Вече се отчаях в търсенето на работа

• 142 885
  • 1 837
  •   1
Отговори
# 1 545
Връщам се от трудовата борса за ежемесечното "разписване". Предлагат ми 2 места, като и двете не са подходящи. За едното искат шофьорска книжа ( нямам и съм го писала), за другото- перфектен английски или поне завършила английска гимназия ( имам познания, но не перфектно знаене на езика). Защо изобщо ги споменават? Квалификацията, уменията ми са подробно описани и вкарани в данните ми. Че ми се и кара, че не знам добре езика, да съм изкарала курс  Shocked То, аз ако имах пари-не курс, ами второ образование ще изкарам..Май само отчитат дейност.  Sad
А казват ли нещо за размера на заплатата?  Thinking

# 1 546
  • Belgium
Tristania конкретно фирмите, които съм споменала не пускат фиктивни обяви.

За това попитах за такива, които са стабилни, но не пускат обяви, от чисто любопитство.

Признавам, че не знам какво е положението с обявите извън София.

# 1 547
..../доста млада г-ца/но явно имаща достатъчно други качества за да е шеф Mr. Green/
Боже , боже... Задължително ли е като е млада да има други качества за да е шеф  Mr. Green Mr. Green Mr. Green. Аз станах финансов мениджър на заветните 24 години в добра компания. Единствените ми други качества, които ме отличаваха от останалите беше резултата на IQ теста  Joy Joy Joy.
Дилянка, теорията ти е абсолютно грешна. Ако човек търси например главен счетоводител ти и твоето обкръжение от 50 човека колко подходящи хора за тази позиция познавате? А колко от подходящите хора, които познавате биха искали днес да си сменят работата? А колко от тези, които са  подходящи, искат да си сменят работата биха се сработили с колектива? А колко от тези, които са подходящи, искат да си сменят работата и биха се сработили с колектива ще ги устрои заплатата и другите условия?
Значи по тази логика всички фирми, пускущи обяви са някакви полузападащи, долнопробни местенца, в които работят някакви хора, които не биха препоръчали фирмата, в която работят на познатите си, но едновременно с това са толкова изпаднали, че работят там и не отиват на друго място newsm78. Много интересно - трябва да се замисля  newsm78.

# 1 548
Дилянка, дай пример за стабилни фирми, които никога не пускат обяви?  Thinking

Защото по твоята логика фирми като HP и МТел не са стабилни, защото пускат обяви или служителите им нямат достатъчно познати.
Това,че пускат обяви не значи нищо  Laughing Определено смятам,че по-голямата част са фиктивни. Naughty Примери много мога да дам,но защо да ви убеждавам  Tired? По-добре да има и оптимистично настроени хора  Simple Smile

Специално за Мтел не мисля, че са фиктивни. Но според мен най-често това са обяви за продавач-консултанти в офисите (те са точно такива както и да са ги нарекли в обявите). А това не е китка работа. Ежемесечно гонкане "Защо няма активации?; Защо няма продажби на този или онзи промоционален (уж Wink) пакет или нова абонаментна програма".

Знам добре това, защото доста години моят изкара пък в Глобул, а се знае, че нещата са сходни. Да, не е идеално лошата работа и си имат допълнително здравно осигуряване, разни други като купони за храна, бензин и т.н. Но въпреки всичко на хората много скоро им втръсва да им търсят отговорност за неща, които не зависят от тях и заплатата им да е обвързана съответно също с нещо, което не е зависещо от усилията им. И напускат ако им излезне нещо по-добро.

Но за всички останали позиции в Мтел текучество много рядко има. Говоря за администрацията в София например. Текучеството е долу сред консултант-продавачите и тези обяви са си реални. Peace

Но пък на Лу мога да ú кажа пример за стабилни, но непускащи обяви. Просто не е за форума тука да се говори с имена.

# 1 549
Естествено е да има текучество на персонал без ръководни функции и съответно този с такива да е почти непоклатим. )))

Но и не разбирам защо да не си говорим с имена, тук никой, на никого не прави реклама. )

# 1 550
  • Belgium
Стефка, не си права.

Хич не обичам обощенията и за това говоря само за фирми, за които имам информация.

Само с едно търсене в сайта на МТел (без Jobs и т.н. сйатове) излизат три обяви:

МЛАДШИ МЕНИДЖЪР КАМПАНИИ     
Дирекция CRM    

HEAD OF NETWORK DEVELOPMENT SECTOR    
Core Network Planning and Development Department    

ПРОДУКТОВ МЕНИДЖЪР    
Маркетинг

И нито една не е за продавач-консултант.

Ето и линк:  http://www.mtel.bg/mobiltel/about/jobs.php

И това не са фиктивни обяви. Друг е въпросът кой може да го работи това и кой не.

Ако не искаш тук, пиши ми ЛС с тези, които не пускат обяви

# 1 551
тук никой, на никого не прави реклама. )

Ако се разбира като "не пускат обяви, защото са стабилни и рядко някой да напусне". Но аз го разбрах, че в смисъл някои фирми не пускат, защото предпочитат да намерят по друг начин. Извинявам се, явно аз не съм разбрала добре. Peace

# 1 552
Стефка, не си права.

ЛУ, аз не твърдя, че са им фиктивни, напротив. Между другото не знам какво точно понякога се крие зад гръмките названия на някои позиции. Защото отделите, които обслужват корпоративните клиенти се водят нещо съвсем друго, но гонката в края на месеца и към тях е същата. "Защо няма?"

# 1 553
Лу, то не толкова, че обявите са фиктивни....сигурно са си реални, но дали реално ще поканят някого на интервю от кандидатствалите за работата?
Дори и да го поканят, в 99% от случаите вече си имат готов човек.
Канили са ме на интервю от много сериозна организация само за да отбият номер. И това ми беше казано почти директно. Тогава попитах, а защо изобщо ми губят времето, щом нямат намерение да наемат някого....отговорът беше....амииии, нали и ние трябва да вършим някаква работа и да провеждаме интервюта.

# 1 554
Лу, то не толкова, че обявите са фиктивни....сигурно са си реални, но дали реално ще поканят някого на интервю от кандидатствалите за работата?
Дори и да го поканят, в 99% от случаите вече си имат готов човек.
Канили са ме на интервю от много сериозна организация само за да отбият номер. И това ми беше казано почти директно. Тогава попитах, а защо изобщо ми губят времето, щом нямат намерение да наемат някого....отговорът беше....амииии, нали и ние трябва да вършим някаква работа и да провеждаме интервюта.
Ужас  Shocked

# 1 555
  • Belgium
Олеле, Мирама, това е много кофти   Confused

Моят опит е следният - в МТел по обява (без връзки) са назначили 2ма мои близки приятели.

И аз пиша от тази гледна точка. Очевидно обаче има всякакви случаи   ooooh!

# 1 556
Лу, това е чудесно за твоите приятели, браво на тях. )

Но наистина има потресаващи случаи. )))

А за другият феномен всички знаем, организации искат минимум 1-3-5г стаж. В същият момент ти завършваш Х специалност, подходяща за дадена организация и работа. Кандидатстваш за място, дори те канят на интервю (въпреки, че си без опит). Но ти заявяват, че тъй като нямаш нужният опит, колкото и да им се иска, не могат да те наемат. ))))))
В същото време обаче....наемат човек, който дори още не е завършил висшето си образование. )
Става въпрос за банка. )(съвсем реален случай).

# 1 557
Няма фирма, която да си позволи разхищение на ресурс (обяви, работно време на човек, провеждащ интервютата) ако не смята да наеме човек по тази обява. Никой не е задължен да пуска обяви (това беше в комунизма) и ако го прави, значи му трябват тези кадри.
Ако една фирма има кастинг отдел (HR, подбор на персонала или както искате го наречете), то работното време на този човек/тези хора може да бъде уплътнено по много по-добри начини като например да се работи върху мотивацията на персонала, върху изграждането на екип (тим билдингите не е задължително да са извън града и да струват пари на фирмата - може да са 10 минутни срещи между двама члена на екипа или пък каквато и да е друга форма).
Има фирми, които пишат изисквания за образование, опит и езици например, които не са задължителни за определената позиция само и само да отсеят най-неуверените си кандидати. Всички, които се чувстват спокойни, че ще се справят със задачите и отговорностите на дадената позиция ще си пуснат СВ-то независимо дали са със стаж или пък не.
Назначаването на хора без стаж се практикува от много организации, за да назначат кадри без грешно научени навици от други фирми. Това обикновенно са кредитни институции (не визирам банки), както и различни кол центрове, които държат да те научат как се работи при тях, а не да им се обяснява - Ами като работих там и там, нещата бяха такива и такива. Не на последно място хората без опит струват по-малко.
Назначаването на човек без опит е често срещано по предната причина, а оправданието, че вас не са ви взели заради липсата на достатъчно опит е обикновенно добър начин да ви отсвирят заради други неща, които ги притесняват, но не е удобно да ги споделят с вас - малкото ви дете (и страха, че заради него ще отсъствате често), крехката ви възраст (предполагаща желание за семеен живот и раждане на деца), семейното ви положение (ако сте омъжена и нямате деца се предполага, че скоро ще имате, ако сте разведена се предполага, че имате повече отговорности спрямо децата си, защото няма с кого да ги делите и т.н.), външният ви вид (прекалено сте красива и ще разсейвате колегите си или пък сте прекалено грозна за да работите като секретарка или офис мениджър), характерът ви (прекалено сте дръпната за да се впишенте в екипа, или пък сте прекалено тиха и ще ви смачкат)... И така до сто и едно и обратно. Просто извинението, че нямате необходимият стаж, или че не знаете на необходимото ниво еди какъв си език са оправданията, че са забелязали у вас нещо, което ги притеснява. Фактът, че сте прекалено квалифицирана например е достатъчен, че въобще да не ви викнат на интервю. Никой не иска бивш фнансов мениджър да работи при него като редови счетоводител например. то е ясно, че човекът е притиснат от обстоятелствата и му трябват пари, но в момента, в които получи по-добра оферта ще си ръгне на минутата.... примери много, но не съм съгласна, че всимки позиции с хубави заплати са предварителна назначени хора и фиктивни обяви, пуснати, че да си намират ейч ар-ите занимавка...

# 1 558
..../доста млада г-ца/но явно имаща достатъчно други качества за да е шеф Mr. Green/
Боже , боже... Задължително ли е като е млада да има други качества за да е шеф  Mr. Green Mr. Green Mr. Green. Аз станах финансов мениджър на заветните 24 години в добра компания. Единствените ми други качества, които ме отличаваха от останалите беше резултата на IQ теста  Joy Joy Joy.
Герчо,явно не си видяла предишните ми постинги относно репликата на въпросната г-ца......която явно се чустваше достатъчно далеч от "преклонните" 35години/които от сегашната ми гледна точка са една съвсем нормална възраст,на която човек ако не друго поне вече знае какво и как иска и може да работи доста по-мотивирано/...и определено съм съгласна с написаното от теб в последния ти пост,но честно,предпочитам откровенността/но не грубата и обиждаща такава/,за да съм наясно какво и защо не ми е достигало,за да мога при следващото си кандидатстване да го избегна.Както и предпочитам обявите да са достатъчно изчерпателни/пък макар с изброени излишни за длъжността изисквания/,за да мога да преценя обективно дали ставам или не-защото поне за Пловдив напоследък се въртят едни и същи обяви/следя ги повече от година и няма начин да не го забележа/ или се появяват анонимни,с три реда от които дори не можеш да придобиеш изобщо представа за какво става въпрос...единственото ясно е,че искат снимка и СВ.

# 1 559
А най-култовото е, че в обяви от анонимна фирма с неупоменат предмет на дейност и неточно зададено описание на длъжността, искат и мотивационно писмо. Какво за Бога мотивационно писмо да им напиша като не е ясно за какво става дума?

Общи условия

Активация на акаунт