Примерна схема за захранване (15)

• 51 002
  • 507
  •   1
Отговори
# 180
Да, би било добре някой да поства такава таблица Peace

# 181
Изчетох какво сте писали в темата относно ягодите и все пак - Косе Босе, Здравке Желязкова - вие въведохте вече ли ягоди? Аз съм чуденка дали да дам тази година или да изчакам за догодина, макар че на тази възраст избора сигурно няма да зависи от мен.  Laughing
Целувки за Пешо и Вела!  Heart Eyes

# 182
От Косе Босе:
Примерни количества твърда храна:
6 месеца = няколко лъжички или до 100-120 г
7-8 месеца = 160-170 г
9-11 месеца = 180-190 г

Такива са и препоръките на СЗО за активни кърмачета.

Капацитетът на стомахчето на 6-9 месеца е между 130 и 190 мл.
Няма толкова голямо значение какво е количеството храна, а качеството й и честотата на предлагане. Плюс достатъчно мляко.

Формула за количество месо:
-започва се с 10г или 15г
-всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
-на 1 година се достига между 30-80 г.

месо

Сирене

Какво е количеството в началото?
==> Няколко трохички или до 5-10 г., после колкото бобено зърно и т.н.

До какво количество е необходимо да се стигне?
==> 30-35 г или една кибритена кутийка. Достига се за седмица или по преценка.

Какво количество на ден?
==> 30-40 г дневно до 1 год.

режим на хранене 1-3 год.

# 183
  • На бял кон в Pierrefonds
Абутикон - мисля да започна с кашите в края на 6-ия месец, сега ми се струва рано Thinking

Да, разбира се, ти сама си решаваш, но за щаши не е рано. Даже във Франция, за мое най-голямо учудване, препоръчват да се слага лъжичка оризова каша в биберона още на 4 месеца. Аз не харесвам слагането на храна в биберона, но на 5-6 месеца с лъжичка и ако детето е готово да яде друга храна, може да се даде малко каша.

# 184
  • София
Благодаря на Косе Босе!   bouquet

До преди ден - два давах само готови пюрета. От тази седмица се опитвам да готвя на Малечко и май му се услажда. То той си е лакомник, пу-пу! Слагам зехтин, по мъничко. Маслото ще го добавям в закуската.

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 14:35 от Danayka

# 185
Момичета, моля дайте ми линкове за вредите от ранното захранване и даване на сокчета. Praynig

Моята снаха неможах да я вразумя - 3 месеца и 1/2 тъпка бебето с вода със захар (защото педиатъра така казал), сега спря да му дава, но започна със сокчетата. Разумен човек е, ако прочете повечко може и да размисли.

Благодаря, предварително   bouquet

# 186
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0
ето тук в библиотеката е пълно със статии за захранване, повечето са за късно захранване и вредата от ранното захранване.

# 187
# 188

Мерси, мноооого    bouquet

Ако може някой да се включи и с написано от Косе Босе, че нейните са кратки, точни и ясни, момичето работи и гледа две деца, няма много време за четене.

Olive, знам къде е Библиотеката, но имам съображения да питам директно тук.  Peace

Може и на лични, да не спамим.

# 189
  • София
ок, извинявай, мислех, че не си видяла статиите там. Simple Smile

# 190
# 191
  • Бургас
Аз колкото повече чета, повече се обърквам.
Смятам да започна да захранвам в деня, в който Вальо направи 6 месеца със зеленчуково пюре. Давам 2-3 лъжички и после ли кърмя? Давам примерно първо морков. Колко дена го давам преди да включа друг зеленчук? Увеличавам с 2-3 лъжички всеки ден, докато стигна до 150гр според педи. Правилно ли е? И в какъв срок замествам хранене? И при тази програма след месец, т.е. на 7 навършени ли вкарвам кашата? И на 8 навършени месото и жълтъка? Нещо май много се разтягам във времето. Кога след зеленчуците мога да вкарам плодове като пюре, не като сок, за между храненията, например следобед? Какво количество? Може ли да са сурови, например ябълки?

# 192
  • На бял кон в Pierrefonds
Давам 2-3 лъжички и после ли кърмя? Давам примерно първо морков.
Колко дена го давам преди да включа друг зеленчук? Увеличавам с 2-3 лъжички всеки ден, докато стигна до 150гр според педи.
И в какъв срок замествам хранене?
И при тази програма след месец, т.е. на 7 навършени ли вкарвам кашата?
И на 8 навършени месото и жълтъка?
Кога след зеленчуците мога да вкарам плодове като пюре, не като сок, за между храненията, например следобед? Какво количество? Може ли да са сурови, например ябълки?

Захраних съвсем скоро. Споделям моите виждания :

Аз първо кърмя и след 30-60 минути пюрето.

Всяка нова храна се въвежда през 3-5 дни. Аз ги въвеждам на 3. Увеличавам с 2 лъжички всеки ден. Давам колкото иска да изяде. Не знам колко грама е, защото си направих сама пюретата, но меря с чаени лъжички.

Хранене се замества по-късно. То става постепенно. Аз ще заместя минимум 2 месеца след захранването. По принцип до 1 година се препоръчва да не се замества кърмене.

Кашата може след месец, може и по-рано. Аз започнах захранването с каша. Не е проблем да даваш паралелно с вече въведените пюрета. Оризовата безмлечна каша се приема много добре от бебетата.

Жълтъка е хубаво да се дава след 9-ти месец. Аз може би ще изчакам след годинката. Ще преценя в хода на захранването. Месото може пилешко и пуешко един месец след захранването. Не е добре много да се отлага, за да може да се осигури адекватен прием на желязо.

Като захраниш с 4-5 зеленчука може да вкараш плодовете. Аз давам сутрин новата храна, а вече дадената изместих следобед. Сурови плодове след седми месец. може и по-рано, но е вероятно да предизвикат проблеми на стомахчето. Банан може да се даде веднага суров при положение, че е добре узрял. Аз ще изчакам и ще дам сурови плодове след като съм предложила същите във вид на пюре.

# 193
abutikon,erota....  bouquet Благодаря ви момичета!

# 194
Косе Босе, обръщам се към теб за мнение и съвет , както и към всички мами ,разбира се, относно хранителния режим на Калоян.Той е на 9 1/2 месеца .Захранен е на 5 навършени месеца.До преди 2-3 седмици бяхме на 5 хранения( първото и последното-АМ), но оттогавапремахнах сутрешното мляко , тъй като той започна да се буди по-късно сутрин и се получаваше така че обедното пюре го ядеше в 15.30-16 часа.От седмица обаче ми се струва ,че му идва малко храната , защото пак започна по-рано да се буди и започнах да му давам плодово пюре с бисквити около един час преди обедното хранене.Режима му е следния сега:
7.00-7.30 попара или овес.ядки с АМ или сирене(около 200г)
10.30 - 11.00 около 100г плодово пюре с 1-2 бисквити Плазмон
12.00 зеленчуково пюре с жълтък/ месно пюре(около 200 г)
16.00 около 180г млечна каша-редувам различни
20.00 АМ -210 мл
Въпроса ми е дали да върна АМ сутрин и пак да премина на 5 хранения( 3 твърди ) с разлика от 3 1/2 часа - 4 часа между тях или да продължа така.Кога да въведа четвърто твърдо хранене -вечеря(супа,каша).Чувала съм че е хубаво до годинката детето ди пие АМ вечер.Или мога да му давам малко супа и после АМ.Благодаря предварително за отговорите

Общи условия

Активация на акаунт