Re: КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 14 - таксите

• 29 570
  • 302
  •   1
Отговори
# 225
 да вдигна малко темата

# 226
http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/novini/2009/05/12/71809 … obrite_britanski/

Оксфордският университет оглави класацията на британския в."Гардиън" за най-доброто висше учебно заведение в страната за 2010г. Той е начело по оценка за качество на преподаването, удовлетворение на студентите и перспективи за кариера. Оксфорд е и университетът, отделящ най-много средства на студент, макар че това се превръща във все по-сериозна заплаха за финансовата му стабилност.

На второ място в основната класация застава Кеймбридж  - традиционният съперник на Оксфорд, а на трето място се е изкачил (от миналогодишното пето) шотландският "Сейнт Андрюс". Челната десетка е доминирана от старите университети на Великобритания, като Лондон скул ъв икономикс (LSE) е пети, университетът в Единбург - седми, а Импириъл колидж - осми. Тук обаче попадат и ВУЗ, основани през 60-те години на ХХ век - "Уоруик" запазва четвъртата си позиция, а "Лонгбъроу" е десети. На девето място се е изкачил (от миналогодишното 13-то) университетът в Бат.

Сред най-шеметно изкачващите се са университетът в Съсекс (скок с 15 позиции до 18-то място) и "Хериот-Уот" (от 52-ро на 22-ро място).

Класацията, съдържаща подробни категории - от обучения по финанси до археология и изкуства - е смятана за важен гид за всеки, който ще се изправи пред една от най-оспорваните кандидат-студентски кампании от десетилетия насам.

"Гардиън" коментира, че никога досега университетите не са се представяли толкова зле в класацията му. Основната причина е кризата, заради която намаляват разходите за обучение, по-малко преподаватели се падат на повече студенти, а възпитаниците са по-недоволни от резултата.

Въпреки това, фактите сочат, че британските ВУЗ остават предпочитани заради комбинацията от преподаване на теория и реална изследователска работа. Това се цени особено от студенти и работодатели и често е определящо за намирането на работа и кариерата на младите хора.

# 227
http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/novini/2009/05/14/71877 … ureat_se_vuvejda/
Европейска училищна степен "бакалауреат" се въвежда на национално ниво

Средно училище в Холандия ще бъде първото национално учебно заведение, чиито ученици ще получат европейска степен 'бакалауреат' през септември 2010 г. в рамките на реформираната веропейска училищна система, предаде EurActiv.

Течащият процес на реформиране на средното образование е иницииран съвместно от Европейската комисия и европарламента през 2005 година. През изминалия месец в Стокхолм на международна конференция, европейските министри на образованието приеха официално европейски учебен план, който представлява първата стъпка от реформите.

4 училища вече са акредитирани по новите правила, следват други две. Всички са разположени близо до официалните институции на ЕС заради децата на европейски служители с разнообразен произход.

Училището в Хага, Холандия е първото държавно такова, което въвежда европейския учебен план. Целта е техния брой тепърва да се увеличи.

Други реформи, утвърдени от министрите включват подбряване управлението на европейските средни училища чрез по-ясни порцедури на вземане на решения в тях и раздяне на отговорностите, както и по-голяма автономия и разпределение на разходите между страните-членки.

Реформите целят насърчаване на обучение на английски, френски и немски за ученици с различен майчин език.

Националните училища, които вече са акредитирани по системата на европейските училища се намират в Ирландия, Гърция, Италия и Финландия, близо до различни институционални тела на ЕС.

Проектът за обща европейска училищна система, по който днес се обучават над 21,000 деца в 14 училища в Европа, е стартиран още през 1953 година от президента на ЕС - Жан Моне. Първоначалната цел е децата на европейски служители, които живеят далеч от родината си, да бъдат обучаване на родния им език.

"Училищата ще се стараят да превърнат учениците си в европейци по дух, образовани и готови да продължат работата на своите родители и да допринесат за обединена и успешна Европа", казва Жан Моне във връзка с идеята за обща училищна система.

Европейската комисия представлява институциите на ЕС в управленския борд на европейската училищна система. Всички учебни заведения, включени в нея, имат статут на обществени иституции.

