Да научим многоезичните деца (от смесени бракове) да четат и пишат на български

• 159 509
  • 376
  •   1
Отговори
# 210
Моят юнак от август е първолак.(Тук учебната година започва през август).Засега се ограничаваме с говорене и не системно запознаване с буквите...говоря за кирилицата.Дали няма да стане една мешаница там.. newsm78.Латиница с кирилица...Писала съм мисля,че си чете,смята и пише на фински отдавна,но сега като тръгне на училище,нещата може да се променят... NaughtyМного родители казват,че по..добре да не учат децата си предварително,щото видиш ли,нямало да им бъде интересно в училище и щяли да пречат на другите. CrazyАз мисля,че повечето ги мързи да се занимават с децата си и предпочитат да им пуснат някое детско и да ги затворят в детската стая.Такива са ми впечатленията от финландците..Не играят много,много с децата си и това е проблем,който е доста дискутиран тук..
Минах доста встрани от темата.... Blush

# 211
Bee, няма опасност от объркване, и други са писали много по тоя въпрос - дори и да има временно, после нещата си идват на място.

Моят син беше на около 4 г когато научи и двете азбуки и се забавляваше да обръща буквите - така е Г на български, а така е L на френски. Малката пък казва: това е аш на френски, Н на български...

Моят личен опит показа, че това, че научих детето на кирилицата преди да тръгне на училище, беше от голяма полза, защото после вече нямаше толкова време да се занимаваме с българския, но дори и да не се занимавахме, знанията си останаха

# 212
Аз тъкмо щях да питам за писането, а вие вече сте писали.
Моето хлапе сега учи буквичките и аз гледам да ги представям паралелно, т.е. това е 'Р'(П) на английски, но на български е Р. Надявам се постъпвам правилно.

Bee, знам колко неприятни могат да бъдат коментарите на приятели и познати. Особено пък пред детето. Гледай да ги пресичаш навреме. Никой не знае,а и не може да знае какво е твоята ситуация и въобще как стоят нещата.

Поздрави

# 213
  • ENGLAND
И ние учим буквичките едновременно. Доста съм писала по този въпрос и съм убедена, че е правилно. Но сричането и четенето го оставих за малко по-късно. Тук моята още като навърши 3 години и тръгна на училище, първо нъсари, а след това на 5 ненавършени и истинското учене започна. Затова и реших, че ученето на българските букви е достатъчно и като стане на 6-7 години ще покажа как стават сричките и как се чете на български чрез сричкуване. Всъщност тя ме поизпревари вече, започна да сричкува сама на английски още преди повече от година.(заради това пък имахме и разговори на високо ниво с тукашните учители) И аз ща не ща и показах как става на български. Но не я насилвам, смятам пролетната и лятната ваканция направо да я "натисна" да започне да чете на български. А  и  Великденската ваканция ще си ходим за 3 седмици в България и смятам да я пусна в първи клас при колежките там. С писането сме почти на същия етап, знае как се пишат повечето български букви и започне ли да чете веднага включвам и писането.
Много родители казват,че по..добре да не учат децата си предварително,щото видиш ли,нямало да им бъде интересно в училище и щяли да пречат на другите. Crazy
Аз май ставам за учител във Фимландия. Laughing Вее, аз като начален учител в България винаги съм казвала, че не искам родителите да учат децата си да четат и пишат предварително. Толкова погрешно ги бяха учили, че ми отваряха двойна работа. Ама амбициозни родители, поне това е хубавото, за разлика от тукашните.

# 214
Eдна позната живее в Белгия. Детето й е на 4 години и му пълнят главата с 3 езика - френски, немски и български...значи детенцето е много сладко и някак си успява да отговаря всеки път като му заговорят на различен език, но не мислите ли, че това е малко прекалено за толкова ранна възраст? Мисълта ми е, че то обърква езиците, и накрая няма ще остане с впечатлението че всичко е един смесен език, който се употребява на куп. Разбира се амбициозните родители не мислят по този начин, но все пак едно дете трябва да изживее детството си посъвсем различен начин от това да му пуши главата на различни езици...
А, и го учат и да пише... та това са само 4 годинки! Не мога да давам акъл на хората как да си гледат децата, но ми става малко мъчно за това ангелче  Confused

# 215
Ако си чела темата има и други с 3 езични деца,не мисля че за самите деца е проблем. Peace Израстват и колкото по-големи стават толкова по-малко бъркат езиците.Едната ми дъщеря точно на 4тири беше с кака си в предучилищна,започна тогава да се учи да чете и пише на 2 езика ,а аз в къщи я учих и на бг да чете и да пише.Сега е на 14 няма никакви проблеми с езиците.

# 216
Eдна позната живее в Белгия. Детето й е на 4 години и му пълнят главата с 3 езика - френски, немски и български...значи детенцето е много сладко и някак си успява да отговаря всеки път като му заговорят на различен език, но не мислите ли, че това е малко прекалено за толкова ранна възраст? Мисълта ми е, че то обърква езиците, и накрая няма ще остане с впечатлението че всичко е един смесен език, който се употребява на куп. Разбира се амбициозните родители не мислят по този начин, но все пак едно дете трябва да изживее детството си посъвсем различен начин от това да му пуши главата на различни езици...
А, и го учат и да пише... та това са само 4 годинки! Не мога да давам акъл на хората как да си гледат децата, но ми става малко мъчно за това ангелче  Confused

Аз също имам познати с триезични дечица. Не се измъчват, не се притеснявай.
 Стига да не ги натискат нещо, а просто им говорят. Децата съвсем естествено възприемат информацията.

# 217

Аз също имам познати с триезични дечица. Не се измъчват, не се притеснявай.
 Стига да не ги натискат нещо, а просто им говорят. Децата съвсем естествено възприемат информацията.

Да, всъщност като се замисля, за едно дете е много по-лесно да учи езици, отколкото за възрастните... Ами не мога да разбера дали точно го натискат, може би така ми се струва, защото се е случвало в един разговор да сменят  2-3 пъти езика... Но на детето сигурно му е интересно.
Аз сега какво ли не бих дала да говоря няколко езика. Учихме в гимназията френски и немски, но за съжаление нямах възможност да ги практикувам и доста съм позабравила. А за езика най-важно е да се практикува... Simple Smile

# 218
  • Italia, Palermo
Ааа, не е рано ан 4 да знае да пише, та моята шерка от 2,5 годинки познаваше латинските букви, сега вкарваме български, ама не знам дали ще тръгне лесно с  това сричкуване, засега май залагаме на визуалната памет и не мисля, че чете, а просто разпознава например иманата ни на двата езика написани и табелите на магазините. Ние активно на български филми и телевизия, много приакзки и разни книжки на аншия език. Има едни тестови игри с разпознаване на букви, на кутиите им пише от три годишна възраст, дъски с магнитни писалки с шаблони с букви и цифри, българска книга със шаблони и слагаме лист под тях да пишем.  Следя темата, Уго Чавес, мнооого ме обнадеждаваш, ти си пример за мен, бравос, де виакт италийците- комплименти за успехите с щерките  bouquet

# 219
Аз се бях притеснила преди,като започна да говори и започнах да го водя в БГ при дядо му и баба му.Там като ни срещаха някои познати и не чак толкова Rolling Eyes,като почнеха да ми се карат,че не съм си учела детето на български,каква българка съм била и т.н ooooh!и мен чак ми се доплакваше..

Ооо, ще свикнеш Hug Да дойдат те да ти учат детето  Mr. Green Много лесно се говори отстрани. Всеки сам си знае и си решава.
Обикновено тези акъли се дават от хора, които и две думи на кръст не могат да кажат на чужд език.

Колкото до ранното учене на буквите, като майка на по-големи деца мога да кажа - ако ви е интересно и имате време, добре. Ако не, на 7-8 години, като са се научили хубаво да четат на другия език, цялата работа с българската азбука и четенето отнема седмица-две. Оттам нататък забавянето идва само от речника - непознати думи, виждат ги за първи път написани, но ги учат много бързо.
Радвайте се на децата си, има време всичко да научат  Hug

# 220
  • в сърцето на един мъж...
Бий, аз имам една много любима случка с моя син. Беше на 2 години, вече беше почнал да ходи на градина тук и съответно наблегна на немския, за сметка на българския. Прибираме се в България лятото и те излизат с майка ми. Тя не може да си отвори входната врата, понеже е с код и някаква жена отваря вместо нея. Моя син казва данке... И тая започнала да се обяснява с майка - ама защо го казва на немски, как може такова нещо, той бил в България... и още куп глупости. Майка ми е начална учителка и каза, много се ядосах. И само се обърнах и й казах - ми защото е немец, затова Mr. Green
Моя син имаше едни периоди, говореше само на немски, въпреки че ние му говорим на български в къщи. Като си отидохме, първите 2 седмици се налагаше да превеждам на баба му и дядо му. После като се върнахме обратно, не искаше на немски да говори. Но сега вече е почти на 5 и не меси езиците. Забелязала съм, че според ситуацията говори или на български или на немски.
А за ученето - ние го водим в БГ училището тук и там учат азбуката. Въпреки че самата аз съм учителка по професия, не го натискам или тормозя, оставям го сам да прояви желание. Сега си пише името на двата езика и е много щастлив. Прави сам разлика, когато има еднакви букви и винаги ме пита кое как е.
Така че ще се напаснат нещата, а на тия дето те тормозят каква българка си... Няма да казвам какво да им кажеш, че е невъзпитано Embarassed

# 221
Благодаря за полезната тема и изчерпателната информация която си събрала тук Биз.  bouquet  bouquet  bouquet След време и аз ще имам нужда от информация как да си науча детето на български език.
Рядко са хората като теб които с готовност дават нужната информация за което искам още веднъж да ти благодаря на теб и на момичетата които допълват темата също с полезни и важни неща. Златни сте  Hug

# 222
нали това е идеята - най-вече да сме си полезни, и тук-таме по някоя празна приказчица ей така, просто за цвят.... Wink

# 223
Моят юнак от август е първолак.(Тук учебната година започва през август).Засега се ограничаваме с говорене и не системно запознаване с буквите...говоря за кирилицата.Дали няма да стане една мешаница там.. newsm78.Латиница с кирилица...Писала съм мисля,че си чете,смята и пише на фински отдавна,но сега като тръгне на училище,нещата може да се променят... NaughtyМного родители казват,че по..добре да не учат децата си предварително,щото видиш ли,нямало да им бъде интересно в училище и щяли да пречат на другите. CrazyАз мисля,че повечето ги мързи да се занимават с децата си и предпочитат да им пуснат някое детско и да ги затворят в детската стая.Такива са ми впечатленията от финландците..Не играят много,много с децата си и това е проблем,който е доста дискутиран тук..
Минах доста встрани от темата.... Blush
[
За първи път влизам във форумите и даже не съм много наядно как да дам отговор, но във връзка със смесените бракове искам да кажа на всички които се интересуват - от общината в Хелзинки ще се организира евентуално курс за изучаване на български език, проблема е че няма достатъчно деца-който се интересува мога да му изпратя регистрационна форма . e-mail : mila_69@abv.bg
П.П. По принцип наш приятел женен за финландка задвижи нещата.Съпруга ми е учител със специалност "Начална педагогика"и в БГ има около 10 години стаж. Нашият приятел ни предложи ако се сформира група мъжът ми да се занима с децата, естествено, ако от общината го удобрят, за сега това е което мога да ви дам като информация.

# 224
Запис да ви хвърлям едно око. Ние още сме на етап проговаряне на български език, или въобще на някакъв език Rolling Eyes, но тук има доста интересни съвети и идеи, които мисля, че ще ми бъдат полезни за в бъдеще. Много ви благодаря  bouquet

Аз лично през живота си съм учила български, английски, френски, руски, немски и италиански /за съжаление повечето не особено задълбочено/, но смятам, че всеки език е богатство и затова, ако има интерес и в дъщеря ми, смятам да я науча и на писмен български език, не само да си остане с елементарно говоримо ниво Blush

Общи условия

Активация на акаунт