Да научим многоезичните деца (от смесени бракове) да четат и пишат на български

• 158 632
  • 376
  •   1
Отговори
# 165
калинкамалинка, добра идея е това упражнение с лепенето на буквите, благодаря, че сподели.

# 166
Мама (чийто роден език е руски и продължава да говори на него удома) на брат ми и сестра ми (чийто роден език си е български и са родени тук) като бяха мънички им лепеше шарени, оцветени различно големи печатни букви на стената над леглото. Всеки път като ставаха тя им повтаряше коя буква коя е и те повтаряха охотно след нея.

Имахме и букви-магнити за хладилник, ама бяха не много големи, и май е по-добре да са по-големи дечицата за тях, че много ги мислят за вкусни   ooooh!

# 167
Лично мое мнение е че не е необходимо да се полагат някакви специални усилия за такива деца от смесени бракове. Имам приятелско семейство там бащата е българин майката рускиня. А детето си говори и на български и руски, просто го учи като един език с повечко думи. А когато му говорят с руски думи отговаря на руски, когато с български - на български. И го прави без никакви проблеми а като естествен процес, наистина е много интересно Simple Smile

# 168
  • la Città Eterna
Извинявайте, записвам се, за да чета. Моята дъщеря говори перфектно италиански (научи го само за месец два от пренасянето ни тук) и български. Изкара първи клас в Италия, но съм в ужас как да въведа кирилицата. Има сериозни проблеми с ученето на латиницата и ме е страх, че съвсем ще оплете работите, ако я притисна да започне да чете и пише и на български.

# 169
Не я притискай с кирилицата, може да я научи по-късно, много по-лесно при това.

# 170
Oх, а аз си мислех, че ще е лесно след като му говоря само на български, а баща му на английски Sad то моето още не се е родило, но..... Аз съм от двуезично семейство, майка ми е украинка, и ние пишехме и четяхме на руски без проблем, вярно че руският е много по-близък до българския, а и до 5-ти клас го изучавахме задължително в училище, но все пак. Та ще мъкнем книжки на български от България и така Simple Smile. Само да споделя, че имаме комшия българин, роден тук в УСА, той например е научил български в България, когато се е върнал на 10 годишна възраст, въпреки че казва, че все още не може да пише на български.

# 171
Имам въпрос, към по-опитните от вас с по-големи деца. Детето познава доста букви, какво да направим, за да започне да прочита думите? Виждам, че се обърква кое е началото, кое е края на думата, откъде се чете и дори и като обяснявам, пак не го разбира съвсем. Почти на 5 години е, да започвам ли с буквар? Някакви други идеи?

# 172
  • Bristol
Имам въпрос, към по-опитните от вас с по-големи деца. Детето познава доста букви, какво да направим, за да започне да прочита думите? Виждам, че се обърква кое е началото, кое е края на думата, откъде се чете и дори и като обяснявам, пак не го разбира съвсем. Почти на 5 години е, да започвам ли с буквар? Някакви други идеи?
Казват, че е етап от психичното им развитие, това да започнат да свързва буквите в думи. При всяко детет е различно. Ти полека си работи с него и ще те изненада, как изведнъж ще започне да свързва буквите.
Аз търся да си направя някакви флаш карти с бг азбука, че щерката вече мина границата със свързването на буквите в думи, но чете само на английски и не познава всички бг букви.

