Как се гласува от чужбина?

• 15 909
  • 256
  •   1
Отговори
# 15
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не съм ходила тук, защото посолството е на 250 км.
Но и такава бланка не съм получавала.  newsm78 Ти, ако си с още едно гражданство, може там да си гласуваш или държиш за България?

# 16
Ти, ако си с още едно гражданство, може там да си гласуваш или държиш за България?

не разбрах..?

# 17
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ти, ако си с още едно гражданство, може там да си гласуваш или държиш за България?

не разбрах..?
Ами, ако имаш италианско, можеш да гласуваш на тези избори  с него.

# 18
  • В облаците
За европейките Wink            http://www.bulgaria.be/index_izbori2009EP.htm

Ето на този линк в посолството ни във Брюксел е дадено подробно, кога и как става гласуването за евроизборите, заедно с всички възможни декларации. В страниците на всички български посолства в европейските столици сигурно има същата информация.

За откриване на секция в друго населено място (различно от определените до сега места за гласуване) трябва да се съберат 100 декларации до 17.05.2009, но според мен трябва и някой да направи подписка със също толкова, че и повече хора и официално да води коренспонденция с най-близкото посолство (защото то е длъжно да организира пункт за гласуване в деня на изборите във вашият град  Simple Smile ) (Редактирам се за личната карта)

За американките, австралийките, новозелендките и други извън ЕС

Пишете до най-близкото до вас посолство или консулство как ще можете да гласувате на парламентарните избори. Сигурно условията ще са сходни, но зависи дали е приет ред за гласуване. Ето какво друго открих http://izbori2009.com/index.php?target=faq&show=12&id=12#faq12   Според това излиза, че нямате право да гласувате  Shocked Дано да е само за европейските избори. Възможно е ценза за уседналост да не важи за парламентарните избори, защото противоречи на правата, които се дават от Конституцията.

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 23:59 от калинкамалинка

# 19
Вече може само с лична карта да се гласува. Поне така пишеше преди няколко седмици в българските вестници, май в Медиапул беше.
Аз ще гласувам; в посолството.
Защото имам право, пък и мнение. И искам да си го упражня и изразя.

# 20
  • T"A
Аз просто се явявам в посолството в изборния ден с международния си паспорт и до сега така гласувах (става въпрос за парламентарните избори)

Гласувам, както Алиса, защото:

Защото имам право, пък и мнение. И искам да си го упражня и изразя.

Това, че съм далече от България, не означава, че не ми пука какво става там  Peace

# 21
  • usa
кой е казал, че на мен не ми пука какво става там? но ако гласувам за парламент трябва да съм готова да живея под негово управление, нали? а не да си стоя тук на `топло`, а хората в бг да му гледат сеира, защото съм помогнала да го изберат. а и каква представа можеш да си съставиш за някой политик единствено от прочетеното в интернет? за да направиш информиран избор според мен трябват лични впечатления, трябва да живееш в обстановката, в която живее въпросния политик. както и да е, нямам намерение да споря по въпроса. всеки има право да упражнява или не предоставените му права Simple Smile.

# 22
  • T"A
Миз, просто споделих моите причини, така аз усещам нещата.
А иначе, когато говорим за права и упражняването им, няма място за спор кой е по-информиран или компетентен  Peace
(в смисъл, че информираността ти по даден въпрос не може да бъде определяща дали да приложиш правото си...)
Разбира се, че това са лични решения, няма вярно и невярно.

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 00:59 от Mentha

# 23
  • В облаците
Зависи как и какво четеш. Смятам, че един интелигентен човек може да разбере, когато се опитват да му пробутват ефтини трикчета.
Аз от скоро съм в чужбина. И това, което виждам оттук е мноого повече от това, което виждах във България. Не знам как точно да го обясня, но у нас има страхотна манипулация на общественото мнение чрез дъвкане на едни и същи теми до замайване, показване на едни и същи хора по телевизия; вестници, в които е пълно с неграмотно написани статии. Не че и преди не са ме дразнели тези неща, но каточели бях свикнала. Обстановката в страната ни е така затормозяваща, че повече от половината хора сигурно изобщо не им пука вече и няма да гласуват. Все някой ще трябва да го направи.  
А и кой във България има лични впечатления от политици? Тези хора, които не слизат от лъскавите си коли и рядко са в страната! Българските граждани получават от същите места информацията за живота си, както и тези в чужбина.    

# 24
Парламентът гласува закони, които важат за всеки български гражданин. А и аз не съществувам във вакуум - семейство имам в България, собственост. Отделно работата ми много силно ме свързва с България, независимо, че не живея там, и имам много добра представа кой кой е.

# 25
щом сме избрали да живеем извън държавата, нямаме морално право да избираме властта в нея.

И аз съм на същото мнение.
Иначе тук не са искали никакви заявления, а само валиден български паспорт и отиваш в деня на изборите на място, определено от Българското дружество тук.

# 26
миз-факта,че живея извън БГ-не означава,че не знам какво се случва там или пък ,че си нямам представа кой кой е-когато навремето когато царя си обяви първият кабинет директно казах,че щом това са му хората няма да  се оправим-повечето бяха професори по право-изпитва ли са ме, виждала съм им отношението към студентите-знаех и ценоразписите за изпитите. Mr. Green

# 27
щом сме избрали да живеем извън държавата, нямаме морално право да избираме властта в нея.

И аз съм на същото мнение.
Иначе тук не са искали никакви заявления, а само валиден български паспорт и отиваш в деня на изборите на място, определено от Българското дружество тук.

Нали имате деца, роднини, които са български граждани. Не се ли интересувате поне дали синовете ви дали подлежат на военна служба?

Който се интересува как да гласува - може да се обади в псолството и да се поинтересува от местата за гласуване и дали вече има събрани достатъчно кандидати за откриването на секция наблизо.

# 28
но ако гласувам за парламент трябва да съм готова да живея под негово управление, нали? а не да си стоя тук на `топло`, а хората в бг да му гледат сеира, защото съм помогнала да го изберат.

Не съм съгласна с тази логика.
Бабичките дето гласуват за Ватмана Станишев и Вълшебния Стрелец Гоце, по-голямо "право" ли имат да им гледат после сеира?
Ами ако утре въпросните бабички напуснат този свят, те по-дългосрочен интерес ли са имали от младите хора, за това кой ще е в парламента?
Ами хората, дето сега живеят извън Бг, ама скоро могат да се върнат, и те ли нямат морално право да се интересуват от политиката?

# 29
До сега не сме ходили да гласуваме, защото преди известен брой години гласувахме с краката си и напуснахме България.
Не виждам за кой да гласувам, всички са ми еднакво корумпирани. Как да гласувам за престъпници....
Това, че имам семейство и имоти в БГ е връзката ми с тази държава и това няма как да се промени, но хората които живеят там трябва да си решат кой да ги управлява. Понеже имам двойно гражданство, ще гласувам на изборите в родината която съм си избрала, защото ме интересува какво става тук.

Общи условия

Активация на акаунт