Акушерска пареза - 3 част

• 70 774
  • 611
  •   1
Отговори
# 450
  • Виена
rosikosefi, честит първокласник Simple Smile

Didia, не можеш да си представиш колко силно стискам палци малката да се запали по плетенето Simple Smile Особено щом вярваш, че това е хубаво за нея Simple Smile Можем ли да поръчаме един шал за Кати на малката плетачка?  Hug  newsm51

Ние все сме си така... Плешчицата си е издаденичка, а и както писах - Кати си предпочита лявата ръка. Наистина не мисля, че е свързано с парезата на дясната, но татко и е левичар и на всички "тестове" (сигурна съм, че ги знаете) тя си реагира с лявото краче, лявото оченце и т.н. Simple Smile Майка ми много я кара да работи с дясната, но аз като че ли не искам да я насилвам... Не знам. Вие какво мислите?

# 451
            Ели,преди левичарите ги задължаваха да ползват дясна ръка /нали съм учител та знам/ но сега няма такова изискване ,защото ползването на водеща ръка е обусловено от съответен център в гл.мозък и "обръщането" на ръката е свързано с много трудности и известно насилие върху психиката на детето.Така,че спокойно нека си ползва лявата ръка след като и наследствено е предопределено от таткото.При нас единствената причина беше АП-то,но пък и много известни и велики хора са левичари! Laughing Така,че да са ни  живи и здрави дечицата и без значение коя е водещата ръка да са умни и да станат достойни хора. Peace

# 452
Здравейте, от много време не съм писала, но покрай грижите за децата не ми остава много време.
Влизам за да поискам съвет или по-скоро да си сверя часовника.
Колкото и да ми се иска ръчичката на Йоана да е по-добре, за мое съжаление не  е така. Ползва я, но определено с лявата й е по-комфортно. Пришка ми излезна на езика да повтарям и подвиквам "Йоана с дясната", сигурно детето ме мисли за луда.
Плешката изскача доста, рамото виси и няма голяма част от движенията, не може да я изпъне. Иначе рисува с дясната ръка и когато напомняме се храни с нея. Определено си предпочита лявата.
Много ми е мъчно и напоследък доста често си поплаквам. Все си мисля, че не правим достатъчно и , че можеше да направя нещо повече.

Йоана работи с рехабилитатор всеки ден (около 20 минути масаж и 20 минути пасивни упражнения), ходи и по график в дневен център, като там програмата е по-задълбочена(масаж 20 минути, гимнастика с топка, тояжка и на шведска стена около 15 минути, и за финна моторика игри на на Монтесори около 10-15 минути) . Сега като тръгна на градина разредих посещенията на рехабилитатора, да са само в дните в които не е в дневния център. Имам чувството, че много се изморява и започва да капризничи и да не изпълнява това, което се иска от нея.
Молбата ми е да ми кажете на вашите дечица колко пъти им правите рехабилитация и горе-долу какво включва. Също приемам съвети и за упражнения за прибиране на лопатката и повдигане на рамото.

Малко дълго стана, но от доста време се каня да пиша, а все не събирам смелост.

# 453
   Здравей, sela_wi ! За изкочилата лопатка знам, че помага електро стимулацията, слагат електродите на лопатката. При ходене на четири крака нашата ръчичка, видимо не е опъната. Хващам се, че не говоря с детето само правя забележки и подавам команди.... а тя просто не ми обръща внимание. На 4г. сме и се работи 10дни месечно - парафин, ел.стимулации  и рехабилитатор. Сама правя масаж и резтягане в лакътната става, но не всеки ден. Рамото си ни е смъкнато, направиха ми забележка че пъчи корема за да си помага при движението на ръката и да носела високи чорапогащници  newsm78 .  Знам че никога нищо не е достатъчно, но колкото - толкова  #Crazy

# 454
           Здравейте,момичета!Направи ми впечатление,че постоянно правите забележки на децата и нали съм ...баба  Laughing започвам да мърморя и да дадавам съмвети! Mr. Green НИКОГА не правете забележки на децата си и не споменавайте проблема с ръката.Като видите,че детето нещо прави,но не си служи с увредената ръчичка - просто без приказки взимате предмета и го поставяте в правилното положение или коригирате движението на ръката.Напр Мими когато си загащва  панталоните се опитва с една ръка и аз забелязвайки това хващам дясната ръка и без коментар я поставям там където трябва да бъде и тя се загащва с двете ръце.Когато си пише домашните дясната ръка е надолу покрай тялото,пак я хващам и я поставям върху тетрадката с репликата"трябва да си държиш тетрадката за да не се измества при писането".Просто при нас команди и забележки срещат отпор и не минават.За гръбчето - обикновенно и казвам,че не трябва коремчето да е изпъчено напред и хващам раменцата и лекичко и ги опъвам назад,като с другата ръка и гъделичкам коремчето за да стегне мускулите.Така тя се изправя и стойката и е правилна.Коментара ми е ,че ако ходи така ще бъде изгърбена и грозна.И нито дума,че причината може да е в ръката.Надявам се,че ме разбирате.Постоянното повтаряне на проблема комплексира дечицата особено като станат по-големи и разберат разликата между тях и другите.Трябва да се стремите те да не се чувстват различни и за това акцентувайте на добрите страни и успехите на децата ви,не върху проблема.И не забравяйте поне 100 пъти на ден да им кажете и покажете колко много ги обичате! Heart Eyes

# 455
Сияйна, това за високия чорапогащник, не го разбрах. На Йоана до момента не сме правили електростимулации и парафин.

Дидия, и не искам да й напомням, но просто е неизбежно. Не са редки случаите, в които  когато посяга да й подам нещо и посяга с лявата ръка , просто не й го давам докато не посегне с дясната, без да казвам нищо. Може би ще дойде момента, в който няма да се налага да напомням и искрено се надявам това да е скоро. Много от познатите ни си мислят, че е левичарка.

# 456
           sela_wi , просто и подавай от дясната страна,а не застанала срещу нея.Ще видиш,че действа.Аз наблюдавах в ДГ какво става с нашата принцеса - понеже децата не обръщат внимание много често и подават нещо когато лявата ръка е заета и....тя посягаше с дясната.Също така когато  трябваше да играят нещо хванати за ръце тя отново посягаше с дясна защото трябва да хване две деца.И това,че децата не обръщаха внимание беше плюс за нея.Те по-лесно от нас успяваха да "раздвижат" ръчичката.
           Успех и вярвай,че мечтата ти ще се сбъдне! Peace

# 457
И нашето рамо е смъкнато и лопатката издадена,направихме снимка и се оказа,че самите кости там са се изкривили,но също така ми казаха,че до пуберитета може да се въстановят,ако не се коригират с операция.Ние използваме съзнателно лявата ръка откакто тръгна на таеклондо преди една година,опитва се да се храни с нея иначе пише с дясната,но си държи тетрадката с лявата,от гръбначно изкривяване ни предпазва плуването,гръбнака му е прав въпреки ръката.Забележки не правя.В училище има едно детенце без две пръстчета така се е родило и другите деца не са искали да му помагат,тогава моя син е кадал,че той ще му помага и въпреки,че е с очила седи до него на последния чин,защото другите деца просто се претесняват.Така,че най-важното е децата ни да са добри и състрадателни.А с ръчичката провим доста пък каквото и да стане,важното е да е щаслив.

# 458
 Sela_wi, тя и Дидиа говори за това - пъчат коремчета, а високия стегнат чоропогащник помага да прибере коремче и да е с правилна стойка.
 Мили мами и татковци не забравяйте в неделя има протест, ако сте здрави и имате възможност, подкрепете, все пак и ние изплакахме очите си заради лекарска небрежност.

# 459
Сияйна, сега разбрах.

Мисля си другата седмица да взема направление за физиотерапия от личната лекарка и да направим един курс. Досега не сме правили елекростимулации и ми е интересно как ще й понесе, а най-вече дали ще има ефект.
По едно време си мислех и за тип ризница или каишки, които да ги слагаме на гръбчето, но честно да си призная, не знам къде могат да ми ги изработят.

