Акушерска пареза - 3 част

• 70 756
  • 611
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте на всички, нова съм във форума и ми требват съвети. Родих на 22,09 в Майчин дом, след много тежко раждане извадиха бебчо с вакум и съответно в епиктизата му пише диагноза "интрапартална асфикция" от там ни насочика към центъра  на Възкресения, прехледа ни д-п Тодорова и започнахме рехабилитация. Направихме курс от 10 дни, след това продължихме вкъщи гимнастиката. След приключването на курса д-п Тодорова каза , че всичко е ок, но ще направим още 10 процедури за всеки случай.
Сега сме на 50 дни и аз непрекъснато го наблюдавам, как си движи къката., нз дали си внушавам или не , но не е възстановен напълно движчнята.
Исакм да ми кажете и да ме посъветвате, къде др да се кунсултирам и какво др може да се направи, понеже знам, че колкото по-рано се започне терапя толкова по-добре за детенцето.
Благодаря ви!

# 481
Здравей, mayamom !Съжалявам за детенце.Нека мамите от София те насочат,желая ви бързо възстановяване.

# 482
Здравей, mayamom !Съжалявам за детенце.Нека мамите от София те насочат,желая ви бързо възстановяване.
Благодаря, дано се включат и ми дадът насоки.

# 483
Извинявам се за въпроса, за някого сигурно звучи глупаво, но тази диагноза акушерска пареза ли означава?

# 484
Това пише на епикризата, при изписване. А в самата епикриза е записано : има клинични данни за тотална пареза на пл. брахиалис.

# 485
Търсете добър детски невролог като начало.

# 486
доста е писано тук по този въпрос, повечето мами са ходили при чавдаров. Нашият случай е с частична пареза и като цяло не сме правили повечето от терапиите. И за да не се повтаряме мога да посъветвам новото майче да прочете предишните постове, особено на родители с пълна пареза.

# 487
Благодаря на всички, които се включиха тука и тези , които ми писаха на лично.
Искам само да уточня в епикризата, с която ни изписват от Майчин дом пише пълна пареза. Но още при първият ни преглед от д-р Тодорова тя каза, че движението на ръката може да се възстанови на 100%. След първите процедути 15 (5 платени и 10 по здравна каса) започнато още на 10 ден след раждането, д-р Тодорова каза, че ще направим още 10 просто за всеки случай. Но въпреки всичко аз се притеснявам и за това търя инфо, понеже искам да направя всичко което тр за детенецето ми, за да може всичко да е наред.

# 488

mayamom,не искам да те отчайвам,но ако в епикризата пише "пълна" пареза /между другото такъв термин не се използва.Терминът е "тотална"пареза/ не вярвам да се оправи на 100 %  с 30 процедури.Дано ви е сгрешена диагнозата и наистина детето да се възстанови бързо.
             Ние сме с тотална пареза на дясна ръка и вече 10 години се борим и изпробваме какво ли не и възстановяването е далеч от 100%.
             Моят съвет е да намерите свестен и кадърен невролог и да направите консултация за поставяне на точна диагноза.Тогава вече ще предприемете и необходимите процедури и лечение.
             Детенцето движи ли ръчичката,мърда ли пръстчетата,защото при тотална пареза най-трудно се възстановяват пръстите.От опит го казвам.И дано ви е сгрешена диагнозата !Тоталната пареза не се изчиства на 100 % или поне аз не съм видяла такъв случай.За съжаление! Sad

# 489
Didia е права...Ние сме с частична пареза и въпреки това сме далеч от 100%...( и всички лекари при които сме ходили казват, че се възстановява много добре)Пожелавам много търпение, вяра и упоритост!

# 490
Да детенцето мърда пръстите и цялата ръка. Тотална пареза пише в епикризата, с която са ни изписали от Майчин дом, а когато отидохме на невролог, тогава още не бях много наясно с термините и въобще със случая акушерска пареза, невроложката ни каза че ще се възстанови и ако остане нещо, то няма да бъде видимо, за хора които незнаят.
Сега ще се консултирам и с др невролози.
Но детенцето и сега много добре си движи ръката, дори си държи бибероната, ако ни не кажем, че детето има проблем с ръката никои от нашите приятели не е забелясъл.

# 491
Да детенцето мърда пръстите и цялата ръка. Тотална пареза пише в епикризата, с която са ни изписали от Майчин дом, а когато отидохме на невролог, тогава още не бях много наясно с термините и въобще със случая акушерска пареза, невроложката ни каза че ще се възстанови и ако остане нещо, то няма да бъде видимо, за хора които незнаят.
Сега ще се консултирам и с др невролози.
Но детенцето и сега много добре си движи ръката, дори си държи бибероната, ако ни не кажем, че детето има проблем с ръката никои от нашите приятели не е забелясъл.

И аз пожелавам да е сбъркана диагнозата, ние сме с частична и признаците бяха същите. Сега Богдана е на 4 години и даже не ни вярват в детската градина, че трябва да отстътва заради плуването и постоянно се разправям с директорката защо плуването за нея е по-важно от това да закъснявава. Най-накрая връчих епикризата и бележка от плуването и млъкна... Това, което сме направили до момента е: ежедневен масаж и гимнастика /работили сме първо Марина от Майчин дом и Габи от Педиатрията/ от първия ден на раждането до почти 1,5 година. След това плуване при Стоян Церовски до ден днешен. Не губете време, започвайте масажа от сега независимо каква е парезата. За мен лично Габи е нашия ангел-спасител - супер мила, всеотдайна и отговорна.Тя беше станала част от нашето ежедневие доста дълго време. Между нейните посещения и аз се занимавах с ръката, както и почти всички от нашето семейство приеха тази позиция, че трябва да се работи в този период.

# 492
Благодаря ви за съветите. Ние сега правим гимнастика вкъщи всеки ден, от 26,11 имаме 10 процедури в центъра на Въраждане. Но сега ще потърся и др мнение. В момента сме на 52дни.

# 493
  • София, Bulgaria
mayamom стискам ви палци всичко да се оправи. Аз също бях много притеснена.При нас парезата беше горен тип, като детето много  кривеше и  китката. Ходихме къде ли не. При Чавдаров ми казаха, че ако до 2 години стигнем до там детето да си вдига ръката до лицето ще бъде голям напредък, а до главата и гърба само трябвало да се надявам. Тогава срещнах Габи и за нас тя беше нашия ангел-спасител. Идваше всеки ден докато Ева не стана на 8-9 месеца и ръката не се възстанови. Като порасна и вече не дава да правим каквото и да е .Сега е на 1г и 7 месеца и никой не може дори да предположи, че е имало някога проблем при детето.Понякога малко изкача лопатката, но с малко масаж всичко се оправя. И при мен в яслата не можаха да повярват , че е имало нещо. Цял живот аз и семейството ни ще бъдем благодарни на Габи. Ходихме и в Педиатриата по здравна каса при Д-р Тонев ( тя ни изпрати при него) там правихме физиотерапия, което също много помогна. Той е страхотен човек. Просто  според мен трябва да опита всички възможни варианти, за да почуства родителя сам кое най-добре за неговото дете. Желая ви успех!

# 494
Миличка не искам да те отчайваме,но работи упорито с детенцето и дано се въстановити,при нас среден и горен тип вече 8 г и 8 месеца полагаме усилия и да който не знае не може да види не си личи,но движения на ръката на зад въобще няма.Просто работи и търси и други мниния.Д-р Липвиненко дано не му бъркам името е много добър невролог.

Общи условия

Активация на акаунт