Да научим многоезичните деца (от смесени бракове) да четат и пишат на български

• 159 497
  • 376
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, ако позволите ще използвам темата ви, за да попитам, каква според вас книга е подходяща за подарък на 9 годишно момиче, родено и израснало в Щатите? Ще гостувам на моя приятелка и искам да взема подарък за дъщеря и. Доколкото знам, детето е добре с българския.
Предварително благодаря за съветите.

# 196
В Крокотак са пуснали много хубави игри за учене на четене, вижте тук - http://krokotak.com/2010/11/dumitchki-na-sritchki/

# 197
Знам, че темата е за четене и писане, но не знам къде да питам. Има ли някакъв вид софтуеър за  учене и практикуване на говорим български език, не толкова писане? (Нещо като Розета Стоун; за съжаление, Розета Стоун няма още за български.)  Ще съм благодарна за отговори.

# 198
за говорим не ми се вижда толкова належащо да се учи с компа; филмите са много, много полезни; всички дисни филми в български версии, оригинални български (стари  Simple Smile ) приятелчето по скайпа и най-вече посещения в България...
не помагам много, но дано има други, които знаят повече...

# 199
  • USA
Вече са започнали да правят интерактивни детски книжки на български за iPad iPhone. Ние си взехме първата и е много добре направена. Има опции да ти чете устройството или сам да си четеш. Препоръчвам горещо. Има ги в iTunes. Ето тук има линкове: http://bg.primoapps.com

# 200
Искренно благодаря за темичката и за идеите в нея! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 201
По едно време го бях натиснала здраво,защото като си ходихме в БГ всички,които видяхме,започваха с :"..Аууу,ми той не знае български! ShockedЕ,хубава работа!
 Rolling Eyes

Здравейте,
аз още не съм прочела цялата тема, но ми се искаше да се запиша и споделя нашия опит. Имам син на близо 5 год; дойдохме в Уелс, когато той беше на 2,5 и си говореше български. След като тръгна на градина и предучилищна започна да говори само на английски, въпреки че вкъщи ние общуваме само на български(мъжа ми е българин също).
Когато се прибрахме това лято в Бг реакциите бяха същите и Волен според мен много се смущаваше, дори отказваше да говори въобще на какъвто и да е било език.
Сега края на ноември отново посетихме Бг за 2 седмици и той започна да използва все повече бг думички(всъщност този процес беше започнал преди това,но определено се засили ). Само месец след това говори вкъщи само майчиния си език. Искам да кажа, че не сме правили никакви усилия. Единствено продължихме да му говорим на бг и той отговаря на английски. Не съм го карала насила да произнася нещо, което не иска или да се правя, че не разбирам, докато не ми го каже на бг.
Моето обяснение е,че се почувства уверен в английския и за това започна да го използва толкова интензивно за около 8-9 месеца, но през цялото време си е попивал и родния език.
Другото, което си мисля е, че сега порасна достатъчно да ги разграничава по-ясно. Сега непрекъснато пита това как е на български или съответно на английски.
Това е, записах се.

Благодарна съм, че ви има ще следя   bouquet

# 202
А моят син скоро (края на февруари ще навърши 7г.)и  нито може,нито иска да чете и пише на български.На фински чете,пише,смята като картечница вече втора година,но с българския сме много зян. BlushТа той дори не иска да говори на български!Mъчих,натисках... noнищо.Бях го оставила за известно време,но след като пак опитах..получих як отпор.. newsm78.Сега се чудя и мая,какво да правя...през август сме първолаци...

# 203
Не се притеснявай Bee,

В къщи се говори на български непрекъснато. Предполагам е далеч, по-трудно когато семейството е двуезично.
В крайна сметка, не е това най-важното нали? Да е здрави щастлив Simple Smile Не го натискай, избягвай да казваш пред него, че той не говори бг. Просто продължавай да използваш всеки момента и да му говориш на бг, да му четеш или да гледа филмчета на бг. То си попива детето.

Може и да те изненада след някоя по-дълга ваканция в Бг.

Поздрави   bouquet

# 204
  • ENGLAND
Вее, може би е реакция, че вече няма с кого да говори на фински в къщи, ако ти му говориш само на български. Или по всяка вероятност преживява смъртта на баща си и това е ответната му реакция. Ти си познаваш детето, говори, подпитвай го как се чувства, но продължавай да му говориш на български. Все някога ще използва това, което чува от теб.
Аз да си похваля гарджето. Обикновено като ми говори говори на български или английски. От два-три месеца ми говори само на български и непрекъснато използва думи, които съм казала между другото и най-малкото съм очаквала да ги запомни. Казва, мамо аз ги знам, искам да те изненадам, и ме изненадва и радва непрекъснато. Сега започнахме вече да пишем и на български, аз не я насилвам, подхвърлям идеи и чакам да "захапе".

# 205
Благодаря за хубавата темичка! Ще ви следя!!

# 206
Doret   bouquet сигурно е така,както казваш.Като му говорят на български,всичко казва че разбира.Аз продължавам,не се отказвам.Разбира се на повечето обществени места,детската градина,когато има други деца...му говоря на фински.Но в къщи,почти само на български му говоря,а той ми отговаря на фински.
Като се замисля 2 седмици през лятото не са достатъчни за учене на език...толкова му се събират в годината,където слуша само бълг.реч в БГ. Thinking
Няма да го насилвам...

# 207
Bee,
при нас е точно така. И пак знаят учудващо много. Не бой се!  bouquet

# 208
Аз се бях притеснила преди,като започна да говори и започнах да го водя в БГ при дядо му и баба му.Там като ни срещаха някои познати и не чак толкова Rolling Eyes,като почнеха да ми се карат,че не съм си учела детето на български,каква българка съм била и т.н ooooh!и мен чак ми се доплакваше..

# 209
Bee,
не се поддавай на провокации - и аз се наслушах на разни истории за деца, които говорели "чисто български" без изобщо да са стъпвали в България и на критики от подобен род. Всеки си знае колко му е лесно и при всеки е специфична ситуацията. Не се отчайвай, говори на детето на български, тази информация се трупа, бъди сигурна че някой ден ще бъдеш приятно изненадана.  (Моя син, например, който въобще не ми говори на български, тази сутрин като го питам докъде стигна с домашните, ми казва "до под кривата круша")

И понеже темата е за писането и четенето - сега с малката се опитвам да се занимавам и за момента най-успяваме с едни кубчета с буквите и картинки за съответната буква. Хем учи буквите, хем някоя и друга дума - търсим и за всяка буква какви различни неща започват с нея. Но понеже кубчетата са малко, гледаме и таблото с азбуката, буквара и въобще където се сетим. Та упражнението включва и ходене насам-натам и търсене на разни неща.

Общи условия

Активация на акаунт