3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 174
  • 320
  •   1
Отговори
# 45
видеозон – Апарат за ултразвуково изследване, което представлява преминаване на високочестотни звукови вълни през матката.

Което казах и аз, преди около 10-15 публикации, но не сметнах за необходимо да го разяснявам подробно...

# 46
УЗ - ултра звук.
Апаратът излъчва звукови вълни, които бебето чува и какво преживява в тези моменти само то си знае. Обикновено се върти усилено и е възможно точно тогава пъпната връв да се усуква около вратлето.

Не само в Бг има 2 УЗИ и в Европата е така, там не пестят от държавни пари...
Пък и в крайна сметка всяко нещо, с което се прекалява е вредно! Напълно излишно е да се ходи да те гледат всеки месец. Най-доброто време е около 18-22 седмица да се направи УЗИ (на фетална морфология) и към края на бременността също. Разбира се, ако има проблеми през бременноста и единственият възможен вариант е УЗИ - ок, но при нормални неща е напълно излишно!

# 47
УЗ - ултра звук.
Апаратът излъчва звукови вълни, които бебето чува и какво преживява в тези моменти само то си знае. Обикновено се върти усилено и е възможно точно тогава пъпната връв да се усуква около вратлето.

Освен в случаите, когато блажено спи...

# 48
  • Бургас
Да си изяде дипломата този лекар. Има 100 теми за видеозона и какво представлява този апарат.
Аман вече от прости лекари.
видеозон – Апарат за ултразвуково изследване, което представлява преминаване на високочестотни звукови вълни през матката.

Видеозон не е ли марка немски ехографи? Точно за него ли има 100 теми?

# 49
Да, Кате, може би си  права - става въпрос за Видозон или както там се нарича...
Но е все тая - да се говори, че "облъчва", е меко казано глупаво...

# 50

Видеозон не е ли марка немски ехографи? Точно за него ли има 100 теми?

Не."Видеозон" е симпатичен пример за народна етимология.Марката ехографи се нарича Видозон.

# 51
"Вълните, с които уредът работи причиняват затопляне. Клетките в най-ранните етапи на бременността съдържат предимно вода. Загряването над телесната температура води до химични реакции в клетките, които не са изследвани основно (изключвам чисто лабораторните условия и логично не при човека)...."

Склонна съм да се съглася с това... Факт е, много хора споделят, че се чувстват странно при пълнолуние и никой не ги обявява за луди... Защо е възможно Луната да ни влияе, а ехографът да не оказва никакъв ефект върху купчинката клетки, коята ще бъде бебе!?!

# 52
В медицинските среди и сред пациентите ВИДЕОЗОН=ЕХОГРАФ(ИЯ)=УЗИ=УЛТРАЗВУК се използват като понятия за едно и също изследване.

# 53
3Д и 4Д прегледите основно се правят заради "кефа" на родителите. На лекаря не дават никаква информация, която да не се вижда и на обикновен, 2Д ехограф.  Peace
Peace Точно така, да се изкажа и аз като продукт на родители-лекари. Освен това "лъчението"  smile3532 при 2Д, 3Д и 4Д е еднакво, "видеото" е различно. Кажи на приятелката си спешно да си смени лекаря, че този се изказва все едно е учил медицина от "Спешно отделение", "Анатомията на Грей" и сходните телевизионни продукции!
П.П. И това за бебето, дето чувало ултразвуковите вълни(особено в периода преди органогенезата, демек преди 12 седмица) също много ме развълнува  Joy . A бе хора, я се вземете в ръце!
Но съм съгласна, че при нормална бременност не е необходимо през седмица да се търчи по УЗД-та.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 22:36 от Cherveiche

# 54
Не, не вреди

# 55
Вие (някои тук) въобще четете ли? Кой е казал за електромагнитно лъчение??? (че и с голям шрифт  Joy)
Cherveiche, въобще не става въпрос, че плодът "чува" ултразвуковите вълни. Правени са изследвания с животни (бременни) и резултатите са се показали доста фатални.
Цитат
Some researchers suspect that a process called cavitation - where small bubbles in the body fluids vibrate in the ultrasonic waves - could influence brain development. In the early stage of pregnancy, neurons migrate from the center of the brain and this could be disturbed by ultrasound, perhaps through cavitation.
Някой, който по го бива, нека преведе, но смисълът е, че под влияние на ултразвуковите вълни в телесните течности вибрират малки мехурчета, процес наречен "cavitation", което може да повлияе развитието на мозъка. В ранния етап на бременността невроните мигрират от центъра на мозъка и това може да бъде нарушено от ултразвука, евентуално чрез въпросния процес "cavitation".
По-горе някой спомена за затоплянето, което се получава. Това, заедно с описаното по-горе са 2-та ефекта от УЗ.
Нямам време да копирам и превеждам и други подробности относно какво причиняват (би могло да причини) тези процеси. Ето линка:
http://educate-yourself.org/cn/2001/ultrasoundandbraindamage19dec01.shtml
Още един също толкова интересен:
http://www.usatoday.com/tech/science/discoveries/2006-08-07-ultr … baby-brains_x.htm
Ето и един форум по темата:
http://www.medicalnewstoday.com/youropinions.php?opinionid=5239

