Майки, раждали с епидурална или спинална упойка, помогнете!

• 11 825
  • 83
  •   1
Отговори
# 30
аз раждах с епидурална упойка не ме болеше само в началото ,като получих пълно разкритие и при самото раждане така зверски ме боля че незнаех къде се намирам  #Crazy в крайна сметка така и неразбрах къде е ползата от тази упойка,ако с нея така боли раждането неискам и да знам какво е без упойка

# 31
  • София
Миличката Simple Smile явно просто те е пуснала тогава..... така си боли....Simple Smile само че като не си бил обезболен постепенно се засилват контракциите и някак посвикваш....а така ти е дошло от нищото.... Hug Hug Hug

# 32
А при самото разрязване усетих само нещо топло . После разбира се , ще си изтърпиш всичко - невъзможността да си седнеш на задника и др. такива приятни емоцийки .
Нищо не усетих при епизотомията, не разбрах изобщо кога са ми я направили. А пък после след раждането седях както си искам, даже по турски на леглото и се чудех защо ми се чудят другите новородили в стаята как така мога да седя всякак.  Laughing
Аз раждах с епидурална първия път и без никаква упойка втория. Определено второто ми раждане беше много по-леко и безболезнено (но беше неускорено, без никакви медикаменти, като през цялото време сама избирах дали да се разхождам, навеждам, облягам, и в каква поза да заставам). Наистина, с епидуралната упойка не се усещат контракциите, но напъните, натиска, опъването се усещат. А упойката забава самото раждане, налага се да напъваш съзнателно, отпускат се тъканите и има по-голяма вероятност от разкъсвания (имам ЕПЗ първия път и никакви разкъсвания втория, първия път напъвах 1-2 часа, а втория път 10-тина минути), освен това, ако раждането е без упойка може да се разхождаш, да заставаш в удобни пози и т.н.
Каквото и да решиш-леко раждане ти желая! Не се страхувай от раждането, в повечето случаи е мнооого по-леко отколкото си го представяш Simple Smile
Яна, страхотно звучиш! Първото ми раждане е като твоето, надявам се и второто, живот и здраве да имам такова, да е като твоето второ!  Grinning
В България ли ражда втория път и къде, ако не е тайна?  Hug

# 33
аз раждах с епидурална упойка не ме болеше само в началото ,като получих пълно разкритие и при самото раждане така зверски ме боля че незнаех къде се намирам  #Crazy в крайна сметка така и неразбрах къде е ползата от тази упойка,ако с нея така боли раждането неискам и да знам какво е без упойка
И при мен беше така ,явно сме нямали късмет.
Иначе моя приятелка е раждала 2 пъти с епидурална и не е почувствала болка.

# 34
Хмм, явно при всички е различно и няма еднакви преживявания Simple Smile Мога само да се моля, че и при мен, както при повечето от вас, всичко ще мине ок, независимо с епидурална или спинална упойка!  Peace

# 35
  • София
Така е, различно е, колкото раждания има, толкова са и случките, но най-важното е да вярваш, че всичко ще мине ОК , затова раждаш в болница, около теб има екип от 5 човека, дори и при нормално раждане имат нагласа за спешно секцио, всичко се случва. Не се притеснявай бебето ще излезе, ще те боли няколко дена, но ще мине. Разбирам притеснението ти, първото раждане си е първо, ако ще те успокои това - трудното идва после - с бебето. Така че стискам ти палци, бъди спокойна и усмихната, само не се плаши.

