Какво готвите,вегетарианци?

  • 68 058
  • 410
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 0
Обичам месото, но гледам да го избягвам. От тук взимам доста добри идеи..дано съм била полезна Peace   http://www.mandjorno.com/recipes?vegetarian=1

# 361
  • Мнения: 1 709
Обичам месото, но гледам да го избягвам. От тук взимам доста добри идеи..дано съм била полезна Peace   http://www.mandjorno.com/recipes?vegetarian=1
мерсиии Blush има много хубави неща Simple Smile

# 362
  • София
  • Мнения: 12 699
Пълнени патладжани с гъби

Измиваме измитите патладжани. Нарязваме на ситно 2-3 гл. лук и заедно с 300 г нарязани гъби задушаваме в малко масло. Добавяме вътрешността от патладжаните, нарязани скилидки чесън, 1 вр. ситно нарязан магданоз, 1-2 нарязани домата, сол, черен пипер. Пълним патладжаните, нареждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята фурна.

# 363
  • София
  • Мнения: 283
НАХУТ СЪС СПАНАК

Продукти:
1 чаена чаша нахут
½ кг спанак
1 морков
Стръкче праз
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. извара
2-3 с.л. мазнина (гхи или олио)
1 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кимион
½ ч.л. сух джинджифил или парченце настърган пресен
Черен пипер, сол на вкус
Магданоз
Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва за 24 ч. в студена вода, след което се отцежда и смила в комбайн. Спанакът се измива, нарязва и попарва. Ситно нарязаните морков и праз се задушават в мазнината и малко вода, добавят се и подправките. Нахутът, спанакът, задушените зеленчуци, изварата и млякото се смесват, разбъркват се хубаво и се изсипват в намазнена тавичка. Пече се в умерена фурна. Гарнира се чудесно с кисело мляко или млечно-чеснов сос и прясна салата според сезона.

# 364
  • София
  • Мнения: 283
Още една ашрамска рецепта. Един от основните принципи на аюрведичната кухня е правилната комбинация между продуктите и подправките

Брахама кхичери
Продукти за 6 порции
•   За основата
•   4 с.л гхи (пречистено масло)
•   80 г червена или оранжева лющена леща
•   240 г ориз басмати
•   2 л вода
•   1 с.л сол
•   За зеленчуците
•   2 с.л гхи
•   2 броя пресни люти чушки или 1 сладка чушка, нарязани
•   1 ч.л кимион
•   2 броя картофи, нарязани на кубчета
•   1 глава карфиол, накъсана на цветчета
•   2 броя настъргани домата
•   лимонов сок, магданоз, черен пипер
Време за подготовка 10 минути. Време за готвене 25 минути
Начин на приготвяне
Пригответе си гхи, като разтопите 1 кг масло. Оберете с лъжица ненужната пяна. Отделете нужното количество за рецептата, а останалото пречистено масло изсипете в буркан и съхранете в хладилник.
В 2 с.л. гхи запържете лещата за 1-2 минути, докато леко омекне. Прибавете ориза и водата и варете на слаб огън 20 мин до пълно сваряване. Полейте с още 2 с.л. мазнина и посолете.
В това време загрейте още 2 с.л. гхи и изпържете чушките. Добавете кимиона, разбъркайте и пържете 1 мин. Добавете картофите и карфиола, бъркайте, докато зеленчуците се покрият със слой мазнина. Налейте вода и оставете да се задушат до омекване на картофите. Прибавете доматите и оставете ястието да къкри 5 минути. Смесете зеленчуците с основата и поръсете с пресен магданоз, лимонов сок и черен пипер. Може и да не се смесват двете части, а да се сервират в една чиния на отделни купчинки, като пропорцията ще в зависимост от индивидуалните предпочитания.
Съвет: Във всяко ястие, съдържащо картофи, е добре да присъства и черен пипер. Тази комбинация влияе положително на всички дожи.

Последна редакция: нд, 04 дек 2011, 19:05 от prokibar

# 365
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
prokibar , 2 л. вода не е ли много Thinking

# 366
  • София
  • Мнения: 283
привет asyalein, то цялото ястие си е в голямо количество - виж само ориза колко е (това са 3 ч.ч.), а има и леща (1 ч.ч.), зеленчуци+картофи - трябва да се сготвят. Но ти си права, че съм дала водата само за приготвяне на основата, а това количество е всъщност и за зеленчуковата част, горе-долу трябва да се раздели за ориза-около 1,5 литра, останалото за зеленчуците. Основата от ориз и леща трябва да е по-суха, като ризото, а зеленчуковата част е като яхния със сосче, но не рядко.

# 367
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мерси за уточнението  Peace
ама ми се струва , че е доста водата...  Thinking
за зеленчуците - доматите пускат и те вода, на картофите не им трябва много,, щом са на ситно Peace
ще пробвам с моите мерки Mr. Green

ризотото, ако е сухо, значи готвачът не го бива Wink

# 368
  • София
  • Мнения: 12 699
Фрикасе с гъби

250 г гъби, черен пипер, 125 г маргарин, 4-5 с.л. брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко.

Гъбите се сваряват в 3 ч.ч. вода заедно с малко сол и черен пипер. Отделно маргарина и брашното се запържват и се разреждат с бульона от гъбите. След това се прибавят и гъбите. Накрая се разбива яйцето с киселото мляко и на тънка струйка се добавя към фрикасето, за да не се пресече яйцето.

# 369
  • Мнения: 1 354
Можете да погледнете моя кулинарен сайт,специализиран за кулинарни рецепти Не са само вегетариански,но реших да слагам и други. Днес например си направих импровизирана манджа- забърках домашен маринован зелен фасул в тиган с яйце и подправки.
От един месец съм на вълна паста. Прочетете как да изберете паста , даже аз научих нови неща и чета още повече етикетите.
Имам амбицията да намаля и млечните. Сега пиша една статия за кръвните групи и храните,но така и не довършвам. Много обичам и мляко от соя - в Карфур е много изгодно,1.90 лв. за литър   Grinning

# 370
  • Мнения: 1 725
Magnifique, интересно кътче имаш в интернет  Simple Smile.  Ще го прегледам.
Това мляко наистина е евтино. Аз също харесвам соево мляко, но много рядко го консумирам и това на Алпро, което взимам е над 3 лв./л.

# 371
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Вкъщи харесваме на Карфур, но Био -соевото. Цената е 2,20лв.

# 372
  • Мнения: 8
Момичета, записвам си да ви следя  Hug Страхотна тема!
Трудно е в семейство на месоядни да бъде човек вегетарианец, а вие давате страхотни предложения!
Връщам се отново назад да ви изчета и да си водя бележки  Peace
И за да не е гол запис - едни бързи картофки соте  Hug

# 373
  • Мнения: 836
Никаква философия не е да си направите соевото мляко в домашни условия.
Нито се изискват някакви особени инструменти и уреди, нито кой знае какви умения.

Цитат
-300 гр. сурова, суха соя (има пясъчен цвят, а зърната са горе-долу като на сухия грах, но съвсем леко с бобова форма); има много видове соя, включително такава за покълване (формата и размерът на зърната са същите, но цветът е тъмно зелен)
- 3 ч.л. nigari – дори не съм си правила труда да го търся по софийските магазини, защото лесно се заменя с половин кафена чашка ябълков оцет или пресен лимонов сок и 2-3 ч.л. морска сол (повече сол и кисел агент водят до приготвянето на по-твърдо сирене! още не съм експериментирала с калиева сол, но не виждам причини да не стане).
- няколко литра чешмяна водица

Соята се накисва в три чаши студена вода за 8-16 чаша (слагате я вечерта и като станете и се пооправите из къщи, може да се захванете със соевото мляко). Водата трябва да е поне два пъти повече от соята, и повечко вода няма да навреди, защото зърната ще поемат колкото могат, останалото ще си стои. След като се е накиснала добре (размерът на зърната се увеличава 2-3 пъти), соята се проплаква под течаща вода и се сляга в удобен за пасиране съд; добавя се малко вода (за улеснение на пасатора и пасиращия) и се посира възможно най-добре. Добавят се като се бърка непрекъснато 3,5 л. вода и се слага на котлона. Пак бъркайки непрекъснато, сместа се загрява до към 80С, докато започне да се надига пяна. В никакъв случай не трябва да се оставя да заври! Като започне да се надига пяната се добавя половин чаша студена вода и не се разбърква повече. При повторното надигане на пяна, пак се добавя половин чаша студена вода. Така вода се долива три пъти и не се разбърква междувременно.
Върху подходящ съд се поставя цедка, на чието дъно сме поставили парче тензух. Сместа от тенджерата се прецежда през цедката като се притиска с чинийка/чиния (според размера на цедката). В съда вече имате прясно приготвено соево мляко, а остатъкът в цедката се нарича „okara” и се използва за приготвянето на вегетариански ястия.

http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640

# 374
  • София
  • Мнения: 12 699
Гъби с яйца на фурна

Нарязваме и сваряваме 500 г гъби в подсолена вода. След това ги запържваме леко с 5-6 с.л. олио, поръсваме със ситно нарязан магданоз. Изсипваме в тавичка и правим 4-5 вдлъбнатини. Във всяко гнездо счупваме по 1 яйце, поръсваме ги със сол, черен пипер и малко мазнина. Печем до втвърдяване на яйцата по желание.

Общи условия

Активация на акаунт