как ги забравих. ooooh! Благодарение на тях Калина разви много добра походка и сега е голяма грация в сравнение с децата на нейната възраст.
А иначе и моята Калина все още понякога не дава сигнали,а и  в градината като гледам има деца на по 3-4 години,които понякога се изпускат.Това си е вид детска чувствителност,пък и обстоятелства.Освен че понякога умишлено пропускам да предложа гърне на Калина,за да мога да я подсетя,че вече е време да ми казва преди да пусне малко в гащите,то почти нямаме други гафове (стачки по-скоро).Все пак трябва да се похваля,че макар и със закъснение вече сама си сяда на гърне (без да я подканям и дори без да съм стаята понякога) ако и се ака,както и че пишкането през нощта остана само едно. Wink

# 88
Аз явно наистина съм голяма късметлийка с това непишкащо през нощта дете! Пишка около 20.30, преди лягане и после чак сутринта към 6.30-7.00ч. А цяла нощ спи наврян в мен и суче като за норматив.
По време на пътуването ни през празниците се справихме много добре с ЕБХ, въпреки че предните дни вкъщи положението беше доста зазляло, чак и памперси тук-там слагах. Имахме късмет, че в хотелите, където бяхме, имаше локално парно и пелените на младежа съхнеха бързо. А през деня така или иначе го изпишквах често и навсякъде  Laughing Ще ви пусна готини ЕБХ снимки от Банско и Гоце Делчев.

# 89
Чакаме снимките ...  Simple Smile
Бобо започна да пишка по-малко през нощта, но аз все още не смея да му махна памперса  Rolling Eyes
Малко извън темата, за което много се извинявам  Blush но къде в София има обувки на Барт?

Общи условия

Активация на акаунт