Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да научим многоезичните деца (от смесени бракове) да четат и пишат на български

 • 135 699
 • 376
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 783
Идеи и игри за изучаване на българския език – писмено и говоримо (от родители писали във форума)
Как да подпомогнем развитието на детската реч
Полезни сайтове с идеи за изучаване на български
Букви за разпечатване и оцветяване
Издателства
Препоръчани книги, списания и помагала
Форум БГ Мамма теми
Онлайн обучение по български език
Полезни линкове, статии
Обичаи, ритуалиИдеи и игри за изучаване на българския език – писмено и говоримо (от родители писали във форума)
1.   Домашно направен постер на българската азбука, по подобие на фабричните, но с други думи, които децата сами предлагат – изброяват се думи със съответната буква, после детето си избира, коя да сложи, търси картинки - или ги рисува, или ги изрязва, ако има, слага готови лепенки. Детето пише буквата, слага картинката,  а после изписва думата отдолу.
2.   Оприличаване на българските букви на нещо познато или интересно – Г - навел главата си жираф, Д - като къщичка Б - с коремче и чертичка и пр.
3.   Игра на учител и ученик пред детска черна дъска.  Родителят преподава цифрите и буквите, а след това се сменя с детето.
4.   Разпознаване на буквите (или числата) в книги, вестници, табели, телевизия, компютъра и др. Особено удобно за еднаквите букви в двете азбуки
5.   Игра „Виждам нещо с буквата...” (позволяват се въпроси за подсещане като "за какво служи", "твърдо ли е или меко",  "за ядене или не"...)
6.   Звуков анализ. Родителят казва дума и детето трябва да каже, кой е първият звук. После то казва дума и родителят казва звука. Постепенно се преминава към познаване на последния звук, после средния, после да изрича по звукове/букви цели думи (започва се с 2, 3 звукови и т.н.).
7.   Игра "Думички". Родителят казва буква и с детето започват да се състезават, кой повече думи с тази буква ще каже.
8.   Игра, "обратните думи" /антонимите/ - голям-малък, висок-нисък, хубав-грозен и т.н. Едната дума се казва от родителя, а "обратната" на нея от детето.
9.   Описание – избира се предмет и в рамките на няколко изречения се обяснява, какво знаете за него, как изглежда, какви функции има.
10.   Игра на асоциации 1. Родителят казва например думата "маса", детето трябва да отговори с асоциативно свързана дума, например "стол", след като чуе примери от родителя. Целта е да се получат двойки думи, които имат помежду си някаква връзка - шапка-шал, крак-обувка и т.н.
11.   Игра на асоциации 2. Играе се с 2 отбора, най - често от по 2 души. Единия човек от отбор А измисля дума (съществително нарицателно) и я прошепва на човек от отбор Б. Той трябва с други думи - също съществителни нарицателни - да я обясни на останалите двама души. Когато някой я познае, е ред на неговия отбор да измисля дума (редуват се за всеки отбор по отделно измислящия и познаващия думи)
12.   Игра "вярно или не". Казва се някакво изречение /напр. Слънцето грее през нощта/ и детето казва дали е вярно или не и трябва да поправи грешката. 
13.   Свързването на буквите в срички чрез забавна приказка – за тъжната буквичка Д и другата тъжна буквичка А и за доброто зайче, дето искало да ги запознае и после колко се радвали, като били заедно и когато някой ги питал как се казват, отговаряли направо "ДА"! Целта е след няколко подобни истории детето да схване, че буквите се съединяват в срички.
14.   Изрязване на срички и комбинирането им в различни думи.
15.   Направете големи картончета с букви и покажете на детето, как от 3 букви става дума. Подменяйте някоя буква КОН-КОС-НОС-СОС-СОК-САК и т.н. Няма нужда да се включват всички букви, докато детето не усвои принципа. Разбере ли как става, лесно ще се включат нови букви и по-дълги думи.
16.   Същата игра, като по-горе, но във формата на влакче.
17.   Писане на кратки бележки до децата, за да се стимулира четенето.
18.   Игра с подаване на топка : "Ядеш ли ядеш ли..."
19.   Друга игра с подаване на топка: Подаващият казва една сричка, получаващият трябва да допълни, така че да се получи дума
20.   Диктовка на кратка приказка, съчинена в момента, особено интересно, защото никой не знае края.
21.   Размяна на писма на български с деца от България или други страни.
22.   Водене на дневник.
23.   Игри от http://www.zamamaimen.com/articles/13/258:
Виждам! Игра за наблюдателност и може да се направи в зависимост от възрастта на децата. Някой намисля определен предмет (или най-общо казано нещо), което другите трябва да открият по пътя. Пример: „Търси се нещо черно!“, възможни отговори „Кола“, „Пушек от комин“. Което от децата първо види, казва „Виждам!“ и добавя това, което е видяло. Може да дозирате трудността на загадките. Да речем търсеното нещо може да е следното: „Нещо, което се движи, но не е човек и не е кола“. Тогава остава някакво животно, птица, влак или отново пушек и т.н.
Горещи новини. Особено подходяща игра за деца над 7-8 години. Необходима е малка предварителна подготовка. Но нищо повече от не много голям кашон, който да изрежете на дъното (или малко по-голяма кутия за същото нещо). Идеята е кашонът да бъде използван като телевизор. Децата го държат пред себе си и са водещите на предаване на живо. Играта може да направите по-интересна, например ако целта на репортажа е да се предаде пътната обстановка, вие родителите може да сте зрители, които се включват директно и задават въпроси на водещия или споделят свои впечатления. Това е добър начин да провокирате децата си да разказват, без да спират. Да построяват правилно изреченията си, да се опитват да говорят гладко и да експлоатират целия си речников запас.

Как да подпомогнем развитието на детската реч (от http://www.marti-online.com/statii.php?id=10)
Игри за Развитие на мимика и интонация
1.   “Театър”. Задачата на детето е точно да повтори казана от Вас фраза, възпроизвеждайки и мимиката, и интонацията, и жестовете.
2.   “Настроение”. Една и съща фраза се казва с различини интонации. Например, “Къде е мама?” може да се каже и весело, и изплашено, и сърдито.

Развитие на речта

1.   Измислете прости гатанки за познати предмети (животни). Например: Конче с блузка на раета. След това е ред на детето да съчини гатанка, а Вие отговаряте.
2.   “Намислих си думичка, започва с „ка”...” – казвате вие. Детето се опитва да отгатне: “Капак, капан ...”. Помагате му да си спомни повече думи или му обяснявате значението на нови за него.
3.   Направете си състезание кой по-точно и по-пълно ще опише предметите в стаята. Например, одеалото е червено на бели квадратчета, меко като..., топло като... и т.н. Старайте се да използвате много прилагателни и сравнения.
4.   Картинките и снимките от списания са много добър помощник в игрите! Може да измислите имена на хората в списанията, техните професии (или да се опитате да ги отгатнете), къде и как живеят, какво обичат. Картинките с животни също са подходящи за обсъждане.
5.   Картинките с животни могат да бъдат използвани също и за играта “Да поговорим”. Вие питате, а детето в ролята на животното от картинката отговаря къде живее, с какво се храни, как се наричат малките му, кога спи. При описанията активно използвайте прилагателни, умалителни, нарицателни (зайко-байко дългоушко, зайченце бяло и т.н.)
6.   Измислете весели, смешни имена на всички играчки, на пръстчетата на ръцете и крачетата, на мебелите в детската стая.

Развитие на въображението
1.   Вземете добре позната на детето книжка и опитайте заедно да измислите нова приказка по старите картинки.
2.   Нарисувайте проста фигура – триъгълник, квадрат, две паралелни линии. Постарайте се да включите простата фигура в по-сложна рисунка. Например, кръгчето може да се превърне в човече, в автомобилна гума, в очила.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:45 от Дивиана

# 1
 • Мнения: 1 783
Полезни сайтове с идеи за изучаване на български

Първото отворено училище по български език и литература за ученици и учители
Самоучител по български език за деца
Общност „Начално образование“
Сайтът на 2Б клас- учебни материали
http://teacher.bg/cs/forums/Default.aspx
http://bglog.net/Obrazovanie/
Опростена граматика
Бърз правописен речник
1.   Онлайн буквар
2.   Анимирано изписване на азбуката и правилно произношение на букви … не/писане на думи
3.   http://www.dechica.com/ сайтът има много игри за деца на различни теми, упражнения за писане и смятане, дори и форум за деца, както и играта Аз съм онлайн – http://online.dechica.com/ образователна игра за деца за безопасно ползване на интернет
4.   http://www.zadecata.com/deteto/index.php?page=0_1 – още игри и занимания, скоропоговорки, гатанки
5.   http://www.kidsbg.com/home/index.php/
6.   http://www-it.fmi.uni-sofia.bg/kids/
7.   Уча и играя – онлайн пъзел с букви
8.   http://www.abc-bg.be/indexn.htm – Детски сайт с образователни flash игри - букви, писане, цифри, числа, смятане, математика, гатанки, пъзели, рисуване, родинознание, природознание, правила за движение, логически игри.
9.   http://www.az-deteto.com/ Детски сайт – занимания и информация за деца.
10.   Образователни игри
11.   http://stefanov.ict4kids.org/ занимателни форми в обучението на ученици от 1 до 4 клас
12.   http://www.speech-center.hit.bg/difficulty/ Говорни затруднения – може да бъде полезен с информация за упражнения за произношението
13.   http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79 – събрани материали за игри за детско развитие
14.   http://www.obrazovanie-bg.com/base/

Букви за разпечатване и оцветяване
http://www.deteto.info/pages/HIDDENFRAMES.HTML?frame=http://www. … /pages/azbuka.htm
Крокотак
http://ocveti.com/index.php?page=azbuka
Буквар за разпечатване

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 20:01 от Дивиана

# 2
 • Мнения: 1 783
Издателства
Издателство Фют
Сайт на издателство Булвест за учебници по български език
Помагала за обучение на децата в детска градина
Егмонт България
Онлайн книжарница с доставка на български книги в чужбина
http://parvolak.hit.bg/index.html

Препоръчани книги, списания и помагала
Абонамент за списание Бърборино
Други списания за деца на български език
Списание за по-големи деца
Списание весел зоопарк
Списание “Рикчо”
Картинен буквар
Азбучен пъзел животни
Книжка с шаблони за буквите
Издания на Театър Пан. Книжка с диск за буквите от Театър Пан
Стенно учебно табло с азбуката 1
Стенно учебно табло с азбуката 2
Серия книжки „Моливко”
Магнитни цифри и букви
Моята първа енциклопедия
Поредица книжки „ Златни зрънца“
Изтриващи се книжки за писане на азбуката
Детска енциклопедия „Светът, в който живеем“
Магнитна дъска с букви
Магнитни дъски- форми, цифри и т.н.
Играчки-закачки 1 - интерактивен мултимедиен буквар на български
Играчки-закачки 2 - интерактивен мултимедиен буквар на български
Малкият принц
” Искам да пиша“ - книга
История на България
Книга за Буквите на Тома Бинчев
Скрабъл на български
Поредица Моливко и Сръчко
Да четем с Франклин
Приключенията на Моливко и Сръчко в България
Малък етимологичен речник на български език
Мултимедийни игри
Трите котета( приказка, лесна за четене)
Ние врабчетата
Патиланци

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 22:58 от Biz

# 3
# 4
 • Мнения: 1 783
Онлайн обучение по български език
http://www.mybulgarian.com/
Първо Българско Виртуално Училище “ПО ЖИЦАТА”
Обучението е индивидуално и групово, от това зависи и цената, по-скъпо е индивидуално. При регистрация получавате достъп до 12-те урока, към всеки урок има учебна тетрадка, която може да се разпечатва и детето да работи по нея. Детето си "учи" урока цяла седмица и в края на седмицата има виртуален урок с преподавателя, като преподавателят преговаря нещата, които са учени в урока през седмицата и обяснява, отговаря на въпроси, както и "пишат на дъската" и двамата с детето. Всеки виртуален час е по 60 мин., организира се, кога да бъде в зависимост от часовата разлика, така че да е удобно на всички. За първото ниво няма "приемен тест" за определяне на нивото, защото там са деца, които не познават българската азбука. Не е необходимо присъствието на родител на урока, но за най-малките е желателно. Първото ниво е с озвучени и анимирани уроци, защото децата тепърва учат буквите.

Агенция за българите в чужбина Предоставя възможност да се регистрират деца с български родители, но родени в чужбина, като частни ученици в България. Това е също инстанцията, която би помогнала със създаването на българско училище в чужбина.

# 5
 • Мнения: 1 783
Полезни линкове, статии
Книги на английски
” Growing up with 3 languages”
А Parents' and Teachers' Guide to Bilingualism
The bilingual family: Handbook for parents
Growing Up with two languages

Как да научим децата си на български език в двуезична среда
Статия за ранното чуждоезично обучение
”Съхраняването на националната идентичност  на българските  …  граница - статия
Моята красива България, конкурс за деца от 1 до 12 клас, доста интересно направено, децата публикуват снимки, рисунки, пътеписи от България
Детски предавания по българската телевизия
Форум за многоезични деца на английски

24те чудеса на България- клип
Питат ли ме дей зората- клип
За детето
Върви народе възродени-клип
Jolly Phonics learning- на английски

Обичаи, ритуали
Баба Марта
http://pesen.hit.bg/texts/dp_baba_marta_burzala.html
http://www.bulway.com/index.php?name=News&file=article&sid=223
http://babamarta.themes.medianet.bg/

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 15:57 от Biz

# 6
 • Мнения: 948
  bouquet

Биз - знам колко си заета - искрена благодарност за труда! И поръчах книгата, която препоръча (Growing up with three languages), чакам я!

# 7
 • Мнения: 1 783
Радвам се, че всичко тук е от полза. От полза е и за мен Simple Smile Забравих да благодаря на Тандури също за събиране на някои от линковете.

Аз да препоръчам Играчки-закачки 1 - интерактивен мултимедиен буквар на български и Играчки-закачки 2 - интерактивен мултимедиен буквар на български. Поръчах ги и не са "уау", но си струва да ги има за разнообразие с другите неща.
Хубав е също Букварът на Фют, забравила съм да го добавя и сега ще го направя.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 22:59 от Biz

# 8
 • Мнения: 7 091
  bouquet

Биз - знам колко си заета - искрена благодарност за труда! И поръчах книгата, която препоръча (Growing up with three languages), чакам я!


Biz, за тази ли  ми говореше онзи ден? И аз трябва да седна да я прочета Simple Smile
Няма защо да ми благодариш Simple Smile  Hug

# 9
 • Мнения: 1 783
  bouquet
Биз - знам колко си заета - искрена благодарност за труда! И поръчах книгата, която препоръча (Growing up with three languages), чакам я!
Biz, за тази ли  ми говореше онзи ден? И аз трябва да седна да я прочета Simple Smile
Да, не мога да и се "начета"! Ако имам време някой ден, може да седна да напиша едно резюме, защото много искам да споделя информацията с други хора. Ама малко да поотдъхна  Laughing

# 10
 • между морето и небето
 • Мнения: 885
Много интересна тема. Благодаря за труда!  bouquet
Опитах се да прегледам почти всички дадени линкове. През повечето етапи на приучаване на четене и писане на български език сме преминали.  Като описаното тук http://bg.wikibooks.org/wiki/Как_да_научим_децата_си_на_български_език_в_двуезична_среда. Е, не е било толкова професионално насочено и последователно, бях прочела някоя друга тема тук и там, но  на толкова добре систематизирана информация не бях попадала.

В момента ние сме на инициативата" Пиши си с другарче на български". Големи емоции. Първите писма бяха много трудна задача, сега е по–добре. Също така сме преминали на четене на книжки с повече от 100 страници. Затруднява се при четенето на субтитри на филми, не успява да изчете всичко. Все още няма още достатъчно опит.

# 11
 • Мнения: 10 656
Браво!
Удоволствие е за мен! Ще се възползвам от всичко събрано.

# 12
 • Мнения: 1 909
Biz, невероятна работа си свършила! Горещи благодарности  Hug
Сега сме във ваканция и минаваме по сайтовете един по един

Попаднах на един сайт - "Първото отворено училище по български език и литература за ученици и учители", който май не видях тук - изисква се регистрация и още не съм го разгледала подробно, но има доста интересни неща, за по-големи деца.

http://www.belschool.net/

# 13
 • Мнения: 3 491
Благодарности и от мене!  bouquet
Специално от буквара за разпечатване съм много приятно изненадана,  - концентриран, фокусиран, свеж, без архаизми, непретенциозен. Кои са авторите на буквара?

# 14
 • Мнения: 1 783
Блажка, нямам представа, от кого е, някой даде линк в предишната тема и затова е добавен.

Общи условия

Активация на акаунт