ИЗРАЕЛ34

• 20 974
  • 294
  •   1
Отговори
# 135
Не бива да се допуска и да се заличава случилото се. Трябва новите и следващите поколения да знаят за холокоста и издевателствата над еврейкия народ.
Разбирам, че има интерес този ужас да се превърне в художествена измислица или болна фантазия за тези които не са пряко свързани с историята и се отдалечават с времето от нея.
Нека не забравяме  Flowers Rose

# 136
imaina, денят за жертвите от холокоста мина , пак скоро беше. Днес е ден за жертвите от войните , които държавата Израел е водила от началото на съществуването си , вече 61 г. Близко са двете дати и вярвам малко объркващи.

Надеждата умира последна , дядо хаджия ... Никой не иска война , но действителността е друга . Все пак Израел не започва войните , но е длъжна да ги води , за да  я има тази държава. Всеки носи своя товар , така е . С времето свикваш да очакваш и предвиждаш нещата , които за съжаление стават част от  ежедневието и живота ти. За войни не искам да говоря повече . Свекър ми в тоя  ден е в особено настроение винаги. Всяка  година вече близо 40  години сигурно все пали свещ за един негов  боен другар (и още няколко) , който нарича  "ахи" (брат ми). Много неща от  фронта не се забравят .Има и наоколо из съседите жертви дадени съвсем на скоро - всеки носи някакво бреме ... Нещата  в Израел в тая насока са много пресни , част от  реалния живот  и затова не се отбелязват като някаква историческа дата просто . Тая  сирена ти бърка безмилостно в сърцето . Да мине днешния ден и тази вечер започва веселието , сякаш да си поемеш въздух , да видиш че в крайна сметка е имало защо (не че  живота има цена , а преобразно), да отпразнува народа 61  години съществуване на Израел.

Лек ден , спорен ... днес се работи  до обяд , някои до 3 ч. ... различно е , а утре се почива ....Тръгва народа по пикници, отдъхва си и се опитва да  покаже на себе си и на другите , че  животът продължава  напред и искаме да живеем и да съществуваме.

# 137
# 138
http://www.picvalley.net/u/135/33580_244.JPG Бих искала да оставим на тях ДЕЦАТА  по-добър свят - без войни.НО ......

# 139
Извинете, можете ли да ми разкажете нещо повече за това как се празнува в съвременен Израел празника Пурим? За миналото му знам откъде идва, интересно ми е сега. И да кажа,че филма - Една нощ с краля -  изгледах на един дъх.......

# 140
Мама Цоцоланка , Пурим е най-веселият празник.Цветен и пълен с емоции , особено за децата. Днес не е ден да говорим за него. В миналите теми сме говорили много. Пускали сме и снимки (аз  - цял албум) . Ще мога да ти отговоря на въпроса след като мине днешният траурен ден. Можеш да погледнеш 27 тема , но коментарите по веселите теми по-късно.

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 10:31 от petia911

# 141
petia911 не знаех,че Пурим е весел празник. Честно! Защото там има мъка, има пост, има молитва, има явни заплахи за живота, помислих,че в съвременен Израел това е ден на размисъл, може би отново на пост и молитва, а не на веселие. Да, Освобождение има, но и вярвам,че всички, които са загинали и чиято памет се чества днес при вас, са загинали с мисълта за Освобождението и за едно по-добро бъдеще.

Все още ли в Израел денонощието се брои от залез до залез слънце? И има ли разлика между Израил и Израел? Или е до превод на мястото в Библията, където Бог казва на Яков,че вече името му ще бъде Израел? Срещала съм и двата варианта и затова питам.

# 142
# 143
  • Някъде там...
Мама Цоцоланке,давам ти линк където аз съм преразказала историята на Пурим и защо се празнува весело,малко е по детски обяснено,но по този начин ни преподават в училището където уча иврит  Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376545.msg10436984#msg10436984
Иначе края на 26 тема и цялата 27 тема говорим за това както ти е казала и Петя.Сега тук е Възпоменателен ден на жертвите от войните.И аз го спазвам и всеки останал...Деня продължава до 20 часа вечерта а после започва партитата за Денят на Независимостта...Сега свеждаме глава и тъгуваме...
И да все още деня се брои от залез слънце до залез слънце  Peace

Забравих...Знаете ли,че Моше Даян е живял в съседното градче Наалал откъдето аз пазаря всеки ден и ,че първия израелски космонавт също...Аз разбрах днес-срам и позор...

# 144
   Едно и също е името.Въпрос на превод , Мама Цоцоланка .Няма лошо да попиташ иначе за Пурим. Не си длъжна да знаеш подробности по тукашните обичаи. За броенето на дните - брои се  така ,да. За празници  и изобщо . Но естетсвено клендарните дни са както в останалия свят по дати. Еврейския календар  не е официалния , по който "работим".

Сложих децата да спят , за да имат сили довечера до късно ...Ха да видим , ще ми се да идем на центъра да гледаме зарята .

Днес Саги се прибра от градинка с този "Паспорт" (лична карта)   Simple Smile , който вече беше скъсал и залепихме .Тази  снимка и следващата (снимах от двете страни) :
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11871519

Имаха и лепенки на блузите с роза  и надпис "ще помним".Гледам всички ученици , които се прибират от у-ще  бяха със същите лепенки . Обясни ми детето  на връщане от градинката , че това е за загиналите войници , и  че на сирената в 11 ч. са чакали вътре в градината да се изправят за войниците . Децата не са депресирани или тъжни, но се учат да почитат такива дни. Иначе детският канал си  е както обикновено.По някое време дават в няколко изречения нещо за войниците - достъпно , по детски.

Боряна , полезен е тоя  улпан иврит ...не само за самия език , а? 

# 145
Пете, а какво пише на този паспорт той за какво е.

# 146
  • Някъде там...
Ех,че интересно с тоя паспорт  Hug Оригинална идея  Peace
suni4ka,ще оставя Петито да ти преведе като се появи онлайн понеже са реални данни и може да не иска да се подмятат из форума  PeaceИначе на корицата пише нещо от сорта:
Страна моя родна,
завинаги в моето сърце,
ще бъда горд и ще се моля
за моята родина...
Това е от дясно а от ляво пише горе лична карта а долу държава Израел (родина може би)
Извинявам се за аматьорския превод ,но толкова мога Blush
Я някой да даде точен превод за медина  Praynig

# 147
  • T"A
Привет, банда!

Наина,   bouquet

suni4ka, най-същественото е "гражданин на Държавата Израел" и няколкото реда, които Борянка е превела -  явно днешният ден на децата им е преподаван като урок по гражданство, така да се каже... да се научат, че да си част от тази държава има особен смисъл - нали за децата трябва да има някаква поука, да е образователно - това са ми предположенията според видяното, Петето може би ще разкаже повече  Peace

Бубе, знаеш ли, че няма линк към пета тема? На първа страница ми се отваря четвърта тема, когато кликам по Израел 5... Петата е тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=274166.0

Мама Цоцоланка, има няколко траурни дни - на Холокоста, на загиналите във войните и тероростичните актове, има два религиозни поста (от масата хора единият се спазва на практика), на Пасхата също се отбелязват някои символи, свързани със страданието (яйце със сол като пролетите сълзи), но Пурим е весел празник, наистина...  Wink

Няколко линка от старите ни разкази, които са били по празника и ни е било пресно: тук И тук (в моя пост съм качавала и снимки от карнавала)
От тазгодишните теми - тук и в маскираната тема  Peace повярвай - няма таква веселба, няма аналог Пурим, наистина се празнува невероятно  Peace

Хубаво е, че има с кого да споделим и тъжните, и веселите емоции, ние сме имигранти в тази страна и, според мен, малко по-различно осмисляме и преживяваме нещата от местните, а във форума сме се събрали една общност, с която да обменяме опит и преживявания...  Hug

В памет на загиналите:

Мир на душата им  Sad

# 148
  • Някъде там...
Ментичка,няма как да го редактирам линка,но когато се пуска новата тема ще напомня на този който я прави  Blush

# 149
Бубе според мен много си напреднала я как бързо ми внесе яснота много ми хареса това което ми преведе, но в такъв случай това си е  истинки документ?

Ментичка това на което ги учат е много хубаво и то от толкова мънички, да си уважават държавата да се гордеят с нея да ценят всичко което се прави и е правено за да я има тази държава. Също много ме впечатли в старите ви теми като разказвахте как ги учат в детските градини на толерантност /нещо което тук липсва на всякакво ниво-толерантност нулева във всякакви отношения за огромно съжаление/.

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 17:23 от suni4ka

Общи условия

Активация на акаунт