# 460
Момичета честита нова година,нека бъде изпълнена с много здраве и успехи за всички ни. Hug

# 461
Stella wi, електростимулациите страшно много помагат. Защо си ги пренебрегвала и не си правила на детето още докато е малко? Това са едни от най - важните неща за диагноза акушерска пареза, заедно с другите раздвижвания. Ние ги правим от 3 месечна възраст, и съм страшно доволна, детето добре ги понася, сега сме почти на една година и ръката се движи доста добре, а в началото нямаще никакво движение - парезата ни беше средна към тежка. Благодаря на Бог, че сега вече я движим. Е, предпочита повечето неща да ги прави с другата ръка, но мисля, че с времето и това ще го преодолеем. Искам да кажа на всички майки - не губете надежда и вярвайте в децата си!

# 462
Здравейте, попаднах на темата в опитите си да науча повече за състоянието на малкото си момиченце.
Яна е на 3 месеца и има частична пареза на дясната ръчичка. При нея е най- силно изразен проблема със супинацията ( завъртане на ръчичката навън). Като цяло си служи с ръката, но не може да я държи вдигната нагоре и да я изнася навън. С лека тъга гледам другите бебчета, които спят с вдигнати ръчички, а моето слънчице не може Sad От втората и седмица, всеки ден с нея работи рехабилитатор, отделно и аз съм вече обучена за да мога, да и правя масаж по няколко пъти.
Определено, смятам че има напредък, защото вече свободно си върти главичката , а в началото не можеше, беше и по-лесно да я държи на ляво и много се съпротивляваше когато я карахме да я обръща.
Ходихме при др. Литвиненко, невролог в Клиниката по Педиатрия, който каза, че парезата е лека и ще се оправи само с масажите. Онзи ден я заведохме и в ортопедията в  Горна Баня при доц. Георгиев, който и направи рентгенова снимка и установи, че е много вероятно да е имало счупване в някоя от раменните кости, но вече е зарастнало само! Той също ни посъветва да продължаваме с масажите, че на този етап това е най-доброто, което можем да направим. Единственото, което леко ме обезкуражи е, че за да се разбере до каква степен е засегната ръката детето трябва да навърши година и половина (ако, дотогава все още има проблем)!
Предварително се извинявам, ако написаното е много хаотично, но ми е трудно да формулирам думите си в по- разбираем вариант. Ще се радвам, ако някой сподели мнението си и личният си опит, (естествено препрочитам и темата назад).
Успех на всички малки геройчета и на техните родители! Simple Smile))

# 463
  • Виена
Здравей, skior4e!

Моето дете също беше с частична пареза на C5-C6. Започнахме, след консултация с д-р Литвиненко, стимулации и масажи (в Педиатричната клиника при Ина томова). Катерина беше на 40 дни, когато стартирахме с процедурите. Защо закъсняхме можеш да прочетеш назад в темата, но да ти кажа в момента почти не се забелязва разлика (за незапознатите), иначе леко и е изкочила плешката. Използва и двете ръце, предпочита лявата, защото за момента се очертава левичарка.
Ето една снимка, за да видиш какво сме постигнали ние и в никакъв случай не се отказвай. Вдигнатата ръчичка беше с пареза. Не знам дали е от ежедневните масажи, от стимулациите, от комбинацията на двете, късмет или не знам още какво, но при нас имаше ефект. Във Виена ни казаха да чакаме да се оправи сама, но аз така и не посмях да опитам този метод...

http://www.flickr.com/photos/kotara4eto/7121278921/in/photostream

Поздрави и стискай зъби. Плаче, не плаче... сега е времето. Не пропускай ден. Успех, момиче!  Hug

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 02:56 от elitsa77

# 464
Здравей,скиорче!Не губи надежда,просто продължавай с рехабилитацията и това е.Ето една  снимка на моята 11г Криси.Дясната ръка е при нея.
Който не знае,че има пареза  не вярва.Но ние си знаем....

Общи условия

Активация на акаунт