За да не излезе, че си приписвам чужди заслуги за това инфо, ще кажа, че линковете са предоставени от Christian и, за да стане ясно, ще се цитирам от друга тема:
Цитат
Благодаря на всички за тази изключително ценна инфо! Макар, че за първото ми дете е вече след дъжд качулка, което адски много ме подтисна.     Но по-добре късно, отколкото никога. От колко ли негативи трябва да предпазя едно евентуално свое бъдещо бебче? Доверието ми в лекарите съвсем отслабна. Защо тук се практикува така поголовно? Имам познати, които поне 1 път на месец, т.е. при всеки преглед, съответно накрая още по на често са си правили УЗИ, при това, сигурна съм, повлияни от самите лекари в ползите и удобството на това. Нямам думи просто, и емотиконки не намирам дори!
Крис, изчетох линковете, тенкю 

Ще си позволя да постна някои цитати от първия линк (първо прочетох статиите от другите 2 линка, после мненията в този форум). Който сметне за полезно, нека ги преведе, понеже моят превод едва ли ще е особено коректен, в предвид, че английският ми не е много *флуънт*, за което съжалявам:
"posted by Kim Peters on 18 Apr 2007 at 1:39 pm
I can't believe there is no louder outcry about what I see as an epidemic. Years ago when I was having babies, I remember reading about how ultrasound could have an effect on the developing eggs in a developing girl in utero." 

"posted by Ronald Houghton on 29 Apr 2008 at 9:39 am
My granddaughter is a speech therapist working with young children.
She told me recently a new study has shown that children past the age of two lose the ability to hear certain sounds,much like adults unable to hear the devices used to drive teenagers from certain areas. Whales and other mammals hear sounds beyond our adult ability.In part what I'm saying is this. Sound is one of the first senses that is developed in a fetus and how acute it is is not known. If this high frequency ultrasound is heard or sensed what possible good effect could it have?
Ultrasound used by the navy drives whales @#$%.Also if ultrasound be is causing or contributing to rise in autism might not sound therapy help?
Ron" 

"posted by sonograms on 07 Dec 2008 at 11:59 am
That causes the cavitation bubbles. Newer machines have safety on them so they do not get HOT which is what causes the bubbles, but MOST offices have the OLD machines so be careful to have SHORT sonograms not a MOVIE."  - Тук имам въпрос. Какво значат тези short sonograms и a movie? Нямам идея кое от двете са ми правили. Лекарката, която ме наблюдава беше с остареличък апарат (поне така ми се струва по външния му вид, но няма как да съм сигурна, бих могла да я питам сега, но не зная как точно да и задам въпроса и какво обяснение да дам). Имам и един преглед на 4D за фетална морфология и разпознаване на пола.
Мисля, че последното инфо е много важно, в случай, че се налага УЗИ, поне да се взема това впредвид.

# 56
Как може да се занимавате с такива глупости, не знам...
Каже някой нещо и хоп... страшна работа...
То, ако ставаше така всичките тези дечица, родени от проблемни бременности и гледани безброй пъти с ехограф трябваше да са...
Хайде да не казвам думата...
Я само се разровете из Форума и ми кажете какво е съотношението на "нормалните" бременности, спрямо проблемните такива...
И, според вас колко от децата ни трябваше да са с "доста фатални резултати" ???
Ама мислете с главите си, моля ви...
Поне понякога...
Не се правете на много начетени, а само се огледайте наоколо...
Е, какво видяхте ???
  Laughing

# 57
Вие (някои тук) въобще четете ли? Кой е казал за електромагнитно лъчение??? (че и с голям шрифт  Joy)

Първо, четох и то почти цялата тема. Второ, нещо явно се обърках, и както се вижда си редактирах поста. Crazy Wink
Трето, имах предвид, че това е нещо нереално, няма такъв проблем (също както с телевизора, радиото, лаптопа и т.н.).
Чета за някакво затопляне, че се предизвиква - ами аз сигурно като ми правят ехографски преглед трябва да усетя затопляне за което пишете, че се усеща и от плода. Ами никога не съм усещала затопляне!!!
Ама я дай нещо по-сериозно, искам да прочета научно изследване, публикувано в научно списание, а не на някакъв си сайт и цитирани някакви доктори!

Против съм непрекъснатото ходене на УЗ по време на бременност също така. Всичко прекалено вреди.

# 58
Джуличка по-полека с квалификациите, моля те. Благодаря! Нека не изпадаме в полемика, ако се замисли човек, ще разбере, че в доста заблуди е живял и в доста практики се е клел, че са безвредни....но май се оказва, че има и изключения. Защо видеозона да не е едно от тях? Нека всеки да се информира и да прецени сам за себе си. А квалификациите да си ги пазими за друг път  Peace

Лурдес, чела са, ама май не си допрочела. Предполага се, че ултразвукът затопля амнотичната течност и се образуват балончета (нали не очакваш да го устеиш?)...до какво води и на какво пречи това, е обяснено по-нагоре.

# 59
ЛУРДЕС, ако никога не е правено такова изследване (по ред причини), означава ли това, че ехографа не вреди??    Peace   
Аз отидох на 3-Д в седмия месец и честно да си кажа доктора в опитите си да види всичко, което му е нужно, доста ме натискаше, малкия постоянно се обръщаше на другата страна, стана ми меко казано неприятно по едно време... През останалите месеци ходех на обикновен ехограф, прегледът продължаваше много по-малко време, но пък ходех всеки месец, сега определено не бих го направила...

Общи условия

Активация на акаунт