114 прекрасни БГ стиха вплетени в арабска любовна поема

• 29 786
  • 291
  •   1
Отговори
# 90
Пустинна принцеске това второто е наистина  #Crazy #Crazy #Crazy

# 91
Принцесо Сахрауея Heart Eyes

Чудо е че ни има,пък се чудим дали въобще Създателя съществува-чудни чудатковци сме това хората Laughing
иначе най-близко усетих преходността на живота и Милостта на Всевишния по времето на войната през 2006,която изпитах на свой гръб-Знаете разказа и преживяването ми-
тогава разбрах,колко всъщност силен може да бъде човек и колко всъщност ненужен е страхът от смъртта(някак си като си близо до нея-Нещо те прави безстрашен),въпреки,че осъзнаваш какво е военне самолет и няколко тонна бомба Confused
Иначе като бях на три години,пих от лекарствата на баба ми за сърце(помня го смътно)-изпаднала съм в клинична смърт,но скоро сърцето ми отново е затуптяло-Алхамдуллилах Praynig-после все сънувах един и същ сън -(странен за малко дете)
аз ,облечена в една моя оранжева рокличка ,едни страшни мъже ме водят и хвърлят
в пропаст-като гроб-преди да падна се събуждах-но винаги нещо ме караше да се чувствам,че нещо добро ме пази и е по-силно от злото Praynig
Викам си,дай поне да си употребя подарения живот доколкото мога полезно и с огромна Благодарности признателносткъм Дарителя Hug Hug Hug

# 92
дуа гости не връщам  Hug,за съседите имах в предвид съседна тема-където досаждах с въпроси  Mr. Green,паролата ме смея сменяли-но за всеки случай ще ти я пусна на скайпа

За анемията и Даяна е анемична-желязото и е  на долна граница-до годинка и давах желязо-след това спрях.Явно на мен прилича-моето също е на долна граница.

И да се посмеете малко-Самара изчезна след това пристига-подстригана,но добре се е докарала  Grinning

# 93
  • София
...
Не вземам мнение не защото нямам, а защото моето мнение си е само за мене и ако то би могло да породи конфликт е по-добре да го запазя за себе си. ...

Ми чакай тогава аз пък да си изтрия моето мнение, щото си е мое  Laughing. Ми нали затова е форума бе хора, за има обмяна на мнения. Знаете ли, че основните проблеми на западняците с мюсюлманите идват точно от това, че не ги познават, а си мислят, че разните пара-военни и терористични организации са едва ли не  лицето на исляма.

дядо хаджия не съм го чела това, дай линк или го пусни и тук та да подкараме чудесата в живота ни...

Прекалено е религиозна тази история. Всъщност ако не бяха ме помолили комшийките от Израелската тема нямаше да я публикувам никога. Все пак 18 години са минали от тогава.

# 94
Salam Hа всички от темата  Mr. Green Wink

Миришещите броеници не са скъпи въобще : по 1, 3, максими 5 лири(около 1-5 лева)... Аз казах къде да гледате за т9х, ама в тия разгорещени спорове, не сте обърнали фнимание  Whistling Mr. Green ...та Капала Чаршъсъ и Масър 4аршъсъ (Египетския пазар)...както и Carsamba=Чаршамба(консервативната махала в квартал Fatih=Фатих).  Peace

Аз умишлено ,не искам да взимам мHoгo отношение по зададените ? , щото вече ми триха мненията в няколко теми  Whistling Mr. Green, та за това пускам само това ....В колко теми вече имам чувството ,че пиша все едно и и също -- Важното е да има(ме) душевен мир. И все по-често ми се налага да давам този неискан съвет, та и тука ше го дам  Mr. Green = който иска да научи нещо за дадена религия, да не се учи от изповядващите тази религия, а от книгите на религията !!! Всички религии окуражават ДОБРО И МОРАЛНО ПОВЕДЕНИЕ (моралните ценности) И етикета на реципрочността: нещо от типа “Не прави това , което не искаш да ти направят И на теб”. (пускам (умишлено като документ) малко инфо, мои цитати и разсъждения трити от темите ..., за да не се приеме за някакъв вид пропаганда , ...  http://docs.google.com/Doc?id=ddhvkzmj_8dw57w2dq  )

Светът около нас е много по-позитивен, хубав и весел, ако се концентрираме върху приликите между хората,
традициите, обредите, религиите...На мен ми действа добре да науча, че хората в Иран боядисват яйца 3a Nauruz , че хората в TR скачат огньове 3a Hidrellez, че арабското име Mikael, си е български бай Михалко и т.н. ... Hug Peace

И за финал (просто и ясно  == моята интерпретация е на долунаписаното е следното : няма нищо лошо , че хората са различни, различни са, е и ?  Hug Peace) :

Surah 109. Al-Kafirun:2. I worship not that which ye worship,
3. Nor will ye worship that which I worship.
4. And I will not worship that which ye have been wont to worship,
5. Nor will ye worship that which I worship.
6. To you be your Way, and to me mine.

Сура 109. Ал-Кафирун:
2 аз не служа на това, на което вие служите,
3 и вие не служите на това, на което аз служа.
4 И аз не служа на това, на което вие служите,
5 и вие не служите на това, на което аз служа.
6 Вие си имате вашата религия и аз имам своята религия.

Ей малко ледена лимонаТа ...3а разхлаждане и от емоцииTe, и от времето  Crazy Mr. Green Peace

ps: а за темата за забрдките/hijab-a/шамията/veil-а etc.  може да погледнете тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382551.0;all  ...доста моми4ета oT всичкиTe комшийски теми взеха участие ....  Peace

ps2: наистина не мога да проумея как в 21 век, при наличие на толкова много книги, библиотеки, интернет, ТV etc., хората предпочитат да не понаучат нещо за да опознаят др.култура, бит, традиция и да го приемат различното като норма в днешно време и с уважение, ... всичкоТо народ изтрещява всеки път щом се спомене нещо различно от това, на което е свикнал ...много е поддтискащо, че децата растат в такава обстановка.  А иначе целия св9т е много толерантен към толерантността ... отплеснах се пак.... Mr. Green Whistling Peace   ( нямам предвид тази тема, или някой конкретно от тук  Peace, но само се порa3xодете из останалата част на форума, а да не казвам 3а сайтове извън него ...да се смееш ли , да плачеш ли ...  Whistling )

ps3: Ама иначе не взех никакво отношение по темата  hahaha Mr. Green Whistling ...sorry за чаршафа ,, сърбяха ме ръцете  Blush Laughing

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 21:02 от bz

# 95
  • по пътеката
дядко, допадаш ми с това ,което каза ! за жалост, малко са хората надхвърлили ограни4енията на мисленето, 4е тяхната купи4ка трябва да е по-пълна или тяхното е по-хубаво! с това мерене няма да се оправим никога! на мене то4но това минаване в другия свят ме завърши като възприемане и дооформи като по4исти тотално материалното! религията е много над това,което се опитват да вградят в написаното в светите книги! всеки си го възприема както иска, но не всеки е дорасъл да го докосне и хармонизира, тоест сляпото следене как си обле4ен ,дали ми се подава фустата или глезена,както и дали ми е паднал фулара хи4 не го мисли господ това ,ина4е нямаше да ни създава без дрехи да се раждаме и да нямаме срам като деца!рейн е права-  ценя то4но дребните,  съвършени неща,които ни заобикалят, слу4ват се, явяват ни се като идеи, решение, хрумвания,картини, сънища!наслаждавам се на всяко прохождащо бебе, на талантите на децата, на малките 4удеса и на големите такива като спасяване на живот след молитва, на намеса на провидението,което ме слага там или ме вади от някоя галимация! интересни моменти зада има какво да разказвам на деца и внуци! дано господ прости греховете ни! някой каза ,4е трябва да се покръстим, по4нах да се замислям да го направя отново съзнателно, като пре4истване от греховете на предците ни!
бз, пак с нещо добро си ни на гости!  bouquet

# 96
  • София
Я така и така сме се отворили ние на тема религия (иначе аз си чакам арабските любовни поеми - та не си мислете, че ще ви се размине). Да ви питам мюсюлманите как се молите.

В смисъл знам аз, че по порядък трябва да е пет дена пък обърнати към Мека и т.н. Интересува ме някакви строго определени молитви ли си имате или пък свобода да въображението. И по скоро ме интересува личните ви молитви свободни ли са или пак имат някакъв строго определен текст.

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 21:16 от дядо хаджия

# 97
Хайде и аз да се включа в новата тема. Макар че като гледам на никого не липсвам. Laughing
Бях тези дни на работа та затова. Но сега имам два дена почивка преди новата офанзива. Така че се надявам да мога да изчета какво сте писали пък и аз да драсна още един-два реда.
Паулинка честито.Точно така показа му на онзи гад.  bouquet
По-късно ако не заспа може пак да се включа. smile3507

# 98
...
Не вземам мнение не защото нямам, а защото моето мнение си е само за мене и ако то би могло да породи конфликт е по-добре да го запазя за себе си. ...

Ми чакай тогава аз пък да си изтрия моето мнение, щото си е мое  Laughing.

Ми ко чакаш  Laughing

Дядо ви Хаджия много хубаво ви е обяснил няма какво да добавя .

Мързел мерси за поканата  Laughing,ама  недей сега ти да смесваш моите изживелици и лични впечатления от някои етноси и от определени хора ,никога не съм говорела цялостно .Но темата тръгна едва ли не от Исляма няма по чиста и праведна религия ,прочетете се няколко пъти .Като кажете Аллах ,ами кажете си го на български Бог  ,то е все едно и съЩо или ВсемогъЩия .Хубаво е човек да вярва и да изповядва религия ,никога не съм била против .Няма да продължавам заЩото виждам сарказам и ирония към тези които изповядват друга религия,просто за пореден път се убеждавам ,че някои мюсюлмани не са толерантни към хора изповядваЩи друга религия  .Няма смисъл да задълбаваме и да продължаваме тази тема .Инъче аз се интересувам и от двете за обЩа култура  Peace,тъй като имам доста приятели изповядваЩи Исляма

Дуа за иконките ,аз много си ги харесвам тия с очите(Щото сигурно обичам да си въртя очите ,знам ли  newsm78 Laughing) ,какво не им харесваш ,като те плашат пръй си суратите,като това те успокоява  ,дай сега Щот на тебе не ти харесват да сменим и целия форум .Нека уважаваме труда на тези които са се постарали да сложат иконки ,Щото по някои форуми хич няма

Дуа мерси за почерпката ,споко ям всичко ,не съм от претенсиозните  Crazy,само дет сега съм съм с гастро-проблеми

Приготвяте новата тема ,че тая май много бързо Ще я изпишем  Laughing

# 99
ДЯДО преди молитвата- е задължително човек да се измие по определен начин,следва да бъде в чисто облекло-на жените да мога да се виждат само лицето и дланите-при мъжете-задължително с дълъг панталон и връхма дреха с поне къс ръкав.Зато на посетителите в джамиите -които не са муслим се раздават -покривал за жените- и нещо като поли за мъжете които не са с дъ;ги панталони-обувките задължително се събуват.
Молитвите са по 5 път на ден-при изгрев слънце-тук поклоните са 2,на обед и следобед-по точно определно време-тук поклоните са 4,при залез слънце-тук поклоните са 3,и последната е около час и половина след това-поклоните са 4.
Като при молитва задължително молещитя се се обръща към Мека.Задължителна е само сура алфатиха
http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/1.Al-Fatiha.htm

с нея се започва всяка молитва,другите могат да са по избор на молещият се.

Това е в общи линии-не смея да пиша по подробно да не подразним модовете.

шаки-пак ми подмина въпроса-какво мислиш за кръщението newsm78

бз така ми се допи лимонада,пък и наминавай по често Hug

# 100
  • София
...
Приготвяте новата тема ,че тая май много бързо Ще я изпишем  Laughing

Новата тема щели да я открият след музикално поетичната програма на арабските моми с арабски любовни поеми.

Аз доколкото подочух те сега правели генерална репетиция, а репертоара се пазел в пълна тайна.

Та чакам аз чакаааааам !

То така се и пееше де:

"Да можеш да чакаш,
да знаеш да чакаш ..."

# 101
Бъз, само не те знам защо си ги писала с такъв микроскопичен шрифт тез послеслови. Заслужават с най-големия възможен всички да ги видят и по възможност да се замислят, защото толкова е вярно, че ставаме и лягаме с приказки за 'свобода' на това и онова, свободен личен избор,  и прочие...а точно същите хора изтрещяват (добре си го казала) когато се сблъскат с нещо различно. Е, евдин път, ли два пъти ли е било някой да твърди 'широко скроен съм', а да показва раздразнение при сблъсък с различен избор...

Едно нещо да уточня - никой не прави свободен избор. Всички избираме един от няколкото вариянта, които нашето собствено общество/среда ни е внушило като допустими. Я, опитайте в БГ да направите нещо извън приетото да видим колко ще ви приемат ей така нормално, като нещо станало между другото. Иначе всеки втори се хвали колко е широкоскроен и толерантен. Ами колкото ми се иска да не припомням това, но в първата тема в която се включих тук споделих, че мъжа ми присъства на раждането на детето ни и много помага на акошерката. Меко казано изумих се от реакциите. Във Великобритания това е нормално нещо, нормално е жената да 'избере' таткото да присъства, но в Бг явно обществото не е дорасло за това и затова повечето жени 'избират' или поне вярват че е техен избор да не пожелаят мъжа си на събитието. Някои от мненията бяха откровено обидни за двойки, които са решили да за заедно в този момент. Наблюденията ми не са само от този форум, а от различни места, наистина не се приема добре това все още, и реакциите са далеч от толерантни.

