Да научим многоезичните деца (от смесени бракове) да четат и пишат на български

• 159 493
  • 376
  •   1
Отговори
# 180
Затова и не се набляга, както в английския, на запомняне на думите, а на усвояване на начина на сглобяване на думите въз основа на сричките.

Позволява си да уточня: и на български, и на английски някои деца се науцхават да четат на срички, а други - като просто запомнят достатъчно много думи. Когато децата се учат да четат сами, по-често изпускат 'фазата'  на сричките.
От собствен опит мога да кажа, че паралелното учене на две азбуки не е особено ефективно. След като детето чете гладко на един език, много б№рзо след това ще превключи и на български. На малки деца е много по-важно да се чете на глас, за да си обогатяват речника. Четенето ще дойте по-нататък с много по-малко усилия.
Децата са различни, майките - също, това е моят опит.

# 181
  • ENGLAND
маймуна, аз не говоря за това как децата сами се учат да четат, а за методиката на учене на четенето. Не може начина на учене на четене на чужд език ( имам опит само с английския) автоматично да се пренесе в учене на четене на български език. Езиците са коренно различни и не може да става и сравнение, та камо ли пренасяне на методиката на усвояване. Пък и темата е за българския език и всяко сравняване с друг език е неуместно.
Говоря повече като начален учител, отколкото като майка, детето ми е малко и все още сме на начален етап на учене на четене на български език.
И от собствен опи да споделя, че моето дете научи паралелно двете азбуки без стрес и истерии.

# 182

И от собствен опи да споделя, че моето дете научи паралелно двете азбуки без стрес и истерии.

Големите научиха паралено 3,пак така без стрес ,от този месец и дребната започва.

# 183
Ами радвам се за вас, моите са (доста) по-големи и сме минали този етап доста отдавна, та затова знам какво става, когато тръгнат на училище. Успех!

# 184
Маймуна ,на колко са децата ти,моите са на 15 и 14 .Започнахме с 3те азбуки ,когато бяха на 5,така че ,също знам какво става.Не са имали проблеми в училище ,винаги са са сред отличниците.

# 185
Ние си играехме на магазин и бяхме написали на картончета имената на стоките на български и английски. Всяка буква си имаше стока насреща.Започнахме на четири години. Ходеше на градина и говореше на английски , а вкъщи на български и в общи линии нямаше никакъв проблем.

# 186
Маймуна ,на колко са децата ти,моите са на 15 и 14 .Започнахме с 3те азбуки ,когато бяха на 5,така че ,също знам какво става.Не са имали проблеми в училище ,винаги са са сред отличниците.

Радвам се за децата ти, аз това и написах - различни са  Laughing
И моите се справят без проблеми и се оправят с азбуките, впрочем и аз ги започнах едновременно, но в един момент спрях и ги въведохме пак на по-късен етап. Целта ми беше да успокоя майките тук, да не се стряскат и да мислят, че ако не започнат на 5 години, всичко вече ще е загубено.
Децата се различават много в начина на учене, влияе и това, че ние нямаме много българи наоколо, с които да общуват. А и майката не може да бъде само учител по език, все пак (това го казвам и като човек с немалък педагогически опит).

# 187
Забравих да кажа, че в момента ползваме едно помагало с буквите, което учи децата да съставят думи - http://www.book.store.bg/p40931/systavi-dumi.html. Много се забавляваме, особено ако съставяме несъществуващи и непроизносими думи Simple Smile, но все пак поне затвърждава буквите. Виждала съм такова и на английски и българското не е чак толкова хубаво, но върши работа.

Друго, което купих, пак от Издателство Ина е ето това - http://www.book.store.bg/p34635/kubcheta-s-bukvite-stoian-korakov.html. Приятна игра, но не е май за всички деца, както и оцветяване на букви не е за всички - на моя син му омръзва много бързо оцветяването под каквато и да е форма.

# 188
  • Bristol
Biz, хитри помагала  Grinning

А буквата Й как я обяснявате на децата  Thinking Аз подкарах буквите по последователността в Букварчето. Стигнахме до Й  Laughing За сега не ги бърка с латинските букви, като ги показвам самостоятелно, но като ги включа в дума и се обърква. Това са само 1/3 от буквите, какво ли ще стане, след като мине през всичките  Crazy

# 189
Да се похваля тук, че може на някой да му свърши работа -

Миналата седмица откриха българско училище в Екс ан Прованс (южна Франция, нали се сещате) и ние сме на линия там.

Ще се учи два пъти месечно, по два часа език и по един час история/география или театър.

# 190
Здравейте на всички, аз все още не съм в отбора на "мамите" но надявам се скоро и това ще стане. Незнам дали съм хвърлила рибата от сега в тигана и да си мисля един ден"нероден петко" какъв език ще говори....но днес сериозно се замислих, барем ако дай Боже си имаме бебе до година с мъжа ми, на какъв език трябва да му говоря или да го уча... Български, Английски или Бенгали(Хинди)?!?! smile3506   3 съвем различни езика, 1ия е с латинска азбука, 2ия на кирилица, 3ия на санскрит.... има ли варянт детето да се обърка? Братовчед ми който е в Германия от предучилищната са му казали да горови на дъщеря си на родния език тъй като тя е много малка и като тръгне редовно на училище така или иначе ще научи немски но Българския няма да й е така перфектен както немския...след 1 година сега вече малката говори смесено хем на Български хем на Немски. Ако се включи и 3ти език(както ще е при нас за в бъдеще) дали би имало проблем?
Мамите с опит наи-добре биха казали как се справят на 3езика и кой е 1ия език на който почват да учат децата си. 

# 191
За 3те азбуки-не е проблем ,писах по-горе ,че моите започнаха едновременно с латиница,кирилица и арабски.
За 3та езика-всичко поне при нас ,вървеше на тласъци ,на моменти едният ,а после другият език,като тук говоримият и книжовния са всъщност 2 различни езика ,като структура и лексика.Оправиха се и с 3те ,на 5 започнаха и английски,а след това и френски.Само спазвайте принципа-всеки да си говори на неговият език.

# 192
Ако някой вече е споделил за тази сайт,моля за извинение. Embarassed
Но аз го открих тези дни и още не съм го разгледала обстойно.
http://www.zabukvite.com/

# 193
  • T"A
Biz, този блог не го видях даден до сега, надявам се, че не повтарям  Peace

http://tochitsa1.blogspot.com/search/label/%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8

Има идеи как да се учи правопис чрез игри, най-вече -  как да се упражнява писането по забавен начин  Grinning

# 194
Благодаря и за двата линка! Блогът е много интересен, ще разгледам по-подробно тези дни, че гледам в българското ни училище май ще помогнат някои от идеите.

Общи условия

Активация на акаунт