Септември '09 - 22

• 11 256
  • 303
  •   1
Отговори
# 90
Майчинството се изчислява на базата върху ,която се изчисляват болничните,така че това не се отразява много на майчинството.Аз съм в болнични от самото начало на бременноста и доста се интересувам от това.

# 91
  • Бургас
Мен пък счетоводителката ми ме предупреди да не взимам болнични, защото ме осигуряват на максималния праг и в този случай се усещало осезаемо. Това, която аз разбрах от нея е, че ако взимам болнични ще взимам около 70% от сегашната си заплата вместо 90 майчинство. Утре ще я накарам да ми обясни подробно и ще ви пиша на каква база се изчислява, за да не гадаем излишно.

# 92
По принцип ако болничния е непрекъснат от началото до края на бременноста това не се отразява.Аз не разбирам от счетоводство,но така ми обясни моя позната,която работи в НОИ.

# 93
Здравейте мамчета! И аз отдавна не съм ви писала, но просто не ме оставят да пиша - вечер докато попрочета и ме гонят от компа...

newsm59Ксантипа - здраве, много любов и леко и успешно раждане!
Честито на всички, разбрали пола smile3501 и на всички мами, встъпили в брак  bouquet!

bubara - много неприятна случката с кърлежа. Стискам палци и вярвам, че всичко ще е наред!

работните мами - доста сте изписали на "работната тема". Аз също като се размисля - ходих съботи, недели, по празници, гледах да свърша колкото може повече работа /наистина магарето го товарят, докато издържи/ и накрая - "финансовата криза е виновна"...Сега съм в болнични и така ще бъда докрая на бременноста, обаче се чудя - Струвало ли си е  да лишавам семейството от себе си? Колко "забогатяхме" от отсъствието ми?

за болничните - наистина взимането на болнични преди 45 дневния болничен,  бута базата за изчисление на майчинството, но това може да се компенсира с няколко работни дни в месеца /дни в които ще се плащат пълните осигуровки в/у максимума даречем/. 90% от заплатата се взима през тези 45 дни + още 365 дни или общо 410 дни "болнични". После майчинство - още 1 година - 240 лв. Всички тези обезщетения се получават от НОИ по декларирана в началото банкова сметка, но тук условието е всеки месец работодателя да си е платил осигуровките на фирмата и да е подал данни декл. 1. Еднократната помощ за раждане се взима от социалните - след подаване на документи, както е писала mammaT.

Спирам, че стана много. Лека вечер на всички!

# 94
Добро утро и честит имен ден на всички носещи името Константин и Елена.

eli_gu е абсолютно права, в нашия случай когато сме в болнични от самото начало на бременността, това със сигурност ще се отрази след това на майчинството, но какво да се прави. Аз не съм излязла в болничен по собствено желание, в крайна сметка по-важно е да се пазя, за да бъде всичко наред с бебето, пък парите после все няма да стигат. Мен единствено ме притеснява това, че докато работех аз бях тази дето носеше болничните в НОИ, както и декларациите на родилите вече колежки, на база на които изплащат майчинството. А сега освен, че колежката която дойде на мое място и която обучавах цял месец, се оказа че не се справя и сама напуска, а и в момента се обучава друга колежка, но се питам когато дойде време да ми се носят декларациите и придружаващите ги документи в НОИ, дали ще има кой да я свърша съвестно тази работа. Имам чувството, че ще трябва лично да ходя до офиса и сама да си оправя нещата, че да знам че ще получавам редовно пари от НОИ.  ooooh! Но има време, ще му мисля тогава.

На мен вчера ми се счупи един зъб и утре съм на зъбар.  Mr. Green Незнам, но за първи път не ми се свива корема при мисълта за зъболекар, явно хормоните ми действат все наобратно, станала съм много смела. Тъкмо ще се възползвам от сбучая да ми се направи цялостен преглед на зъбите, та ако е тръгнало някое кариесче, да го оправя навреме.

А днес по някое време ще отида до фотото да се видя с наш приятел, който работи там и който беше фотограф на тържеството в детската градина. Той ми обеща, че направо ще ми даде целия диск, който е направил, за да си избера най-хубавите снимки.  Flutter Така че ако имам късмет днес, може и снимки да ви покажа.

Отивам да си правя кафенце. Ето и на вас едно:

# 95
  • София
Здравейте момичета!
Гледам, че разисквате служебните си неволи. Аз вече взех да се убеждавам, че навсякъде гледат поне по малко да ни го върнат за това, че сме бременни, ама и стигнах до заключението, че не мога само да тропам с крак и да се карам с началството. Все пак, после от тях ми зависят болничните, а ако нещо се скараме сериозно, хич и няма да мога да ги задължа да ми подават документите. И без това шефът веднъж каза по повод редовните преводи от НОИ, че колежката, която роди преди 3 месеца, сама си е виновна, че е родила и няма сега какво да се оплаква, че не получава пари на време ooooh! Един вид, той не е длъжен да се оправя с тези работи. Та не знам и аз при мен как ще са нещата. Поне ми е намерил някаква замесничка, уж счетоводителка, която ще ги върши тези неща, ама кой я знае и тя колко е в час и дали изобщо е работила.
Иначе да се отчета за ехокардиографията вчера, че обещах на Покахонтас: 60 лева е във Фемина при Спасов. Не се чака безумно много като при Марков. Часът ми беше за 17:30, човекът точно тогава дойде и влязох веднага. Прегледът беше около 30 минути, че моят младеж през цялото време му въртеше номера и не застана като хората Laughing Иначе всичко си му е наред, обясни ми за най-често срешаните аномалии, които биха могли да се получат, какъв в процентът на вероятност и до колко са отстраними след раждането. Абе много спокоен и любезен човек.
Имам и едно въпросче: от известно време ми изтръпват пръстите на краката. Много е странно, продължава няколко секунди до минута и после ми минава. И това по няколко пъти на ден. На някой случвало ли му се е?

За теглото: вчера бебето тежеше 741 грама, което според ехографа отговаря на 25 гс и 2 дни.

# 96
Добро утро!Kiarra,благодаря за хубавото кафенце!Да не забравиш да покажеш снимки от празника-представям си колко са сладки!    Днес и аз ще бъда на тържество на моето синче по случай завършването на първи клас-ще им дават свидетелствата.И аз много се вълнувам!Не мога да повярвам,че момчето ми е толкова пораснало!!! Еlektra , изтръпването може да е от недобро оросяване.На мен също ми се е случвало,дори и когато не бях бременна.                                                             

# 97
  • София
Благодаря за информацията, Електра!  Hug Ние ще ходим на 26-ти, но мисля утре да им се обаждам за всеки случай.
Оставям ви, че от 10ч имам презентация, после пак ще се включа!

# 98
Добро утро и от мен  bouquet
Само да допълня, че когато се ползват болнични повреме на самата бременност те са 80 % от заплатата, а вече при излизането в 45-дневния отпуск са 90%.
И се взима за база 12 месеца назад считано от месеца, предхождащ месеца на излизане в болничен заради раждане. Т.е ако излете юли отпуска ще ви се смятат от юни назад 12 мес. Аз затова ще изляза август, за да ми се хване и юли като база на по-високи осигуровки, че почнаха да ме осигуряват на повече след като разбрах, че съм бременна. И пак се надявам от НОИ да не измислят нещо, защото и те правят едни сметки...
Хайде аз ще пробвам да поработя лек ден засега    Hug

# 99
Днес е Св. св. Константин и Елена, ако има именници честито   bouquet

# 100
Здравейте Simple Smile От вчера искам да ви пиша, но не смогвам да изчета всичко. Сега горе-долу съм в час какво става с вас Simple Smile

Атракция, надявам се вече да сте оздравели и да се чувствате по-добре.

ksantipa, честит рожден ден!  bouquet

Цвети, стискам палци мъжът ти да се възстанови много скоро.

