Осиновители или приемни родители?

• 12 625
  • 125
  •   1
Отговори
# 90
В страните с традиции в приемната грижа и голям брой подготвени и обучени кандидати за приемни родители, като Швеция, ситуацията е точно такава.

В БГ приемната грижа още прохожда и засега критериите за настаняване в приемни семейства на мен лично не са ми особено ясни, но принципно се подхожда най-напред към децата в най-голям риск. Но какъвто и подход да приложат социалните, при липсата на достатъчно кандидати, възможностите са ограничени.

Хубавото е, че през последната година - две настъпи оживление, но има още какво да се желае и за популяризирането на тази форма за закрила, и за подпомагането на приемните родители.

# 91
kalina@, приемната грижа е за всички деца, които са изоставени или по някаква причина се налага да излязат от биологичните си семейства. За това съществува и спешна приемна грижа. Ако се наложи дете да се изведе посред нощ, да има къде да се настани, за да не попадне във дом. Погрешно е и смятането, че децата, които подлежат на осиновяване не могат да отидат в приемно семейство. Напротив - предпочита се детето още от родилния дом да бъде настанено в семейство докато бъде осиновено от подходящите кандидат осиновители.
Напълно разбирам Фър-р-р Бъз-з-з. Смятам, че тя ще бъде прекрасен приемен родител. Въпроса "Защо Тя не е искала да ми бъде майка?" не стои пред приемните родители, защото се очаква, че "тя" иска, но просто в момента не може и в момента, в който може, ще бъде майка.
За реинтеграцията... Не е толкова безумно, колкото изглежда. По принцип идеята е приемните деца да имат контакти с биологичните си родители. Когато тези родители докажат, че могат да се грижат за децата си, започват чести срещи и гостувания. По време на тези срещи детето се привързва емоционално към тях и се интегрира едва тогава, когато се види, че емоционалната връзка е изградена, т.е. то не тръгва изведнъж с някакви  непознати хора. По същия начин детето се интегрира и в приемното семейство.

# 92
Приемната грижа, според мен трябва да обслужва деца, които живеят в семейства и са подложени на насилие, на изолация, на гладуване, на тормоз....

Да, но в домовете има и много деца, особено над 6-7 години, които дори и да имат отказ, нямат големи шансове да бъдат осиновени, защото обикновено се търсят деца до 3-4 години максимум. Големите обикновено не са харесвани от българи и заминават за Европа или Америка...
     Тогава приемната грижа е добра и за тях, ако не се появяват осиновители.

# 93
Поздравления, Пиппо! Мога да си представя колко сте радостни!
Благодаря много!
Голямо щастие! Мята ръце и крака и усмивката му постоянно е до ушите.

# 94
Точно в унисон с това, което казва Калина...
Пътуваме вчера сутринта през Симеоново и изведнъж изскача един полугол циганин с огромна дъска и започва да замахва към колите. След него търчи една циганка и се опитва да го усмири. Ние бяхме по-назад в колоната на трафика, но ми се стори, че не удари никоя кола, само замахваше. Накрая отиде до една каруца отстрани на пътя, в която стояха 2 деца на около 2 и 5 год. и хвърли дъската по тях. Направо ми слезе сърцето в петите! Дъската падна доста встрани от тях, но това не омаловажава кошмарната ситация.

П.С. Във  вчерашният вестник пише, че ще има промяна в закона от 1.10.2009. Ако до 6мес след постъпването в институция родителите не потърсят детето, то автоматично влиза в регистрите за осиновяване. Планират 1000 деца да бъдат осиновени тази година.  Peace

# 95
така и не разбрах дали се гласува този нов семеен кодекс.
А за 6те месеца...ще се активизират родителите и ще започнат да ги навестяват на 6 месеца веднъж, само и само да не ги осинови някой.

# 96

В статията пишеше, че в петък (12.06) е гласуван.  Thinking

# 97

В статията пишеше, че в петък (12.06) е гласуван.  Thinking
много тихомълком...претупано ми се струва. Ще потърся някъде кое точно дс приели

# 98
Какво означава "да потърсят" детето? Обаждането по телефон в дома да попитат как е, за "търсене" ли ще се смята?

# 99
Какво означава "да потърсят" детето? Обаждането по телефон в дома да попитат как е, за "търсене" ли ще се смята?
ами досега за съжаление се броеше и посещението на 6 месеца веднъж. Познавам много такива деца в дома, от който е Еми. Имаше предложение ако в 6 месеца децата не се вземат обратно в семейството за отглеждане, да  се вписват в регистрите. Но май не се прие.

# 100
Питам защото БР може да не си направят труда дори да отидат да си видят децата, а само да се обадят по телефона и да се брои за "търсене".
Има ли го някъде в интернет новия семеен кодекс? Аз намирам само стария.

# 101
# 102
# 103
# 104
Мерси за линка - изгледах го с интерес. Не познавам Марина лично, но екипът от "Приемна грижа" са я споменавали. От тях разбрах, че Ани Салич планира да направи филм за приемната грижа тук през есента, тогава ще видим още семейства.

Общи условия

Активация на акаунт