3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 187
  • 320
  •   1
Отговори
# 60
Джуличка по-полека с квалификациите, моля те..................   А квалификациите да си ги пазими за друг път.........  Peace

С коя думичка точно квалифицирах някого???

# 61
Помолих ли да не изпадаме в полемики или съм пропуснала да го напиша  newsm78 ?

Цитат
Ама мислете с главите си, моля ви...
Поне понякога...
Не се правете на много начетени

Явно ние не мислим с главите си само се правим на начетени, с други думи сме тъпи патици с претенции за интересност, което в ниакакъв случай не е квалификация....

# 62
Опа, раzбира се, скандала готов  Whistling ..
Иначе аz съм на принципа, ако е въzможно, с нищо в тоя живот да не се прекалява. Иначе всеки си носи глава на раменете и вярва(или не вярва) в каквото си иска. Никой насила не може да бъде убеден в каквото и да било. Не каzвам, че мисля, че УЗ вреди, не zная такова нещо. Знам само, че историята помни много случаи на раzни неща, примерно медикаменти, чието вредно въzдействие се докаzва чак след години, когато е минало нужното време, zа да се проявят страничните ефекти (не дай Боже). Тъй че нито вярвам, нито отричам. Не смея. Просто.. нека не прекаляваме  Peace
Но, Clairette, ти не се връzвай.. Спори се zа спорта тука, zнаеш сигурно   Wink ? А и да се стараеш, никой вероятно няма да те отраzи. То е като да се опиташ да раzбиеш бетонна стена с глва.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 01:42 от Сова

# 63
Оооо, ако ще изсмукваме фантасмагории от контекста, няма да се разберем...
Казала съм точно това, което мисля, без да квалифицирам никой...
Твой проблем, ако се чувстваш така, но аз не съм го написала, нито мислила...
Ужасно глупаво е да се довериш на някой си д-р Неизвестен, вместо на този, който може да те познава от дете и да ти казва точно обратното на това, което онзи кандидат за Нобелова награда е "открил"...
Но, както и други мами казаха - всеки си има глава на раменете - оправяйте се...
Имам три живи и здрави деца, както и много приятелки със живи и здрави деца, гледани по много пъти на ехограф...
И то без излишните 3, 4, 5 или не знам си колко Д...
Ама то така е - хем лигавщини, хем пък се сещаме, че е вредно...
Няма угодия, ей...
Хайде лека ви нощ...
Пак казвам - за мен подобни твърдения са пълна глупост...
Да не говорим какъв кошмар би било за майката да носи 9 месеца детенце, да го роди, и да се окаже, че то не може да живее, защото има някакъв дефект, несъвместим с живота...
Който, разбира се не е видян, защото майката не е искала "амниотичната течност да се затопля" и "в нея да се образуват мехурчета"....
Да не дава Господ, ама вие ми кажете какво бихте отговорили на тази жена?
Или може би ще й копнете нещо от някой си?
Лека нощ и да пази Господ от такива неща...  Praynig Praynig Praynig
Всичко друго са празни приказки...

# 64
Говорим си на различни езици, но това едва ли има значение  Peace . На мен ми е все тая в общи линии, ако искат и всяка седмица да ходят на ехограф майките-щом така разбират бременността нека го направят. Всеки си взима решенията и си носи отговорността за тях. А относно уврежданията какво да ти кажа....позицията ни по въпроса няма никаква допирна точка, затова няма и да коментирам  Peace . Всеки да си преценява за себе си  Peace

# 65
Все пак точно тоzи пример с уврежданията не беше особено подходящ май.. Защото много сериоzни увреждания, zа жалост, не се виждат на УЗ. Наистина ако се виждаше всичко, щеше да е прекрасно.. Но не е така. И все пак, не правим всички наред амниоцентеzа, нали? Защото тя определено е по_сигурена от УЗ прегледа..
Господ да паzи родените и неродените дечица.

# 66
Ама я дай нещо по-сериозно, искам да прочета научно изследване, публикувано в научно списание, а не на някакъв си сайт и цитирани някакви доктори!

Против съм непрекъснатото ходене на УЗ по време на бременност също така. Всичко прекалено вреди.
Виж, сама си противоречиш. Първо осмиваш поместените ненаучни линкове, после проявяваш съмнението, че и УЗ е от нещата, които, ако са в повече вредят.
Не съм специалист в областта, не мога да анализирам научни изследвания и съответно не съм и търсила. Все пак е инфо, пуснато от друг човек във форума (лично за мен достатъчно уважаван, за да си направя труда най-малкото да прочета инфото). А ти защо не пуснеш инфо (научна статия) за това, че УЗ е безвреден. Или смяташ, че се подразбира. Единственото, което се подразбира е, че не е невъзможен негативния ефект, щом става въпрос за преминаване на нещо през бременния корем! За мен наличието на подобно инфо е напълно достатъчно да обърна внимание. Обръщам внимание на такива неща, защото могат да се избегнат, не за друго. Разбирам да е нещо от ежедневието, което ни трови и просто нямаме избор, но в случая не е така. Да не се възгордееш, че сега тук всички те цитираме и "нападаме" (разбирай убеждаваме), но постовете ти са олицетворение на мнението на хората, които въобще не искат сякаш да чуят, може би, за да не си нарушават спокойствието, но тъй като не могат да имат контрол над притеснението си (ако щеш и подсъзнателно), все пак влизат в теми като тази.
Тази тема не трябва да се възприема като някакво безпочвено "наклеветяване" на ехографите по принцип. Рискът трябва винаги да е премерен. Просто трябва винаги преди да направим едно такова изследване да се замислим в действителност имаме ли нужда от него. На мен, разбира се, ми е лесно да говоря от сегашна гледна точка. Не отричам страхът, който обхваща бъдещите мами и ехографът се явава като възможност да "погледнат" дали всичко е наред. Сякаш, ако не е наред може да се направи нещо (освен, разбира се, решение за аборт при наличие на увреден плод, но за това има и други изследвания).
Не ми се искаш да пиша това, но ще го направя все пак: Моя приятелка, ветеринарен лекар, със собствен ехограф в кабинета си, с който прави изследвания на животните, беше бременна и често се гледаше сама. Когато отиде на фетална морфология (към 20г.с. или малко по-късно, ако не се лъжа), се оказа, че плодът е мъртъв, с многократно усукана пъпна връв, но тя не е имала никакви симптоми. По-горе някой обърна внимание на увеличаването вероятността това да се случи при такива прегледи! Затова реших да споделя това и се надявам, ако тя прочете това, да ми прости, защото го правя единствено с цел да предоставя инфо, която всеки да прецени дали да вземе под внимание.

# 67
Джуличка, очевидно не става въпрос на всяка цена и във всеки един случай (дете) за най-голямата крайност като ефект. Но такива изследвания и статистики са факт:
Цитат
During the 1990s, a number of studies hinted that ultrasound scanning affected unborn babies. Research has suggested that subtle brain damage can cause people who ought genetically to be right-handed to become left-handed. In addition, these people face a higher risk of conditions ranging from learning difficulties to epilepsy.
"През 90-те голям брой изследвания допускат, че УЗИ може да оказват влияние върху бъдещите бебета. Едно от тях предполага, че "subtle" (има много значения, вие си изберете!) мозъчно  увреждане може да доведе до левичарство у такива, на които им е генетично заложено да са десняци. Нещо повече, същите са изложени на по-голям риск от заболявания, вариращи от трудности в училище (схващане, запаметяване и т.н.) до епилепсия."
Цитат
According to the Swedish researchers, the human brain undergoes critical development until relatively late in pregnancy, making it vulnerable to damage. In addition, the male brain is especially at risk, as it continues to develop later than the female brain.
"Според шведските изследователи човешкият мозък претърпява критично развитие до сравнително късен етап през бременността, което го прави уязвим към увреждане. Освен това, мозъкът при мъжкия плод е изложен на по-голям риск, тъй като продължава да се развива до по-късно, отколкото женския."

В същата статия се дава статистика и за това, че сред преждевременно родените бебета се срещат 5 пъти повече левичари, отколкото сред доносените, а точно преждевременното раждане и по-ниското тегло се свързват с УЗ. За тях, разбира се, може да има и други различни причини, но не и чак толкова много, че човек да не се опита да ги преодолее!  Wink

Всеки си преценя, разбира се, дали да обръща внимание на такива научни изследвания, статистики и т.н., но "предупреждението" им е по-скоро е, че докато не се доизяснят УЗИ, със същите трябва да се внимава. Може и да греша, но мисля, че в науката такива неща винаги се потвърждават рано или късно.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 02:57 от desi_sunshine

# 68
Да не би да е първата която ще ходи на 3Д.Хиляди жени са ходили и са родили здрави бебчета.

# 69

"В същата статия се дава статистика и за това, че сред преждевременно родените бебета се срещат 5 пъти повече левичари, отколкото сред доносените, а точно преждевременното раждане и по-ниското тегло се свързват с УЗ. За тях, разбира се, може да има и други различни причини, но не и чак толкова много, че човек да не се опита да ги преодолее! "
 Аз пък съм чувала друга теория за левичарите-че в началото на бременността са се образували два зародиша,от които единият загива твърде рано и майката не разбира за това.Според тази теза всички левичари са имали близнак в ембрионалното си развитие... Rolling Eyes

# 70
  • Варна
Не искам да засегна никого, но искам да уточня следното - ако в 20та седмица видят увреждане на плода на ехограф, начинът той да бъде абортиран си е истинско предизвикано раждане. Бебето не изчезва магически от матката. Рита си до последно, после се ражда и умира поради незрялост. Майка му съзнателно го обрича на смърт. Така че болката и мъката й са същите, както ако го е родила в края на деветия месец, просто й се спестяват 4 месеца мечти и надежди.

УЗ не е терапевтично средство и няма нужда да се прави прекалено често.

Ако температурата наистина се повишава, колкото по-дълго се гледа, толкова по-дълго бебето се подгрява. А знаете как се чувстват децата ви, когато имат температура и все гледате да я свалите, нали'? Хем обикновено повишават температурата си с 1-3 градуса.

Все се каня да накарам гинеколожката ми да облъчваме няколко минути бутилка с вода, да видя вярно ли е това за затоплянето.

Непрекъснато излизат нови изследвания, които показват, че децата чуват в утробата, нали затова препоръчват да им се пеят песнички и да им се пуска музика, защо тогава да не могат да чуят силен шум, предизвикан от ултразвукови трептения във водна среда? И на никого ли не му е дошло наум да си пъхне главата в кофа с вода и да я облъчи с ултразвук?

Статия на английски: http://www.midwiferytoday.com/articles/ultrasoundwagner.asp?q=ultrasound

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 10:55 от Lilibon

# 71
Не съм специалист в областта, не мога да анализирам научни изследвания и съответно не съм и търсила. Все пак е инфо, пуснато от друг човек във форума (лично за мен достатъчно уважаван, за да си направя труда най-малкото да прочета инфото).

БЕЗ коментар!!! Crazy Crazy Crazy Crazy

Предполага се, че ултразвукът затопля амнотичната течност и се образуват балончета (нали не очакваш да го устеиш?)...до какво води и на какво пречи това, е обяснено по-нагоре.
Предполага се, че вреди - кой го казва това?

Важното е не какво се казва, а КОЙ го казва. Simple Smile

Ама вижте сега, защо изобщо има такав спор? Който не иска, да не ходи на такова ужасно, лошо, нещо! В крайна сметка в миналото като не е имало такива неща, какво .... бебета са се раждали очевидно, нали?!?
Който не иска да се възползва от тези достижения на човешкия ум, да не го прави! Добре, че повечето хора не мислят така, защото иначе щяхме още да ровичкаме коренчета пред пещерите.

# 72
Ако приятелката ти иска да отиде на 3Д само заради пола на бебето, наистина няма смисъл. Но ако има друга причина, трябва да отиде. Ехографът не е рентген, той не облъчва. И съответно не вреди. А и прегледът не протича часове наред, а само няколко минути, при това веднъж или два пъти за цялата бременност.
По същата логика и рентгенът вреди, но милиони хора си правят рентгенови снимки /и оцеляват след това/. Облъчването продължава секунди и организмът е абсолютно в състояние да неутрализира вредата за кратко време.
Трайни поражения може да има, ако часове или дни наред продължи това въздействие.

# 73
...
В същата статия се дава статистика и за това, че сред преждевременно родените бебета се срещат 5 пъти повече левичари, отколкото сред доносените, а точно преждевременното раждане и по-ниското тегло се свързват с УЗ ...

Детето ми е гледано през 2 седмици, защото бременността ми се водеше Патологична и се налагаше.
Роди се доносено (3.600 кг., 52 см.), 3 дни след термина.
Левичар е Mr. Green

Интересно ми е в тази статистика дали се взима предвид наследствеността?

# 74
Явно имаш нужда от още разяснения, че да не изкрейзиш съвсем  hahaha   Crazy   Споко, ще ти отделя време:

Не съм специалист в областта, не мога да анализирам научни изследвания и съответно не съм и търсила.
Горното изречение е отговор на запитването ти за първични научни източници. Е, мила, нямам такива. Както няма и първични източници за изолирането на какъвто и да е вирус!!! (междудругото) Нали знаеш, че за наличието на даден вирус в кръвта се гледат антителата, а те може да съвпадат с/у повече от 1 вирус.

Все пак е инфо, пуснато от друг човек във форума (лично за мен достатъчно уважаван, за да си направя труда най-малкото да прочета инфото).
Това пък изречение се отнася за 3-те линка, които пуснах тук, но всъщност съм ги копирала от друга тема от поста на Christian.

Моят цитат е отговор на твоя пост, така че е погрешно и подвеждащо да ме цитираш изолирано от поста ти, който го е предизвикал. Освен това, друг път като цитираш, първо добре вникни в написаното! Ще сметна, че си го направила, без да искаш, защото да се цитира така е подло и жалко. Вместо това, можеш да пуснеш и ти някое линкче все пак, което поне мъничко да доказва, че УЗ е напълно безвреден. И ако обичаш, от първичен източник  Naughty, не като моите линкове.  Mr. Green

Който не иска да се възползва от тези достижения на човешкия ум, да не го прави!

Той и рентгенът е достижение от същата висота и на същия асоциативен/подобен на УЗ принцип. Нали не се възползваш твърде често от този лукс? Щото така както се пениш, че някой си е позволил да изтъкне съмнения относно безопасността на УЗ, какво друго да си мислим?

Надявам се, че не се сърдиш!  Hug  Целта ми е темата да има друго внушение - просто да не се предоверяваме. Кажи ми, (и към другите също се обръщам) как да не ме е яд, като нашите лекари (то не, че в чужбина са по-различни, но сякаш малко повече от тях са в час с нови открития и изследвания) или не дават никаква инфо или е погрешна. Аз от нетърпение малко след закъснението на цикъла ми отидох на УЗИ за потвърждение на бременност и какво, мислиш, стана. Казва ми, гинеколожката ми, че имам яйце, но още е рано да се чуе сърце. Каза ми да отида след цели 2 седмици - тогава вече ще се види дали не е само кухо яйце или наистина има бременност. Според теб защо тогава ме прегледа на УЗ, след като знаеше, че на този етап нейният апарат не може да даде инфо (казах и точния цикъл и точното закъснение!) - ами да си вземе паричките. Така стоят нещата - всичко опира до пари, на никой не му пука за здравето ни. Само на себе си трябва човек да разчита - да се информира на време. Затова е и тази тема - да информира. Но и от дискусиите с хора с ответно мнение има полза, само да са ползотворни, вместо борба на всяка цена кой да е прав, без значение какво "ръси" в темата.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 15:14 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт