Машина за хляб - 16 част

• 97 564
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 870
  • с/у ОколоМръсТното
защо аджиба като има мая ви трябва и още един набухвател като содата.

за застраховка. Поне аз познавам много хора, които го правят. Но ако се прекали със содата си мирише, да.
TheNMaster - не се отчайвай  Hug. Случва се и да хвърлиш... я килце, я заготовка  Joy

# 871
  • София
...
Аз съм още новичка с машината и експериментирам с рецептите от първа страница....

Иначе загасих содата в киселото мляко....Шупна....

Оф.....И аз се зачудих защо трябва и сода да има ,след като има мая...Ама....още не се отпускам да правя свободни съчинения...

Дядо хаджия може ли да ми напишеш рецептата по която ТИ правиш хляб?  Blush  Praynig

Аз по рецепти нямам навик да правя нищо и това ми е дефекта. Иначе си правя нормален хляб но вместо вода слагам айрян. И изобщо винаги съм импровизирал и нямам точни рецепти.

# 872
  • София
Ще пробвам и с айрян, че винаги се намира в къщи Laughing мерси за идеята. В обикновеният хляб слагам вода+заквасена сметана, замествам захарта с мед...става чуден хляб Hug

# 873
А, кому е нужна содата, като има мая? - ей това е въпросът на който още никой не ми е дал смислен отговор, чакам вече 2 години!  Simple Smile

# 874
А, кому е нужна содата, като има мая? - ей това е въпросът на който още никой не ми е дал смислен отговор, чакам вече 2 години!  Simple Smile
Пина  Hug
Не знам и аз защо....Просто изпълнявах точно рецептата....От книжката към машината хич не ми допадат рецептите  Thinking И затова преписвам от линка на първа страница...Ама тази направо изби рибата  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Случва се и да хвърлиш... я килце, я заготовка  Joy
Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy Joy Joy Joy

Добре де....ще пробвам и аз с айрян....С прясно мляко не ми хареса ,да видим с айрян как ще е...Дядо хаджия - благодаря ти все пак Wink

# 875
  • Сливен

Относно содато за хляб, която се слага в тестото с мая съм чувала, че спомагала за по - доброто изпичане на изделието. Аз като, че ли не намирам разлика, но когато си я има в дадена рецепта си я слагам - пък може и да помага наистина. Laughing

# 876
TheNMaster, може ли да ми пуснеш рецептата си за содена питка? Отдавна си търся сносна рецепта, а като казваш, че твойта е хубава, вярвам ти. Може и на лични.

# 877

Относно содато за хляб, която се слага в тестото с мая съм чувала, че спомагала за по - доброто изпичане на изделието. Аз като, че ли не намирам разлика, но когато си я има в дадена рецепта си я слагам - пък може и да помага наистина. Laughing
Не го приемам!  Simple Smile
Продължавам да чакам. Ако някой ще се пробва, моля сериозно да се обоснове.  Simple Smile

# 878
Не го приемам!  Simple Smile
Продължавам да чакам. Ако някой ще се пробва, моля сериозно да се обоснове.  Simple Smile
Ако имаш гости и искаш да хапват по-малко хляб,слагаш и сода освен маята...Така хляба придобива гаден вкус и гостите не пипват хляба....В резултат на това го хвърляш  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 879
А, това и с цел отслабване е подходящо  Mr. Green  Може да ядеш хляб на корем, ама с гаден вкус  Mr. Green

# 880
  • София
Значи то по принцип битува една теория, че видите ли хлебната сода била съдействала за по-доброто активиране на маята, в което аз много не съм уверен имайки предвид, че на маята и трябва кисела среда, пък тя содата нали си е чиста алкална.

Инак основния недостатък на содата е, че тя трудно се разтваря, та от там понякога се получава и лошия привкус. И затова винаги се работи с киселина (в случая кисело мляко). Инак си знаете нали бакпулвера също е сода ама с лимонтозу (киселина) и е по удобната форма за нуждите когато ще се прави нещо със сода.

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 19:46 от дядо хаджия

# 881
За този мит не бях чувала. Доста теории има по върпоса...  Според мен сода е допустимо да се доабви в тесто с мая, само ако е много тежко - по- тежко от козуначено.

# 882
  • Разград
За този мит не бях чувала. Доста теории има по върпоса...  Според мен сода е допустимо да се доабви в тесто с мая, само ако е много тежко - по- тежко от козуначено.

А тогава каква роля поема? newsm78

# 883
Ами набухвател. Ако тестото е с огромно количество захари и мазнини маята не смогва. Подпомага се с химичен набухвател.
Аз никога не съм правила такова тесто, има някакви, между кекс и хляб - с консистенция на хляб, но сладко като кекс и така. Чела съм го, учила съм го, но никога не съм правила такова тесто.

# 884
Ей сега даже, се вдъхнових и видях една рецепта (професионална) за тесто с мая и сода. Ще я напиша, за да се види в какви количества са захарите и мазнините, за да се налага 2-3 вида набухвател.
Медени бисквити
брашно - 1,2кг
пудра захар - 500гр
кристална захар - 600гр
мая - 20гр
растително масло - 100мл
гликоза - 270гр
пчелен мед - 300гр
сода бикарбонат - 10гр
амонячна сода - 15гр
канела - 1бр
карамфил - 1бр