# 173
  • ENGLAND
Biz в основата на методиката на обучение по четене е сричката. Насочи усилията си в тази посока.Детето ти е още малко за да може да чете на български. Първо започни като говорите да натъртваш на сричките в думата, да произнасяш думата на срички. Така постепенно ще осъзнае що е сричка и след това по-лесно ще свърже буквите в срички. А научи ли сричките много бързо ще се научи да ги свързва в думи. Сричкуването е много по-лесно от буквуването и по-бързо се учи четенето, а от там и писането. Като учител мисля, че още е рано да започваш с буквара, минимум на 6 - 6 и половина. Това, което съм учила, че децата към 7 започват да осъзнават какво е сричка, самата дума и да я използват. Дотогава нека научи всички букви от бг. азбука и осъзнае сричкуването. По буквара се учат няколко букви и се започва със сричките, но нашите деца са двуезични и това предполага малко по различен подход при обучение на четенето. И нека децата ни разберат  разликата в азбуката и подхода при четенето, буквуване при английския, сричкуване при българския. Подчертаното е много важно, предполага много бързо усвояване на алгоритъма на четене, а след това и писането.
И малко инфо от мен. Като си бяхме в България попаднах на две книжки от поредицата Рисувай с Ина - Писането и Азбуката.Много добре направени, буквите са в азбучен ред, а не както в буквара, с хубави рисунки и стикери. Има ги в реповете.

# 174
Дорет, да, аз купих доста книжки, има най-различни видове, но не съм сигурна, от къде да започна. Ще вкарваме малко срички тогава. явно е, че ще се учи по-късно да чете български от английски, защото почва училище преди да навърши 6.

# 175
Малко пресен опит и от мен

Първо за големия, който знае да чете на български, но нямаше никакво желание да го прави. Сега сме намерили книжки, които са му интересни (Приказки на Елин Пелин, например) Карам го да чете заглавието и едно изречение, а аз продължавам нататък. Следващата приказка прочита по две изречения и т.н. (Приказките не трябва да са много дълги, за да има файда Mr. Green) Прочете на сестра си една цяла книжка с картинки, но все още няма желание да седне да си чете сам. Явно още работа трябва.

Малката засега е на етап учене на букви - използуваме момента като учи и пише буквите на латиница да й казваме коя буква на коя отговаря и на български.

Мери, аз бях писала преди време какво бяхме направили със сина ми - изрязвахме картинки от разни списания и пишехме буквата и думата отдолу. Имахме направена тетрадка с азбуката, а също и едно голямо табло. Сигурно и за флаш карти може да се използува

# 176
  • Bristol
Мери, аз бях писала преди време какво бяхме направили със сина ми - изрязвахме картинки от разни списания и пишехме буквата и думата отдолу. Имахме направена тетрадка с азбуката, а също и едно голямо табло. Сигурно и за флаш карти може да се използува
Мерси за идеята да ползвам готови картинки от списания   Laughing Аз се канех, да принтвам от интернета  Crazy  ooooh!
Ще вкарваме малко срички тогава. явно е, че ще се учи по-късно да чете български от английски, защото почва училище преди да навърши 6.
На английски първите думи, с които започват децата, са едносричкови. Имат страшно много такива думи, с помощта на които могат да се получат прекрасни кратки изречения и съответно интересни кратки историйки. След това минават на думи с повече срички. Точно така карам щерката да прочете сложните думи на английски, като ги разделям на срички. За съжаление на български, колкото и да се напъвам, не мога да сглобя изречения само с едносричкови думи  newsm78 Да му даваш само безсмислени срички на български, сигурно ще му е скучно на детето  Thinking

# 177
Biz, за сричките - аз бях изрязала разни срички и съставяхме думи с тях, доста се забавлявахме

Не си спомням кои точно срички, но предполагам в някой буквар може да се види за идея

# 178
Да! Сетих се сега, като ми припомни, ще го приложа и това.
Мери, по-скоро ще разделям думите на срички. След около година ще докладвам  Laughing

# 179
  • ENGLAND
Е, Мери, аз някъде да съм казала да се дават само "безсмислени" срички? Важно е на детето да му се покаже и то да усети, че думите в българския език са съставени от срички. Това улеснява не само четенето, а и писането, защото в българския език използваме и пренасянето на част от думата на нов ред. Това в английския го няма. И в двата езика естествено се започва с кратки едносрични думи, винаги от най-лесното и най-разбираемото. Но в българския много по-бързо се започва с четенето след като се осъзнае и усвои алгоритъма на четене. Затова и не се набляга, както в английския, на запомняне на думите, а на усвояване на начина на сглобяване на думите въз основа на сричките.
Биз, точно това имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт