Какво готвите,вегетарианци?

  • 68 011
  • 410
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 37
Фалшива корейска мусака
за 3-4 порции

1 ч.ч. соева кайма - накисната предварително във вода/зел.бульон
2 ч.ч. булгур
1 гл. лук
1-2 с.л. доматена салца/пюре
50-100 гр. задушени гъби
5-6 маслини
сол, чер пипер, магданоз, джоджен, соев сос

Задушава се лукът. Добавя се малко вода, като заври - булгурът и гъбите, сол. Като поври, се добавя соевата кайма, маслините и доматите, вари се до готовност. Накрая се добавят подправките. Ястието ври още 5 мин. При поднасяне - соев сос.
/Може да се запече на фурна, вместо да се вари/

Добър апетит!

# 376
# 377
  • Мнения: 201
И аз се записвам тук!   bouquet Чудна тема !  Hug

За да не е пуст записа, аз да си кажа какви кюфтенца правя:
Половин стар хляб, надробява се на трохи (само средата), нарязвам 2-3 глави лук наситно, и добавям 2 чаени чаши предварително накиснати и отцедени овесени ядки. Настъргвам 300гр кашкавал на едро и прибавям към забърканото дотук. Разбърквам всичко, прибавям 3 яйца (или следете консистенцията, някога и 2 стигат), една супена лъжичка олио. Още преди да разбъркам в "окото" на яйцето (жълтъка демек) поръсвам по една щипка сол; добавям и малко черен пипер, пожелание може и мъничко ронена чубрица. Омесвам всичко много добре, да стане хубаво размесено, да няма сухи бучки. После в една голяма тава сипвам олио, само колкото да се омазни дъното (за тези, които избягват мазното, може да си опекат кюфтенцата и на хартия за печене без мазнинка). Отопчвам кюфтенцата и ги подреждам в една чинийка. После ги сплесквам с малко брашанце и нареждам в тавата. Пече се на 200 градуса, отгоре и отдолу, в средата на фурната. Кюфтетата не се обръщат! когато покафевеят са готови. Ами това е   chef bon apeti  eat

# 378
  • Мнения: 0
Айде и аз да дам 1-2 рецепти:

Едното е кътък с пипер, кътъка може и сами да си го направите, а може и от магазина. Трябват ви:
1. сирене
2. кисело мляко
3. чесън (може и чесън на прах, а може и без чесън)
4. печен пипер
Натрошавате малко сирене, добавяте кисело мляко (сами определете колко да си сложите, там вече е въпрос на вкус), нарязвате печения пипер на едро и добавяте и него. Накрая ако искате нарежете една скилидка чесън на много ситно и я добавете и нея. Цялото нещо се обърква хубаво. Може да си го ядете като салата, но аз предпочитам да си го мажа на филии за закуска Stuck Out Tongue



Наскоро приятел ми сготви и нещо уникално - фондю
Вземате една тенджера, загрявате предварително котлона (най-добре ако имате преносимо котлонче да го сложите на масата). Намазвате дъното на тенджерата със скилидка чесън. Вземате малко масло (може би 50-100гр.) и разтапяте и него в тенджерата. Нарязвате кашкавал на кубчета и ги овалвате в брашно. Добавяте ги в тенджерата и започвате да бъркате. Като се поразтопи, добавяте малко течна сметана, малко бяло вино, сол и черен пипер. През цялото време бъркате усилено, докато кашкавала не се разтопи напълно (не трябва да е на бучки).   
Преди това си нарязвате хляб на кубчета и го пъхате във фурната да се изпече - т.е. правите си кротони.

Когато всичко е готово, с една вилица си вземате кротонче и си го топите направо от тенджерата. Ужасно вкусно е! Но тенджерата трябва да стои на леко загрят котлон през цялото време, докато си похапвате. Попринцип рецептата е с 5 вида сирена и кашкавали и какво ли още не, но така става по-лесно Stuck Out Tongue

# 379
  • София
  • Мнения: 12 691
Патладжани, запечени с кашкавал

4-5 патладжана, 200 г масло,3 гл. лук, черен пипер, 1/2 л мляко, 3-4 яйца, 200 г кашкавал.

Почистват се и се нарязват на кубчета патладжаните. Посоляват се и се оставятда постоят, след което се измиват добре. В маслото се изпържва лука и се добавят патладжаните. Изпържената смес се изсипва в тавичка и се залива с 2 чаши вода. Поръсва се с десетина зърна черен пипер и се слага във фурната да се запече. Приготвя се заливка от 1/2 л мляко, в което се разбиват яйцата и се настъргва кашкавала. Изсапва се върху патладжаните и се разбърква добре. Пече се, докато се стегнат яйцата.

# 380
  • Мнения: 234
едни много вкусни спагети дано ви харесат

Оризови спагети със зеленчуци

# 381
  • Мнения: 155
Този уикенд правих кюфтета от елда (половината пържени, половината печени). Доста вкусни се получиха и двата варианта съчетани със сос от кисело мляко и малко чесън. Рецептата е от този блог, аз само смених подправките - използвах джоджен и чубрица вместо изброените в рецептата:

http://www.supichka.com/2011/08/blog-post.html

# 382
  • Мнения: 140
Запис + http://www.veganskirecepti.com/ ако някой не го е слагал вече, има много хубави неща вътре Simple Smile

# 383
  • Мнения: 8
Лазаня със спанак и сирене Heart Eyes

  • 1 пакет кори за лазаня
  • Кашкавал за поръсване

За плънката:
  • около 500 грама спанак (3 връзки от по-ситния)
  • 5 яйца
  • 300 грама сирене (а може и повече, според зависи колко обичате)

За бялата заливка:
  • 70 гр масло
  • 3 супени лъжици (с връх) брашно
  • 1 литър мляко
  • по желание може да добавите някаква универсална подправка, съвсем малко


Първо попарвате спанака и го оставяте да се изцеди. В купа разбивате много добре 5те яйца и сиренето. Нарязвате отцедения спанак на ситно и го прибавяте към сместа. Това е плънката, много много лесна.

В средно дълбока тенджера разтапяте маслото, а после бавно се добавя брашното и се бърка енергично, за да не станат бучки. След това отново бавно се сипва и млякото, Трябва да се получи  смес с консистенцията на рядка каша. Оставете я на котлона още 2-3 минутки на бавен огън и може да добавите подправки.

Корите от лазаня ги варя по две, защото иначе залепват.

Реденето:
В тавичката първо сипете един черпак от белия сос. Нареждате корите, покривате с плънка, отново черпак сос. После отново кори, плънка, бял сос. Трябва да завършие със слой кори и да покриете всичко със соса, защото той ще попие при печене.

Печете на 175-180 градуса (аз пускам и вентилатор на фурната). Малко преди да се извади лазанята - поръсете с настърган кашкавал. Той става на много приятна хрупкава коричка.

 Hug

# 384
  • Мнения: 1 705
Напълно си редактирам поста и най- искрено се извинявам много. Объркала съм темата. Рецептата е страхотна. Аз лазаня не съм си правила, но ще опитам Simple Smile Радвам се, че има много вегетарианци във форума.

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 16:51 от tinki_15

# 385
  • Мнения: 8
Режимна? Мислех, че темата е за вегетариански рецепти. Ако не е така, то кажете да я изтрия.

# 386
  • Мнения: 6 791
Какво значи режимна? Моля, нека всеки да публикува рецепти, които са за темата, а който не иска, - да не ги готви!

# 387
  • Мнения: 1 705
Извинете още веднъж, редактирах се Praynig

# 388
  • Мнения: 8
tinki_15 Hug няма проблеми.

# 389
  • София
  • Мнения: 12 691
ГЪБИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

100 г масло, 2 глави лук, 500 г гъби, 100 г царевица, 5-6 печени чушки, 200 мл доматен сок, сол, черн пипер, 1/2 к.л. захар, кимион.

В разтопеното масло се запържват едро нарязаните лук и гъби. Когато са почти готови се добавят царевицата, нарязаните на парчета чушки и доматеният сок. Подправят се със солта, черния пипер, захарта и кикиона. Накрая се добавят 200 мл гореща вода и ястието се оставя да къкри, докато остане на мазнина. Сервира се с резен лимон и магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт