Примерна схема за захранване (15)

• 51 016
  • 507
  •   1
Отговори
# 165
Аз си повтарям питането :
*Когато  въвеждам заешкото и пилешкото месо, има ли значение дали е бутче, гърди или бяло месо?
*Подходящ ли е интервалът  на въвеждане на оризовата каша и месото? Доколкото си спомням от прочетеното в старите теми, трябва да има около две седмици между каша и месо?
10х.

# 166
Аз си повтарям питането :
*Когато  въвеждам заешкото и пилешкото месо, има ли значение дали е бутче, гърди или бяло месо?
*Подходящ ли е интервалът  на въвеждане на оризовата каша и месото? Доколкото си спомням от прочетеното в старите теми, трябва да има около две седмици между каша и месо?
10х.
По-добре първоначално да е от бяло месо, но не е задължително.
Според мен оризовата каша си я вмъкни в 6тия месец, като 2 или 3та храна, можеш да я комбинираш после с пюретата - така или иначе в почти всички купешки има ориз..
А месото си го въведи 7мия месец без проблем  Peace

# 167
Момичета, имам питане! Започнах захранване от няколко дни, дъщеря ми е почти на 6 месеца. Първо предложих тиква, но не се прие, продължих с ранни моркови, които много и се усладиха. Давам ги от 3 дни, на обяд, 30-40 мин. след кърмене. За моя изненада днес изяде около 60-70 мг, мога ли да давам такова количество, все пак сме съвсем в началото newsm78
Благодаря за отговорите Hug

# 168
Момичета, имам питане! Започнах захранване от няколко дни, дъщеря ми е почти на 6 месеца. Първо предложих тиква, но не се прие, продължих с ранни моркови, които много и се усладиха. Давам ги от 3 дни, на обяд, 30-40 мин. след кърмене. За моя изненада днес изяде около 60-70 мг, мога ли да давам такова количество, все пак сме съвсем в началото newsm78
Благодаря за отговорите Hug
Ами зависи Simple Smile
По принцип може (дават го по старите схеми че до седмица-10 дни се достига заместване на хранене, което за мен е безумие).. Въпросът е дали е разумно Simple Smile
Според мен изчакай още няколко дни с различните от кърма храни и тогава увеличавай така количеството..
При положение, че го даваш 3 дни.. би трябвало да сте на 4-5 лъжички.. а не на 60-70 гр Simple Smile..
Не бързай  Wink има време да яде манджи..

# 169
erota, Black rose мерси   bouquet

# 170
  • На бял кон в Pierrefonds
Момичета, имам питане!

Здравей, и аз захранвам от десетина дни и малката така лакомо си хапва. Като свърши пюрето стои с отворена уста и иска още  Grinning Аз по принцип започнах да захранвам по-рано  от 6 месеца, защото детето беше гладно. По цял ден нервно, суче през час. Сега се поуспокои малко, но виждам, че още не й стига. Та мисълта ми е - може да включиш оризова каша към пюрето. Даваш първо пюре 4-5-6 лъжички и после оризова каша още толкова. Тя засища повече и съдържа желязо. После постепенно като увеличаваш пюрето ще намалиш кашата или ще я предлагаш примерно само следобед.

# 171
Няма голямо значение.
В готовите пюрета също не е означено дали месото е бон филе или от бутчета.

Предимства на бялото месо:
- по-чисто (по-далеч от костите, където се отлагат остатъчни химикали и т.н.)
- по-малко мазнини (лесносмилаемо)

Предимства на тъмното месо:
- повече желязо (напр. 2 пъти повече при пилешкото)
- по-крехко
- повече мазнини (това донякъде е предимство, мазнините са много важни до 2 год.)

# 172
... Малчо е супер алергичен и алергологът ни каза до 1 година да не даваме никакво месо. Отделно таткото ни е вегетарианец и иска и детето да прави вегетарианец ...

Месото по принцип е слаб алерген. Изключение донякъде е пилешкото. Телешкото може да е проблем при доказана сериозна алергия към кравия белтък, иначе не.
Цифрите за алергия към месото се движат около 2% средно т.е. някои плодове, зеленчуци и зърна са доста по-често срещани алергени. Можеш да обсъдиш с алерголога какви точно са аргументите му.

За вегетарианството - възможен вариант за деца. Проблемите са два:
1) Не се знае какви са точните предимства и ползи между традиционния и безмесния начин на захранване, в смисъл липсват проучвания от самите педиатрични или подобни организации за най-малките дечица. Иначе информация има всякаква и навсякъде.
2) До 3 год. детето не е умален възрастен, а има много специфични количествени и качествени нужди - моето мнение е, че за детско вегетарианство е може да се мисли от тази възраст нататък.

… Скоро ставаме на 8 месеца и ми се струва, че изоставаме с въвеждането на месото, глутен и жълтъка. За жълтъка, специално педиатърката ме предупреди, че е крайно време …
Накратко в какъв ред и по колко време да въвеждам тези храни?
Може ли веднъж въведени да се редува жълтък с зеленчуково пюре и месно или месото да е по-приоритетно?
Време ли е да въведа още едно хранене? Какво да бъде то?

Съвсем правилно си преценила.
Месото е важно, през 8 м. трябва да се включи.  С него най-лесно се внася нужното желязо, което е и по-лесно усвоимо от това в жълтъка. Освен това месото е слаб алерген и няма причина да бъде отлагано.
Глутенът също няма повод да бъдат отложен сметка на жълтъка – при здраво, кърмено, необременено дете 6-7 м. е напълно подходяща възраст за глутен. Освен това така се осигурява по-разнообразно и съответно по-лесно хранене със зърнени храни.

месо --> глутен --> жълтък

Може през ден месо и жълтък.
Може всеки ден или почти всеки ден месо, а жълтък 2-3 пъти седмично.
И двата подхода се препоръчват. Първият е типичен за българския начин за захранване, но пък се дава повече месо на един прием. Вторият разчита на по-редовен, но по-умерен прием на месо. Примерно готовите пюрета са съобразени с този начин на захранване.

Трето хранене може да се включи между 8 и 10 м., когато детето е готово.
Може да е закуска (може пак нещо зърнено), но може и междинно хранене с плодово пюре сутрин или привечер, ако детето още не е готово. После се добавят зърнени към плодовото пюре и става основно хранене. Няма проблем да се дават зърнени храни два пъти дневно. Или пък сутрин постепенно се включват зърнени храни с нещо млечно, а следобед или привечер остават каша с плод. На 9-10 м. кашата привечер може да се замени с нещо зеленчуково или да се редуват.

... Моля за коментар, дали подобна схема е добра и правилна ...

Схемата е много добре.
Как ще са наредени храните по групи зависи от много фактори – и местните традиции, и сезонността на зеленчуците и плодовете, и индивидуалните особености на детето.
Дните също са добре разчетени, особено в случая на алергично предразположение – както през първия месец, така и през втория. След 9-10 м. бързо могат да се въведат достатъчно храни; в началото на захранването разнообразието не е приоритет, важното е да се покрият основните групи храни (зеленчуци, плодове, зърнени, протеини и т.н.)

Зеленчуци - каша -  плодове е много разумен вариант.
Предимствата са няколко:
- започва се със зеленчуци (които не са сладки)
- после идва ред на месото (актуалната тенденция е да не се отлага много)
- добавят се зърнени храни за калоричност, разнообразие и включване на второ основно хранене (не е задължително да се бърза с кашите)
- между 7 и 8 м. могат да се включат директно пресни плодове (ябълка, круша, банан)

* Млечни = 9 м. е напълно подходяща възраст за дете без алергии; може да се почака още малко във вашия случай, но могат и да се въведат преди 1 год., ако детето не е проявило някакви специфични проблеми.
* Кайсии и праскови = слаб алерген. На пюре може още на 6-7 м., пресни от 8-9 м. нататък, най-вече според сезона. Щом са обелени, няма проблем. Кайсиите не са в списъците с топ-алергени в ранна детска възраст, има други далеч по-алергизиращи плодове…

# 173
Ако искаш, можеш да качиш схемата при другите схеми (адресът е на 1-ва стр. и няколко поста по-назад). Така най-лесно ще бъде разглеждана от другите дами и наистина ще бъде от полза.
Можеш да я допълваш или променяш по всяко време.

