Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 330
 • FRANCE
 • Мнения: 1 777
Да се разпиша при вас. Каката ни е на 7,5г. Интерес към бг буквите почна да проявява на около 5г когато почна да учи и френските. Изпринтих и една бг азбука с картинки и я гледаме редовно. От скопро прави опити да чете без да съм я учила (от 6 годишна почна да чете в училище, схвана принципа исе опитва да го прилага и в българският). За съжаление целенасочено не и се зеанимава да учи буквите. А много ми се иска да я науча да пише на правилен български. Нямам идея откъде да започна с граматиката а и подозирам ако почнем с учебници направо ще се откаже. При малката още е голяма манджа с двата езика. Аз и говоря изключително на български, сестра и уж също, но редовно си имаме смесени изречения Simple Smile

# 331
 • София
 • Мнения: 610
За съжаление целенасочено не и се зеанимава да учи буквите. А много ми се иска да я науча да пише на правилен български. Нямам идея откъде да започна с граматиката а и подозирам ако почнем с учебници направо ще се откаже.

Хммм, а пък то с учебник е най-лесно...там е ясно откъде се започва и накъде се продължава. А ако е нещо електронно..като игра? Такива неща харесва ли? Моите деца с много повече интерес се отнасят към електронните учебници и помагала. Ето примерно букварче и читанка електронни
http://www.e-uchebnik.bg/book/listBooks/12/3/4/0
те си имат вътре разни анимацийки, игрички, песнички, клипчета...
Сигурна съм, че има и други подобни продукти някакви. От тези на този сайт моите впечатления са много добри...а и сега, 4.80 лв., честно казано...нищо не е. Може да се пробва.

# 332
 • FRANCE
 • Мнения: 1 777
Благодаря    bouquet Електронните варианти имат винаги успех при нас

# 333
 • София
 • Мнения: 610
Надявам се тогава ако се решите да пробвате да ви свършат работа. Няколко познати семейства в чужбина имаме, които си свалят от този сайт учебници и казват, че много им помагат с децата. Успех ви желая...хубаво и ценно е да се знае родният език. Simple Smile

# 334
 • Мнения: 10
 Здравейте, драги мами!
Бяхме спорили по темата в далечната 2009г, а тя вече и заглавието си е сменила...
В общи линии: детето от малко трябва да учи и двата езика и двете азбуки. Да не ви мързи да купувате помагала от БГ и да торентвате филмчета и др. на български. Обаче: мнооого да внимавате с таблетите, най-добре без тях.

Нашият случай беше: двама родителя-българи в страна с непопулярен, но много полезен език. Първо го научихме на български и след това започнахме да го "мъчим" с туземския. Азбуките вървяха паралелно, изобщо не го затрудняваха, нищо че щеше да ги учи в първи клас. Но не го и зорихме.
Научи българския, тръгна на детска градина и за месец-два започна да плещи туземския по-добре от нас - !!! Изкара си предучилищната, но заради разни обстоятелства решихме да се връщаме в БГ (грешка, естествено, но нямахме избор). За щастие в чужденеция бяха с година напред, така че повторихме предучилищната и в БГ. От тогава малкият е отличник (сега е втори клас), единственият недостатък е, че не иска и дума от чуждия език да обели и вече почти го е забравил.
Но не изпитвайте никаква носталгия към образованието в БГ! Било к'во било, сега е няк'во мазало. Ние сме в най-елитното училище у наше село. Имам чувството, че малкият забравя повече отколкото научава - все пак има две баби и майка учителки, но е по цял ден на училище и сърце не ни дава и в къщи да го тормозим.

Последна редакция: ср, 14 яну 2015, 00:23 от na_deteto_bashtata

# 335
 • Мнения: 180
Ние сме двама родители българи. Живеем в немско говореща страна.
Научих детето ми да срича на български на 4 и половина като използвах следния метод.
Не сме учили отделно буквите. Направих картончета с най-популярните срички: МА, МИ, НО, НИ, ЛИ, МО и така нататък. Показвах картончето и казвах сричката.
Детето постепенно запомни сричките на всяко картонче.
После показвах по 2 картончета едновременно и така се образуваше дума. Например: МА МА или МИ ЛА. Всичко това правихме обикновено 1-2 пъти седмично за по 30 минути, докато пътувахме във влака, за да отидем до града. Когато се научи да срича, даже не знаеше още всички букви. После взехме един български буквар и почнахме да се опитва да чете текстовете.
На 5 години започна да чете и на немски. Не съм разбрала, как и кога е научила немската азбука. Аз не съм и я показвала. Явно от детската градина.
Ходи и на българско училище. Там се научиха да пишат в предучилищната с печатни букви. Правеха и модели на думи - да открият и попълнят звукове в думи.
Сега в първи клас в немското училище е една от най-силните - отдавна чете, писането е детска играчка. Пише и много вярно на немски, именно защото се е научила да чува и открива звукове още от БГ училището. Нищо, че е друг езика.
В Бг училището сега пишат ръкописните букви. А в немското чак догодина почват с ръкописен шрифт. Така догодина там ще и много лесно.
Четенето и писането на български като първи език може да бъде само един голям ПЛЮС, както доказва нашият опит.
Не се притеснявайте, че може да се объркат децата. Това може да стане, но е само за кратко и за отделни букви. После нещата много бързо се излаждат.