# 36
Аз раждах с епидурална, не съм медицинско лице, но според мен я предозираха. Просто като ми я поставиха и анестезиоложката 2 пъти поред ме пита усещам ли ефект вече, а аз все още не усещах, според мен просто трябваше още време да подейства, а тя ми увеличи дозата. Съответно в началото беше перфектна - болеше ме силно, но така, че да мога да си почивам между контракциите (бях на системи и всичко беше една постоянна силна болка), после обаче ме отпусна до толкова, че не чувствах никаква болка, можех да заспя, а контракциите ги усещах само по тоновете на бебето и по промяната на формата на корема. Напъните ги чувствах едваааам и като ме вкараха в родилна, добре, че се координирах добре с лекарката, за да ми казва кога имам контракция, за да мога да "напипам" напъна. Чувствах се абсолютно на сляпо и стана това, от което и аз, и ти, се опасяваме. В крайна сметка по мнение на екипа напъвах много добре, но това беше заради курсовете, които посещавах, просто имах чувството, че нищо не правя, не го усещах, затова се напъвах колкото мога, защото без болка някак си не знаеш и не усещаш колко е нужно. Не бих повторила, освен ако пак не е крайно наложително (ако си часове наред на системи и много засилени болки и почти никакво разкритие, като мен, пак има опасност да не напъваш добре, но от изтощение). Моят съвет е да се настроиш за раждане без, винаги можеш да си я поискаш. За да не стане, че разчиташ много на нея да те обезболи, а да не е желания ефект. Както виждаш, при всеки е различно.

# 37
Така е, различно е, колкото раждания има, толкова са и случките, но най-важното е да вярваш, че всичко ще мине ОК , затова раждаш в болница, около теб има екип от 5 човека, дори и при нормално раждане имат нагласа за спешно секцио, всичко се случва. Не се притеснявай бебето ще излезе, ще те боли няколко дена, но ще мине. Разбирам притеснението ти, първото раждане си е първо, ако ще те успокои това - трудното идва после - с бебето. Така че стискам ти палци, бъди спокойна и усмихната, само не се плаши.

Мерси многоооооо, имам нужда точно от такива думи, че доста съм се шашнала, колкото и да се опитвам да не е така!  Hug  Hug

# 38
Аз раждах с епидурална, не съм медицинско лице, но според мен я предозираха. Просто като ми я поставиха и анестезиоложката 2 пъти поред ме пита усещам ли ефект вече, а аз все още не усещах, според мен просто трябваше още време да подейства, а тя ми увеличи дозата. Съответно в началото беше перфектна - болеше ме силно, но така, че да мога да си почивам между контракциите (бях на системи и всичко беше една постоянна силна болка), после обаче ме отпусна до толкова, че не чувствах никаква болка, можех да заспя, а контракциите ги усещах само по тоновете на бебето и по промяната на формата на корема. Напъните ги чувствах едваааам и като ме вкараха в родилна, добре, че се координирах добре с лекарката, за да ми казва кога имам контракция, за да мога да "напипам" напъна. Чувствах се абсолютно на сляпо и стана това, от което и аз, и ти, се опасяваме. В крайна сметка по мнение на екипа напъвах много добре, но това беше заради курсовете, които посещавах, просто имах чувството, че нищо не правя, не го усещах, затова се напъвах колкото мога, защото без болка някак си не знаеш и не усещаш колко е нужно. Не бих повторила, освен ако пак не е крайно наложително (ако си часове наред на системи и много засилени болки и почти никакво разкритие, като мен, пак има опасност да не напъваш добре, но от изтощение). Моят съвет е да се настроиш за раждане без, винаги можеш да си я поискаш. За да не стане, че разчиташ много на нея да те обезболи, а да не е желания ефект. Както виждаш, при всеки е различно.

Напълно съм съгласна с теб! И аз искам да се настроя първоначално без такава упойка, пък винаги мога да си я поискам Simple Smile Ето, че при теб се е случило точно това, от което се притеснявам.. Sad Дано все пак са рядкост тези случаи!   bouquet

# 39
  • Пловдив
Аз също имам две естествени раждания/вагинални/ с епидурална.При първото всичко беше ок.,но при второто ми се падна анесте зиолог,който не ми постави добре катетъра или просто не се справи добре,защото си усетих всичко.Дано да ти се падне професионалист:peace: шиха ме с пълна упойка,и като се събудих бях като новородена.Сега си мисля,че и без упойка е можело да мина,поне направих разликата,има я със сигурност!!!!!

# 40
  • София
Аз раждах с епидурална ....Исках да родя без упойка, но накрая така ми се засилиха болките, че не можах да издържа и поисках да ми сложат....На мен лично, след поставянето, веднага ми спряха болките...Лошото беше, че не си усещах контракциите и сестрите ми казваха кога да напъвам...
Имах вътрешни шевове, но и тях не ги усетих, защото упойката все още действаше  Naughty

Само мога да ти кажа да си спокойна, колкото можеш и си мисли как ще си гушнеш малкото съкровище накрая....  ylinfant

Леко раждане и успех  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 41
По принцип упойката така се дозира,че накрая не се подава нова доза за да се усетят контракциите.Това се преценява от гинеколога и анестезиолага Peace

# 42
Аз родих нормално с епидурална упойка. При мен бяха сложили катетър и ми вляха когато получих 5см. разкритие, краката ти изтръпват, но усещаш контракциите та дори и болката от тях (поне при мен беше така). Та когато ми казаха да напъвам успявах само първия път да напъна като хората, а като трябваше да го повторя не се получаваше. Накрая ми срязаха перинеума и бебка излезе с помоща на доктора ми. За спиналната нямам представа. Моя доктор ме попита каква упойка искам дали епидурална или спинална, аз му казах да прецено коя е най-добра за мен според неговото мнение и той реши да е епидурална и се разминах само с един шев. Леко раждане от мен  Simple Smile

# 43
Първото ми раждане беше с епидурална упойка, не бях обездвижена , просто не чувствах болката от контракциите. Напъните си се усещат и няма проблем при напъването./ анестезията е дозирана , така че да не пречи на усещанията ти за напъните,които са най-важни прит.нар. фаза:"изгонване на плода"/ За усложнения винаги има изключения като във всяко нещо , всичко е индивидуално и до организъм. Не ми се е размествало нищо , родих по живо здраво и това е! Единственото обездвижване имаше за кратко след раждането , а именно не можех да си подместя краката в посоката в която искам , но след 2 часа всичко беше окей защото станах самаот количката,за да си легна на определеното за мен легло до изписването.  Peace
И да събираш мнения до никъде няма да стигнеш , защото винаги има ЗА  и ПРОТГИВ, решението, трябва да е твое и  ти сама да си прецениш рисковете и плюсовете от този вид анестезия! Успех!  bouquet

# 44
Аз също раждах с епидурална. Вагинално със спинална не можеш да родиш - тя се прилага при секцио.
Анестезиолога ми обясни, че една доза действ около 2,5 - 3 ч. Ако до тогава не съм направила пълно разкритие и по преценка на лекаря, ще мисложи 2-рата доза. Първо се слага месна упойка в гръбнака за да се въведе катетъра и после през катетъра се слага епидуралната упойка. Не могат да ти я поставят (или не искат) след като си с разкритие над 6 см (това по обяснение на доктора). И то не задруго ами защото няма да успееш да напъваш качествено.
След като ми я поставиха, можех буквално да заспя, толква ми беше хубаво и бях спокойна, тъкмо запонах да усещам отслабвнето на ефекта (контаркциики леки и напъните без болка) и повиках пак анестезиолог, но се появи една лекарка направи преглед  и каза че съм с 9,5 см и след 20 мин съм родила , д ане слагат 2-та доза. Излезе права Grinning
Така ч при мен по щастливо стечение на обстоятелствата упойката ме държеше толкова, колкот да не усещам болката, и успявах да напъвам както трябва без да ме напътстват много много.С 3 напъна младежа се появи.
Желая ти същото леко раждане и не се шашкай Peace

Общи условия

Активация на акаунт