био авокадо …мога ли да го замръзя …
В книгите с детски рецепти авокадото може да се замразява без проблеми.
Могат да се добавят 2-3 капки лимонов сок, за да не потъмнява и да не губи витамините си (не е проблем преди 1 год.)

като въведа кравето масло за 3-4 дни, след това всеки ден ли да предлагам
Не е задължително.
Но пък маслото е полезно заради специфични витамини, разнообразието на видовете мазнини, много калории в малък обем. Плюс овкусяване.

# 174
Косе Босе, много благодаря  smile3525

# 175
Здравейте, аз все се каня да споделя нашето меню на хранене, защото ми се струва, че нещо не е както трябва. Проблема е, че малката много неща не обича (или по-скоро малко неща харесва) и вече се чудя с какво да разнообразявам менюто.
Ето какво папкаме:
6.30 - кърмене
9.00 - млечна каша с Грис - 100 гр. + кърмене
12.00 - месно пюре с пуешко (друго все още не съм въвеждала, че малката солено не яде, а в търговската мрежа е трудно да се намери такова без сол), или тиква с пуешко или Картофи с пащърнак и пуешко (зеленчуково пюре, наи-често тиква с картоф, пащърнак, тиквичка-общо взето май само това яде с охота) - 100 гр + кърмене
15.00 - млечно кремче на Алете, всички видове и допадат - 100 гр + кърмене
18.00 - кърмене
21.00 - 100-150 грама Пълнозърнена каша с бисквити или Оризова каша (направена с вода) + кърмене
2.00-3.00 - нощно кърмене
Забележка: ние сме скарани с плодовите пюрета и това е голям проблем, не ще и да ги близне под никаква форма и консистенция, домашни или купени, йогурти също не обича, киселото мляко не и е по вкуса, попара пък хич  ooooh! . Изобщо ми е много трудно да разнообразявам, какво ли не съм купувала и хвърляла, това, което присъства в менюто и е единственото, което е харесала.
Косе Босе, ако можеш да ми дадеш съвет и обсъдиш режима ни   bouquet , благодаря предватително.

# 176
Здравейте!
Захраних сина ми седмица преди навършени 6 месеца, кърмя го на поискване , намяме изграден режъм, суче през 2 часа  през нощта -  на 3 (вода не пие). 
Сега е на 7 м.  и 4 дни. Захранен първо  с основните зеленчуци(картоф, морков, тиква, тиквичка и пащърнак,), плодове   (круша и слива) и оризова каша.
Откакто се захранихме имаме проблем с изхождането, в повече от случаите  на 4- ия ден помагам с термометъра.
Имам питане:
1. Да започвам ли въвеждането на месо или да въведа още няколко зеленчука ( броколи, карфиол, спанак)  и каша (елда например)?
2. Жълтък и глутен мисля да въведа след 8 месец, дали е подходящо???
3. Мисля някои от пюрета сама да приготвям и се чудя дали пресен картоф, който в момента на пазара дали става за приготвяне на бебешка храна
4. Кашите всеки ден ли се дават???
Благодаря за отговорите!

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 09:18 от Irinka83

# 177
Duhi Puhi - нямам намерение да замествам хранене поне първите 1-2 месеца, явно трябва да намаля количеството на пюрето. Предполагам, че вече към края на 1-ия месец от захранването мога да стигна до 60-70 мг ? newsm78
Абутикон - мисля да започна с кашите в края на 6-ия месец, сега ми се струва рано Thinking
Благодаря ви за отговорите Hug

# 178
Здравейте, напоследък съм се развихрила да готвя на малкия юнак (ако той ядеше, щеше да е чудесно, но това е друг тема:). Та исках да попитам има ли някакви препоръки по отошение на количеството съставки? Обичам да смесвам повечко неща - например манджата от днес е пиле, пащърнак, морков, лапад, лук, магданоз, като последните три са в малко количество като за подправка. Дали е добре да слагам по-малко неща или това не е проблем? Само да точня, че всичко е въведено вече.
Косе Босе, срещала ли си препоръки по този въпрос?

# 179
Някой има ли таблица с грамажите храна, която трябва да яде детето, според месеците?

Също и таблица, която казва според месеците, колко месо / сирене е препоръчително да се дава?

Много ще съм благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт