ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 67 659
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 135
  • София
ИСОДГ, Ехоо?

Къде са обновените списъци за 13ти май?

Аз си мисля че списъците са променени. Вчера като влязох, пишеше 12,05,2009 06,00ч
А днес е 12,05,2009 05,40ч

И мойта щерка е с една позиция назад, значи някой с 8-точки и с по-малка буква е кацнал преди нас.

Пък всъщност знам ли  newsm78

# 136
# 137
Много хора любезно помолиха едни други още повече хора да спрат да се записват.  Stop
Не и не!

# 138
                  Ето примера за азбучния ред  Laughing Копнах го: 1. Белослава Бисерова Благоева 10+ т.
                                                                                              2. Андреа Светославова Койчева 10+ т.
                  и за еднаквите точки и различните места на близнаците: 9. Преслава Бисерова Благоева 10+ т.

# 139
Аз не мога да разбера нещо за актуализацията на тия списъци - в нашите градини нещата си стоят непроменени от седмици насам, какво се актуализира?Къде гледате - влизате в профила на детето,после "кандидатствания", после кликате върху градината и там се показва един списък, това ли е ? И чета нещо за опашки,но не разбрах какво,къде? И освен това в профила на детето точките се дават с някакви десети,а в горепосочения списък има само кръгли числа, с изключение на 3 деца,които имат 10+ ? Нещо да не съм объркала аз?
Нашият списък не е подреден по азбучен ред.

# 140
Ще ви споделя, че присъствах на една от последните срещи на работната група преди изготвянето на новият регламент. Та още тогава многократно споменаваният  г-н Джонев даде ясно да се разбере, че каквито и предложения да дават родителските организации и отделните родители, всичко ще стане така както реши, простете "предложи" той. Безцеремонно налагаше мнението си, а директорките и дори г-жа Минчева го гледаха в очите и се съгласяваха с всичко което предложеше той. Сякаш не дирекция "Образование" беше наела г-н Джонев, а той просто представяше своя софтуерен продукт. Още тогава (месец Януари) той надълго и на широко обясни как ще бъде въведена система за генериране на случайни числа които ще бъдат присвоени на децата от така наречените в последствие граничните групи. И всичко ще бъде "проверимо", беше обяснено на уважаемата работна група. Ха, ха би казал друг програмист нает пък да хакне програмата за "световния ред". Моите прости разсъждения по въпроса със случайните числа е следната. Може би все пак определени ЕГН-та ще бадат отбелязани като ЧЕРВЕНИ - да речем. Същите тези "червени" ЕГН-та при попадане в гранична група и подаване на заявка за случайно число, ще бъдат обслужени като "червени" ЕГН-та! Тоест вероятно ще получат "червени" случайни числа които всъщност няма да са толкова случайни, а такива които осигуряват влизане в детското заведение. Та ВИ питам уважаема несъздадена още контролираща група, колко от вас ще могат да разчетат сорс кода на програмата или модулът от нея, която касае "прозрачното" раздаване на числата. Дори и да има такива от вас, то доколко е доказуемо, че предложеният за контрол сорс код(програмен текст в суров вид) е същият който е компилиран като краен продукт или така наречената програма?

И още за какви анкети и мнения ще говори ТОЙ сега, като още преди 4 месеца стана ясно, че нашите съдби ще бъдат разиграни на "прозрачна" и "проверима" томбола.

Абсолютно споделям това мнение..
И по-напред писах,че се притеснявам,че определени ЕГН-та ще имат "определени" тежести..
Както и,че няма никава гаранция,че това, което се демонстрира на родителите на 15 и 22-ри реално ще е крайния продукт, който ще бъде публикуван..
Верно е,че трябва да имаме малко повече доверие на хората на които поверяваме съдбите на децата си и на семействата си и своите лични, НО ГО НЯМАМЕ.

Та по въпроса - вярно е че всяка система може да се манипулира, но нали за това се дава възможност на родители да участват в някакъв процес на контрол. Най-лесно е да се каже какви магарии могат да станат - то това е ясно че могат да станат. По-трудно е да кажеш каква процедура за контрол точно искаш да упражняваш и да се договориш с фирмата изпълнител за това. И в случая това могат да го направят само родители със съответна квалификация. Но както виждам фокусът е върху възможни прегрешения, а не как да направим така че те да не се случат. И изобщо не става въпрос за доверяване - става въпрос дали ние, родителите, искаме и можем да осъществим контрол върху приема.

В случая родителите имат някаква възможност за реакция. Не съм сигурна обаче дали имат възможност за същото при избор от ПС на ДГ. Как по-точно ще могат да се проследят някъде към 200 обекта дали са класирали обективно и прозрачно. Аз лично техническа възможност за контрол не виждам и затова предпочитам по-малкото зло - системата.

Таткото присъствал на работната група през януари мога само да попитам като компетенто лице от страна на родителите, защо не изказа поне мнение, предложение или коментар по това което Джонев говореше. Просто останалите да се ориентираме по-добре. Аз такова поне не чух. Моля да ме извините ако нещо съм се объркала.

# 141
  • Върху лъчите на Слънцето.
                  Ето примера за азбучния ред  Laughing Копнах го: 1. Белослава Бисерова Благоева 10+ т.
                                                                                              2. Андреа Светославова Койчева 10+ т.
                  и за еднаквите точки и различните места на близнаците: 9. Преслава Бисерова Благоева 10+ т.
Белослава може да има 12 т, а Андреа 11 и системата да го отчина, въпреки, че ние не виждаме точно колко са. А близначките може също такада не са една след друга, защото те могат да посочат различни градини като първо, второ и трето желание, за да имат по-голям шанс за прием.

# 142
Искам да се искажа по въпроса за проверката на сорс-кода на програмата на Сирма и родителския контрол. Правя това с уточнението, че съм програмист бази данни.
1. Манипулация на данните  и скрити проверки и подменени кодове винаги са възможни. НО аз не вярвам Сирма да ни поканят да гледаме сорс кодове при положение, че имат такива намерения. Не мисля, че предоставянето на сорскод ще доведе до повишаване доверието в алгоритъма за генериране на числа. Мисля, че алгоритъма е за генериране на число е много прост  и няма да има проверки за "наши" ЕГН-та. Това колко пъти ще се пуска генериране на номер, докато се получат подходящите номера, пак е недоказуемо. И сървърите тех и досъпа също .... Пак казвам - не мисля, че Сирма ще манипулират номера директо. На база досегашните ми наблюдения върху системата, по-вроятно е пак да е много "бъгаво" и да не стане от първия път.
2. Проблема е около укрите и уплътнените  места преди системата. Случайните числа са за балъците (и аз съм в това число !!!).

Много се извинявам за острия тон, но като стане дума за системата на Сирма и проверка от специалисти и се хващам за главата. Както виждате, доказаха си хакрските атаки !!! А най-много се дразня на обясненията за "голямата" база данни.

# 143
Аз имам следните два въпроса?

1. В детска градина Буката от обявени 50 места, 28 са с по 10 и 9 точки. Какво стана с квотите за прием на деца с предимства?

2. Продължавам да питам защо след като се извърши приема и се публикуват списъците на приетите деца, не се публикуват и разбитите по критерии точки. Защитата на личните данни, може да бъде напълно гарантирана и пак да стане ясно кой как е набрал допълнителните точки. Пример как може да стане това:
Иван Петров Петров - адресно регистриран в София, квартал Х, двама работещи родители, баба нощен пазач на МОбразованието, трима породени братя учещи в същата ДГ

кажете ми какви лични данни се разкриват тука

# 144
  • гр.София
 Продължавам списъка с изчезнали места
 2 ОДЗ Звънче, 1-ва група. Вече са с 4 по-малко (бяха 14) !

Мисля,че и за 2 -ра яслена са намалени с 3,но те не ме интересуват и не ги помня.

# 145
Продължавам списъка с изчезнали места
 2 ОДЗ Звънче, 1-ва група. Вече са с 4 по-малко (бяха 14) !

сИГУРНО СА приети по рано  убедена съм в това

# 146
Някой, който е пряко засегнат, пък и не само, защо не звънне на директорката и да попита?

Тя не може да няма обяснение. А  може и аз да звънна в качеството си на заинтересован гражданин....

# 147
Дали не изчезват, заради децата със СОП, които предупредиха,че ще се класират допълнително?
Впрочем..така и не стана ясно кога..

# 148
Ели (Hrisa), права си..много черногледи станахме покрай изненадите от последните 2 седмици..
И аз не вярвам, че СИРМА ще си позволи да манипулира случайните числа..
Безсмислено е, след като парашутистите така или иначе заобикалят системата..
..

Аз имам питане към г-н Джонев : КОГА ще се разделят опашките за да се види кои деца с 10+ са от социалните критерии и кои са с баби и дядовци в ДГ.. и майките от опашката на децата по общите критерии да спрат да се притесняват, че преди тях има много деца с много точки..
Кога ще се виждат реалните опашки?
И..ще върнете ли своевременното актуализиране при всяка извършена промяна, ( а не това "ежедневно" актуализиране, което е в момента), за да можем да си преценим реалните шансове...Иначе..всякакви промени на желанията стават безпредметни след 20-ти..(че дори и тогава..) понеже няма как да се видят отразени преди самото класиране.

# 149
Дали не изчезват, заради децата със СОП, които предупредиха,че ще се класират допълнително?
Впрочем..така и не стана ясно кога..

Щурец, не е допълнително, а предварително. Но пък едва ли ще приемат по повече от 2 деца в група. Както си е регламентирано.
Но пък ако спазват всичко групите трябва да станат с по 12 деца при приети деца със СОП.

Общи условия

Активация на акаунт