Има ли други майки, които смятат, че децата им не са от стъкло?

• 21 722
  • 288
  •   1
Отговори
# 180
Да допълня нещо и аз.Не се сърди човече е права от гледна точка на медицината.Детето наистина само си показва кога е готово.Аз съм го слагала полуседнал от края на петият месец,но съм го държала така по пет минути примерно,на ден.Много ме е жал,като видя на улицата деца на четири -пет месеца,килнати на една страна в количката...ама зор имат майките да почне да сяда по-рано от когато трябва и е нормално.И все пак не съм изпадала в крайности.Проходилката пък изобщо не помага за прохождането и то не зависи от нея.Прохождането и възрастта на която ще проходи детето,зависи от собствената му нервна система,тоест от готовността му да проходи.Проходилката е средство,което помага на детето да се придвижва и да опознава предметите по-отблизо,а и дава известна свобода на майката и почивка през това време/ако домът и е добре обезопасен естествено.Така,че и от двумесечна възраст да го слагате в проходилка,ако неговата нервна система му позволи да ходи чак на 1 годинка,то няма да проходи по-рано от тази възраст благодарение на прословутата проходилка.  Wink

# 181
Не съм го слагала да посяда преди 6 навършени месеца. Ако това е критерият дали бебето е от стъкло, значи да - моето е от стъкло. Слагала съм го в полулегнало положение на количката и пак можеше да се оглежда наоколо. Да стъпва на краката си пък не съм го слагала никога, въпреки че лекарката ми беше дала някакъв лист с упражнения и едно от тях беше да държа бебето да стъпва. А подхвърлянето беше абсолютно забранено на всички - никога не е подхвърляно нагоре-надолу за да се смее. Страшна глупост.  Не мога да приема за нормално бебе, което не може да си крепи кръста само, да се слага в положения, които предполагат да може го прави. Сам си седна и сам се научи да се изправя и да ходи, не ми е било спешно детето ми да седне и проходи преди всички съседчета  Grinning

# 182
Добре дошла в отбора, атмосфиър  Grinning
Всички деца са различни - няма спор. Някои започват да се обръщат още на 20 дни, други месеци по-късно, някои прохождат на 8 м., други на година и половина...
Моето дете също се оказа "шило в торба" - едва навършил 1 м. и нямаше сила на земята, която да го задържи легнал по гръб! На 4 месеца посядваше с помощ и ми скъса ръцете от скачане, на 6 седеше вече съвсем стабилно и искаше да ходи, а в момента навъртам километри с приведен кръст  Laughing
И аз не мисля, че детето ми е от стъкло - захранен е с твърда храна каквато сам може да държи и слага в уста и ръфа сам, задавял се, но той и със слюнка се дави и това не ме притеснява, падания и удари бол, но и това не ме е притеснявало - просто знам как да реагирам, така че да няма болка и последствия.
Също смятам, че детето най-добре показва и подсказва какво и как. Въпросът е доколко майката е подготвена и сигурна в себе си, за да се вслуша в него.

# 183
  • София
Хахаха, от BabyCenter продължават да искат да ме вкарат в грешния път:

Цитат
By now your baby has gone from being a passive observer of the world to being — or at least wanting to be — an active participant. Some babies this age even like trying to "stand."  If your baby seems to want to stand up while being held securely on your lap, it means those little leg muscles are probably sturdy enough to explore this new sensation.

# 184
  • София
отъмсфиър,

има опция да помолиш модератор да заключи темата.  Grinning

# 185
  • София
Че защо да я заключват? Тя тъкмо стана интересна! Joy

# 186
  • София
Че защо да я заключват? Тя тъкмо стана интересна! Joy

потвърждаваш тезата ми.

# 187
  • София
Интересна - няма що, прочетох избирателно 5 страници.
Говорете с ортопеди, лекари, а след това, ако искате и съвсем новородено го слагайте седнало.

Вредно е за бебето на 3 месеца да седи в родителите си дълго, да то вече не иска да лежи през цялото време, но затова си има обяснение и то не е, че е готово да седне.

Когато след време откриете, че детето е с изкривен гръбначен стълб, не се чудете от къде ви е дошло до главата.

Повечето деца на тази възраст са като шило в торба, но това не означава да започваме да им вредим, само и само да има тишина и да сме доволни.

Когато моето искаше да сяда, просто я взимах на спалнята и започвахме да си играем, слагах я по корем, правихме боц, слагах я в активната гимнастика, излизахме на открито. Детето само си седна на 6 месеца, на 7 вече стабилно си седеше, нито съм подпирала, нито съм помагала. С прохождането по същия начин - лазеше до годинка и месец и след това си проходи. Ортопед ме предупреди, че ранното водене за ръце може да изкриви крачетата - не съм разрешавала на никого да я води така.

# 188
Прочетох избирателно няколко страници и реших да кажа на мен какво ми казаха и как ме посъветваха в Австралия. Казаха ми, че мога след 3-тия месец да го слагам поизправен- не напълно седнал, но не и легнал. И така и правя. Следя го и като видя, че се изморява и го слагам пак легнал. От началото издържаше така по половин час. Вече в количката стои постоянно леко повдигнат. Ако се замислиш дори кошовете за кола за бебета не са напълно легнали, а тук специално са задължителни. За сядането ми казаха, че от петия месец мога да го слагам да седи за малко в мене, а след 6-тия да го сложа седнал в количката.
Моето мнение е, че бебетата се развиват различно и ако ти прецениш, че той вече е готов за това защо не. Според мен въпроса е да не го държиш постоянно седнал- наблюдавай го и като видиш, че се изморява го слагай да легне.

# 189
Сетих се още нещо, което не е много във връзка с темата, но е идея. Аз лично моя дребосък го държа почти по цял ден на земята в джима му. Много ми е удобно, а и на него много му харесва- върти се, мъчи се да пълзи там, играе си с играчките, които му дам (по- точно се мъчи да ги изяде). Пускам му и музика. Пробвай, много е удобно. Ако нямаш джим може да пробваш да го сложиш на одеалце на земята.  Слагаш го по- далеко от мебели, така че ако се завърти да не се удари, а като е на земята няма къде да падне.

# 190
  • София
Няма да отговарям на дразнителите, но ще кажа, че за мен темата е интересна, точно защото от нея излязоха много идеи и съвети как може да забавляваш детето без да го държиш седнало. Аз вече го държа в мен полегнал, както бях показала на снимката и той е точно толкова доволен, колкото беше, когато беше полуседнал (вече много внимавам с определенията).

ALFI, през цялото време става дума за не повече от 2-3 минути, колкото детето да се успокои или да почувства топлина и грижа.

Но изказвания като "никога, никога, никога" не съм го слагала седнал, никога не съм го поддържала под дупето, или пък "само по пет минути на ден, в никакъв случай повече" наистина ме озадачават...

# 191
Оставих детето да се развива по естествения си път. Нито го слагах седнал, нито съм го държала изправен. Точно защото не е от стъкло, трябва да си върши сам работата и да си постига сам привилегиите. От доктор и физиотерапевт получих един съвет : Остави го на земята, пръсни му играчки по пода и излез от стаята.

# 192
  • София
Между впрочем, позата в слинга не е като легнала на под или легло, а е бая превита, подобно като в утробата.

Проблемът със сядането не е в евентуална извивка на гръбнака, а в опорната точка.

# 193
  • На бял кон в Pierrefonds
autumnsphere продължавам да се забавлявам с най-различни интерпретации на ник-а ти.

По темата вече писах още в началото (стр.4), но сега като продължавам да чета как някои тропат с крак и държат на тяхното мнение, а ти им вадиш някакви текстове на английски да ти кажа още нещо. Аз не живея в БГ и до тук има няколко майки като мене, които са се изказали ЗА слагането на бебетата в седнало положение за малко още от по-ранна възраст, по простата причина, че на запад (или изток - примерно майката от Австралия) не се набляга толкова на изключенията, а на правилото. Значи възможна е да стане изкривяване, луксация и т.н. в определени случаи, но процента на вероятност е малък и следователно се препоръчва това, което е по-добро за бебето, а именно упражняване на мускулатурата с поставянето му в различни пози и гимнастика. Разбира се, ако педиатъра забележи предразположеност към някакви деформации ще даде адекватен съвет на майката. Тук имаше една жена, която живее в Щатите, която беше писала, че като попитала педиатъра си дали да слага бебето седнало той я гедал учудено. В България все още бебетата се гледат по руска школа и не знам каква си школа, докато в другите страни се следват препоръки на СЗО. Много майки, включително и ти, имайки достъп до интернет се объркват от навлизащите от някъде си тенденции и методи и започват да се чудят кое е добро и кое не за детето им. Така или иначе в живота винаги имаш повече от една възможност и само твоя светоглед и възприятие могат да ти кажат кое ое добро за теб и съответно за човечето, за което носиш отговорност.

Хрумна ми, че може да пуснеш запитване в някой чуждестранен форум. Да видим там какво ще ти отговорят. Но в крайна сметка запомни : ти правиш най-доброто за детето си и никакви форуми и тем подобни трибуни не трябва да те отказват от това.

# 194
abutikon, авторката на темата вече казза, че не слуша никакви лекари! Така, че дори и да има проблем няма как да знае.
Също след като мненията от форума не трябва да й променят решенията, защо изобщо пуска подобна тема?

Изобщо темата се изроди.... Не мисля, че може да се каже още нещо по нея.
Всеки прави с децата си това което сметне за добре. Peace

Общи условия

Активация на акаунт