Другото нещо, като човек много пъти изправял се срещу  обществените норми и понасял последиците си...имам и другон аблюдение...Опитайте се да НЕ празнувате някой празник, който всички празнуват, да видим как ще ви  уважат избора и как няма да злословят за вас и да ви обявят за темерут и особняк и не знам какво....колкото и да вярват в свободата на личния избор. В 2002....Нова година...най-добрата ми приятелка ме кани да посрещаме у неин съсед, който организира 'як' купон. Отиваме, музика до небесата, цигарен дим, кървясали погледи, крещиш в ухото на събеседника за да надвикаш музиката...изведнъж ме светва а наистина ли се 'веселя', и това че цял свят празнува причина ли е и аз да празнувам?  Не видях причинно следствена връзка между двете неща, казах на прияелката ми 'дай ми ключа си, отивам у вас на спокойствие' Кокорене, неразбиращи погледи, ама как така, ама преди 12...е, оттогава захвърлих новитте години и никой не ме разбира (бяха много хубави, не отричам когато ги празнувах със семейството си....явно хубавото е било от хората с които съм, не от самата нова година)

Отдавна съм захвърлила и рождените дни, всички тук мислят че го правя по религиозни причини, но всъщност това беше просто още един елемент от ислям, който съвпадаше с моята житейска философия. Няма да ви отегчавам как реших че мразя рождени дни...

С тези примери искам да ви покажа, че дори такива елементарни неща като таткото на раждането, или избора ти да не празнуваш никак не се приемат лесно ако са срещу порядките на даденото общество (пък какво остава по въпроса за забрадката, Въх!), и би било хубаво хората с големите/извисените приказки за свободи и прочие да почнат най-после самите те да изпълняват това което проповядват.

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 21:49 от Monsoon_rain

# 102
офф един приятел така ме ядоса че незнам,както бях в добро настроение и ми го развали.почна да ми говори за арабина че бил ряза манаф,как съм можела да се занимавам,само лъжел и ми обещавал замъци от карти...и само глупости че като станел на 45-46 съм щяла да се чудя как да му изневеря...и ми каза после ще ми е мъчно за теб...падал му в краката какъв готин пич бил,че и зъболекар...а върха беше че съм щяла да бъда с извинение лъгана,ебана и заебана
пфф не ми е ясно как може да говори за някои без да го познава и тотално да ми развали настроението...идиот
и после каза хмм може пък да е любовта на живота ти давай ,ама после съм щяла да съжалявам  Confused Confused Confused

# 103
Аз мислех ,че дЕдко питаше какви могат да са личните молитви ,т.е. за dua-та (Това което мързелката Mr. Green написа е за Salah/namaz = zadaljitelnite 5 молитви) ...значи това , което аз съм виждала и виждам : cлед задължителните молитви,  хората правят отбрoяването с броенцията tesbih=тесбих, и накрая лична молитва (каквото поискат , и колкото дълго искат, и на който език искат(правя това уточнение, защото задължителните молилтви се правят на арабски)).  Peace . Дуа може да се казва по всяко време, дори , когато жените са в цикъл, или след раждане-->по време на 40 дена с лохии (като в тези два периода задължителните молитви не са разрешени).

Rainy girl  Mr. Green - А бе нали съM гост , не искам да се натрапвам  Laughing Mr. Green... А за раждането, не си сама, НИЕ СЪЩО РОДИХМЕ ЗАДЕНО с моето съпружие; той се 'майтапи', че аз съм родила 1 път, а той 9 пъти  hahaha Joy Mr. Green...

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 21:59 от bz

# 104
  bouquetЗдравейте момичета.Аз докато се наканя да се разпиша в темата и гледам вече сте я преполвили.Ама нейсе дойде времето да кажа -зак ето ме и мене Simple Smile)
Диетата ми върви чудесно засега -за 2 седмици 3 кг долу ураааа.Знам че няма да е все така ама бива.Танвир и той реши да се включи за морална подкрепа.Та се чудя как  да го храня че той много обича зеленчуци особенно тези на кокул хаха
Днес правих ПАНЕЕР -индиско сирене  и в момента се маринова в  сума ти подправки  и работи  и ще се мята в фурната после.
отивам да метна едно око там и пак тук
 chef

Общи условия

Активация на акаунт