# 228
Oт вчера съм се зачудила на тази нова европейска образователна степен. Тя би трябвало да е май нещо като IB.
Сетих се, че една мама беше описвала, че децата й са учили по IB системата в чужбина и ми стана интересно как ще се разтълкува тази информация. Дали е нещо различно от IB или не.  Confused

# 229
Някой си, да, точният цитат е от в. Труд и аз се замислих за това, но мисля, че Лени има предвид изказването ти за ПЧМГ спрямо СМГ от предната тема, където имахте задочен спор. Поне аз така изтълкувах нещата.

Много се извинявам, че пак се намесвам, но разбрах, че ПЧМГ вчера е провеждало свое "домашно" състезание, но открито за всички желаещи. Преди време някой беше писал против 125 училище, че били манипулирали състезанието на техен терен. Тук ПЧМГ, макар и на свой терен, не са манипулирали нищо, доколкото разбрах. А и състезанието било добре организирано, с награди (диплома +разни ИТ джаджи + малко парички в брой).  Та като разбрах, а и с оглед на спора за нивата в ПЧМГ и СМГ, отидох в сайта да погледна. Интересуваше ме най-вече 5 клас и не съм гледал другаде, но мисля, че ще е все същото. Ми какво да кажа - има много ясно разграничаване в нивата на децата. Което значи, че или влезлите деца са по-малко мотивирани, или учителите не са чак толкова добри и мотивирани.

http://www.parvamatematicheska.com/comp_math_res.html

# 230
Преди време някой беше писал против 125 училище, че били манипулирали състезанието на техен терен.

Да уточня, че тези спорове се водеха в темата за математическите състезания, а не в тази. Ще погледна и аз статистика, благодаря!

# 231
Преди дни казах на мъжа ми спора ни ЧУ : СМГ. Реално са малко неравностойни резултатите, защото основно 2-3 ЧУ ходят на "юруш" по такива мат. състезания, а при другите е - ходи, който иска, а не, да речем - отличниците, математиците. И може да се засече среден резултат на явилите се - събираме брой точки и делим на брой явили се. Ако ти се занимава, засечи и така. Реално обаче мен ме вълнува резултата на моето дете, съучениците му и на децата от нашето у-ще. Много е добър! Всъщност е отличен! Така че на обобщението за ЧУ срещу ДУ или СМГ, ще разчитам на теб.

# 232
Мери даде готин линк за класацията на англ. у-ще (2008 г.) и го копирам тук http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/7827152.stm

Ето темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=396264.msg11225584#msg11225584

# 233
Преди дни казах на мъжа ми спора ни ЧУ : СМГ. Реално са малко неравностойни резултатите, защото основно 2-3 ЧУ ходят на "юруш" по такива мат. състезания, а при другите е - ходи, който иска, а не, да речем - отличниците, математиците. И може да се засече среден резултат на явилите се - събираме брой точки и делим на брой явили се. Ако ти се занимава, засечи и така. Реално обаче мен ме вълнува резултата на моето дете, съучениците му и на децата от нашето у-ще. Много е добър! Всъщност е отличен! Така че на обобщението за ЧУ срещу ДУ или СМГ, ще разчитам на теб.

Тази класация, дето я предлагаш,  не е много обективна, защото статистиката върши работа само при голям брой участници. Т.е. за СМГ, ПЧМГ и 125 училище статистиката е ОК. Но за училища, от които е отишъл само 1 човек, оценката му не значи нищо за нивото на училището, а говори само за конкретното дете. А да, и това състезание не е в списъка на "приоритетните" и си ходи който иска. Дори от СМГ не са ги карали да ходят, а само са им казали, че има такова състезание и който иска да се пробва.

Но от любопитство направих класацията и ето резултата:

Общ брой деца:  114

Училище   деца/ точки                         среден резултат
НУКК   1 дете / 29 точки                           29
СМГ   51 деца / 1395 точки            27,35
55 СОУ   1 дете / 23 точки                           23
125 СОУ   19 деца / 318 точки            16,74
1 СОУ    1 дете / 11 точки                            11
96 СОУ   1 дете / 11 точки                           11
ПЧМГ   36 деца / 346 точки              9,61
49 ОУ   1 дете / 7 точки                             7
163 ОУ   1 дете / 5 точки                              5
20 ОУ   1 дете / 1 точка                             1
134 СОУ   1 дете / 0 точки                              0

# 234

Тази класация, дето я предлагаш,  не е много обективна, защото статистиката върши работа само при голям брой участници. Т.е. за СМГ, ПЧМГ и 125 училище статистиката е ОК. Но за училища, от които е отишъл само 1 човек, оценката му не значи нищо за нивото на училището, а говори само за конкретното дете. А да, и това състезание не е в списъка на "приоритетните" и си ходи който иска. Дори от СМГ не са ги карали да ходят, а само са им казали, че има такова състезание и който иска да се пробва.

Но от любопитство направих класацията и ето резултата:

Общ брой деца:  114

Училище   деца/ точки                         среден резултат
НУКК   1 дете / 29 точки                           29
СМГ   51 деца / 1395 точки            27,35
55 СОУ   1 дете / 23 точки                           23
125 СОУ   19 деца / 318 точки            16,74
1 СОУ    1 дете / 11 точки                            11
96 СОУ   1 дете / 11 точки                           11
ПЧМГ   36 деца / 346 точки              9,61
49 ОУ   1 дете / 7 точки                             7
163 ОУ   1 дете / 5 точки                              5
20 ОУ   1 дете / 1 точка                             1
134 СОУ   1 дете / 0 точки                              0

Това за кое състезание е? И за кой клас?
Разбрах, че говорим за различни май състезания. Сигурно е това в ПЧМГ?
И колко е максималният брой точки.
Но аз виждам само 1 ЧУ.

# 235
Да, нали говорим за състезанието в ПЧМГ. И аз писах единствено  соглед на сравнението СМГ / ПЧМГ. За целта другите ЧУ не ни интересуват. А и не е коректно да ги мерим по математика, защото те не са с математически профил. С математически профил обаче са СМГ (ДУ), 125 училище (ДУ) и ПЧМГ (ЧУ) и затова ги сравних. За 5 клас става въпрос, защото има най-много участници.

# 236
Много представително  Crazy. Май че тогава трябва да махнеш училищата с едно явило се дете, от другите училища да махнеш най-добрият и най-лошият резултат ако има много разлика със следващите резултати и така отново, че да е горе долу ОК.

Колко е бил макс. брой точки? Ако е 30, значи СМГ много добре са се представили - браво на тях!

Накоро си мислех - какво ли ще правят СМГейци, ако направят изпита по математика по-лесен в АК, а наблегнат на есето  newsm78. Тази година май такава е била тенденцията май - или бъркам?

# 237
Да, разбрах. Аз предложих статистиката за другите по-масови състезания - беше продължение на дискусиите отпреди дни. Затова се получи разминаване. Не съм запозната с това състезание и след няколко години бих могла да го коментирам.
Иначе няма смисъл пак да зациклям за моята теза "ЗА" ЧУ. Тя е доста по-обширна и не е само за удобство на родителите, както беше го разбрал в другата тема.
Определено обаче ще си стиснем ръцете с теб и с АНА от другата тема по един въпрос - селекцията на деца. В СМГ се прави в 5 клас. В някои ЧУ още в подготвителен клас и ти писахме вече какво е съотношението. Има си реален подбор и то в  съотношение много по-голямо, отколкото за АК.
Та май с тази допирна точка за селекцията ще го докараме до някъде спора ни. А селекцията, разбира се, е въз основа на яки тестове и изпити. А не по родители или ала-бала, както си го видял в някакво недотам добро ЧУ.

Да, нали говорим за състезанието в ПЧМГ. И аз писах единствено  соглед на сравнението СМГ / ПЧМГ. За целта другите ЧУ не ни интересуват. А и не е коректно да ги мерим по математика, защото те не са с математически профил. С математически профил обаче са СМГ (ДУ), 125 училище (ДУ) и ПЧМГ (ЧУ) и затова ги сравних. За 5 клас става въпрос, защото има най-много участници.

# 238
На наши познати са им препоръчали частно училище в Симеоново, но не помнят името му, а само , че започвало с "Х". Аз за такова не се сещам, някой да има информация, било ново

# 239
Сещам се само за едно ЧУ в Симеоново и това е "Дрита". Но не е ново.
Ето тук има инфо за у-ще и градини в Симеоново
http://uchilishta.guide-bulgaria.com/SW/Sofia-city/Stolichna/Simeonovo

Общи условия

Активация на акаунт