Цезарово сечение на термин по НЕмедицински причини

• 22 283
  • 503
  •   1
Отговори
# 240
НИНА, токущо ми напомни и ми стана много забавно, че когато влязох да раждам почти всички ми говореха на ти...Simple Smile), а пък аз им говорех на Вие.. дори в училище не съм се чувствала толкова тъпо. Случваха ни се и учители, които ни говореха на Вие..

На мен обаче ми се струва, че все повече се отдалечаваме от темата, която е - последствия за МАЙКАТА при секцио ПО желание на ТЕРМИН.

По отношение на парите, да наистина и лекарите и всички в тази държава следва да получават достойно залащане. Когато обаче си се договорил и си се съгласил да работиш на дадено място за дадена сума е редно да изпълниш поетия ангажимент. Заплащането не ти харесва- това е между работодателя и теб.
Докато народът приема за нормално да се подкупва лекар, полицай, чиновник, не разчитам на кой знае какви положителни и оздравителни промени в коя да е област.

# 241
  • София
М/у другото, много е вероятно поне част от страховете да се дължат на недоброто медицинско обслужване - и в частност профилактика - по принцип.

Примерно моята основна причина за избор на родоразрешение беше притеснението от ... разтегляне ли, какво ли, на както и да се казваше този мускул (не съм медик и отдавна не помня названия, дето само съм чела по време на бременността), който отговаря и за задържането на урината. От край време си имам проблем - пикая на 10 - 15 минути, обилно, не е да речеш, че са фалшиви позиви, също пия огромни количества вода - усещам нужда от нея, обаче, чак устата ми съхне (нямам диабет, при все, че вероятно съм наследила склонност към такъв, кръвното ми винаги е било ниско, не високо). И съм имала проблеми със сдържането, особено по време на пристъп с кашлица (имам астма) или дори настинка... баба ми, имала особено тежко първо раждане, беше имала проблеми след него и после, вече в напреднала възраст. Ами... просто не исках да рискувам точно това. Независимо коя вероятност каква е.
Но знаете ли?
Никога, ама никога не съм била изследвана - защо, аджеба, имам този проблем. Според опериралата ме лекарка вероятно имам проблем с бъбреците - някакъв - а вероятно и нещо друго. Но тя не ме е преглеждала за това - просто установи, че 10 минути след като посетих тоалетната при влизане в диагностичния център, мехурът ми вече е пълен. Е, и до сега не знам какво и защо е - ясно де, сега нямам и време да ходя на лекар. Но при уж редовните уж профилактични прегледи, на които задължително съм ходила - трудова медицина, "Д-р Грейнберг" при БАН (не ходете там, освен ако не ви трябва сестра - за вземане на кръв или каквото и да е - или физиотерапия... всичко друго е толкова некомпетентно, че просто се чудя как е възможно) всеки път си казвам. 0.0 внимание.
Е... кой знае? Ако още навремето това е било разгледано, диагностицирано, евентуално лекувано, може би изборът ми би бил друг. Не съм сигурна. Но е възможно. Факт е, че това беше за мен решаващата причина... а може да би се оказало, че операцията е медицински обоснования начин за мен. Не знам. Факт е, че изборът е мой, само мой и изцяло мой. Факт е, също така, че частично се дължи на ... може би не непознаване, но определено недостатъчно и ненавременна грижа за собственото ми тяло.

# 242
Не казвам, че има нещо естествено в прегледите за разкритие, но е по-добре да си ги правиш сама у дома, за да не отидеш твърде рано в болницата и там да ти ги направят чужди хора. Та това е идеята, Кати.

Малко се отдалечихме от темата, наистина, затова пускам още една статия : http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080826080810.htm

# 243
Между другото и аз апелирам за достойно заплащане на лекари и акушерки в България .
За уважение към избора на всяка една жена как да роди , аз също смятам че това е един премислен избор .
Не се чувствам герой само защото съм раждала цял ден и нощ , нито мисля че щях да съм  се провалила , ако се наложеше да родя секцио .Нито едното , нито другото щеше да ме определи като добър или лош родител .
Драмите са излишни и в двата случая .
Смениха се два или три екипа докато бях в болницата .Изражда ме последният , който беше наред и  получих адекватно отношение - никой не е викал по мен , но не са ме държали и за ръка - нищо специално към мен  Rolling Eyes
Не са ме карали да лежа , напротив разхождала съм се , заемала съм какви ли не пози , но не успях да родя като Янаст , нито за осем часа като Зозима , нито бързо и лесно като мадам Х например от форума или като съседката ми по легло  и  накрая вече изпаднах в паника , но не знам доколко е виновен екипа и доколко самата аз .Не са ме закачали , не са ме принуждавали да лежа и какво ли не така че нещата не са черни и бели ,комплексни са .И реалната действителност не е толкова лоша . Peace

# 244
Брит, последствията за майката май се изчерпаха. С Ива ги споменахме,а изследвания има много.

-Адхезии
-Плацента превиа
-Плацента акреата   
-Тромбоемболизъм
-Кървене
-Инфекция
-Инциндентни оперативни наранявания – типично на пикочния мехур, червата или матката
-Продължителна хоспитализация
-Спешна хистеректомия (оперативно отсраняване на матката)
-Риск от посттравматичен стрес

Държа да подчертая, че при тез усложнения рискът произтича от самата операция без значение дали е по спешност, планувана по медицински причини или по желание.

# 245
Така както сте подхванали последствията и рисковете след секцио,така изброете и при естественото.Направете съпоставка и ще видите че няма такова като безрисково и сигурно раждане,защото изкарахте секциото прекалено опасно.
Моите наблюдения са че има много повече увредени бебета и майки от естественото,отколкото при секциото /разбира се наблюденията ми не са статистика/.Но на фона на смъртността едно време при родилките,хубаво е че има избор за секцио.Греша или трябва да се оставят всички на естествения подбор само защото така е отредила природата?

# 246
Галя, значи темата е за цезаровото сечение на термин по немедицински причини. Поводът за нея е изследване, според което няма данни за рискове при майката и детето при спазени тези две условия. Моята теза е, че няма значение дали е на термин и дали причините са медицински, рискове има.
Така че подобна съпоставка не е необходима. Веднага бих я направила, но целта на занятието не е такава. Още повече СЗО препоръва дял на цезаровите сечения от максимум 10%, а в Бг този дял е >42%.

# 247
Галя, ако желаеш можеш да пуснеш отделна тема с информацията и източниците, които имаш.

# 248
момичета изказвам се защото има изказвания които звучат фанатично в тази тема.Все пак има такива които използват само форума за инфо и представете си какво би се случило внушението на някой който има показател за секцио обаче реши че е манипулиран от екипа и твърдо решава да ражда естествено.
Защото който е решил от келешлък да ражда секцио няма да се спре.

# 249
  • София
Греша или трябва да се оставят всички на естествения подбор само защото така е отредила природата?

Природата, впрочем, нищо подобно не е отредила. Големият, развит човешки мозък, респективно медицината, докторите, операторите, упойките, Цезаровото сечение, са дело на природата.
Човекът - хомо сапиенс - ът - е плод на изкуствен подбор от мига, в който се е изправил на задните си крака и е грабнал тоягата. Тенденцията е била към раждане на повече деца с голям мозък, малък таз и безумен родов канал. Всяко нещо се заплаща. Е, добре, но е дошъл момента мозъкът, който сме си "купили", жертвайки безопасното, "безболезнено" - по отношение на последствия особено - раждане на прадедите ни - 4 краки бозайници - да изплати първоначалния си заем... изобретявайки операция, криеща по- малки (в никакъв случай никакви) рискове.

Не казвам, че има нещо естествено в прегледите за разкритие, но е по-добре да си ги правиш сама у дома, за да не отидеш твърде рано в болницата и там да ти ги направят чужди хора. Та това е идеята, Кати.

Малко се отдалечихме от темата, наистина, затова пускам още една статия : http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080826080810.htm

Говорех за прегледа по принцип. Аз крава или лъвица, правеща си преглед за разкритие - или подложена на такъв от себеподобни - не съм виждала.

Такова разделяне малко ми прилича на "писмената реч е добро, но компютрите - лошо откритие на човечеството, дайте да се откажем от него!". Или "калкулаторите са добро, но интернет е лошо, не го ползвайте, дайте да го забраним".

# 250
Чела съм някъде, че единствено човешкото бебе се ражда по-рано от нормалното си развитие . Трябвало да се ражда 3 месеца по-късно, тогава било началото на зрелостта за бебето. Но понеже щяло да е невъзможно да премине през родовия канал,също и на майката да го носи,  а човекът е мислещо същество, природата "позволила" бебето да се ражда след "недостатъчните" 9 месеца. Замислих се още тогава - колики, стабилност на главата, хипертонуса на мускулите,недостатъчно зрение.......и какво ли още не. Повечето бозайници се изправят на краката си броени часове след раждането си поради невъзможността на майките да се грижат за тях така, както ние го правим.
Споделям тази странна теория просто така.....

# 251
НИНА, аз доколкото знам не 3, а 12 месеца по-рано в развитието спрямо другите бозайници се раждаме.

# 252
Във филма на Робърт Уинстън - Човешкото тяло се говори за три месеца. Но това в случая не е важно. Това е част от решението на проблема с големите ни мозъци. Природата е стигнала до това гениално решение, не хирурзите. Или поне за по-големия брой от случаите (нали помните СЗО-максимум 10% раждания секцио).
Хомо сапиенсът е наследил и други механизми да се справя с тези "недостатъци" - разтегливия таз на майката и свиващата се главичка на бебето. Хомо сапиенсът съществува от 40 хиляди години!!!  Laughing  А Кати, оспорва десетки хиляди години естествен ход на нещата, браво на нея!
За разкритието вече обясних. Който може да чете, ме е разбрал.
Факт е, че естествено недирижирано раждане в България няма, но това на Янаст мааалко се доближава. А ти какво искаш да кажеш с тези аналогии, за мен си остава загадка.

# 253
http://childbirthconnection.com/article.asp?ck=10166

The conclusions in this section were reached after reviewing the best studies that were found comparing different ways of giving birth. They are collected below into two lists:

* 33 areas where cesarean section was found to involve more risk than vaginal birth, and
    * 4 areas where vaginal birth was found to involve more risk than cesarean section.

What is a concern about effects of vaginal birth on mothers?
Having a vaginal birth rather than a cesarean section increases risk for the following problems:

* painful vaginal area: a woman who has a vaginal birth is more likely than a woman who has a cesarean to have a painful vaginal area in the weeks and months after birth.
      Added likelihood for a woman with vaginal birth: VERY HIGH for a painful perineum in the weeks and months after birth
    * urinary incontinence: a woman who has a vaginal birth is more likely than a woman who has a cesarean to leak urine.
      Added likelihood for a woman with vaginal birth: depends on how this is defined, time elapsed since the birth, and procedures and practices used during vaginal birth.
    * bowel incontinence: a woman who has a vaginal birth is more likely than a woman who has a cesarean to have leakage of gas or, more rarely, of feces.
      Added likelihood for a woman with vaginal birth: depends on how this is defined, time elapsed since the birth, and procedures and practices used during vaginal birth.

What is a concern about effects of vaginal birth on babies?
Vaginal birth poses the following risk for babies:

* birth injury: in comparison with cesarean birth, a baby born by vaginal birth may be at higher risk for nerve injury affecting the shoulder, arm or hand (brachial plexus injury); although most of these injuries are temporary, some are permanent. Added likelihood for a baby born with vaginal birth: LOW for brachial plexus injury.

Хората са си направили труда да сравнят десетки изследвания.
Това, че риск винаги има - някакъв, теоретичен, какъвто е например рискът да ти падне тухла четворка на главата, докато ходиш по уливата - има. Изобщо не може да подлежи това на дискусия. Просто хайде да не спорим дали секциото е по-безрисково за майките и бебетата. Сто процента има бебета, които се оплитат в пъпната си връв и се задушават (и биха могли да бъдат спасени със секцио), но също така има и бебета, които умират преди раждането или след раждането, защото майката има оперативно родоразрешение от предишна бременност. Рискът за това е умерен, а не нисък, забележете.

# death: a baby who develops in a uterus with a cesarean scar appears to have an increased risk of dying before (stillbirth) or shortly after birth compared with a baby who develops in an unscarred uterus.
Added likelihood for a baby who grows in a uterus with a cesarean scar: MODERATE for death of the baby

И ако това предишно секцио е било недостатъчно оправдано, кой носи отговорността?

Никога, каквото и да правим, каквито и мерки да вземаме, не можем да живеем 100% сигурно. Нещастни случаи винаги се случват. Те са много тъжни за индивида, но не може да излагаме всички на повишен риск, за да предпазим единици. Разбирате ли колко абсурдно е това?

Вили, не мисля, че си права. Това, че ти си имала прилично преживяване, не означава, че можеш да отричаш кошмарните преживявания на много други жени и да генерализираш, че "реалната действителност не е толкова лоша".
Между другото, дори раждането да не премине безпроблемно или да е дълго и болезнено, жените, които могат да участват във вземането на решения за своето раждане, са по-удовлетворени и по-малко склонни да развият PTSD, отколкото онези, които не получават такава възможност.

Н И Н А, това не е странна теория. Точно така е Simple Smile

# 254
  • София
Тази тема е доста забавна, наистина  Peace Има много конструктивни мнения и доста глупости от рода "нека и аз да се изкажа".

Според мен не е добре всеки да казва, че мнението на другия не е за тази тема или е излишно. Както има отделни теми за избора на секцио или дали секциото е по-добро, така има и отделна тема за естественото активно раждане. "Разводняването" е от всички посоки.

Напълно съм съгласна, че всеки трябва да може да избере как да роди и да има адекватна професионална помощ от лекари и акушерки. Дали е секцио или активно вагинално, няма значение, разумни същества сме (с малък таз и голяма глава Mr. Green) и можем да мислим и решим.

Наистина е жалко, че повечето АГ-та в България откриха в секциото начин бързо, планирано и лесно да вадят пари. Това се отнася за мнозинството. Пример за изключение е моят доктор, който до последно супер настояваше за вагинално раждане, въпреки че аз бях за секцио (и по предписания за очно налягане, и по желание). 4 мои приятелки родиха при него вагинално и са много доволни. Проблем примерно при него е, че винаги прави епизиотомия при първескини, а не оставя нещата на естествения ход, което мен не ме кефи.

А относно заплащането на докторите и сестрите, това е една безкрайна тема, в основата на коята отново стоим ние. Техните възнаграждения в голяма степен идват от общественото осигуряване, т.е. пак от нас, ама повечето хора плащат осигуровки на минимални суми...

А резултата от лошото заплащане (и възпитание) е лошото отношение в болниците, липсата на адекватни и добре обучени специалисти, внимание, предлагането на упойка само със заплащане под масата (поне в държавните болници), което според мен в голяма степен "разкрасява" ужасяващите разкази за вагинални раждания и отказва много момичета от този вариант само от страх.

Моя приятелка скоро се върна от Щатите, където роди нормално с упойка. Еми като ми разказа за отношение, условия, внимание и т.н. - и аз щях да се навия да родя нормално. Ама в Булгаристан....

Стана дълго, извинете ме, ако ви разводних  Hug  bouquet

П.П. Един важен въпрос - как да реша как да родя второто си дете? Първото секцио ще е точно 24 месеца преди второто раждане живот и здраве. Докторите се делят в мнението си и ми изтъкват различни опасности. Ако беше навън - знам, че е 100% вагинално, ако няма предписания. Ама там и секциото го правят по различен начин от тук. Дайте съвет моля

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 14:22 от kremito

Общи условия

Активация на акаунт