# 336
 • Мнения: 1 798
  От скоро сме в Германия.Двама български родители.8 годишното ми детенце,чете на родния език.С голямо удоволствие....Накупихме елементарни книжки и на немски,но не ги поглежда...освен задължителното от Буквара. Питането ми е: в начална училищна възраст,на кой език избирате да четат децата?Да редувам??? newsm78

# 337
 • Мнения: 180
Ясно е, че детето избира да чете на езика, който му е по-близък, по-лесен. Нека си чете на български, колкото си иска. Нека обаче самичко то избере книжка на немски и започнете да четете заедно в началото. Като стигнете до много интересен момент, дай на детето само да прочете тази част. Не бива да се насилва да чете на немски, за да не намрази четенето на този език. Просто му трябва време, за да навлезе още в езика.

# 338
 • Мнения: 1
Това лято ще се състои първото по рода си, в България, образователно детско зелено училище "ЗНАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРЧЕ", за децата на българите в чужбина, в Приключенски парк и хотел „Незабравка”, с. Поповци, общ. Габрово. Вижте повече тук: http://www.park-nezabravka.com/1047105310401052-10631045-1057106 … 105610631045.html

# 339
 • Мнения: 290
Здравейте,
Историята ще я напиша на кратко.. Дойдох в Лондон преди няколко месеца и срещнах един румънец,влюбихме се,заживяхме заедно и по стечение на обстоятелства,живот,съдба,карма квото щете  Grinning аз забременях.. ИИИ едно нещо не ми излиза от главата.. естествено и за жалост първо дететео живо и здраво ще научи английски.. а после.. румънски-български- да-не-полезна-не.. моите и неговите родители не разбират английски.. представете си да не можеш да си говориш с внучето ти.. има доста време докато стигнем дотам.. амаа не ми излиза от главата това нещо.. според вас как е парвилно в тая обърквация  #Crazy newsm78 Joy  Hug

# 340
 • FRANCE
 • Мнения: 1 777
Ти говориш на Бг, таткото на румънски, англиския ще го научи  Mr. Green живо и здраво бебче

# 341
 • Мнения: 9
Огромни благодарности за темата и времето, в което споделяте опит. Бяхме останали без всякакви надежди.

# 342
 • Мнения: 683
Никой ли няма тук?

Моят син говори английски и български. Сега е в 1клас/год/ и започва във френско училище. Не може да пише и чете още на никакъв език, освен отделни думички на английски. Започнах да го уча да чете и пише на български, схвана сричкуването и добре върви за сега.

# 343
 • Мнения: 407
Моят е на 6, но ще започне 1 клас следващата година. При нас набледнахме на азбука, писане и четена на английски, понеже сме си в България и детето ходи на БГ градина, съответно там си ги учат. Притесняваше ме да не го затормозя прекалено да учи четене и писане на двата езика едновременно. Започна с четенето на 4. За момента се справя да чете прости книжки на английски с помощ. Българските букви ги показах чак като стана на 5,нямаше проблеми и бързо схвана сричкуването. На бг се чете мноо по-лесно, няма променливи звуци като в английския . От 4 годишен учи и немски, но без четене и писане. Гледам, че и при вас се струпват 3 езика по едно и също време. Как планираш да наваксваш с двата езика, които няма да учи в у-ще? Аз се чудя, как да не изостава с четене и писане нито с единият, нито другият език, но сега се налага да запчне дя учи е още един нов език, защото ни предстои заминаване в друга държава и искам да го улесня, когато отидем там и трябва да ходи и на училище, поне езика да му е познат.
Сега четем по-усилено на английски, български се чува навсякъде, разчитам, че и в училище ще ги понаучат (сега е предучилищна  там).

# 344
 • Мнения: 683
С английския не се занимавам изобщо. Сега той му е най-силен. Казаха ми, ме ще изостане с него, но ще го навакса в 4 клас, когато ще имат предмети и на английски. До тогава, основно на френски. Там пък нищо не мога да направя, защото не го говоря. Наблягам на българския. Вкъщи говорим само на български, но проблема ми е как да му обогатявам речника. Не иска да му чета книжки/ на никакъв език/  Поне не се дърпа много да се учи да чете и пише. Мисля, че това идеалната възраст за езици. Има смесване при нас, но защото не знае българската дума и ползва английска.
С децата в игрите, говорят ба английски, така че само с писането и четенето мисля, че ще изостане.
Няма да го затормозиш. Попиват като гъби, стига да е поднесено интересно

Последна редакция: нд, 25 сеп 2016, 20:32 от grumpy girl

Общи условия

Активация на акаунт