Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 784
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Птица, пия Пантогар вече трети месец и след като я измия слагам някаква ампула, от по-скъпите или от по-евтините, но да има.
Благодаря за разяснението.

# 121
Здравейте и от мен! Записвам се за темата и се включвам с въпрос: Днес си правих изследваня тъй като в последно време усещам напрежение в гушата си, раздразнителност, сухота на кожата. TSH-то ми е 3.67. Честно казано съм уплашена тъй като съм на 22 години още, а съм чувала, че за безпроблемно износване на бебе са нужни стойности около 2  #Crazy newsm78

# 122
  • София
Здравейте,

и аз искам да се включа в темата, от 4.5 год. съм с Хашимото, като МАТ се вдига постоянно, сега е 1000, беше 600 преди 5 месеца, а за този период съм на лечение предписано от Тодорова и съвсем се обърках, че не може да спадне МАТ.

Някой опитвал ли е алтернативно лечение: хомеопатия, билколечение, йога?

# 123
Здравейте и от мен! Записвам се за темата и се включвам с въпрос: Днес си правих изследваня тъй като в последно време усещам напрежение в гушата си, раздразнителност, сухота на кожата. TSH-то ми е 3.67. Честно казано съм уплашена тъй като съм на 22 години още, а съм чувала, че за безпроблемно износване на бебе са нужни стойности около 2  #Crazy newsm78

Не се притеснявай, довери се на добър ендокринолог и всичко ще е наред. Много от нас тук сме износили децата си с диагнозата Хашимото,

Petinka25, аз не съм използвала билколечение, но според мен спортът/йогата ще ти се отрази добре. Аз въобще не следя антителата, единствено по време на бременността - тогава след лечение намаляха.

# 124
  • София-Варна
Здравейте момичета,приемате ли нови попълнения?
Имам и аз въпроси,на които лекарите не могат да ми отговорят!
Преди около 5г.тежах около 75кг,започнах работа в един хипермаркет(много работа),за около 1г станах 62кг.(отдавах го на работата)
Да,ама не Хашимото,се оказа причината!Преди 2г,напуснах въпросната работа,в момента съм 78кг.
Миналата седмица си правих изследвания TSH-0.650,FT4-16.30,a MAT->1000
Изписаха ми само- Цефасел 100
Та чудя се аз,кога слабеем,кога дебелеем и дали изобщо имат връзка килограмите с Хашимото?

# 125
Момичета здравейте,

Вчера най-после се добрах до Д-Р Тодорова, много мила лекарка, погледна ме и на ехограф, жлезата е с много леки промени каза тя  Hug  НО ми назначи изследвания, за които предполагах, че ще се наложи да ги направя, а те са: НК - клетки, генетични-тромбофлебия и 3 полови хормона ми пусна и ще ги правя в Цибалаб, та така. Обнадежди ме иначе, тръгнах си удовлетворена от там.
Сега ме притесняват тези изследвания-дали всичко ще е нормал, защото ако не е каза тя ще се наложат вливания с имуновенин.
Изписа ми както и на Вас лимфо...... /хомеопатичното/ селен+аспирин протект за понижаване на антителата

НК клетките се правели, за да се разбере, дали антителата не изяждат плода още при зачеване първите дни и така да не се получавала бременност  Thinking

явно ще се дават стотици левове още по лекари и изследвания, като знам колко са скъпи от този род, главата ме боли  ooooh!

между другото определи от кога го имам Хашито - най-рано 3 години, най-късно 1,5 година - нещо такова. Веднага се сетих, че точно преди 3 години имах много силен стрес за глупост естествено, после всичко се нареди newsm12

# 126
  • София
Момичета, д-р Тодорова работи ли с ЗК?
Защото моята лекарка д-р Еленкова излезе по майчинство и я смених с доц. Каменов, но имам час за него чак за 24.юни, а не се чувствам хич добре.
Водят ме с Хашитоксикоза, което май си е Базед ( ТСХ - 0.01, ФТ4 - 14.5)

# 127
Птица,мерси за статията    bouquet
Я кажи как се изследва този инсулин,защото съм изследвала само кръвна захар,а обременяване не съм правила-д-р Тодорова каза,че няма смисъл,то е ясно,че ще е висок инсулина.
ninkata1,отслабва се когато си в хиперфункция/ниско ТСХ/ и се напълнява когато си в хипофункция/високо ТСХ/.
Имат връзка кг със заболяването,защото е объркана обмяната на веществата и се качва дори от въздуха при хипофункция.
Цефазел е изписан за намаляване на антителата.
Л-тироксин няма нужда да пиеш на този етап,защото ТСХ е ниско.
Диди6,стискам палци всичко да е наред с изследванията  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover
Не го мисли и не се притеснявай,важното е,че поне ще знаеш ако има проблем и ще се реагира навреме с вливанията.
А не както се случва често-проблема да се търси при свършен факт.
nadby,посети добър ендокринолог,на 1 стр. на темата има изброени лекари в някои градове от които са доволни момичетата.
При ТСХ 5.90 трябва да пиеш л-тироксин.Отдавна вече е прието,че нормалната стойност на ТСХ е 2.5-3,а не както едно време е била около 5-6.Този лекар трябва да го смениш веднага и като започнеш адекватно лечение,ще си влезе хормона в норма.
Моето ТСХ беше 4.42 когато ми откриха Хашимото и след 4 месеца прием на л-тироксин влезе в норма-2.09.

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 10:17 от erota

# 128
homeostatic model assessment (HOMA) index:

Даваш кръв за кр. захар и инсулин. На гладно, рано сутрин.

Ако нивата са към горната реф. граница, вероятността от инс. резистентност е  голяма.

По точно се изчислява,  разбира се, с формулата за НОМА  индекс за определяне на инсулинова резистентност, тъй като референтните стойности на глюкозата и инсулина все пак са ориентировъчни.

Формулата е следната:     кр.захар Х инсулин
                                                         22,5

Ако получената стойност е над 2,5-3 може да се мисли за инс. резистентност. 
Тогава вече можеш да направиш и кръвно обременяване или направо - диета и някой от препаратите на базата на метформин. Разбира се, предписани от доктор и може би след изследване на бъбреци, черен дроб, защото метформинът е коварен.

Това е Peace

И аз мисля да ги направя тези дни, че много ми е трудно с килограмите. Ако разбира се, има направления, ако се преборя с личния и много други ако. Ендото все ми пускаше ИРИ, което също дава някаква информация, но тя е по-скоро за наличие или не вече на диабет, а инс. резистентност е предшестващо състояние. Защо се дърпаше, не знам, може би ИРИ-то излиза по-евтино, а те нали все пестят. Така че, може да се окаже, че прехвърлянето ни при личните ще е за добри newsm78
Но със сигурност вече сме при тях. Проверих. И те имат право да ни пращат на нашите изследвания и да ни предписват лекарства. Или с направление - при ендо.

# 129
lina d, благодаря за отговора! И аз се надявам да нямам проблеми, но ехографа ще го покаже със сигурност.  Praynig Майка ми се бори с хипофункцията от 6 години. В следсвтие й се появи и алопеция. Следи си ТСХ-то през 6 месеца и все не успява да влезе в редовни стойности. Много ме е страх. Такива ужасии пишат за тая щитовидна жлеза в интернет, че дори и да нямам проблеми реално след тея информации ще ги прихвана Shocked( Да не дава Господ! ) Rolling Eyes

# 130
Птица,огромни благодарности  newsm20
Д-р Тодорова ми изписа метформин още първия път когато ми откри Хашимото/преди 5 месеца/ на база висока кръвна захар и каза да го пия 1 година още.
Обаче и аз в най-скоро време ще направя тези изследвания на кр.захар и инсулин и ще ги изчислявам сама по формулата.

# 131
Здравейте момичета, от два дни и аз съм във вашия отбор с Хашимото и хиперфункция. Изчетох цялата тема, но ви моля да ме насочите към добър специалист от Ендокринологията. И още един въпрос - при ехографския преглед казаха, че щитовидната жлеза е на дупки, като пчелна пита - знаете ли какво означава това?

# 132
И още един въпрос - при ехографския преглед казаха, че щитовидната жлеза е на дупки, като пчелна пита - знаете ли какво означава това?
какви са ти страхотии  Shocked

# 133
Eeeee, не се панирай Stop Така са ти го обяснили за по образно уж, нищо страшно. Предполагам са искали да кажат, че жлезата не е гладка, както би трябвало да бъде, а с неравна повърхност. Имаше си и термин, но сега ми убягва. Ама и аз го обясних ooooh! Joy Нищо де, обикновено е такава променена при Хашимото, спокойно, не си тръгнала да мреш Mr. Green

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 18:18 от птица

# 134
  • ВАРНА
здрасти и от мен!

горе-долу попрочетох постовете. аз няма с какво да се похваля.

аз като ви казвах да не се вторачвате толкова много, ама вие... както и да е! радвам се, че вече има и други като мен!

тези реферетни стойностти за ТСХ-то са остарели, вече до към 2,5 е горната граница.

Това абсолютно не е вярно. Говорих току що с ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт