Смесен брак с турчин - как ви приемат?

• 52 135
  • 143
  •   1
Отговори
# 75
Аз нямам впечатление, че са лоши хора, че мразят българите и т.н. Не познавам критична маса от български турци, разбира се, просто винаги са ми се стрували мирни, чисти и работливи хора. Контактите ми с тях са били кратки - из Родопите на екскурзии и 
като студентка работих в едно кафене на Сан Стефано, те работиха на някакъв строеж наблизо - ами аз по-възпитани, чисти и тихи работници не съм виждала и досега. Храниха се при нас, българите мръсни и все с бирите, турците бяха чисти, ръцете измити, алкохол абсурд да се пие, никакви проблеми и простотии ...
Не че бих ги обвинила,ако са подозрителни и ни мразят,  минали са през голяма драма по време на възродителния процес, такива рани лесно не зарастват, а и кой знае какви легенди се разказват...

По темата за брака мисля, че това е двустранно тесногръдие.

# 76
Огън момиче, не разбирам защо ме нападаш. В поста си отговорих конкретно на Печовска, за високомерието и обидните реплики.
Разбирам болката ти, или поне се опитвам да я разбера. Това обаче не означава, че всичко и с всички протича по този начин.
Но на въпроса ти. Не, не съм женена за човек от друг етнос и с друга вяра, но когато  се влюбих, въобще не съм си задавала този въпрос.  Имам обаче приятелка женена за турчин. Ожениха се малко след нас, през 79-та. От 1984 живеят в Истанбул. И двамата са архитекти (тя не е Шехерезада). Никога не са имали проблеми нито религиозни, нито етнически. Затова казах, че всичко е въпрос на култура и начин на мислене. Злата свекърва и мнителната тъща са си едни и същи. Борбата с родителското неодобрение е еднакво трудна и не зависи от етнос и вяра.
И още нещо - доверчива е младостта, колкото си по-млад и по-влюбен, толкова си по-доверчив.
Само простотията е мнителна и крайна.

ПП: 10cent's  е казала точната дума - тесногръдие.

# 77
Не са лоши и не ни мразят. Просто смятат, че е редно да се женят в собствената си среда. Дори родителите да изберат момичето. А децата им са възпитани, че е редно да слушат родителите дори за това. И мен са ме посрещали изключителлно гостоприемно, но не така посрещнаха приятелката - българка на сина си.

# 78
Аз също мисля, че не е редно да се правят глобални изводи за нациите на базата от примери за тесногръдие. Разбира се, нормално е турските семейства да искат турски половинки за децата си както и българските. Става въпрос освен за религиозни убеждения така и за ценностни.  Каквото и да си говорим тука пада голяма свободия...  Много леконравни момичета има в България. Това ужасява турските семейства. Темата е много обширна, наистина, така че няма да задълбавам.
Съгласна съм с мнението на Дезерт принцес - брака с мюсюлманин предполага някои особености и неща, с които е длъжен човек да се съобразява.
 И все пак те не са много по-различни от нас. Тук също семейството на мъжа реагира остро, примерно, ако жената държи да запази моминското си име. Елементарен пример. Също и вие като свекърви на тяхно място предполагам бихте се подразнили ако кандидат снахата прекъсне родовата вековна верига с предаването на името или вярата и обичаите като сюнета и прочие...  Много е всеобхватна тази тема и много може да се напише. Като извод, обаче, и аз мога да твърдя, че всичко си е индивидуално.
В крайна сметка всеки държи на уважението и на взаимното уважение се крепи здравия брак.

# 79

Между другото, говорила съм с мои приятели турци, и от тях знам, че дъщеря туркиня я дават на българин много по-лесно и често.... но синовете турци да се женят за българки? - страшна война става в повечето случаи! Главно защото българките не се били пазили да са девствени до сватбата Simple Smile и родителите на момчето не давали развратни жени да влизат в чистото турско семейство; а за една туркиня дирекно се приема, че е девствена до брака. Което може  би наистина е така в огромен процент от случаите.

Аз пък съм чувала обратното, че дъщеря туркиня по трудно я дават на българин. Защото за тях вярата на децата е каквато е на бащата и един вид ако децата са деца на българин християнин и те ще бъдат такива и по този начин загубват бъдещи мюсюлмани newsm78 Може и да греша на мой приятел имаше гадже туркиня с която се разделиха именно поради това, че нейните родители бяха твърдо против. Имам и спомен , че баба Самие от Биг Брадър го каза , че българка за турчин по-може, но туркиня за българин Не може. Да ме поправи някой ако греша.
Обаче имаше и един филм "Моята голяма луда турска сватба" (отбелязвам филма е немски и няма нищо общо с "Моята голяма луда гръцка сватба")

# 80
  • Под липата
Някой беше писал, че за да бъде щастлив подобен смесен брак преди всичко е въпрос на толерантност и широка скроеност на характерите. Напълно съм съгласна. Когато човек е наясно със себе си, когато добре познава историята и естеството на религиите и не е хванат в капана на етнически, религиозни, национални окови и е наистина една съвременна интернационална личност от 21 век, не би трябвало и не би могъл да се интересува от подобни въпроси. Факт е, обаче, че обществото ни ( и не само нашето - балканско ) не е узряло, не е дораснало до такава висота. Това е дълъг процес на еволюция в отношенията, а ние сме още някъде в началото.
 Живяла съм сред турци. Съседи. Наистина са затворено общество. Трудно допускат не турци в живота си. Врата до врата сме живели с няколко семейства, но колкото и близки отношения да сме имали, по-близки отношенията са били м/у турските семейства. Лошо няма, де!
 Познавам и други турци - състуденти, колеги. Като всички млади хора сме се забавлявали заедно, правили сме простотии, те са се гаджосвали с българи, но факт - нито един от познатите ми не се ожени/омъжи за българин/ка. Моя колежка ( туркиня ) изживя много силна любов с българин. Разделиха се след като баща и лично дойде и я прибра едва ли не за ухото , макар тя да беше на 23 години жена. Много плака това момиче, месеци наред и накрая се омъжи ( по-скоро я омъжиха ) за един неин 4-ти или 5-ти братовчед.Има 5 годишен син, но всеки път като се видим пита за старата си любов.
 Мъжът ми има приятел, който беше женен за кратко за момиче от турски произход.Кратко , защото родителите на жената не искаха да я виждат, не и отговаряха по телефона и тя не издържа и го напусна, защото не устоя на натиска.
 Моя приятелка живя с турчин почти година. За нея връзката беше сериозна. Момичето е много ерудирано и широко скроено и за нея беше шок, когато мъжа с когото живееше и делеше всичко и каза, че се жени след две седмици и се надява, да останат повече от приятели, независимо от брака му. Не можа да му прости не друго, а това че я беше излъгал, че се е готвел за сватба с друга , а в същото време и е говорел за общото им бъдеще.  И друго не можа да му прости -  с него е избирала сватбеният му костюм. Казал и, че ще ходи на сватба, но е пропуснал да и сподели, че ще е неговата собствена и , че не тя ще е булката.
 Колкото за девствеността  на туркините, споделяли са ми, че родителите държат и едва ли не заклеват момичетата си да се пазят чисти преди брака. Много мои колежки устискаха до 2-3 курс , но  природата си казваше думата. После криеха от  родителите си...Казвали са ми, че искат да се омъжат за турци, но е много трудно сред морето от мъже да откриеш такъв, който хем е от твоята вяра, хем и да ти допада като визия и интелект.Така, че не им е лесно..., никак даже..

# 81
Искам да се включа, въпреки, че не знам какво точно да кажа ...
Туркиня съм, от български произход. Това, че турците са по-нетолерантни към брак с християнин (по-скоро българин) е вярно. И не само възродителният процес е виновен, религията също.   Confused Сякаш българите по-лесно го възприемат . Но това много зависи от това в колко голям град живееш. Хората живяли и израстнали в по-малък град го приемат много трудно, да не кажа, че изобщо не го приемат.  Важи и за българи, и за турци. Човекът, осмелил се да си избере любим от друг етнос, бива оплюван, заплашван. Събирания, обсъждания, физиономии като на погребение  Confused, опити да убедят "детето"  да се върне там, където му е мястото.  Confused А в същото време на роднините не им пречи и да злорадстват, докато се преструват на съпричастни към "мъката" на родителското тяло!  Confused

Девствеността - разбира се, че е важна. Поне за малкия град, от който съм, за родителите ми ... Удържах до почти 21 години, като от 19-годишна имах връзка. Искаше ми се, но не ми стискаше! Embarassed Индиректно ми беше казвано, че трябва да остана девствена до сватбата. Първия път се чувствах ужасно, даже 3-4 години след "случката". Вече не бях девствена, ами ако нашите разберяха ... Сега гледам по-трезво а този въпрос ...

От две години имам връзка с българин. Връзка, за която родителите ми не знаят. Връзка, която знам как ще опитат да прекратят, с натиск и скандали. Преди време минах през този кошмар. Не искам пак да се повтаря.
Ако избера любовта - ще изгубя родителите си завинаги! Ще се поболеят, ще посърнат, ще ги е срам да излязат навън, да се видят с познати ...  Confused
Ако избера тях, губя него - любовта, щастието, разбирането, живота ми  Cry

Може би това исках да споделя ... Кръв ми капе от сърцето ...  Confused

# 82
Още едно мнение  = Много съжалявам ... мога само да кажа Дай Боже да не се стига до там ... Защо хората не могат да разберат или отказват поне да опитат да прояват разбиране ...

# 83
"Още едно мнение", дано всичко да се подреди по най-добрият възможен начин. Не съм сигурна дали съществува
"правилен избор" в твоя случай. Жал ми е, че и в днешно време същесвтвуват толкова безмислени предразъдаци. Според мен хората трябва да се делят според добрите или лошите им дела, а не според държавата в която са родени или религията им. Особено за последното - не е ли по-важно дали човек е вярващ и богобоязлив повече, отколкото дали е мюсюлманин или християнин.
И тъй като не знам какъв съвет мога да ти дам или как да те подкрепя, мога само да се надявам родителите ти да приемат вашата любов или поне да не се опитват на всяка цена да ви разделят! Praynig

# 84
Трябва хората да се делят според религия и раса.  За това не сме създадени еднакви или на едно и също място.  Аз не съм съгласна с такава връзка, но факта остава, че това е твоят живот и ти правиш решенията си.  Така също ти си единствената която може да каже защо щом като връзката не те притеснява си пуснала тази тема.
И това, че Турците или Арабите (все там) не ни мразели... оффф да бе.  Какво си правим илюзии.  Расисти има на всякъде, както и националисти.
Аз лично не знам каква любов може да ти даде мюсюлманин... познавам много и това е моята преценка.
Ако теб не те притеснява, забулвай си се и си живей с Турчина.

# 85
И защо трябва да се делят по религия и раса, Албена13? Защо мюсюлманин не може да й даде любов?
Обясни, моля.

# 86
Един път ми изтриха постовеTe в TR ни тема ...за това сега ще бъда кратка :

# 87
И защо трябва да се делят по религия и раса, Албена13? Защо мюсюлманин не може да й даде любов?
Обясни, моля.
Не си съгласна с моето мнение?  Защо?

# 88
Албена13, къде прочете, че не съм съгласна? Помолих те за разяснение.
Защо мислиш нещата, които декларираш с 'трябва". Ако отговориш - ще ми е интересно.
Ако не - няма да те питам повече;))

# 89
10cent's Преценката ми се дължи на многогодишен живот в смесен и цветен свят.  Тази тема е много дълга за обсъждане.  На авторката мога да дам само мнение както тя е поискала.  Не желая да разисквам неща от които ще стане спор в темата.

bz Coexist не е винаги възможно.

Общи условия

Активация на акаунт