Аз от миналата седмица имам болки ниско долу, но не като менструални, по-различни са. Бях на лекар във вторник, не е нещо страшно, но ми изписа Магнерич. Отделно хемоглобинът ми е нисък, та и желязо ми изписа. Бубара, и аз прочетох в опътването, че двете лекарства се пият през 2-3 часа и така и правя. Обаче болките си продължават отвреме-навреме...Затова сега съм в болнични. Лекарката ми направо ме съветва с две ръце да ми продължи болничния за 30 дни и вече да не ходя на работа. В първия момент ме можах да свикна с тая мисъл. Само ги мисля тия моите колеги и работодател. Обаче всеки ми казва да си гледам себе си, защото наистина няма смисъл да се рискува, още повече, че лекарката ме съветва, тоест тя не го прави ей така, щото й е скимнало. Наистина в работата никой не се съобразява с тебе. И аз ям на бюрото си, и то само някакви вафли и кроасани по цял ден, въобще като си там 9 часа, просто си работник, което е нормално, но ако не дай Боже стане нещо, после те какво ще ми кажат? - "ами сори" А аз няма да мога да си го простя цял живот. Та си мисля да си ползвам болничните като ми ги дават. И като си представя какъв ад е в градския транспорт, само ме бутат Confused
Та, Криската, вземи си блничен да си починеш малко. Никой няма да ти даде медал. А работа ще има и след нас.
На мен като ми изплащат болничния, разликата ако бях взимала пълната заплата е около 5 лева по-малко. Не мисля, че е сериозна разлика. Следователно не би трябвло и да се отрази особено и на майчинството, нали?

Иначе айде нещо по-приятно Simple Smile Бебчето ми беше 740 грама във вторник, мисля, че е добре Grinning Споделих с АГ-лекарката ми за онзи междукамерен дефект, за който беше говорила доц. Томова на ФМ. Лекарката ми каза, че може и да се затвори докато се роди и да не мисля сега за това, първо не било сигурно, второ не било страшно, така че засега спокойно.

И аз съм с предна плацента и затова може би малко по-късничко го усетих (около 20-та седмица някъде) Подритва си, побутва, понякога и по-силно Grinning Но общо взето не ме притеснява, повече кротува.

# 101
Здравейте и от мен, момичета Simple Smile

Много сте изписали тези дни, голямо четене четох! Simple Smile

Поздрави на всички празнуващи имен ден, а на Ксантипа честит рожден ден с малко закъснение bouquet Да си жива и здрава и Септември да гушкаш своето здраво и щастливо бебче. Simple Smile

Мерси за идеята къде да търся бяла права поличка. Ще прескоча до пътеката на Младост 1А да проверя в магазина на Конти дали се е появило нещо подходящо.

Иначе, в тия жеги още не мога да се климатизирам. Ходя доста леко облечена и пак голям зор виждам. Като започнат да ми се стичат едни струйки по краката отзад, направо ужас, чак капки се търкалят... Като седна после все гледам да не съм мокра отзад.  ooooh!
Иначе, на друго място не се потя така изобилно. Не знам дали на някой му се случва подобно нещо и как се справяте.  newsm78

За болничните и аз знам, че намаляват после майчинството и гледам за сега да не ползвам болнични, не че не ме придърпва и наболява тук-там. Дано всичко да е ОК, пък ако успея да се спазаря с моите шефове, ще се опитам да си взема поне част от отпуската по-нататък.
Е, понякога и на мен ми прикипява и си мисля да изляза в болничен и да зарежа всичко, ама после ми поразминава и така я карам. Simple Smile

За мазането, аз в последно време се мажа с една емулсия на Авент против стрии, която почти привърших. Добре овлажнява, хубаво попива и не ме дразни миризмата й. Преди си бях купила пак за бъдещи мами една емулсия на Перкуталфа, ама много гадно ми миришеше и не успях да измажа дори и половината.
И със зехтин се клепам от време на време, доста нередовно вечер, та в резултат 2 пижами ми миришат на манджа, въпреки упоритото им пране. Мъжът ми казва, че си въобразявам за миризмата, та знам ли и аз...
Някой ползвал ли е нещо против стрии на Чико? Чудя се дали да сменя Авент с Чико, ама за съжаление емулсията на Чико така е затворена, че не успях да я помириша.  #2gunfire
Не ми се рискува да давам 25-30 лв на вятъра.  ooooh!

Ами това е от мен за сега. Лек и щастлив ден на всички.  Hug

# 102
  • Бургас
refresh , аромата на продуктите на Чико е много нежен и приятен! Лично аз преди 3 години бременна с дъщеря ми се изривах от техните продукти, но напоследък доста момичета ги хвалят. Мисля, че даже киара от нашата темичка беше писала, че е доволна от тях. Продуктите на Мустела също са много добри. Сега ползвам и олиото против стрии на Юсерин и също много ми харесва.

Относно мазането с мас или зехтин- това беше първото нещо, което ме помоли моят мъж да не правя, след като разбра, че съм бременна!  Mr. Green Бяха ме убдили, че по-добро от мазането с мас няма, в резултат на което за 2 мазания (хем бях сложила вътре течен аромат ванилия) унищожих чудесна пижама.
Аз съм на мнение, че в момента има чудесни продукти на пазара за всякакви бременси неволи по кожата!  Simple Smile

Гледам станало 12 часа, ще се завъртя около работа да хапна нещо, че ми е много прегладняло!
Целувки на всички ви, лейдис!  Heart Eyes

# 103
gorbi, представям си как се вълнуваш. Това си е голямо събитие и предполагам, че нямаш търпение да отидеш. Весело изкарване и после и ти да разкажеш как е минало, а и снимки да покажеш.  Peace Аз сега ходих до фотото, но нашите снимки ще са готови утре, така че ще чакам.

electra радвам се, че прегледа е минал добре и че си останала доволна от Спасов.  Grinning  Аз чакам отзиви от Велковски, че в понеделник съм при него за ехо. Симбиоза не се е включвала да разкаже по-подробно.

сънито почивай си и да не ти дреме. Сама си преценила, че няма смисъл да се тормозиш с това какво се случва сега в работата ти, гледай си собственото и това на бебето здраве, все ще се намери кой да свърши работата вместо теб. Дано болките ти бързо отминат и повече да нямаш оплаквания.

refresh, LaDiDa е права - аз ползвам млякото на Чико - Мамма Дона.  Laughing Много съм доволна, хем е много приятно като консистенция, не е гъсто и трудно за размазване, бързо попива и има много лек аромат, който почти не усещам. Вече дали ще има ефект от него - незнам, но не мога да се мажа с разните масла против стрии, че не търпя мазно върху кожата си. Така че ти си прецени.

# 104
  • София
Честит имен ден на тези, които празнуват днес!   bouquet И на Криската, честит рожден ден на патерици! Да си жива и здрава и да се радваш на хубаво бебенце през септември!
Моята презентация се провали, явно някакви хора не са чували за бизнес етикет  #Cussing out Не само че не дойдоха, ама трябваше една колежка да им се обади да ги пита къде са, за да разберем че изобщо не са в София  #2gunfire Както и да е, няма да се ядосвам сега заради идиоти.
Иначе гледам, че обсъждате работата, при мен не мога да се оплача, преди да забременея беше доста напрегнато, но откогато разбрах, че ще имам бебе им казах и всички се опитат да не ме товарят, даже сега мога да кажа, че ако искам, мога да клатя крака по цял ден, ама не съм такъв човек, умирам от скука без работа. Но например отказах да ходя командировки, защото по принцип моята работа е такава, преди всеки месец поне веднъж бях на път. Та шефа ми разбра и каза, че няма нищо напротив...Общо взето съм доволна, не ме пренебрегват но нито не ме товарят като магаре, добре е.
Вчера си бях вкъщи, дойдоха ни мебелите и майстори, за да го монтират. Всичко е наред с тях, така са както си спомням, че сме ги поръчали Simple Smile Само дето единия ме ядоса щото като си работят там и аз усещам миризма на цигарен дим, а знам че не съм им дала пепелник и отивам да проверявам, единият кретен тръскаше върху паркета ми  #Cussing out  #Cussing out  #Cussing out Просто го направих на нищо, може ли такова нещо? Да си беше поискал пепелник, ама не, по лесно е да се държиш като прасе в кочина  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт